Muusikoiden.net
22.05.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Realtraps DIY - huonekaiun tason laskeminen äänityksissä
1
l6mp6l6
01.04.2012 01:24:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jotain tällaisella periaatteella toimivaa systeemiä olisi tarkoitus rakentaa lähinnä akustisen kitaran ja laulun äänittämistä silmällä pitäen:
http://www.realtraps.com/p_pvb.htm
Ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla ihan noin kompakti paketti kunhan tappaisi mahdollisimman tehokkaasti mikin ohitse vyöryvät ääniaallot, jotta ne eivät jäisi kaikumaan äänityshuoneeseen. Esimerkiksi jokin Parocin kivivilla (vaikkapa cos 5?) voisi olla oiva materiaali, mutta vaatinee jonkinlaisen pölyn leviämistä estävän kankaan pingottamisen villalevyn päälle? Helpompaa ratkaisua etsiessäni kävin Oulun Starkilta kyselemässä valmiita akustointilevyjä ja minulle ehdotettiin varastosta löytyvää Ecophonin 30 mm paksua Modus TAL -lasivillalevyä. Levyjen koko on 60 cm x 120 cm, ja tuohan voisi olla sinällään ihan hyvä koko jos systeemin tekisi vaikkapa muutamalla korkeudensäädöllä varustetulla sermillä. Kyseisen levyn hinta olisi noin 120 euroa / myyntierä (10 levyä). Mieleeni juolahti, että absorpoinnin tehostamiseksi noita voisi liimata tai jotenkin muulla tavalla kiinnittää kaksi päällekäin / sermi ja loput voisi vaikkapa ripustaa soittohuoneen seinille. Osoitteen http://www.ecophon.com/fi/Products/Industry/Industry-Modus-TAL/ alla sijaitsevalta akustiikka-välilehdeltä löytyy mm. tuotteen absorpointikäyrät. Onkohan kukaan muu pohtinut tai toteuttanut mitään vastaavaanlaista ratkaisua? Tai ehkä jollakin olisi vaihtoehtoisia ideoita tuon materiaalin suhteen? Itseäni mietityttävät
a) korkeampien taajuuksien absorpointi
b) mitä ei-absorpoitaville äänille tapahtuu (materiaalin tulisi mielummin päästää kulkemaan ne lävitseen kuin heijastaa mikrofonille)
Rahallahan tietysti saa jne., mutta budjetti saisi mieluusti pysyä suurin piirtein tuossa hintaluokassa. Kokemuksia ja ideoita, kiitos!
 
Sotahippi
02.04.2012 19:27:03 (muokattu 02.04.2012 19:27:21)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miettinyt olen vastaavanlaista konseptia, mutta planeetat eivät vielä ole oikeassa asennossa. :)
Ecophonit on kalliita. Halvemmaksi tulee laittaa kangas siihen Cossin päälle. Saa samalla hyvän näköistä. Eikä tarvi olla edes Cossia, höttösempikin riittää.
Höttönen villa ei heijasta oikein mitään, joten käy tarkoitukseen hyvin. 20-30€ / pkt. Painavampi villa rupeaa sitten matalia taajuuksia heijastamaan. Korkeista (taajuuksista) ei kannata olla huolissaan, ne kuolevat ensimmäisinä kun aletaan absorboimaan. Bassot on niitä hankalia tapauksia.
Huoneen yleistä kaiuntaa (joka tyypillisesti on siis korkeita taajuuksia) voi vaimennella jo paksummilla verhoilla ja matoilla ynnä seinävaatteilla. Muukaan yleisakustointi ei ole huono ajatus. (ensiheijastukset ja bassoansat)
Olet varmaan jo lukenut tuon Halpaa akustointia- ketjun?
 
Kalmo
02.04.2012 23:10:22 (muokattu 03.04.2012 09:22:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sorry...En todellakaan ole akustiikkaexpertti, mutten oikein tajua lausetta "Painavampi villa heijastaa bassoja."
Eikö nimenomaan painava villa (vähintään 30 kg kuutio) ole sitä kaikkein käyttökelpoisinta, jota ei tarvitse käyttää puolen metrin materiaalipaksuuksilla?'
 
Ja "hötönen" villa ei vaimenna mitään, ei korkeita eikä matalia.
 
Ja ideaalia (???) olisi yli sata kiloa kuutiolta painava limivaahto, mutta se maksaa hirvittävän paljon.
 
(Vai onko kyseessä typo, tarkoitit "vaimentaa", mutta kirjoitit vahingossa "heijastaa"?)
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Yorek
03.04.2012 16:06:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Väsäsin oheisen linkin mallia mukaillen ja käytin tiiviimpää 50mm (palosuoja?) villaa, jota myydään rautakaupassa yksittäin about 10€/levy. Tein kahden levyn kokoisen. Ihan toimiva ratkaisu, vaikkakin painoa tuli puukehikoineen ja taustavanereineen sen verran ettei saa vakaasti kiinni normi-mikkiständiin.
 
http://www.youtube.com/watch?v=x65he5FbbAU
 
..it was only rock'n roll.
Sotahippi
03.04.2012 18:12:51
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Sorry...En todellakaan ole akustiikkaexpertti, mutten oikein tajua lausetta "Painavampi villa heijastaa bassoja."
Eikö nimenomaan painava villa (vähintään 30 kg kuutio) ole sitä kaikkein käyttökelpoisinta, jota ei tarvitse käyttää puolen metrin materiaalipaksuuksilla?'
 
Ja "hötönen" villa ei vaimenna mitään, ei korkeita eikä matalia.
 
Ja ideaalia (???) olisi yli sata kiloa kuutiolta painava limivaahto, mutta se maksaa hirvittävän paljon.
 
(Vai onko kyseessä typo, tarkoitit "vaimentaa", mutta kirjoitit vahingossa "heijastaa"?)

 
No en ole mikään expertti minäkään. Mutten myöskään typota. :)
Jos villa on liian tiheää, se ei päästä ääntä sisään kovin syvälle. Tällöin vaimennus heikkenee, eli alkaa heijastaa nimenomaan alkaen alapäästä. Kun villa on ilmavaa, ääni mahtuu sinne sisään hyvin, eikä raukka löydä enää ulos.
Suuremmalla paksuudella tavoitellaan matalampien taajuuksien vaimennusta. Ne kun eivät ohuilla vaimene hervottomien aallonpituuksiensa vuoksi. Siksi jos villa on liian tiheää, bassot eivät läpäise tarpeeksi syvälle vaikuttuakseen siitä, oli villaa kuinka paksusti tahansa.
Itse käsitän kevyen villan olevan alle 30kg / kuutio, painava on sitten sitä yli 50:n luokkaa. Cossin 5 on vähän alle, noin 47.
Oikeastaanhan edes se tiheys ei ole se akustisesti määräävä ominaisuus vaan ilman virtausvastus. Se pitää olla sopiva.
Eli se toimii vähän kuin Suomen puolustus: Päästetään vihollinen etenemään mutta koko ajan kuluttaen ja viimein pysäyttäen. Mitä isompi vihollinen, sitä enemmän tarvitaan syvyyttä sen pysäyttämiselle.
 
Lisäksi bassoissa on semmoinen ärsyttävä ominaisuus, että tuppaavat menemään ympäri jos eivät pääse läpi. Eli jos kyse on pienestä elementistä, olisi suotavaa että se basso edes uskaltautuu sisään, eikä vastusta kohdatessaan vain kierrä sitä.
Sikäli siis olet ihan oikeassa etten tarkoittanut pelkästään heijastumista vaan myös tuota kiertämistä. Eli yleisemmin vaimennuksen heikentymistä.
 
Limivaahto Schlimivaahto.... :P
 
l6mp6l6
04.04.2012 02:58:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kävin tänään kyselemässä noita valmiita akustiikkalevyjä parista liikkeestä ja aika nihkeää oli. Eivät olleet varastokamaa ja tilaaminen olisi kuulemma melko kallista. Tuon viritelmän ei olisi välttämättä oltava mikkiständiin kiinnitettävissä, vaan jokin sermityyppinen ratkaisu olisi varmaankin ihan tarpeeksi toimiva, kunhan
a) levyn korkeudensäätö olisi vaivatonta tai
b) levy olisi itsessään tarpeeksi korkea toimiakseen välillä istuen soitettu akustinen kitara - seisten laulettu laulu.
Ei luulisi olevan niin vaikeaa kun tämäkin näin pieneen kokoon mahtuva ratkaisu toimii ilmeisesti yllättävänkin hyvin: http://www.seelectronics.com/reflexion-filter-pro
Kuvittelisin vaikkapa kolmen sopivasti asetellun, itsekseen seisovan ja esimerkkiä pinta-alaltaan huomattavasti suuremman sermin ajavan saman asian :) Halvemmalla kyllä luultavasti pääsisi jos tekisi levyt itse.
 
kiiski
04.04.2012 09:45:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa koittaa kysellä kierrätyskeskuksista yms. noita sermejä. Ei välttämättä kannata pakertaa itse kun noita kuitenkin nakellaan välillä toimistoista pois.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti