Muusikoiden.net
25.05.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kotimiksaajan perusteet. Miten saan miksattua omaa soittoa?
1
stratocaster-67
13.02.2015 11:24:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaraa olen soittanut kolmekymmentä vuotta ja vasta nyt alkaa kiinnostaa oman musiikin tekeminen.
Siis ihan alkeet: Mitä tarvitsen, että voin äänittää esim. youtubesta tulevan backingtrack-musiikin päälle omaa soittoa?
Tarvitsenko mikrofonin kaiuttimen eteen? Minkälaisen? Tarvitsenko kaksiraitamikserin? Minkälaisen? Miten itse päälleäänitys tapahtuu? Tietokoneellako?Mikä ohjelma? Miten kaikki johdot laitetaan ja minne?
Olisin hyvin kiitollinen, jos joku viitsisi vastata tällaiselle aasille, joka ei ymmärrä näistä (vielä) mitään ja kun en tunne ketään, joka osaisi neuvoa.
 
hallu
13.02.2015 12:22:13
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Helppo homma:-) jos nyt kertoisit vaikka, että millä aiot äänittää? kitaraako? "mikrofoni kaiuttimen eteen" viittaa siihen, että aikonet käyttää jotakin sähköistä soitinta? esimerkiksi sähkökitaran äänitykseen tarvitset yksinkertaisimmillaan sopivan johdon tietokoneesi inputin ja kitarasi väliin, mutta käytännössä jokin etuvahvistin siinä välissä on perusteltu. Etuvahvistimeksi käy ihan hyvin jokin multiefektilaite vaikkapa Line6 pod on aika suosittu. On olemassa myös äänikortteja (taitaa nykykorteissa olla jopa vakio-ominaisuus), joissa on instrumentille (esim.kitara tai basso) optimoitu inputti jolla voit syöttää kitarasignaalin koneellesi suoraan. Myös mikrofoni kitaravahvistimen kaiuttimen edessä on toimiva ja käytetty ratkaisu, mutta ei ehkä kaikkein halvin ja suositeltavin ihan vasta-alkajalle. Jos soitat sähköisiä koskettimia, niin ne saa koneelle linjatasoista liitäntää pitkin, jollainen löytyy käytössä jokaisesta tietokoneesta, joissa on äänikortti jo valmiina, mutta midi lienee kosketinsoittajille myös yleinen tapa liittää laitteensa tietokoneeseen.
 
No kun olet keksinyt miten liität soittimesi tietokoneeseen, niin tarvitset sopivan äänitysohjelman. Tässä asiassa olisi auttanut kun olisit kertonut mitä tietokonetta ja käyttöjärjestelmää käytät. Esimerkiksi Mac tietokoneissa sopiva äänitysohjelma tulee käyttöjärjestelmän mukana jolloin ei tarvitse ostaa mitään vaan ryhtyä suoraan äänittämään. Eli käynnistät GarageBand ohjelman ja luot tyhjän projektin. Garagebandin työpöydälle voit vetää suoraan netistä imuroimasi taustanauhatiedoston (yleensä mp3 muotoisen) omaksi raidakseen. Sitten luot siihen viereen toisen raidan, jonka määrittelet äudioraidaksi ja valitset inputeista sen johon soittimesi on liitetty ja painat reciä ja alat soittaa se taustanauha soi siellä takana. Ainakin Garagebandissa on mahdollisuus käyttää valmiita kitaravahvistin ja efektibedaalimallinnuksia ja myös bassovahvistinmallinnuksia jolloin saa ihan kurantteja soundeja.
 
Esimerkkejä mitä tällä metodilla saa aikaiseksi, voit kuunnella vaikkapa minun profiilista löytyvän maihinnousulinkin takaa siellä on ne sooloskabavedot tehty juuri noin niinkuin kuvasin eli taustanauha Garagebandiin (nykyisin käytän Logicia, mutta se on sama juttu) ja kitaraa päälle ohjelman mallinnuksen läpi. Itselläni on ollut äänikorttina noissa vedoissa M-audio Fast Track Pro, jossa kitara on liitetty ihan vain linjatasoiseen liittimeen (instrumenttitasoisesta liittimestä soundi on luonnollisempi).
 
Olisipa jo kevät
stratocaster-67
13.02.2015 13:00:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksesta. Soitan siis kitaraa. Tietokone on Windowspohjainen. Onko siihen mitään ohjelmaa? Saako siis Line6 podx3:lla oikean "soundin" tietokoneen kautta? Tarvitseeko tietokone jotkut studiokaiuttimet, joita näkee jossain kotistudiokuvissa tai youtubessa? Eikö siis kitarakaiutinta tarvitse ollenkaan jos on tuo Line6 podx3?
 
hallu
13.02.2015 17:56:37
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

stratocaster-67: Kiitos vastauksesta. Soitan siis kitaraa. Tietokone on Windowspohjainen. Onko siihen mitään ohjelmaa? Saako siis Line6 podx3:lla oikean "soundin" tietokoneen kautta? Tarvitseeko tietokone jotkut studiokaiuttimet, joita näkee jossain kotistudiokuvissa tai youtubessa? Eikö siis kitarakaiutinta tarvitse ollenkaan jos on tuo Line6 podx3?
 
Windowsille toimii ainakin Reaper www.reaper.fm joka käsittääksi on joko ilmainen tai hyvin edullinen. Mutta en itse ole sitä käyttänyt, muttä täällä monet sitä kehuvat ja siihen saat varmasti tältäkin foorumilta apuja.
 
Tuo sun Line6 Podx3 ajaa etuvahvistimen osan loistavasti etkä tarvitse siihen muuta kuin sopivan johdon väliin (todennäköisesti 6,3mm - 3,5mm plugi - plugi). Voita viedä äänen vaikka kuulokelähdöstä mikäli podissa ei ole erillistä rec out, line out tms. liitintä. Et tarvitse välttämättä vahvistinta ollenkaan. Ne monitorikaiuttimet joita monet suosivat tulevat luultavasti myöhemmin kyseeseen mutta aluksi voit käyttää hyvin kuunteluna kuulokkeita, kotistereoita, tai koneen omia kajareita. Oikeat monitorit vain parantavat äänentoistoa, mutta eivät ole aluksi ainakaan välttämättömiä. Ja muutenkin kun alat päästä juoneen mukaan, niin saatat haluta aikaa myöten parantaa laitteistoasi jolloin esimerkiksi erillinen äänikortti yms. (ihan loputon suo) tulevat kyseeseen. Nyt sinun ei luultavasti tarvitse ostaa yhtikäs mitään (tai ehkä se johto jos sulta ei sellaista valmiiksi satu löytymään). Lataat sen Reaperin netistä, asennat sen ja alat tutkimaan asetuksia ja käyttämään sitä.
 
Semmoinen kannattaa huomata, että harjoittele nyt aluksi ilman kiirettä ja huolellisesti ja siinä vaiheessa kun päätät tarvita jotakin, niin mieti mielessäsi huolellisesti tekemisesi kautta mitä tarvitset ja miksi ja mitä haluat sillä saavuttaa. Edessäsi on nimittäin studiotekniikan osalta oikea karkkimaa johon kotiäänittäjä voi eksyä ihan totalitäärisesti (nimim. kokemusta on).
 
Olisipa jo kevät
-Q-
13.02.2015 18:38:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: Tuo sun Line6 Podx3 ajaa etuvahvistimen osan loistavasti etkä tarvitse siihen muuta kuin sopivan johdon väliin (todennäköisesti 6,3mm - 3,5mm plugi - plugi). Voita viedä äänen vaikka kuulokelähdöstä mikäli podissa ei ole erillistä rec out, line out tms. liitintä. Et tarvitse välttämättä vahvistinta ollenkaan.
 
Näyttäisi Podi näin digiajan tuotteena omaavan USB-portin ja toimii tietokoneeseen kytkettynä siis äänikorttina (Audio Interface) sellaisenaan.
 
-Asennat koneeseesi tuon podin ajurin ja äänityssoftan. Esim tuota Reaperia saa kokeilla ilmaiseksi (kuten monia muitakin). Olisko Podin mukana tullut jokin kokeiluversio myös??
 
-Kytket kitaran podiin ihan normaalisti, kuulokkeet kuulokeliitäntään ja Podin USB johdolla tietokoneeseen.
 
-Valitset äänityssoftasta tuon Podin input ja output -laitteeksi. Tähän joudut kaivamaan ohjeet ko. softan opasteista, samoin kuin uusien raitojen tekeminen, äänilähteen valinta, tallennus, ym.
 
-Podista ruuvaat mieleisen soundin kaiutinmallinuksineen, kuuntelet kuulokkeista. Käynnistämällä tallennuksen softasta menee talteen sitä mitä kuulet kuulokkeista. Samaten tallennusten kuuntelu pitäisi onnistua samasta podin kuulokeliitännästä.
 
Varmasti tulee vielä kysyttävää mutta jostain se on aloitettava. Tietokonealueella on myös paljon luettevaa tästä aiheesta.
 
oksatboys
14.02.2015 11:25:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos haluaa aloitella äänityshommia, mutta ei oikein tiedä mitä haluaa eikä oikeen tiedäkkään mitä pitäs tehdä, niin mä ostaisin usb-interfacen hintaluokassa 50-200e.
Siis esim tän: http://www.thomann.de/fi/presonus_audiobox_usb.htm
 
Siinä ois sitten paketti jossa on kaikki tarvittava, eli luurivahvari, pari etuastetta, monitoriliitännät ja vieläpä DAW = "äänitys/miksaus-softa".
 
Tollasella voi äänittää kitaraa suoraan linjaan ja laittaa sitten koneelta vahvistinmallinnoksen + leikit siihen raitaan. Noita mallinnoksia saattaa olla jopa valmiina mukana tulevassa DAWissa. Myös vahvarin mikityshommat onnistuu tollasella boksilla, kun ostaa vielä jonkun mikrofonin.
 
Tottakai tollanen boksi ei ihan kaikkea mahdollista, mutta periaatteessa kuitenkin ihan laadukkaan äänitteen tekemisen, jos muut roippeet on kunnossa. DAWin varmaan voi vaihtaa johonkin parempaan, mutta alkuun nyt pääsee mukana tulevallakin.
 
Sanotaan että soundi lähtee sormista... no mulla se on kai jo sitte lähtenyt.
stratocaster-67
16.02.2015 09:54:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suuri kiitos kaikille vastaajille. Nyt tiedän suurinpirtein, mitä tehdä. Siis ei mulla sitä podx:ää vielä ole. Täytyy hankkia sellainen. Tässä täytyy lähteä nyt ihan nollasta liikkeelle. Saatan vielä joutua kyselemään jossain vaiheessa..;)
 
-Q-
17.02.2015 10:55:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

stratocaster-67: Suuri kiitos kaikille vastaajille. Nyt tiedän suurinpirtein, mitä tehdä. Siis ei mulla sitä podx:ää vielä ole. Täytyy hankkia sellainen. Tässä täytyy lähteä nyt ihan nollasta liikkeelle. Saatan vielä joutua kyselemään jossain vaiheessa..;)
 
ourrait, ymmärsin että sellainen (pod) jo oli käytössä. Se ei siis ole millään tavoin välttämätön, vaihtoehtoja on enemmän kuin kukaan viittii luetella. Jos ei vielä ole minkäänlaista interfacea (eli sitä laitetta jolla ääni tietokoneeseen saadaan sisään) niin ehkä rahansa kannattaa ennemmin laittaa johonkin "tavalliseen" interfaceen jolloin käyttöön saa myös vaihtoehdon käyttää mikrofonia.
 
oksatboys
18.02.2015 15:01:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

stratocaster-67: Suuri kiitos kaikille vastaajille. Nyt tiedän suurinpirtein, mitä tehdä. Siis ei mulla sitä podx:ää vielä ole. Täytyy hankkia sellainen. Tässä täytyy lähteä nyt ihan nollasta liikkeelle. Saatan vielä joutua kyselemään jossain vaiheessa..;)
 
Kuten jo tuossa mainittiininkin, niin muitakin tapoja kuin podit yms. purkit on. Tsekkaa tää ketju http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=225624
 
Sanotaan että soundi lähtee sormista... no mulla se on kai jo sitte lähtenyt.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti