Muusikoiden.net
26.05.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Soittohuone!
1
Chysleri
20.03.2015 21:31:39 (muokattu 20.03.2015 22:01:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hepmoro!
 
Sanokaas jos ei kuulu tänne, mutta kellään kokemusta seuraavasta?!
 
Omakotitalo. Kellarikerroksessa 10m2 tila. Tarkoitus tehdä siitä äänieristetty soittohuone rummuille, että naapurisopu säilyy. Onko kellään heittää kustannusarviota "suunnilleen" ja miten kannattais tehdä? Ja paljonkos se syö tilaa pois.
Jaaaa pk-seudulla näppärää firmaa joka duunaa noita?...:)
 
- Ilon kautta -
oksatboys
20.03.2015 23:14:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Millainen talo (materiaalit jne)? Onko kellari kokonaan maan alla? Kuinka lähellä naapurit? Saako rummut kuulua naapurin pihalle ollenkaan vai meneekö vierestä esim. vilkkaasti liikennöity tie?
 
Yksinkertaisimmillaan varmaan ikkunan vaihtaminen paremmin eristävään tai vaikka jonkun peitelevyn asennus ikkunan päälle riittää. Ilmanvaihtokanavat on toinen mistä voi helposti vuotaa, joten sellaisen vaimentaminen voi auttaa. Jos tarvitaan todella hyvää eristystä, niin se edellyttää massiivisia, kellutettuja rakenteita. Esim. paksu betoniseinä eristää jo hyvin ja kelluttaminen, eli huoneen rakentaminen kelluvaksi huoneen sisään eristää todella hyvin.
 
Akustiikkaan erikoistuneet insinööritoimistot noita suunnittelee ja raksafirmat väsää. Halpaa ei varmana tule olemaan.
 
"Hieno mekanismi sinäänsä, jos ei olisi näin saatanan tyhmä." -Lihis96
basisti1971
21.03.2015 08:29:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
oksatboys: Millainen talo (materiaalit jne)? Onko kellari kokonaan maan alla? Kuinka lähellä naapurit? Saako rummut kuulua naapurin pihalle ollenkaan vai meneekö vierestä esim. vilkkaasti liikennöity tie?
 
Yksinkertaisimmillaan varmaan ikkunan vaihtaminen paremmin eristävään tai vaikka jonkun peitelevyn asennus ikkunan päälle riittää. Ilmanvaihtokanavat on toinen mistä voi helposti vuotaa, joten sellaisen vaimentaminen voi auttaa. Jos tarvitaan todella hyvää eristystä, niin se edellyttää massiivisia, kellutettuja rakenteita. Esim. paksu betoniseinä eristää jo hyvin ja kelluttaminen, eli huoneen rakentaminen kelluvaksi huoneen sisään eristää todella hyvin.
 
Akustiikkaan erikoistuneet insinööritoimistot noita suunnittelee ja raksafirmat väsää. Halpaa ei varmana tule olemaan.

 
+1 joka osa-alueeseen, etenkin tuohon lisätietoihin projektin kohteesta (ja hintaan ;)).
 

 
Yksinkertaisimmillaan mahdollisten ikkunoiden äänieristäminen ja ilmanvaihtokanavien ääniloukkujen asennus kustantaa 500-1000€ riippuen hankintapaikasta ja työn tekijästä.
 
Satasen (minimi) kova villa ja lattiafaneri tai -lastulevy 10m2 lattiaan runkoäänien vaimentamiseen saman verran, samoin kriteerein.
 
Tukeva huone tuon lattiarakenteen päälle, ja minimissään satanen villa seinien ja katon väliin 2-4K€.
 
Kellarissa tuskin on 240cm huonekorkeutta, joten jottei oikeaa luolamiesmeininkiä epähuomiossa saavutettaisi, tuo huone huoneessa edes auttavasti toteutetuin eristysvahvuuksin lienee mahdoton tässä tapauksessa.
 

 
Koska IV tekniikka on työn puolesta tuttua...
 
Kun oikein urakalla ääni- (LÄMPÖ-)eristää soittotilan ei soittohommissa enää pärjää ilman viilennystä, yksin huhkiva rumpalikin pukkaa helposti toista kilowattia hukkatehoa joka on pakko koneellisesti poistaa noin pienestä kopista, ja mielellään myös jäähdyttää tuloilma, eli vaatii oman pienen IV koneen jäähdytyksellä.
Normi IV-koneiden äänieristys on täysin riittämätön edes omakotitalokäyttöön, joten lisä-änkkärit on pakko asentaa.
Käytettynä pikkukoneita saa muutamalla satasella, änkkärit saman verran.
Kanavapuhaltimista voi tietysti itsekin koneen tehdä, samoin kuin voi putkesta ja villasta väkästää ääniloukkuja ja -vaimentimia.
Uutena liikutaan muutamissa tuhansissa euroissa merkistä ja ominaisuuksista riippuen.
 
Vaikkei rumpali juuri sähköä kaipaakkaan, olisi kenties fiksua suunnitella tila valmiiksi bändi-/äänityskäyttöön kun kerran rahaa runsaasti tilaan upotetaan, eli sähköistykseenkin katoaa jokunen satanen.
 
Eli tonnista, parista matskuihin kun kaiken rakentamisen tekee itse, vajaaseen kymppitonniin jos kaikki pitää ostaa uutena ja työt teettää ulkopuolisella.
 

 
Jos vahvistimin piiskatut bänditreenit tilassa ovat epätodennäköisiä, ostaisin suosiolla laadukkaat sähkörummut.
Tai kuolo-demppaisin ja triggaisin akustiset.
 
T:Samuli
 
dewil
21.03.2015 10:17:45
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katos yltä tuo "Halpaa akustointia" säie.
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
Laakstr
21.03.2015 12:31:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokonaan äänieristettyä ei tuon kokoisesta tilasta kyllä kannata haaveillakkaan. Basari ja snare kuulu väkisin läpi jos ei ole kuutioittain betonia ympärillä. Tai tila ei anna myötä rakentaa huonetta huoneen sisään.
 
Suurimmat vuotokohdat (ovet, ikkunat jne) huomioimalla ja niihin keskittymällä ei pitäisi naapurien kanssa tulla ongelmia varsinkin kun sen heille suoriltaan kertoo: "Harrastan rumpujen soittamista, tulkaa kertomaan mikäli häiritsee" Rajaa soittosi päivä aikaan, siten että paljon ilta kymmenen jälkeen ei soittoa tapahdu. Tämäkin voi olla ongelma jos naapurissa vuorotyöläisiä, joiden tulisi nukkua päiväsaikaan. Kyllä omakotitaloalueella saa elämisen ja harrastamisen ääniä kuulua!
 
Minä ennen kaikkea keskittyisin tilan kevyeen akustointiin siten että rumpuja voit soitaa tilassa ja pahimmat kaiut on minimoitu. Tähän hyviä vinkkejä löytyy tuosta "halpaa akustointia" langasta.
 
Aika hätäinen... Mutta aina on kuitenkin iloinen yleisilme päällä
basisti1971
21.03.2015 13:57:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
dewil: Katos yltä tuo "Halpaa akustointia" säie.
 
?
 
En tuttua asiaa jaksanut loppuun asti lukea, mutta hämmästyksekseni ainakin alkupään sivut tuossa viestiketjussa pysyvät täysin viestiketjun aiheessa eli AKUSTOINNISSA, rönsyily äänieristykseen on minimaalista.
 
Aiheen vaihto kai tulee jäljempänä?
 
ÄÄNIERISTYKSELLÄ ja akustoinnilla kun ei ole oikein mitään tekemistä keskenään.
Oikeastaan päinvastoin.
Ellei joitain käytettäviä materiaaleja ja kummankin kuulumista rakennustekniikkaan pidetä yhtenevänä asiana.
 
T:Samuli
 
Kalmo
21.03.2015 13:58:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tavoitteena on vain tila, jossa voi hakata rumpuja häiritsemättä naapureita, niin ei akustoiviin villoihin kannata mielestäni kuutioita hukata noin pienessä huoneessa. Tietääkseni kipsi- tai puukuitulevy eristää pienen ilmaraon kerakin ääntä paksuuteensa nähden paremmin, kuin villa. Soittajahan kuitenkin joutuu tuollaisessa tilassa käyttämään kuulosuojaimia tai suljettuja kuulokkeita, jos haluaa säilyttää kuulonsa, joten akustiikka ja akustointi on mielestäni toissijainen ongelma.
 
Tuo ilmastointi voi hyvinkin olla operaation monimutkaisin pala. Ja kuten sanottukin, oleellisin info kysymyksestä puuttuu kokonaan. Esim. se, kuinka suuri osa huoneesta on maanpinnan alapuolella.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
varakeef
21.03.2015 15:49:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sanoit omakotitalo ja kellarikerros. Pidä ikkunat kiinni ja sen kun soitat, älä kuitenkaan öisin.
 
Naapuriin sisälle tuskin kuuluu mitään, ainakaan siinä mitassa että mitkään normit ylittyisivät.
 
(Ja tämä kaikki sillä varauksella, että en täsmälleen tiedä mitä tarkoitat kellarikerroksella, omakotitalolla ja mikä naapurustonne tilanne on.)
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Mikael
21.03.2015 18:11:54
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: ostaisin suosiolla laadukkaat sähkörummut.
Tai kuolo-demppaisin ja triggaisin akustiset.

 
Zap! Basisti ratkaisi rumpalin ongelman! :D
 
Fuzz is Clean! https://soundcloud.com/skipzoneband
Leikari
23.03.2015 09:42:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko olemassa oleva talo vai suunnitteilla?
 
Jos edellinen tapaus: rummut kellariin ja joku mäiskimään - paljonko ja mitä kautta kuuluu? Eli vuotokohtien kartoitus ja toimenpiteet sen mukaan.
 
Maan alta ei enää seinän jälkeen mitään kuuluu - siinä on sen verran raskasta ja paksua massaa. Jos maanpäällinen sokkeli on betonia, niin siitä ei kuulu mitään läpi. Jos harkkoa, niin tasoite/pinnoitus vaikuttaa, mutta eiköhän demppaudu melko tehokkaasti kuitenkin. Harkkoseinää kannattaa silloin helpoiten tehostaa Gyprocilla, kuten aiemmin on esitettykin.
 
Ikkunan voisi poistaa ja muurata harkoilla tai mieluiten tiilillä umpeen. Ei paljoa maksa ja pystyy tekemään itse tumpelompikin.
 
Ilmanvaihto sekä hapen saamiseksi että lämmön poistamiseksi on tärkeä. Mikäli ilmanvaihto halutaan kytkeä olemassa olevaan ilmanvaihtojärjestelmään, on tarpeen käyttää ammattisuunnittelijaa. Olemassa olevaan kellariin teknisesti helpoin on porauttaa paikat tulo ja poistoilmaventtileille- jälkimäiseen laittaisin puhaltimen. Ääni kyllä pääsee noita reittejä ulos jos reiät ovat suoraan sokkelissa. Voisi harkita, että ilmanvaihtoputket vetäisi seinän läpi alempaa maan alta, jolloin pidempi kanava toimisi vaimentimena. Mikäli tilojen kannalta mahdollista, elegantimpaa olisi vetää ilmastointiputkea sisätiloissa ja asentaa vaimentimet ennen läpivientiä.
 
Mitään totaalista äänen vaimentamista ei yleisesti mielestäni tarvitse tehdä, mutta toki riippuu, että mihin ääni kuuluu. Esim. jos naapurin iltaoleskelupihalle ääni kuuluu, on sovun vuoksi vaimennus saisi olla koko lailla totaalinen.
 
Oletuksena edellä tietysti, että välipohja on betonia.
 
Mikäli puolestaan talon muut asukkaat haluaa säästää melulta, onkin haaste jo toisenlainen kelluvine huoneineen, jollaista en ulos kantautuvan melun osalta osaa pitää tarpeellisena.
 
Chysleri
23.03.2015 15:38:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia monista vastauksista.
 
Vanha rintamamiestalotyyppinen okt. Betonia on ja liiterinä toimii nytten. Pieni ikkuna/ilma-aukko. Loivassa rinteessä ja huoneen kohdalla n. 50cm maanpinnalla. Tarkotuksena olis, että vois möykätä myös muiden ollessa kotona. Selviääpi huomena enemmän, kun mennään näyttöön..:)
 
- Ilon kautta -
Noisy
23.03.2015 16:58:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Chysleri: Vanha rintamamiestalotyyppinen okt. Betonia on ja liiterinä toimii nytten.
 
Rintamamiestalon ollessa kyseessä tila lienee ns. puolilämmin ja mikäli jälkeenpäin ei ole tehty salaojituksia ja eristyksiä ulkopuolelle, on kyseessä sisäänpäin kuivuva rakenne. Kellarin seinä on siis yhtä kylmä ja kostea kuin ympäröivä maaperä. Varsinkin sisäpuolisten eristysten kanssa on pian homeongelmia odotettavissa, jos ei tiedä mitä tekee. Kannattaa perehtyä aiheeseen vaikkapa rintamamiestalofoorumin kautta, siellä on aihetta käsitelty paljonkin.
 
Chysleri
30.03.2015 17:28:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipäs se sitten ollutkaan meille sopiva huusholli. Tiluksien etsintä jatkuu ja soittohuone vielä tulee..:). Kiitokset vielä kerran vastauksista.
 
- Ilon kautta -
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti