Muusikoiden.net
25.06.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Äänikortti treenikselle/kotiin: USB vai FireWire?
1 2
taikakameli
15.05.2013 18:37:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Tarviin äänikortin demoäänityksiin treenikselle ja miksei kotiinkin. Vaatimuksina väh. 8. kanavaa joista mielellään 8 mikkietuasteella, hardwaremonitorointi ja ettei hajoa heti takuun mentyä umpeen. Ainoa mietityttävä asia on tuo otsikon kysymys: kumman hankin? Onko noilla käytössä suuria eroja, muita kuin että FW-liitin voi irrota vahingossa helpommin? Hintaluokka mielellään alle viiden sadan. Tossa malleja mitä on harkinnassa (sori linkkitulva):
 
USB: http://www.thomann.de/fi/256918tascam_us1800.htm
http://www.thomann.de/fi/tascam_us2000.htm
http://www.thomann.de/fi/maudio_fast_track_ultra_8r.htm
http://www.thomann.de/fi/presonus_audiobox_1818vsl.htm
http://www.thomann.de/fi/focusrite_scarlett_18i20.htm
 
FW: http://www.thomann.de/fi/phonic_firefly_808_u.htm
http://www.thomann.de/fi/presonus_firestudio_project.htm
http://www.thomann.de/fi/mackie_onyx_blackbird.htm
http://www.thomann.de/fi/focusrite_saffire_pro_40.htm
http://www.thomann.de/fi/maudio_profire_2626.htm
 
Hieman oon hukassa tän tarjonnan kanssa, joten jos joku osaa auttaa/suositella jotain niin olisin erittäin kiitollinen.
 
Yea, thou I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil; for I am the evilest son of a bitch in the valley.
Kallekorvola
15.05.2013 19:54:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tortu:Vaatimuksina väh. 8. kanavaa joista mielellään 8 mikkietuasteella, hardwaremonitorointi
 
Googlaa data transfer rate, sekä throughput sekä FW:lle että USB:lle. Toi jälkimmäinen on se, jolla on merkitystä audion kanssa pelatessa.
 
Onko noilla käytössä suuria eroja, muita kuin että FW-liitin voi irrota vahingossa helpommin?
 
Täh? Miten niin FW voi irrota helpommin vahingossa ku USB?
 
www.5by5.fi
Jasks
15.05.2013 22:25:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse kun just samanlaisia oon kattonut niin päätin että hommaan USB:n koska sitä näkee ehdottomasti useammissa koneissa kuin FW:tä joten mikäli haluaakin jollain keikalla laittaa oman äänikortin johonkin väliin niin kone missä on usb on varmaankin helpompi löytää.
 
Tascamit ovat vakuuttanet mut sen takia että niistä löytyy noita analogi sisääntuloja joten voi tuohon rinnalle laittaa sitten lisäkanavien tarpeessa toisen etuasteen, mutta ainakin Presonuksen purkissa on ADAT sisääntulo joten sitä kautta saa myös laitettua lisää kanavia, joten sen takia se vie ainakin omalla kohdallani voiton.
 
Tuossa presonuksessa on myös jokaiselle kanavalle oma ulostulo joten on helppo juuri laittaa johonkin väliin jos tuota jossain vaiheessa haluaakin enää käyttää vaikka ainoastaan etuasteena.
 
En nyt käynyt ollenkaan läpi noita FireWire laitteita koska ne eivät oo niin tuttuja
 
http://www.youtube.com/user/Ayriainen
zak69
15.05.2013 22:35:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kallekorvola kyllä puhuu asiaa. Se usb rassaa koneen prossua ja tehoja paljon enemmän kun firewire, jotain kai kertoo myös se että yleensä nuo usb-liitännällä olevat etuset on muutaman inputin vermeitä kun taas firewirellä on isompia enemmän tarjolla. Ja toki myös jollekin se sampleratekin on muuta kuin pakollinen valikko josta otetaan se 44.1 arvoksi :)
 
Case on aina niin tapauskohtainen juttu...
taikakameli
15.05.2013 23:46:54 (muokattu 15.05.2013 23:53:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kallekorvola: Täh? Miten niin FW voi irrota helpommin vahingossa ku USB?
 
:D no en tiedä muiden kokemuksista, mutta ainakin ton firewire-kovon johto on pari kertaa irronnut kun sitä on vahingossa tökkässyt. Mutta jos vakavissaan puhutaan niin ei se loppupeleissä ostopäätökseen vaikuta.
 
Yea, thou I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil; for I am the evilest son of a bitch in the valley.
taikakameli
16.05.2013 00:08:48 (muokattu 16.05.2013 00:44:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kallekorvola: Googlaa data transfer rate, sekä throughput sekä FW:lle että USB:lle. Toi jälkimmäinen on se, jolla on merkitystä audion kanssa pelatessa.
 
Okei, firewire on nopeampi, mutta mitä käytännön merkitystä sillä on minulle? Pienempi bitrate = huonompi äänenlaatu? Vai alkaako kone kyykätä usbilla herkemmin?
 
e. vähän myös huolettaa se, että uusissa maceissa (poislukien mac pro) ei ole firewire-porttia ensinkään. Jos joskus uutta konetta olis hankkimassa.
 
Yea, thou I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil; for I am the evilest son of a bitch in the valley.
taikakameli
16.05.2013 00:16:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jasks: Tascamit ovat vakuuttanet mut sen takia että niistä löytyy noita analogi sisääntuloja joten voi tuohon rinnalle laittaa sitten lisäkanavien tarpeessa toisen etuasteen
 
Tyhmä kysymys, tarkoittaako tuo analogisisääntulo nyt sitä että siinä on se etuaste mukana vai ei? Viestisi perusteella käsitin vastauksen olevan kyllä.
 
Yea, thou I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil; for I am the evilest son of a bitch in the valley.
mattim
16.05.2013 06:58:15
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tortu: Tyhmä kysymys, tarkoittaako tuo analogisisääntulo nyt sitä että siinä on se etuaste mukana vai ei? Viestisi perusteella käsitin vastauksen olevan kyllä.
 
Tässä yhteydessä analogiasisääntulolla tarkoitetaan linjatasoista sisääntuloa, mihin voi liittää toisen etuasteen.
 
Etuasteella tarkoitetaan monesti vahvistinastetta joka vahvistaa mikrofonin signaalin (1,5 mV - 80 mV) linjatasoiseksi (750 mV - 1,25 V)
 
Kalmo
16.05.2013 10:16:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käsittääkseni USB:n ja Firewiren nopeusero on käytännössä merkityksetön. USB:n puolesta puhuu se, että uusissa koneissa ei enää nykyään juuri koskaan ole FW-liitäntää.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Danko
16.05.2013 10:20:49 (muokattu 16.05.2013 11:05:07)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tortu: vähän myös huolettaa se, että uusissa maceissa (poislukien mac pro) ei ole firewire-porttia ensinkään. Jos joskus uutta konetta olis hankkimassa.
 
http://store.apple.com/fi/product/M … M/A/thunderbolt-to-firewire-adapter
 
e: suoraan Thunderbolt-liitännäisiä interfacejakin alkaa tietysti jo löytyä
http://www.uaudio.com/interfaces/apollo.html
http://www.apogeedigital.com/products/symphony-io.php
 
"No olet luultavasti ammattitaitoinen miksaaja ja sulla on laitteisto kohdillaan." -OPJ1974
varakeef
16.05.2013 10:49:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Käsittääkseni USB:n ja Firewiren nopeusero on käytännössä merkityksetön. USB:n puolesta puhuu se, että uusissa koneissa ei enää nykyään juuri koskaan ole FW-liitäntää.
 
Ja ne fw-liitännät ovat usein kehnoja. Sitten pitäisi alkaa metsästää jotain tietyn piirisarjsn kortteja, mikä on sietämätön riesa.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Niq
16.05.2013 10:59:40
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zak69: Kallekorvola kyllä puhuu asiaa. Se usb rassaa koneen prossua ja tehoja paljon enemmän kun firewire, jotain kai kertoo myös se että yleensä nuo usb-liitännällä olevat etuset on muutaman inputin vermeitä kun taas firewirellä on isompia enemmän tarjolla. Ja toki myös jollekin se sampleratekin on muuta kuin pakollinen valikko josta otetaan se 44.1 arvoksi :)
 
Tää kommentti oli ihan validi joskus 2007. Ei enää. Päivitä tietosi tai lopeta huutelemasta vanhentunutta dataa julkisesti. :)
 
USB löytyy joka koneesta, toimivaa FW:ä ei löydy juuri mistään. Paitsi mäkistä. Se on sitten up yours jos haluaa maksaa extraa 700 euroa adapterilla toimivasta FW-liittimestä. Enemmänkin USB- ja FW-maailmoissa riippuu asiat ajureista, kuin liitännästä. Valinta on helppo tehdä. Päätä kuinka monta inputia/outputia haluat ja osta sitten niin laadukas interface kun rahat piisaa. Jos rahat riittää vain halvimpaan, niin kannattaa miettiä uudestaan tarpeita ja budjettia.
 
zak69
16.05.2013 11:44:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hoh-hoijaa......sehän on sitten tietysti asia erikseen jos ei osaa....
Mulla 5 pc-konetta, 2 läppäriä joissa omat firewiret, ja 3 pöytäkonetta joissa kaikissa kympin halpiskortti, ja kaikissa toimii firewire moitteetta ja ilman mitään säätöjä.
 
Mutta joo se siitä, onhan se usb nykyään standardi ja firewire viittä vaille kuollut ja kuopattu kohta, thunderbolt vissiin seuraava sit joka yrittää haastaa.
 
Case on aina niin tapauskohtainen juttu...
mattim
16.05.2013 11:59:18
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niq:
 
toimivaa FW:ä ei löydy juuri mistään. Paitsi mäkistä.

 
Tää kommentti oli ihan validi joskus 200x. Ei enää. Päivitä tietosi tai lopeta huutelemasta vanhentunutta dataa julkisesti. :)
 
Mä joku päivä töitä teen, joku helvetin aamu seitsemäksi meen.
zak69
16.05.2013 12:00:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattim: Tää kommentti oli ihan validi joskus 200x. Ei enää. Päivitä tietosi tai lopeta huutelemasta vanhentunutta dataa julkisesti. :)
 
Touche...ota plussa :)
 
Case on aina niin tapauskohtainen juttu...
Spedemix
16.05.2013 12:03:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niq: Tää kommentti oli ihan validi joskus 2007. Ei enää. Päivitä tietosi tai lopeta huutelemasta vanhentunutta dataa julkisesti. :)
 
USB löytyy joka koneesta, toimivaa FW:ä ei löydy juuri mistään. Paitsi mäkistä. Se on sitten up yours jos haluaa maksaa extraa 700 euroa adapterilla toimivasta FW-liittimestä. Enemmänkin USB- ja FW-maailmoissa riippuu asiat ajureista, kuin liitännästä.

 
Ehkäpä kyseessä on ennemminkin ero sessioiden koossa. Kaipa toki pientä parin raidan sessiota pyörittää (kuulemma, en ole koskaan kokeillut) USB levyltä käsin etenkin jos prosessointi on kevyttä. Mutta sitten kun mennnään sinne 50 raitaa and beyond ja änget joka raitaan nauhasaturaatiomallinnusta, tehot voivat joutua koville. Entäs sitten, kun mennään isompiin sämplerateihin? Toki tietokoneiden tehot ovat kasvaneet kuuden vuoden aikana, mutta liitännät ovat samat. Täytyy muistaa, että kun kuuntelemme avoinna olevaa sessiota, streamaamme koko pakettia sitä lakua pitkin ja juuri tässä kaapelin tiedonsiirron (tosimaailman) nopeudessa on se ero.
 
Oman (täynnä olevan) 1TB Lacieni lukunopeus on n. 36 MB/s USB:llä ja 78 MB/s FW800:lla. Karkeasti ottaen voisi sanoa, että FW800:lla track countini on kaksi kertaa isompi. Tämä siis vain toistettaessa moniraitaa. Ero olisi isompi äänittäessä (johtuen USB:n yksisuuntaisuudesta) ja vähemmässä määrin renderöitäessä miksauksia.
 
Syy siihen miksi FW löytyy joka mäkistä ja ei ihan joka PC:stä on yksinkertaisesti se, että Apple on kehittänyt FW:n ja muut konevalmistajat maksavat siitä lisenssimaksua. Toisaalta jos omistaa itselleen sopivanlaisen PC-tornin, ei kai FW-kortin uppaaminen sinne sekaan ole mikään Mission Impossible.
 
miksauksia: http://soundcloud.com/spede-1
taikakameli
16.05.2013 14:16:32 (muokattu 16.05.2013 16:07:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä nyt lueskelin vähän FWn ja usbin eroista niin ilmeisesti audiokäytössä usbin suurin miinus on, että yhdessä portissa on kiinni monta laitetta, mitkä voivat aiheuttaa häiriötä audiosignaalissa. Jollain foorumilla valittelivat kans tosta suuremmasta prosessointitehon tarpeesta usbilla, tosin nekin kirjoitukset olivat vuosilta 2009-2010 joten mene ja tiedä. Tutkin vähän tätä mun läppäriä niin näppäimistö, touchpadi ja webkamera kaikki käyttää usb:tä kun fw-äänikortti sais olla ihan itekseen. Toi onkin sitten USB:n ainoa varsinainen miinuspuoli.
 
Firewire 800 on joo kaks kertaa nopeampi kuin usb 2.0, mutta noi kortit käyttää FW 400 jolla ei niin suurta eroa ole nopeudessa, kaistanleveydessä kylläkin. Ja juurikin tuo ettei fw joudu kilpailemaan kaistasta muun hardwaren kautta tuntuu paremmalta ratkaisulta audiota ajatellen. FW-laitteet on myös halvempia, mutta jos firewire-portteja ei vuoden-parin päästä enää löydy koneen koneesta niin jälleenmyyntiarvo voi olla aika nollassa. Toisaalta jos tunderbolt on saumattomasti yhteensopiva fw-raudan kanssa niin... On tää vaikeeta :)
 
Ettei menis ihan liirumlaarumiks, niin oon nyt rajannut valikoiman näihin kolmeen perusteella 1) hyvät ominaisuudet 2) kohtuuhintaan ja 3) saatavilla paikallisista alan liikkeistä.
 
http://www.thomann.de/fi/presonus_firestudio_project.htm
http://www.thomann.de/fi/mackie_onyx_blackbird.htm
 
+ firewire vaikuttaisi olevan vielä tässä teknologian kehitysvaiheessa ja hintaluokassa varmempi ratkaisu
+ just ne ominaisuudet mitä tarvitsen
+ firestudio olis tarjouksessa tossa puolen kilsan päässä
- firewire-standardin mahdolliset tulevaisuudennäkymät ja jälleenmyyntiarvo
 
http://www.thomann.de/fi/maudio_fast_track_ultra_8r.htm
 
+ USB löytyy joka koneesta...
- ... jolloin mun olis vaikeampi kieltäytyä lainaamasta tätä jollekin mämmikouralle
- ylempänä tulikin jo se tärkein
- mic/line inputeissa gainin säätö vain linjatasoiselle signaalille
 
Vahvasti näyttää firewiren suuntaan kallistuvan.
 
Yea, thou I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil; for I am the evilest son of a bitch in the valley.
Niq
16.05.2013 15:44:19 (muokattu 16.05.2013 15:45:47)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattim: Tää kommentti oli ihan validi joskus 200x. Ei enää. Päivitä tietosi tai lopeta huutelemasta vanhentunutta dataa julkisesti. :)
 
Uusista koneista ei kyllä löydy hakemallakaan. En ole sellaiseen uuteen PC-läppäriin törmännyt ihan hetkeen, josta firewire löytyisi. Toki omasta Lenovosta löytyy, mutta käytän silti USB:llä tuota omaa Phonicia, josta siis löytyy molemmat. Firewiren kanssa omat painini olen paininut, ihan tsägää että milloin sattuu piirisarjan ja planeettojen asennot kohtaamaan. Toimii kuin buick - jos toimii.
 
EDIT: Juu lisäkortillahan saa, mutta kysykää ihmeessä ennen ostopäätöstä että saa kurkistaa lisäkortin piirisarjan merkkiä. VIAt on viallisimpia ja muistelen että TI:n piirit ois rokannut paremmin. Tuosta on nyt joku vuosi kun heitin vesilintua FW-kamppeilla, ettei enää tarkalleen muista.
 
taikakameli
16.05.2013 16:04:03 (muokattu 16.05.2013 16:13:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niq: USB löytyy joka koneesta, toimivaa FW:ä ei löydy juuri mistään. Paitsi mäkistä.
 
No mä kun tosiaan käytän mäkkiä niin en tarttis muita kaapeleita kuin 6pin-9pin firewiren. Hinnat lähtee sieltä kympistä.
 
Valinta on helppo tehdä. Päätä kuinka monta inputia/outputia haluat ja osta sitten niin laadukas interface kun rahat piisaa. Jos rahat riittää vain halvimpaan, niin kannattaa miettiä uudestaan tarpeita ja budjettia.
 
Sitä mä mietinkin: miksi maksaisin presonuksen USB-kortista 500e kun voin saada saman valmistajan firewire-kortin neljällä. Muutenkin FW-korteissa vaikuttais olevan paremmat ominaisuudet samaan tai pienempään hintaan kuin USB-vastaavissa. Tutulla on tommonen presonus ja ollaan sen kautta äänitettykin demoja, joten ainakin tiedän sen olevan ns. varma valinta, kun taas m-audion vehkeessä on itselle pieni jännitysmomentti juuri tuon USB:n takia. Sanokaa nyt että olen vainoharhainen ja niissä ei ole käytössä (siirtonopeus koneelle, häiriöttömyys ja prosessorin kuormitus) mitään eroa.
 
Yea, thou I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil; for I am the evilest son of a bitch in the valley.
mattim
16.05.2013 17:00:24 (muokattu 16.05.2013 17:01:23)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niq:
 
EDIT: Juu lisäkortillahan saa, mutta kysykää ihmeessä ennen ostopäätöstä että saa kurkistaa lisäkortin piirisarjan merkkiä. VIAt on viallisimpia ja muistelen että TI:n piirit ois rokannut paremmin. Tuosta on nyt joku vuosi kun heitin vesilintua FW-kamppeilla, ettei enää tarkalleen muista.

 
Taas vanhaa tietoa, suomesta on vaikea löytää toimimatonta FW korttia/FW piirisarjaa nykyisin. Täällä juttua:
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/p … ts.php?c=33&t=215139&o=0&#p11189011
 
Mä joku päivä töitä teen, joku helvetin aamu seitsemäksi meen.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti