Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Panorointihämmennys ftw?
1
saastara
01.06.2012 09:59:24 (muokattu 01.06.2012 11:26:40)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt tuli vastaan niin mystinen tilanne, että pakko kysyä täältä rinnakkaiskokemuksia.. Saattaapi olla, että kuuluisi enemmän tietokonepalstalle mutta menköön nyt tänne.
 
Eli oon vaihtanut tässä työhuonetta ja kamoja pystyyn viritellessä tuli seuraavanlainen paranoidi tilanne: vasen ja oikea kanava kuulostavat erilaisilta.
 
Hieman taustaa.. Aiemmassa työhuoneessa (komottava, pieni, parin neliön koppi) pistin joskus merkille, että vasen ja oikea, eivät panoroidessa kuulosta täysin samalta. Silloin pistin tämän huonon huoneen, halpiskaappien, väsymyksen, kuulon etc piikkiin.
 
Nyt kun virittelin laitteita pystyyn uudessa huoneessa, törmäsin samaan ilmiöön.. ja ihan pelkästään siis iMacilla ja sisäisillä kaiuttimilla, ei mitään vipstaakkeleita välissä.. En ole päässyt nyt vielä mitään megatieteellisiä tutkimuksia tekemään, mutta olen melko varma, että en kuvittele tätä asiaa, eikä se johdu oman kuulon vajavaisuuksista, ainakaan kokonaan.
 
Muutama ääninäyte ja random-huomioita:
 
http://dl.dropbox.com/u/21309899/Reaper%20pan-testi.wav
 
Tässä siis yksittäinen stereo-wav jossa on vain mono-kitararaita.. Ei mitään plugareita missään välissä.
 
Raita on automatisoitu vaappumaan vasemman ja oikean välillä, ja omaan korvaan soundi on selkeästi erilainen vasemman ja oikean välillä. Tulin samaan tulokseen myös luurien kanssa, sekä kuunnellen pelkästään toisella korvalla vuorotellen sekä kuunnellen huoneen ulkopuolelta..
 
Kun paranoia ja placebo-pelko nostivat päätään, kuuntelutin raidan vielä vaimolla kotistereoiden kautta, ja ilman ennakkoinfoa hänkin vahvisti, että hänestä niissä on eroa.
 
http://dl.dropbox.com/u/21309899/Reaper%20pansnare.wav
 
Samanlainen äänite tuossa, paitsi pelkällä snarella.. Jälleen kerran, vasen ja oikea soundaa omaan korvaan erilaisilta.
 
Koska ilmiö toistuu eri kuunteluvälineillä, sanoisi mun järkeni, että kyse ei voi olla monitoroinnista, vaan se liittyy siihen, miten DAW (tässä tapauksessa siis Reaper, en ole muilla vielä testannut), renderoi ääntä. Mutta eihän se nyt mitenkään voi olla todellista, että ohjelman vasen ja oikea kanava kuulostavat jotenkin erilaisilta?
 
Itselle tää menee niin X-files-osastolle, että toivottavasti joku kokeneempi osaisi osoittaa jonkun idioottihelpon kämmin, jonka oon jättänyt vaan huomioimatta..
 
Niin ja tietysti siis myös se, että kuulostaako ne oikeasti teistä erilaisilta vai tuleeko varata aika korvalääkärin kautta psykiatriselle osastolle?
 
E: Ja HateHalonin viestin pohjalta älysinkin, että fileet ovat siis 24bit, unohtui vaihtaa.
 
Hitler used Telefunkens.
HateHalon
01.06.2012 10:16:05
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Puhelimeni soitin ei tue tiedostotyyppiä. Ootko koodannut 16 bit/44,1 khz?
 
No täytyypä kuunnella ku kotiin kerkeän.
 
www.halondesign.com
Mikael
01.06.2012 11:30:21
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokeile kuulokkeilla siten, että kääntelet niitä päässäsi - siis L/R ja R/L. Liikkuuko soundin muutos käännön mukana? Jos ei niin vika on kuulossa, jos muuttuu niin vehkeissä.
 
Ennen ei ollut mitään - nyt on.
saastara
01.06.2012 13:46:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikael: Kokeile kuulokkeilla siten, että kääntelet niitä päässäsi - siis L/R ja R/L. Liikkuuko soundin muutos käännön mukana? Jos ei niin vika on kuulossa, jos muuttuu niin vehkeissä.
 
Juu, tätä kuulohommaa heti kyllä epäilin ja kokeilin tota.. Omasta mielestäni soundien ero kääntyi luurien mukana, mutta sehän ei tosiaan tarkoita, että ne olisi oikeasti kääntyneet.. Kyse on kuitenkin niin pienestä erosta, että kun mieli on jotain päättänyt niin sitähän kuulee ihan mitä tahtoo..
 
Yritin tota kuulo-osastoa muutenkin poistaa muuttujana.. Kuuntelin selkä näyttöön päin, toinen korva näyttöön päin, toinen peitettynä etc, joka kerta sama tulos.. Sen takia piti vaimolta mennä oikein kysymään.
 
Järkihän sanoo samantien, että mun korvien eroista tässä on kyse. Sitä on kuitenkin tehnyt satoja keikkoja vuosien mittaa, ollut pienenä varmaan kymmenet putket jnejne.. Ehkä en ole vaan ennen huomannut sitä kun en ole hyvässä huoneessa analyyttisesti kuunnellut. Kyllähän nyt tommoinen olisi varmasti yleisessä tiedossa, jos tollainen olisi..
 
Olin kuitenkin NIIN varma, että mä en vaan kuvitellut asiaa, että piti ihan täältä kysäistä.
 
Pitääpi varmaan käydä korvat huuhtomassa lääkärillä ja tehdä vähän nollatestejä, niin ei tarvi arvailla.
 
Hitler used Telefunkens.
Mikael
01.06.2012 14:02:11
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ootkos sit kokeillut jollain analysaattorilla mittailla mitä siltä koneesta tulee ulos niistä kanavista?
 
Ennen ei ollut mitään - nyt on.
Werihukka
01.06.2012 15:10:19 (muokattu 01.06.2012 15:36:23)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Empä ainakaa kuule mitää eroa. Kitarariffissä tosin huomaa, kun panorointi vaihtuu, niin riffi menee eri korkeudelta, luulin kuulevani ensin oikeesti saundieron, mutta kyse oli vaan tommosesta. Snaresta ny ei ainakaa kuullu mitää eroa. Luureilla hämää itteesä helposti tommosessa, ku ajaa toiseen korvaan ääntä, niin toinen korva "lepää" ja sitte se tuleeki yllättäen toiselta puolen, niin se kuulostaa siltä ku se tulis kovempaa ja lähempää.
 
Reititä noi johonki monokaiuttimeen ja kuuntele sitte, ellet oo kokeillu.
 
Edit: iMac:in sisäsissä nappikuulokkeita muistuttavissa kiinalaisissa "kaiuttimissa" saattaa jo olla taajuusaluekin ihan eriplaneetalta ja eikä ne oikeen mee edes stereokuuntelusta. Halvemmissa luureissa voi kanssa olla eroja vasemman ja oikeen puolen välillä aika radikaalistikin.
 
Genelecilläki on toleranssit +-3 desibeliä eli eroa voi olla 6 desibeliä kahen kaiuttimen välillä jollain taajuudella, mikä on jo ihan kuultavissa oleva ero.
mattim
01.06.2012 19:11:00
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikael: Ootkos sit kokeillut jollain analysaattorilla mittailla mitä siltä koneesta tulee ulos niistä kanavista?
 
Mää kattelin nuo analysaattrilla, eikä niissä kuultavaa eroa näkynyt, ei muuten myöskään kuulunut.
 
"The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There's also a negative side." -- Hunter S. Thompson
maza
01.06.2012 22:43:29
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laita luurit päähän ja äänite monoksi. Eiköhän sillä selviä ongelman lähde. :P
Kalmo
02.06.2012 12:57:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laita yhdelle raidalle oikealle panoroitu, toiselle vasemmalle panoroitu. Sitten käännät toisesta raidasta vaiheen, ja ajat molemmat mono outputiin. Jos et kuule mitään, ovat raidat identtiset, jos kuulet jotain, se kuulemasi on noiden raitojen ero.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Mikael
02.06.2012 13:22:40
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käy mittaamassa kuulosi.
 
Ennen ei ollut mitään - nyt on.
atheos
02.06.2012 13:31:34
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitoin tuon snareraidan sekkariin, tuplasin ja kohdistin toisen raidan niin, että ensimmäisen raidan vasemmalle ja toisen raidan oikealle pannattu soivat samplen tarkuudella yhtä aikaa. Sitten laitoin masteriin monosummauksen ja oikealle raidalle vaiheenkäännön. Tuloksena oli täydellinen hiljaisuus.
 
Snareraidan vasen ja oikea kanava ovat siis keskenään identtiset, vanha kunnon vaiheenkääntökikka kun pettää aika harvoin jos koskaan. Vika on siis joko äänentoistossa tai korvissa. Mahdollisesti jopa niiden välissä.
 
Laulaja on lyömäsoitin.
saastara
02.06.2012 14:57:12 (muokattu 02.06.2012 14:58:44)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

atheos: Laitoin tuon snareraidan sekkariin, tuplasin ja kohdistin toisen raidan niin, että ensimmäisen raidan vasemmalle ja toisen raidan oikealle pannattu soivat samplen tarkuudella yhtä aikaa. Sitten laitoin masteriin monosummauksen ja oikealle raidalle vaiheenkäännön. Tuloksena oli täydellinen hiljaisuus.
 
Kiitosta vaivannäöstä.. Itse oli tarkoitus tehdä sama operaatio jahka reissusta palajan.
 
Myös lopputulos oli melkoisen ennalta-arvattava.
 
Snareraidan vasen ja oikea kanava ovat siis keskenään identtiset, vanha kunnon vaiheenkääntökikka kun pettää aika harvoin jos koskaan. Vika on siis joko äänentoistossa tai korvissa. Mahdollisesti jopa niiden välissä.
 
Luulen, että vikaa löytyy kaikista osa-alueista.. Luultavasti eniten sieltä korvien välistä.
 
Tattista kaikille. Case closed.
 
Hitler used Telefunkens.
Aki
04.06.2012 11:44:48
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minunkin korvaan vasen ja oikea kuulostaa identtisiltä. Reaperin mono-nappi vahvistaa asian.
 
Kaiuttimien ja kuulokkeiden vasen ja oikea on käytännössä lähes aina hieman erikuuloiset. Jos kuulokkeissa johto lähtee vain toisesta korvasta, sekin jo muuttaa botnen vähän erilaiseksi. Kaiuttimissa itse pömpeleiden välillä saattaa olla eroa, ja huoneen epäsymmetrinen akustiikka sotkee lisää.
 
Ja jos bändinuoruudessa on rumpali ollut aina samalla puolella, olisi suorastaan ihme jos korvissa ei ainakin pientä eroa olisi.
 
"Jos ei kunnolla kuule mitä tekee/on tullu tehtyä, niin käy kuin valtion firmassa. Tietämätön laittaa osaamattoman tekemään tarpeetonta, ni siinä on koko turha työ vaarassa mennä ihan hukkaan." - rintapek 10.1.2012
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti