Muusikoiden.net
24.06.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Jousisoittimien miksaus
1
töpöttäjä
27.12.2013 17:42:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oisko täällä apua perusohjeita kaipaavalle; viulun, alttoviulun ja sellon miksaamisesta kyse. Lähinnä kompuran ja EQ:n käytöstä, minkälaisia virityksiä olette suosineet?
 
darkus
27.12.2013 18:01:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

töpöttäjä: Oisko täällä apua perusohjeita kaipaavalle; viulun, alttoviulun ja sellon miksaamisesta kyse. Lähinnä kompuran ja EQ:n käytöstä, minkälaisia virityksiä olette suosineet?
 
1. Leikkaa eq:lla mudat ja sirinät ja resonanssit yms häiritsevät roskataajuudet pois
2. Kompressoi
3. Jos hukkuu miksaukseen niin boostaa eq:lla
4. Lisää tilaa/kaikua/dilsaa jos tarvii
 
Miksaatko nyt jotain klassista/pelkkää jousimusiikkia vai miksaatko jousia esim. rokkibiisiin mausteeksi/taustalle?
 
Attack Attack, Were back again baby!
Jaava
28.12.2013 12:36:57 (muokattu 28.12.2013 12:42:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika eri asioita haetaan rock-jousissa, klasarissa tai kansanmusassa.
 
Viulu ei juurikaan tarvitse alapäätä, ja jossain muutaman kilohertsin paikkeilla on usein ärsyttävän teräviä taajuuksia. Mutta homma riippuu aika paljon viulusta ja siitä, miten se on mikitetty. Toisaalta jos viulu pitää upottaa jonnekkin kolmen särökitaran ja synan sekaan, ei välttämättä kannata hakea mitään yksikseen mahtavalta kuulostavaa viulua.
 
Kompressoria sen mukaan, mihin se viulu pitää saada sekaan.
Kaiut kuulostaa kivalta viululla.
 
Sellolle sama homma, mutta taajuudet on alempana.
 
"Katastrofien ei pitäisi kestää näin kauan, haluan aamiaista!"
Spedemix
29.12.2013 10:18:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tosiaan aika pirunmoinen ero siinä millälailla niitä jousia on äänitetty. Nykyään tuntuu olevan yhä useampaa se tilanne jossa jouset on vedetty yksi kerrallaan esim. yhteen lähimikkiin ja huonemikkipariin. Siitä ei sitten oikein millään saa täysin samanlaista fiilistä kuin siitä, että se koko jousisektio olis ollu kerralla äänitetty vaikkapa parilla stereotekniikalla.
 
Jos lähetään siitä olettamuksesta, että koko sektio on äänitetty kerralla, yleensä sen miksaaminen on verrattain vaivatonta. Jos ei ole ihan 100% varma mitä kannattaa EQ:ttaa/kompuroida, niin jousisektion pitäis kyllää saundata aika muikelta ihan ilman minkäänlaista prosessointia. Oma kokemukseni on, että kitchen sink -tuotannoissa jousia pitää ehkä kompuroida pikkuisen enemmän kuin mikä tuntuu hyvältä jousia soolottaessa. Monet tykkää käyttää jousissa (niitä iisimpiä) kompuroita joita laitetaan yleensä master-busseihin. Matalat ratiot (2:1 jne.) toimii yleensä parhaiten.
 
Myös sen alamiddlen kuoppaaminen helpottaa selkeyttä koko miksauksen kannalta mutta malttia sen kanssa koska tosi ohuet hipassatut jouset saundaa kyllä tosi kireiltä (ja amatöörimäisiltä). Itse saatan joskus käyttää multibandkompuroita kuopatakseni alamiddlejä silloin kun sieltä hyökkääkin sellosta joku mörkönuotti mutta jouset pysyisivät muuten täyteläisinä.
 
Jousien kaiutus onkin sit täysin makuasia; toiset tykkää pitään studiossa äänitetyt jouset täysin kuivina (esim. Coldplayn Paradisen intro on aika hyvä esimerkkin kuivien jousien intiimiydestä) ja jotkut kaiuttaa sit oikein olan takaa.
 
miksauksia: http://soundcloud.com/spede-1
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti