Muusikoiden.net
24.06.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: (Korkeiden) äänien säröytyminen äänittäessä?
1
SaveOneDeathForMe
02.12.2014 20:30:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nöyrä anteeksipyyntöni, jos (ja KUN) tätäkin asiaa on sivuttu tällä palstalla monen monta kertaa, mutta en oikein itsekään tiedä, minkä otsikon alle tämä ongelmani kuuluisi asettaa..
 
Eli kysymykseni koskee mitäs muutakaan kuin kotistudioilua. Tarkoitukseni on siis äänittää puhtaasti harrastelupohjalta biisicovereita. Ajattelin toteuttaa moisen niin, että lauleskelen valmiiden instrumentaalipohjien päälle. Käytössä minulla on läppäri (Fujitsu muutaman vuoden takaa), Audio-Technican AT2020 -kondensaattorimikki, Roland UA-55 Quad-Capture -äänikortti sekä AKG K-271 MKII -kuulokkeet. Äänitän ilmaisella Audacity -ohjelmalla. Kaikki on sujunut muuten kohtuullisen mallikkaasti, mutta ihmettelen, miksi äänittämäni kappaleen äänenlaatu kärsii rajusti, kun kuuntelen sitä läppärin kautta samaan tapaan kuin kuuntelen muutakin musiikkia? Tämä siis ilman kuulokkeita kuunneltaessa.
 
En ymmärrä, mikä tässä on takana, sillä kun kuuntelen äänittämääni kappaletta kuulokkeiden kautta (joko läppäriltä tai puhelimesta), se kuulostaa, jos ei nyt todellakaan "studiolaatuiselta", mutta laadullisesti varsin kuunneltavalta kuitenkin. En voi kuunnella koneella käytännössä mitään sellaista kappaletta, jossa laulan itse ns. kovaa ja korkealta, sillä niissä kappaleen kohdissa, joissa laulan kovempaa, ääneni ikään kuin säröytyy. En tiedä, mikä on oikea termi :) Kuitenkin voin huudattaa minkä tahansa bändin musiikkia volat kaakossa ja äänenlaatu pysyy hyvänä eli luultavasti koneen oma äänikortti ei ole sanomassa sopimusta irti ainakaan vielä. Ja joo, olen siis täysi amatööri, jos se ei ole käynyt ilmi viimeistään tässä kohtaa :D
 
Olen pohtinut myös mikrofonin vaikutusta tähän, sillä käsittääkseni kondensaattorimikrofonit eivät sovi juurikin tuollaiselle "korkealta ja kovaa" meiningille, vaikka kuinka säätäisi gainia sopivaksi. Vaikka olen elänyt siinä luulossa, että nyt kappale tallentuu oikealla lailla (kun punainen gainivalo ei vilkahda äänittäessä), olen saanut pettyä lopputulokseen. Dynaaminen mikki on ehdottomasti hankintalistalla, mutta ajattelin nyt aluksi tiedustella asialle omistautuneilta, mikä muu ongelma tässä voisi olla taustalla. Itse asiassa korkeammat äänet säröytyvät, vaikka laulaisin jotain rauhallisempaa, ja ennen kaikkea pienemmällä äänenpaineella (kuten Kurkelan Rakkauslaulua tms.). Entä onko äänitysohjelmalla vaikutusta tällaiseen ongelmaan..?
 
Lyhyesti: Tahtoisin siis tietää, miten kummassa saavuttaisin samanlaisen äänityslopputuloksen kuin esimerkiksi Ida Amanda, jolla on omia lauluvideoita Youtubessa. Tässä linkki hänen versioonsa Rakkauslaulusta: https://www.youtube.com/watch?v=S-jrAweh9RM
 
Toivottavasti joku osaisi ehdottaa ratkaisua ongelmaan, sillä tässä alkaa vähitellen motivaatio kadota, vaikka muuten ihana harrastus onkin.. Kiitos kaikille neuvoista jo etukäteen!
 
SaveOneDeathForMe
02.12.2014 20:33:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja vielä sivuhuomautuksena:
 
En ole viime aikoina juuri muuta tehnyt kuin yrittänyt selvittää tätä ongelmaa googlettelemalla sinne tänne, mutta hittolainen, kun en oikein tiedä itsekään, mistä puhun. Tuntuu, että kaikki keskustelut ovat jollain tavalla aiheen vierestä / omasta ongelmastani poikkeavia.
 
anapena
02.12.2014 20:51:23 (muokattu 02.12.2014 21:02:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli omat tekeleet säröytyy läppärin kaiuttimissa, mutta ei kuulokkeissa?
Tulisko se vaan sitten liian lujaa? Poistuuko särö, jos lasket kuunteluvoimakkuutta? Miksatessa sopiva äänen dynamiikan kompressointi voisi auttaa asiaa. Kaupallinen musa on yleensä kovin kompressoitua ja tasaista.
Tuossa Rolandissa on auto sens-toiminto, jolla äänitystaso pitäisi saada helposti sopivaksi. Lisäksi mukana näkyy olevan Sonarin kevytversio, joka voisi olla ihan ok.
Tuskin vika on Audacityssa, joten jos siitä tykkäät niin jatka sillä. Yleisesti ottaen masterin mittareita ei saisi päästää punaiselle peakille.
Sulla on tavallaan kaksi punaista peak-valoa jota kytätä. Siinä Rolandin etupaneelissa gain-säätimen vieressä se analoginen, ja softassa äänitysraidalla se digitaalinen, jonka pitäisi olla pre fader-moodissa. Saattoi mennä vähän heprean puolelle, mutta tutustu siihen autosenssiin;)
 
Istu ja pala!
SaveOneDeathForMe
02.12.2014 21:03:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

anapena: Eli omat tekeleet säröytyy läppärin kaiuttimissa, mutta ei kuulokkeissa?
Tulisko se vaan sitten liian lujaa? Poistuuko särö, jos lasket kuunteluvoimakkuutta? Miksatessa sopiva äänen dynamiikan kompressointi voisi auttaa asiaa. Kaupallinen musa on yleensä kovin kompressoitua ja tasaista.

 
Kiitos nopeasta ja asiallisesta vastauksesta! :) Kyllä, juuri tuo on ongelma. En ole ihan satavarma särön poistumisesta, mutta ainakin se vaimenee siinä missä muukin musiikki, kun laitan kuunteluvoimakkuutta pienemmälle :D Tällöin en kyllä tosiaan kuule oikein mitään muutakaan... Tämä on varmasti tyhmääkin tyhmempi kysymys, mutta pitäisikö minun kompressoida tuossa miksausvaiheessa ainoastaan nuo kohdat, jotka laulan kovempaa/korkeammalta kuin muut...? Vai koko biisi...? Entä kompressoinko ainoastaan sitä laulamaani ääniraitaa vai "koko hoitoa" eli myös sitä instrumentaalibiisiä siinä taustalla? Mitä luulet, olisiko joku muu äänitysohjelma (maksullinen, esim. Adoben Audition) parempi kuin käyttämäni Audacity? Toki tässäkin hommassa pätee varmaan se vanha viisaus, että kalleimmillakaan/hienoimmillakaan kamoilla ei tee mitään, ellei ole taitoa käyttää niitä... :)
 
Välillä meinaa itku päästä, kun en saa ongelmaa hoitumaan, vaikka kuinka koitan kahlata keskustelupalstoja läpi.
 
gunner
02.12.2014 21:09:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Koitapas laittaa sekä taustan että oman laulusi äänenvoimakkuutta pienemmälle audacityssä ennen tallennusta mp3:ksi. Äänityksesi saattaa ylittää nollatason ja klipata ulostulossa, mikä johtaa kuuluvaan säröytymiseen.
 
Vaihtoehtoisesti voit lisätä audacityssä master bussiin limitterin, jolla saat pidettyä äänenvoimakkuuden maksimin sallituissa rajoissa. Jos limitterit ovat vielä täyttä hepreaa, koita aluksi laskea äänenvoimmakkuuksia, jotta selviää onko tässä syy.
SaveOneDeathForMe
02.12.2014 21:28:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suuri kiitos sinullekin ystävällisestä vastauksesta! Mukavaa, että jo nyt on löytynyt potentiaalisia syitä. Kokeilen heti huomenna noita mainitsemianne juttuja ajan kanssa ja toki kiitollisena otan edelleen kaiken maailman vinkkejä vastaan ^^
 
SnowCrow
02.12.2014 23:38:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Älä käytä läppärin kaiuttimia, niitä ei oo tehty musiikin kuuntelemiseen. :)
 
SaveOneDeathForMe
03.12.2014 15:23:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No kieltämättä on tullut huomattua, että eivät ole välttämättä ne korvaa miellyttävimmät, mutta ihmettelin sitä, miksi kaikki muu musiikki (mm. Nightwish!) kuulostaa miltei kiitettävältä, vaikka kuuntelisin pelkillä läppärin kajareilla :D
 
Mr. Crowley
03.12.2014 23:22:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

SaveOneDeathForMe: No kieltämättä on tullut huomattua, että eivät ole välttämättä ne korvaa miellyttävimmät, mutta ihmettelin sitä, miksi kaikki muu musiikki (mm. Nightwish!) kuulostaa miltei kiitettävältä, vaikka kuuntelisin pelkillä läppärin kajareilla :D
 
Erityisesti kaupalliseksi tarkoitettua äänitettä miksatessa on pyrittävä siihen, että biisi kuulostaisi "hyvältä" millä tahansa vehkeillä. Laitoin hipsut, koska mun mielestä musiikki ei kuulosta hyvältä läppärin kaiuttimista. Tarkoitan lähinnä sitä, että oleellisimmat asiat erottuvat kuuntelusta (laitteisto ja ympäristö) riippumatta. Esim. kun ihminen kävelee ympäri markettia, hän pystyy erottamaan taustalla soivan renkutuksen sanat.
 
(Se on sitten ihan toinen aihe kenen mielestä musiikin täytyy soida joka paikassa koko ajan. Ainakin näin musiikintekijän näkökulmasta nauttisin mielummin hiljaisuudesta joka antaisi tilan omassa päässä soivalle musiikille.)
 
Miksaaja tekee siis erilaisia asioita päästäkseen tuohon tavoiteeseen. Vaikkapa bassossa on oltava riittävästi yläsäveliä mukana, jotta se kuuluu läppärin kaiuttimesta, vaikka perussävel ei kuuluisikaan. Jne jne jne... Toki samaa ideaa tulisi tavoitella, vaikka ei kaupallista menestystä ajattelisikaan. Siis hyvä miksaus kuulostaa yleensä hyvältä vähän heikommallakin kuuntelulla. Viittasin tuolla kaupallisuudella lähinnä populaarimusiikkiin. Esim. taidemusiikissa (sinforniaorkesteri tms.) ei tarvitse välittää siitä kuulostaako levytys hyvältä meluisassa autossa tai kauppakeskuksessa. Dynaamisen vaihtelun takia sitä ei pysty huonoissa olosuhteissa kuuntelemaan eikä tarvitsekaan.
 
Tsemppiä sulle äänittelyihin! Musan tekeminen on ihan parhautta. Ja koskaan ei tule sellaista tilannetta etteikö olisi jotain opittavaa.
 
se parhaiten nauraa jolla vahvin lääkitys
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti