Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Puhtaampaa soundia akustisen ja laulun äänitykseen
1
Murtti
13.03.2015 20:09:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi,
 
Jonkun verran olen äänityshommia harrastellut, mutten ole täysin tyytyväinen tämän hetkiseen laatuun, jota vehkeilläni saan aikaiseksi. osittain varmasti johtuu siitä, että kokemusta ei vielä ole riittävästi, mutta ihan töysi aloittelija en silti vielä ole (ehkä).
 
Tämän hetkiset kamat ovat Lexicon Lambda audio interface ja Rode NTA-1. Pääasiassa olen nauhoittanut akustista kitaraa ja laulua ja jonkin verran sähkökitaraa mikittämällä kotivahvistimen (Yamaha Thr-sarjalainen se musta).
 
Ainakaan sähkökitaran äänittäminen konkkamikillä ei ilmeisesti ole paras ratkaisu vaan vaatii mieluiten dynaamisen mikin, jos en ole ihan väärin ymmärtänyt, mutta entä akustinen ja laulu? Tällä hetkellä tuntuu, että erityisesti laulussa soundi jää vähän tunkkaiseksi tai "kaukaiseksi". Vähän kuin mikin ja suun välissä olisi jokin ohut kangas eli terävyyttä (kenties kirkkautta) haluaisin lisää. Miksaamalla ääntä voi tietysti muuttaa, mutta silloin menee helposti luonnottoman kuuloiseksi. Haussa siis selkeä ja puhdas soundi.
 
Entä akustisen äänitys? Mietin, että olisiko jokin pienikalvoinen konkkapari hyvä vaihtoehto, jolla saisi äänitettyä stereona ja taltioitua täyteläistä ja selkeää soittoa. Miten tällaiset soveltuu laulun äänitykseen vai soveltuvatko ollenkaan? Rode on toiminut ihan mukavasti muuten ja säilyy kyllä kokoonpanossa. Sattui silmään Roden NT5. Olisiko tässä hyvä vahtoehto kitaran nauhoitukseen ja kenties laulunkin?
 
Antti1
13.03.2015 20:21:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sullahan on käsissäsi jo todella kirkas ja teräväsoundinen konkkamikki. Jos tolla ei yläpäätä irtoa, niin sit tarvitaan jo jotain todella erikoisia kamoja sen merkittävään lisäämiseen mikin puolelta.
 
"NYT ÄMMÄ KELLOT LYÖ!" Hevimusaa vuodelta 2014
Klezberg
13.03.2015 23:10:27
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan se NT-1A varmasti oikein päin. Siis se kullanvärinen täplä laulajaa kohti.
 
Tulee soiteltua mitä milloinkin jotenkin sinne päin milloin milläkin soittimella.
Mikael
13.03.2015 23:30:25 (muokattu 13.03.2015 23:34:40)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Klezberg: Onhan se NT-1A varmasti oikein päin. Siis se kullanvärinen täplä laulajaa kohti.
 
:D klassikko.
 
Dreamgirls-elokuvassa ne veti studiossa Neumann-mikkeihin niin et logo oli kameraan päin.
 
Fuzz is Clean! https://soundcloud.com/skipzoneband
Krice
13.03.2015 23:54:54 (muokattu 13.03.2015 23:58:18)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Heikko lenkki voi olla Lexiconin etuaste, mikä usb-interfacessa voi olla melkein mitä tahansa. Tulipa havaittua itsekin, että hinta ei välttämättä ole takuu siitä, että usb-interfacessa olisi hyvä etuaste. Minusta hyvä ratkaisu on hankkia erillinen etuaste, koska ne on paremmin siihen tehtävään rakennettu.
 
Spedemix
14.03.2015 07:24:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo ei oo kyl mikistä jäämässä kiinni; mä oon miksannu vaikka kuinka paljon ääniteitä joissa NT1-A ollu kotiäänittäjän mikkinä. Ei oo paljoo tarvinnu yläpäähän koskea :D
 
Jollain dedikoidulla etuasteella siitä saundista voi tosiaan saada pikkuisen "eläväisemmän" (niin kuin hyvässä mielessä) mikä voi mahdollisesti olla just se mitä sä haet; yläpään lisääminen ei aina tarkoita samaa kuin selkeys/läheisyys. Mä oon näitä aika usein suositellu, mut GAP-73 on hinta-laatu-suhteeltaan yks järkevimpiä dedikoituja etareita kotiäänittäjälle. Siitä seuraava askel alkaakin jo lipua nelinumeroiselle puolelle. GAP-73:ssa on sitä kuuluisaa "Neve-saundia" joka tarkoittaa sitä että kaikkeen joka on äänitetty sen läpi tulee sellainen puskeva selkeys. Jotkut ihmiset jotka diggailee sellaista tosi-tummaa villasukkasaundia tod. näk. sanoisivat että NT1-A + GAP-73 yhdistelmä saattaisi olla hieman overkill mitä tulee hypetykseen.
 
Yks tapa millä saada hieman lisää selkeyttä lauluun on laittaa mikki inan korkeammalle; mä aika usein äänitän lauluja silleen, että kapseli on laulajan nenän korkeudella. Tosin NT1-A -tyyppisessä pitäis kyllä olla jo sitä yläpäätä, ja tästä tekniikasta mielestäni on enemmän hyötyä tummemmissa konkissa.
 
Sanotaanko näin, että Röde ei tee tän planeetan parhaimpia mikkejä, NT1 on sarjassamme "ihan OK", NT5 ei niinkään. Musta tuntuu että yks pääsyy siihen, miksi NT5:t on levittäytyneet laajalle johtuu siitä että ne on pirun halpoja. Omasta mielestäni voisi olla järkevämpää ostaa toinen NT1-A kaveriksi jos stereota haluaa tallentaa.
 
miksauksia: http://soundcloud.com/spede-1
dewil
14.03.2015 11:22:33
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi myös olla, että jos sitä mikkiä ei ole säilytetty kunnolla, niin kapseli on päässyt pölyttymään, mikä tappaa soundin. Sen korjaamiseen tarvitaankin sitten ammattimies.
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
Henri Henri Olavi
14.03.2015 13:48:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murtti: Entä akustisen äänitys? Mietin, että olisiko jokin pienikalvoinen konkkapari hyvä vaihtoehto, jolla saisi äänitettyä stereona ja taltioitua täyteläistä ja selkeää soittoa. Miten tällaiset soveltuu laulun äänitykseen vai soveltuvatko ollenkaan? Rode on toiminut ihan mukavasti muuten ja säilyy kyllä kokoonpanossa. Sattui silmään Roden NT5. Olisiko tässä hyvä vahtoehto kitaran nauhoitukseen ja kenties laulunkin?
 
Budjettimikeistä mulla on kokemusta akkarin äänittämisestä Oktavan pienikalvoisilla matched-stereoparilla ja GAP:in vastaavilla. Aivan laadukasta jälkeä olen niillä saanut sekä erillisen etuasteen, että interfacen omien etareiden kanssa. Uskallan suositella kumpiakin.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
Murtti
14.03.2015 13:49:23 (muokattu 14.03.2015 13:57:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos paljon vastauksista!
 
miten tuo etuaste käytännössä toimii? tuleeko signaali mikistä ensin siihen ja siitä edelleen lexiconin kautta koneelle? minkälainen mikkipiuha tuohon pitää hommata, koska ei näyttäisi olevan ainakaan tuossa GAP-73:ssa \"normaali\" kolme pinniseen sopiva paikka?
 
Nyt kun suuremmin tässä suunnittelee tätä äänipuolta asuntoon, niin ajattelin samalla kysyä olisiko järkevämpi hommata yks interface jolla hoituisi laadukas äänittäminen, musiikin kuuntelu koneelta ja samalla myös liitäntä, jolla TV:n äänet saisi ulos geneleceistä. Alla siis yhteenveto koko kuviosta:
 
ÄÄNI SISÄÄN INTERFACEEN:
 
---> TV:n ääni (telkkarin kuulokeliitännästä)
---> PC:n äänet
---> Mikit (ainakin 2kpl, kenties enemmän?)
 
ÄÄNI ULOS INTERFACESTA:
 
---> 2 kpl Gelecin aktiivikaiuttimia
---> kuulokkeet
 
Eli miten tämän saisi toteutettua siten, että tarvitsisi vain yhden interfacen hoitamaan koko homma, tuo äänityslaatu silmällä pitäen. Jos ei onnistu yhdellä, niin sitten useammalla laitteella. Plussaa olisi, jos laitteessa olisi napit, joilla voi määrittää mitä signaalia otetaan milloinkin vastaan ja mistä tuutista ääni pukataan ulos, esim. voisi valita, että mikistä tulevaa ääntä tallennetaan ja kuunnellaan kuulokkeista tai kaiuttimista tai molemmista. Tällöin välttyisi piuhojen jatkuvalta kytkemiseltä kiinni ja irti.
 
Plussaa olisi myös jos laite käyttäisi ulkoista virtaa, jolloin TV:tä voisi katsoa ilman, että PC on päällä ja saada äänen tulemaan ulos geneleceistä. lisäplussana kaukosäädin, mutta tämä ei mikään välttämättömyys.
 
kertauksena vielä. Tällä hetkellä olemassa Rode NTA-1 mikki, Lexicon lambda audio interface ja luonnollisesti TV, PC, kuulokkeet.
 
Spedemix
14.03.2015 14:24:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murtti: Kiitos paljon vastauksista!
 
miten tuo etuaste käytännössä toimii? tuleeko signaali mikistä ensin siihen ja siitä edelleen lexiconin kautta koneelle? minkälainen mikkipiuha tuohon pitää hommata, koska ei näyttäisi olevan ainakaan tuossa GAP-73:ssa \"normaali\" kolme pinniseen sopiva paikka?

 
Tulee joo mikistä etariin ja siitä Lexiconiin ja siitä luonnollisesti koneelle. Kyllä siinä on kolmipinniset liitännät, ne on vaan takana :D
 
http://dt7v1i9vyp3mf.cloudfront.net … BI0lAM6nGdE6A7v614DE=&itok=gTVgakDV
 
Siihen tarttee myös piuhan jolla mennään Lexiconin Line inputtiin (koska tuo etuaste nostaa sen signaalin linjatasoiseksi). Tarttet sitä varten ison stereoplugipiuhan (koska balansoitu signaali). Lambdasta luonnollisesti valkkaat Line Inputin äänittäessä.
 
miksauksia: http://soundcloud.com/spede-1
Murtti
14.03.2015 14:29:37 (muokattu 14.03.2015 14:29:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spedemix: Tulee joo mikistä etariin ja siitä Lexiconiin ja siitä luonnollisesti koneelle. Kyllä siinä on kolmipinniset liitännät, ne on vaan takana :D
 
http://dt7v1i9vyp3mf.cloudfront.net … BI0lAM6nGdE6A7v614DE=&itok=gTVgakDV

 
Aivan joo. Nuo on vaan erinnäköset ku lambdassa. Tuohon liitäntään menee ilmeisesti muunlaisetki mikkipiuhat sitten ton kolmipinnisen lisäksi.
 
Danko
14.03.2015 14:39:03
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murtti: Tuohon liitäntään menee ilmeisesti muunlaisetki mikkipiuhat sitten ton kolmipinnisen lisäksi.
 
XLR:n lisäksi combo-liitäntään saa vaihtoehtoisesti 6.3mm plugin. http://www.neutrik.com/en/xlr/combo-i-series/
 
"Ei riitä, että seurataan vain musiikkielämän työtä ja saavutuksia, vaan on jatkuvasti pidettävä silmällä kokonaisorganismia ja puututtava ajoissa virheellisen kehityksen oireisiin." - Herman Kretzchmann: Musikalische Zeitgrafen 1903
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti