Muusikoiden.net
24.04.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitaran nauhoittelua (etuasteet, vahvistimet ja di-boxit)
1 2
P-Keisari
24.07.2012 12:00:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve!
 
Hommastin itelleni vastikään DI-boxin (BSS -merkkinen) ja tarkoituksena on nauhoitella kitaroita sen kautta niin, että kitara on boxissa kiinni, boxin outputista mennään etuasteen/äänikortin (PreSonus FireStudio Mobile) inputtiin ja DI-boxin linkistä vielä kitaravahvistimeen (Randall V2). Näin pystyn nauhottelemaan kitaroita niin, että kuulen soundin säröjen kanssa, mutta itse äänitysohjelmaan koneelle menee vain puhdas signaali. Tämä on sikäli hienoa, koska sitten kun haluan saada sen lopullisen nauhoitussoundin, niin voin ajaa vain puhdasta signaalia koneelta kitaravahvistimeen ja säätää vahvistimen soundit samalla.
 
Varsinainen kysymys kuuluukin: kannattaako niin tehdä? Onko siis järkevää ajaa etuasteen ulostulosta ääntä suoraan kitaravahvistimen inputtiin, vai onko siinä vaarana, että jostain nousee savu? Pitäisikö tässäkin tapauksessa DI-boxi lyödä väliin ja millä asetuksella sitä tulisi käyttää (ground vai lift)?
 
Yksinkertaisesti selitettynä haluaisin vain tietää: voiko etuasteesta ajaa ääntä kitaravahvistimeen? Ja jos voi, niin miten se kannattaa tehdä.
 
Jos joku vielä voi minulle noviisille selittää, mitä eroa varsinaisesti on sillä käyttääkö DI-boxia 'ground' vai 'lift' -asetuksella, niin olisin kiitollinen.
 
Kiitos!
 
Danko
24.07.2012 12:54:37
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

P-Keisari: Yksinkertaisesti selitettynä haluaisin vain tietää: voiko etuasteesta ajaa ääntä kitaravahvistimeen? Ja jos voi, niin miten se kannattaa tehdä.
 
Jos joku vielä voi minulle noviisille selittää, mitä eroa varsinaisesti on sillä käyttääkö DI-boxia 'ground' vai 'lift' -asetuksella, niin olisin kiitollinen.

 
Voi ajaa, prosessista käytetään myös termiä re-amp. Huomioit vaan, että äänikortin ulostulot ovat joko +4dBu tai -10dBu tasoisia, kun instrumenttisignaali on -20dBu luokkaa.
 
Ground lift katkaisee XLR-liittimen suojamaan, tarve on tapauskohtaista. Kokeile kumpi toimii paremmin.
 
"No olet luultavasti ammattitaitoinen miksaaja ja sulla on laitteisto kohdillaan." -OPJ1974
Spedemix
03.08.2012 15:16:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Danko: Voi ajaa, prosessista käytetään myös termiä re-amp. Huomioit vaan, että äänikortin ulostulot ovat joko +4dBu tai -10dBu tasoisia, kun instrumenttisignaali on -20dBu luokkaa.
 
Ground lift katkaisee XLR-liittimen suojamaan, tarve on tapauskohtaista. Kokeile kumpi toimii paremmin.

 
Juurikin näin. Isoin asia (maahurinoiden lisäksi) josta kannattaa huolehtia on siis se, että se äänikortista lähtevän kitarasignaalin voimakkuus olisi samaa luokkaa, kuin jos se lähtisi suoraan kitarasta. Jos se tulee aivan infernaalisen lujaa, niin sitten on olemassa se riski, että joku kärähtää vahvistimessa.
 
Aki
06.08.2012 00:33:20
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Parasta on tehdä juurikin niin kuin käsittääkseni nyt teet, eli vahvistimelle DI-boksin Link-lähdöstä. Tällöin vahvistin näkee vain kitaran eikä matalaimpedanssista linjalähtöä, eikä äänentasoja tarvitse myöskään säädellä ylimääräistä.
 
"Jos ei kunnolla kuule mitä tekee/on tullu tehtyä, niin käy kuin valtion firmassa. Tietämätön laittaa osaamattoman tekemään tarpeetonta, ni siinä on koko turha työ vaarassa mennä ihan hukkaan." - rintapek 10.1.2012
polytoximaniac
12.08.2012 17:22:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos halajaa varman päälle nii esmes. Radial tekee ko. tarkoitukseen räätälöityjä muppaloita.
 
http://www.radialeng.com/r2011/xamp.php
 
Pulisongs = best
Spedemix
12.08.2012 19:39:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

polytoximaniac: Jos halajaa varman päälle nii esmes. Radial tekee ko. tarkoitukseen räätälöityjä muppaloita.
 
http://www.radialeng.com/r2011/xamp.php

 
Jos halajaa tuhlata rahaa turhuuksiin. :D Kitaravahvaria ei kiinnosta onko lähtöimpedanssi 600 Ohm, tai 15 kOhm. Asia on käsitelty All About Impedanssi stickyssä.
 
miksauksia: http://soundcloud.com/spede-1
kivi
13.08.2012 04:02:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spedemix: Jos halajaa tuhlata rahaa turhuuksiin. :D Kitaravahvaria ei kiinnosta onko lähtöimpedanssi 600 Ohm, tai 15 kOhm. Asia on käsitelty All About Impedanssi stickyssä.
 
No ei se nyt ihan noinkaan ole. Vaikka mulla ei (enää) ole suoraa kytköstä Radialeihin, niin on siinä impedanssipuolella hyvinkin isoa eroa miltä vahvistin soundaa (tehon optimointi vs. dynamiikan optimointi). Tietysti jos vahvistin on joku virtuaalipeli, niin säätövara ehkä riittää isoihinkin kuorma/impedanssivariaatioihin.
 
Toinen juttu on sitten se, onko Radialin re-ampperiboksit täydellisiä joka tarkoitukseen. Eipä tietenkään, mutta mikä olisi?
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
maza
13.08.2012 09:21:52
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos jemmassa sattuu olemaan passiivinen DI-boksi (useimmat halvat ovat), niin ei muuta kuin naaras-naarasadapteri XLR-liittimeen ja siinä on sulla reamppaukseen mainiosti soveltuva vehjes, kun kytket boksin "väärinpäin".
 
Impedanssit menevät piirun enemmän oikeaan suuntaan ja häiriöherkkyyskin vähenee - kantsii vetää pitkä XLR-piuha ja lyhyt instrumenttipiuha boksilta vahvistimelle. Myös ground lift on joissain tilanteissa pelastanut. Olen itse saanut tällä metodilla merkittävästi parempia tuloksia, kuin ilman.
hape
13.08.2012 11:44:34
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

polytoximaniac: Jos halajaa varman päälle nii esmes. Radial tekee ko. tarkoitukseen räätälöityjä muppaloita.
 
Jos kolvi pysyy kädessä niin tommosen tekee äkkiä itsekin. Rakennussarjojakin saa, esim. http://www.diyrecordingequipment.co … its/line2amp-reamping-box-full-kit/
 
http://www.thespyro.com
tommiot
13.08.2012 12:20:20 (muokattu 13.08.2012 12:31:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hape: Jos kolvi pysyy kädessä niin tommosen tekee äkkiä itsekin. Rakennussarjojakin saa, esim. http://www.diyrecordingequipment.co … its/line2amp-reamping-box-full-kit/
 
Mä en kyl oikein vieläkään ymmärrä, mihin tollasta tarttee. Äänitystilanteessa DI-boksin kuorma vastaa kitaravahvistimen kuormaa, joten siinä tapahtuu jo normaali alipäästösuodatus. Tämän jälkeenhän signaali pitäisi saada vahvistimeen mahdollisimman häviöttömästi. Eikö se oo ihan sama ajatko kitaravahvistimen 1M kuormaa 600 ohmin vai 15000 ohmin lähdöstä? Eroa on noin 0,12 dB. Ulostulojännitteen säätäminen ei yleensä ole osoittautunut ongelmaksi, paitsi joillain huonolaatuisilla äänikorteilla, joissa ulostulojännite on loppunut kesken.
 
Korjaatteks te impedanssit aina efektipedaalienkin jälkeen? Bossin pedaaleissa on 1kOhm lähtö.
 
EDIT: Niin joo, täähän oli tosiaankin jo käsitelty impedanssi-keskustelussa...
 
P-Keisari
16.08.2012 15:42:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos tuhannesti neuvoista. Päädyin sitten hankkimaan itelleni ihan re-amp boxin (Palmer Daccapo) en tiiä sitte minkä laatunen vehje, mutta käytännössä ilmaseksi sain. Jotenki vieläkin tuntuu silti, niinku ei olis kaikki aivan kohillaan. Tuossa meikäläisen etuasteessa ainoat ulospäin menevät röörit on siis main out (pääasiassa kaiuttimille) ja phones. Äänikortin main volume pitää vääntää melkein täysille ajettaessa signaalia re-amp boxiin ja silti se kuulostaa vähän valjulta. Jotenkin... munattomalta ehkä(?). Ei juurikaan samalta kuin kitarasta suoraan tultaessa.
 
Vähän pöljä kun olen, niin tajusin sitten erään aika itsestäänselvän ongelman. Kierron nimittäin. Tottakai jos ajan ääntä ulos samasta laitteesta millä otan sitä sisälle niin kiertoa syntyy ainakin kovilla voimakkuuksilla. Kitaravahvistinhan toimii nyt siis tavallaan kaiuttimena joka on etuasteessa kiinni. Joo... saa haukkua ja ilkkua. Mitäs tälle pitäs oikein keksiä? Konstihan olisi kun ajaisi ääntä ulos esimerkiksi jostain aivan toisesta etuasteesta ja iskisi mikin sitten siihen nauhoittavaan etuasteeseen, mutta en valitettavasti omista kuin yhden. Miten suuressa maailmassa ja hienoissa studioissa tällainen re-amppaaminen sitten ihan askel askeleelta hoidetaan?
 
tommiot
16.08.2012 16:25:41 (muokattu 16.08.2012 16:25:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

P-Keisari: Vähän pöljä kun olen, niin tajusin sitten erään aika itsestäänselvän ongelman. Kierron nimittäin. Tottakai jos ajan ääntä ulos samasta laitteesta millä otan sitä sisälle niin kiertoa syntyy ainakin kovilla voimakkuuksilla. Kitaravahvistinhan toimii nyt siis tavallaan kaiuttimena joka on etuasteessa kiinni. Joo... saa haukkua ja ilkkua. Mitäs tälle pitäs oikein keksiä? Konstihan olisi kun ajaisi ääntä ulos esimerkiksi jostain aivan toisesta etuasteesta ja iskisi mikin sitten siihen nauhoittavaan etuasteeseen, mutta en valitettavasti omista kuin yhden. Miten suuressa maailmassa ja hienoissa studioissa tällainen re-amppaaminen sitten ihan askel askeleelta hoidetaan?
 
Homma hoituu vähän näppärämmin, jos käytettävässä äänikortissa on enemmän ulostuloja. Hoituu se silti myös tuolla kalustolla. Laita softasta se reampattava signaali soololle, niin että se talteen poimittu reampattu signaali ei enää tuu uusiks main outista ulos.
 
Tai sanotaan nyt vielä, että en kyllä ymmärtänyt sun kirjoittamasta tekstistä yhtään mitään, kun on vähän käsitteet sekaisin, mut oletan nyt, että ongelma oli toi... Toivottavasti ratkeaa tällä!
 
kivi
16.08.2012 17:41:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

P-Keisari:
 
Vähän pöljä kun olen, niin tajusin sitten erään aika itsestäänselvän ongelman. Kierron nimittäin. Tottakai jos ajan ääntä ulos samasta laitteesta millä otan sitä sisälle niin kiertoa syntyy ainakin kovilla voimakkuuksilla. Kitaravahvistinhan toimii nyt siis tavallaan kaiuttimena joka on etuasteessa kiinni. Joo... saa haukkua ja ilkkua. Mitäs tälle pitäs oikein keksiä?
...
Miten suuressa maailmassa ja hienoissa studioissa tällainen re-amppaaminen sitten ihan askel askeleelta hoidetaan?

 
Hmm? Jos nyt oikein ymmärrän niin ongelmasi on se, että kun soittelee suoraan linjaan niin ei kierrä, ei.
 
JA kun sitten jonain toisena päivänä vedetään tallentimesta re-ampperin kautta vahvariin, niin ei sekään kierrä.
 
Niin.
 
Mulla on jossain kai ihan hauska kuvakin autenttisesta äänityssessiosta, jossa kitaristi vetää tarkkaamon sohvan edessä sooloa hampaat irvessä, ja mä sitten heilutan kitaran edessä 0,5 watin patteri-marshallia joka on kytketty rinnan siihen di-boksiin ja huutaa kuin vietävä. Että saa sitä kiertoa kitaranmikkeihinkin.
 
Vaikka noin. Eli kun tarkkaamossa soitetaan, niin usein laitetaan sinnekin joku pikkuvahvistin päälle. Mutta niinhän suuressa maailmassakin tehdään, ei ne välttämättä seiso koko vahvistinläjän edessä, vaan ehkä ihan toisen, sen parhaalla tavalla kiertävän, vahvistimen edessä toisaalla.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Antti1
16.08.2012 17:45:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kivi: Vaikka noin. Eli kun tarkkaamossa soitetaan, niin usein laitetaan sinnekin joku pikkuvahvistin päälle. Mutta niinhän suuressa maailmassakin tehdään, ei ne välttämättä seiso koko vahvistinläjän edessä, vaan ehkä ihan toisen, sen parhaalla tavalla kiertävän, vahvistimen edessä toisaalla.
 
Me toteutettiin toi kuun taitteessa Ruotsin mantereella ihan vaan tarkkaamon kajareilla, jalkatyöllä ja kuuntelun volapotikalla. Mä nousin pystyyn kepakon kanssa, ampaisin kajarin eteen ja tuottajahemmomme väänsi lisää meteliä --> kiertoa --> great success. Mä siis soitin tarkkaamossa ja styrkka oli tietty toisessa huoneessa mölyämässä.
 
"I like big tits and an onion butt." "What's an onion butt?!" "It's an ass that brings tears to your eyes."
kivi
16.08.2012 17:47:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Me toteutettiin toi kuun taitteessa Ruotsin mantereella ihan vaan tarkkaamon kajareilla, jalkatyöllä ja kuuntelun volapotikalla. Mä nousin pystyyn kepakon kanssa, ampaisin kajarin eteen ja tuottajahemmomme väänsi lisää meteliä --> kiertoa --> great success. Mä siis soitin tarkkaamossa ja styrkka oli tietty toisessa huoneessa mölyämässä.
 
No sä tietenkin :-D mutta tavallisia ihmisiä varten yritän antaa sellaisia neuvoja joilla ns. "ei tuu kartioista kalliita kesähattuja" :-D
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Antti1
16.08.2012 17:50:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kivi: No sä tietenkin :-D mutta tavallisia ihmisiä varten yritän antaa sellaisia neuvoja joilla ns. "ei tuu kartioista kalliita kesähattuja" :-D
 
Jep jep, meillä oli pykälää isommat komootit käytössä. Tuntu, että mekkalaa olisi riittänyt keikalle asti. :P
 
"I like big tits and an onion butt." "What's an onion butt?!" "It's an ass that brings tears to your eyes."
kivi
16.08.2012 17:52:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Jep jep, meillä oli pykälää isommat komootit käytössä. Tuntu, että mekkalaa olisi riittänyt keikalle asti. :P
 
Se on kyl kauneimpia nuoruusmuistoja kun sessiot pääs siihen vaiheeseen että sai laittaa Darthvaderit päälle tarkkaamossa.
:-D
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Johann Onn
16.08.2012 20:51:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kivi: Jos nyt oikein ymmärrän niin ongelmasi on se, että kun soittelee suoraan linjaan niin ei kierrä, ei.
 
Tonkin saa feikkattua, niin että se ulina on siellä, jos haluaa, kun on sopiva kitara:
 
Oma 1960-luvun alun tsekkivehje, paksummalta E-kieleltä joku nuotti + soitetaan kieltä, tallan takaa. Feikki "...uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..." jatkuu, niin kauan kun jaksaa pikata. Ei aavistustakaan, mikä siellä "ulisee" / miksi se "ulisee", mutta silti se tekee niin.
 
P-Keisari
27.08.2012 10:30:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No se kierto on nyt korjattu. Enää ainoa ongelma on se jumalaton pörinä siellä soundissa. Tottakai, kun kovilla säröillä soitellaan, niin suhinaa ja pörinää voi tulla, muttei sitä kitaralla suoraan vahvistimeen soittaessa läheskään noin paljoa tule. Reamp -lootasta kun vääntää groundin päälle, niin pärinä vaimenee huomattavasti, mutta sellainen suhina sinne jää kummittelemaan. Sitä ei varsinaisesti kuule, kun soittaa jotain "tasaista", mutta heti jos soittelee hitaasti dempaten vaikka jotain riffiä, niin jokaisen iskun väliin tulee sellainen jumalaton suhina ja "pärähdys". Olen aikas varma, että se suhina ja muut häiriöäänet tulee tietokoneesta itestään, mutta kai siihen nyt joku konsti on, miten sitä saa vähennettyä. Tietokone on mulla UPSissa kiinni ja kokeilin sitäkin, että vedin koneen kokonaan seinästä, mutta sitä suhinaa tulee silti. Ainoa maadotettu pistorasia sijaitsee keittiössä. Pitäsikö siis vetää pitkä jatkoroikka sieltä keittiöstä nauhotustilaan ja laittaa tietokone, vahvistin ja muut tarvittavat romut siihen?
 
kivi
27.08.2012 12:57:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

P-Keisari:Pitäsikö siis vetää pitkä jatkoroikka sieltä keittiöstä nauhotustilaan ja laittaa tietokone, vahvistin ja muut tarvittavat romut siihen?
 
Ei missään tapauksessa. Tuolla tavalla tulee ruumiita, eikä kotivakuutus korvaa.
 
Tietokoneet on vihoviimeisiä kaiken maailman maatto-ongelmiensa kanssa. Kokeile laittaa pätkä rautalankaa kiinni tietokoneen (metalliseen) kuoreen, ja sitten kosketa sillä rautalangalla muiden laitteiden (metallisia) kuoria kunnes löydät kohdan jossa häröääni hiljenee. Jos löydät, jos hiljenee. Usein tällainen runkomaiden yhdistäminen auttaa, kun ollaan tilanteessa jossa runkomaiden eristäminen ei onnistu.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti