Muusikoiden.net
24.06.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Autotallin muuttaminen studioksi
1 2
Blues
27.03.2012 01:26:09 (muokattu 27.03.2012 02:37:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aloittelen projektia, jossa muutan erillisen lämpimän autotallirakennukseni studiotilaksi. Avaan tämän ketjun, jossa aiheesta kiinnostuneet voivat seurata hanketta ja viisaammat jakaa neuvojaan.
 
Tarkoitus on rakentaa harrastelijakäyttöön soveltuva yhdistetty äänitys- ja miksaustila, jossa voi myös treenailla pikkubändillä. Olen lueskellut Rod Gervaisin kirjaa ja hakenut vinkkejä mm. John Sayersin foorumilta. Nyt on suunniteluvaihe käynnissä. Varsinaista budjettia en ole asettanut. Tehdään sitä mukaa kun rahat riittää, laadukkaasti kuitenkin.
 
Tässä lähtötilanne lyhyesti:
 
Erillisrakennus, sisämitat 562x605x235cm (Pinta-ala 34m2).
 
Seinät
- Ulkopuolella lautavuoraus, puurunko, eristeenä villa, sisäseinät kipsilevyä
 
Katto:
- Katemateriaalina tiili, yläpohjassa puhallusvilla, kattotuolit ristikkorakenteella, sisäkatto kipsilevyä
 
Ovet ja ikkunat:
- Kevyt nosto-ovi autolle ja pieni henkilöovi vieressä
- 3000x300mm ikkunat 2m korkeudella kahdella sivuseinällä
 
Lattia
- Betonia
 
Valot ja sähköt:
- Oma sulaketaulu, valaistus loisteputkilla
 
Lämmitys ja ilmastointi
- Painovoimainen
 
Muuta:
Lähin naapuri omakotitalossa 5m päässä
 
Tähän mennessä olen sunnitellut seuraavaa:
 
Ensimmäisenä vaihdan nosto-oven tilalle pariovet (2kpl 200cm*120cm). Ajattelin, että parempi laittaa pariovet jos joku haluaa joskus palauttaa rakennuksen autotallikäyttöön. Löysin erittäin tukevat ja hyväkuntoiset, vieläpä oikean väriset ovet käytettynä hintaan 100 eur. Oviin ajattelin kiinnittää sisäpinnalle kaksi kerrosta 19mm paksua MDF-levyä (tiheys 750kg/m3). Tämän jälkeen ovet painavat noin 110kg / kpl, joten saranointikin pitää vahvistaa. MDF-levyjen leikkauksen ja kiinnityksen mietin siten, että saadaan Rod Gervaisin oppien mukaisen tiivistys oven ja karmin väliin. Eli 2- tai jopa 3-tasoinen porrastus, jossa tiivistenauhat joka välissä. Koska kyseessä on pariovi, ajattelin laittaa oviaukon keskelle palkin, jossa on myöskin em. porrastus, ja johon ovet tiivistyvät kahvojen puolelta. Lisäksi pitää hommata kunnolliset ovipumput, ettei satu vahinkoja painavan oven kanssa. Gervais neuvoi käyttämään massan lisäämiseen lyijylevyä ja vaneria, mutta lyijyä tuntuu hankalalta löytää. MDF:llä saanee myös kohtuu lopputuloksen. Se on myös mittatarkka materiaali.
 
Seuraavaksi henkilöovi menee umpeen. Lisäksi parannan ikkunat kolminkertaisiksi ja tiivistän muut jo löytyneet vuotokohteet.
 
Tämän jälkeen ajattelin kokeilla äänieristystä, tutkia rakenteiden pitävyyttä ja selvittää vuotoja sekä niiden sijaintia. Sitten teen tarpeen mukaan lisää äänieristystoimenpiteitä. Sen varalle olen pohtinut seuraavia mahdollisia vaihtehtoja:
- Nykyisten seinien lisälevytys EK-kipsilevyllä
- Tuplaseinät akustisella jousirangalla
- Yläpohjan lisäeristys
- Sisäkaton lisälevytys
- Oven lisäeristys tai jonkinlainen eteisratkaisu
 
Kun päästään akustointiin saakka, niin siihen tarkoitukseen minulta löytyy kirsikkaviilupintaista sisustuslevyä monen neliön tarpeisiin, muutama pala akustolevyä, sekalaista paneelia ja sahatavaraa vaikka kuinka. Siinä kohtaa täytynee miettiä hieman akustiikkaa tarkemmin ja katsoa sen pohjalta josko tilaa vielä jaetaan väliseinillä, komeroilla tms.
 
Lattiamateriaali on ratkaisematta. Yksi vaihtoehto on lautalattia ja oven eteen pieni alue laattaa (mm. märkiä kenkiä varten). Laminaatti ja muovimattokin ovat käyneet mielessä, mutta miten ne mahtavat käyttäytyä akustiikan kannalta?
 
Lämmitykseen ja jäähdytykseen olen harkinnut ilmalämpöpumppua. Sähköpatterit voisivat jäädä varalle.
 
Eniten arveluttava seikka on tilan mataluus 235cm. Tämä täytynee huomioida viimeistään akustoinnissa, mutta villeimmissä ideoissa olen miettinyt tilan korottamista. Täytyy vielä tutkia olisiko jotain tehtävissä. Kattoristikon vuoksi se on haasteellista - olisiko jollakulla kokemusta aiheesta?
 
Sähköpuolta pitää myös suunnitella ja ainakin loisteputket lähtee pois.
 
Studiolaitteiksi on tulossa Mac-pohjainen systeemi, kunhan saadaan ensin tilat kuntoon.
 
Lisäksi pitää hakea rakennuksen käyttötarkoituksen muutos harrastetilaksi kunnan rakennusviranomaisilta. Asia kiinnostaa palotarkastajia tai esim. tulipalon sattuessa vakuutusyhtiötä.
 
Jatkan tarinaa, kun pääsen eteenpäin... Vinkkejä ja neuvoja otetaan ilomielin vastaan.
 
Mnkä eteensä jattää, sen takaansa löytää.
Mikael
27.03.2012 09:10:28 (muokattu 27.03.2012 09:14:15)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täällä oli paljon asiaa kaikenlaisesta studiorakentamisesta:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=125616&o=0
 
Meidän studio rakennettiin aikanaan about ison autotallin kokoiseen varastotilaan ja löytyipä vielä kuva-albumi aiheesta:
https://picasaweb.google.com/mikael.tiittanen/HawajiRakennus
Tarkkaamon nykytila löytyy omakuvasta.
 
Ennen ei ollut mitään - nyt on.
lmu2002
30.03.2012 16:30:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aihe on kiinnostava. Olen itse jonkin matkaa puurakenteista autotallia studioksi muuttanut. Tila on hieman pienempi n.22 neliöä. Laitoin uudet pariovet, väliseinän niiden taakse (n.40cm päähän) ja siihen Ilves ovi. Välitilaan laitoin varastohyllyä jotka täyteen roinaa. Ei tule ääntä tämän yhdistelmän läpi. Ikkunoita mulla ei ole, mutta harkinnassa on. Laitoin molempiin päihin ilmanvaihtoreiät, toiseen päähän flektillä. Tein myös äänenvaimentimen reiän eteen. Lattia oli betonia joihin tuli laminaattia. Kattoon ihan perus panelikerros. Seinillä roikkuu ympäriinsä 10kpl päällystettyjä villalevyjä mallia basstrap. Voisi väsää samanverran lisää niin saisi tarkkaamon tuntua enemmän. En ole muotoillut akustisesti tilaa mitenkään ja sitä hiukka rajoittaa matala katto. Toisessa päässä tilaa on rumpusetti, toisessa äänittimet skobeineen. Vaste kuuntelukohdassa on kuoppainen, harkinnassa eq jolla oikaisisi vääryyden. Mulla on 2.1 kuuntelu (Blue Sky) mikä hieman helpottaa vasteen hakemista (suppasen liikuttelua). Varteenotettava harkinta huonossa (=kenkälaatikko) tilassa muuten. Olen myös harkinnut tarkkaamotilan kevyttä eristämistä (soittotilasta) esim. raskailla verhoilla lämmityksen ja hieman kaiunnankin kannalta. Mulla on yksi siirrettävä patteri joka lämmittää koko tilaa. Harkitsin aluksi ilpoa mutta ei kannata noin pieneen tilaan, ei saa 'ikinä' rahoja takaisin säästönä. Yläpohjaan villan lisäys taitaa olla paras säästämiskohde lämmityskuluissa. Itse pidän pajassa talvisin n.5 asteen lämpötilaa silloin kun en ole paikalla. Kahdessa tunnissa lämpiää operointilämpötilaan 2kw patterilla ihan pakkasillakin.
Ei vuoda tosiaan pahasti ääni tuolta ulos. Bändi voi treenata yölläkin. Pihalle kuulee, että joku soittaa jos on muuten hiljaista, muttei enää naapuritaloon sisälle kuulu.
Seuraavana toimenpiteenä todnäk. villaträppien lisääminen ja akustiikan tappamisen jatkaminen.
 
Rodger
04.04.2012 22:49:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

lmu2002:n oviseinäratkaisu kuulostaa fiksummalta. Sähköpatterit lienee hiljaisemmat kuin ilmalämpöpumppu, joka ei muutenkaan riitä ainoaksi lämmönlähteeksi, jos on tarkoitus talvellakin tilaa käyttää.
 
Blues
18.04.2013 23:14:22 (muokattu 19.04.2013 23:30:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huom! Olet kirjoittamassa yli 379 päivää vanhaan aiheeseen!

Niin olen. Ei sitä Roomaakaan päivässä rakennettu. Vuosi on vierähtänyt muissa projekteissa, mutta nyt olisi tarkoitus rykäistä tämä studiotila kerralla loppuun :)

Ketjun avauksessa oleva suunnitelmani on melko pitkälti voimassa.

Ajattelin toteuttaa yllä mainitun imun ovi-seinä ratkaisun eli rakentaa ulko-oven ja varsinaisen studiotilan väliin pienen varastohuoneen, jonka läpi kuljetaan studioon.

Sen verran täsmennystä, että studion olisi tarkoitus toimia yhdistettynä mikaus-/ kuuntelu- ja treenihuoneena. Näyttää siltä, että olisi viisainta mennä miksaushuoneen ehdoilla, jolloin huone on symmetrisen muotoinen.

Muut asiat tuntuu tässä kohtaa aika selviltä, mutta sopivien mittojen suunnittelu tuntuu vaikealta. Ongelma on tilan korkeus 2350mm. Olen koittanut laskea sopivia mittoja L.W. Sepmayer ja M.M Louden -mitoilla ja järkevimmältä niistä vaikuttaa tämä: 1 : 1,60 : 2,33 (H:W:L). Tilan mataluus aiheuttaa kuitenkin sen ongelman, että huoneesta tulisi melkoisen kapea eli mitat olisivat seuraavat 2350 : 3670 : 5475 mm (3670mm on mielestäni liian kapea tila).

Yksi vaihtoehto on korottaa kattoa. Olen suunnitellut seuraavaa rakennetta:
http://www.saunalahti.fi/~samrau4/N … 0roof%20constuction%2018.4.2013.jpg
Tällä rakaisulla saan huoneen keskelle yli metrin verran lisäkorkeutta.

Nykyinen kattorakenne on tällainen:
http://www.saunalahti.fi/~samrau4/E … 0roof%20constuction%2018.4.2013.jpg
http://www.saunalahti.fi/~samrau4/Roof1.jpg
http://www.saunalahti.fi/~samrau4/Roof2.jpg

Katon äänieristystä pitää miettiä. Osaako joku sanoa miten tuossa suunnittelemassani uudessa rakenteessa sisäkaton ja eristeen läpi kulkeva ristikkorakenne vaikuttaa äänieristykseen? Voiko sen laskea? Jos ristikot eivät häiritse, niin tuo olisi käsittääkseni melko hyvä äänieristys. Voisiko sitä verrata tähän 63dB vaimennukseen: http://www.saunalahti.fi/~samrau4/STC.JPG

Nykyinen gyproc-levy + noin 300mm, puhallusvillaa eivät taida äänieristeenä kovin hääppöinen olla, joten sitä pitäisi jokatapauksessa parantaa vaikken korotusta tekisikään.

Lämpöeristeenä korotetussa ratkaisussa käyttäisin ylimpänä kerroksena SPU AL 100mm -eristettä, jota minulta löytyy tarvittava määrä. Siinä on höyrysulku samassa. Tämän alle tuplakerros EK-gyprocia, sitten 200mm villaa ja toinen tuplakerros EK-gyprocia. Lopuksi pintakerros paneelia.

Toinen juttu on se, että katosta tulee tuolla ratkaisulla vino. Maalaisjärkeni väittää, että se olisi akustisesti hyvä ratkaisu. Olenko oikeassa?

Entä miten tuollaisen vinon katon korkeus sijoitetaan yllä mainittuihin kaavoihin? Mitä korkeusmittaa voisi käyttää esim. L.W. Sepmayer ja M.M Louden -mitoituksessa?

Kattoidea tuntuu ehkä vähän hullulta ja työläshän se on, mutta jos sillä saa hyvän tai merkittävästi nykyistä rakennetta paremman ratkaisun aikaiseksi, olen valmis panostamaan asiaan.

Oleellista on tietenkin se paljonko meistä lähtee ääntä. Mittailin desibelimittarilla akustisen kokoonpanon möykäksi 80 - 85 dB (kitarat ja laulu PA:n kautta).

Kovimmillaan ääntä lähtee rock-riennoissa (laulu+sähkökitara+rummut+basso) joskus 100dB -verran.

Toinen kysymys desibeleihin liittyen on paljonko ääntä saa kuulua ulos? En osaa oikein vääntää sitä luvuiksi, mutta niin vähän saisi kuulua ettei naapurit häiriinny. Voisin ajatella, että ulos studion viereen saa kuulua vaimeaa soittoa, mutta ei naapurin sisälle. Naapurin tiilivuorattu omakotitalo sijaitsee noin 5-6m päässä studiostani.

Lopuksi pari kuvaa rakennuksesta ulkoa ja sisältä:
http://www.saunalahti.fi/~samrau4/Garage%20inside.jpg
http://www.saunalahti.fi/~samrau4/Garage%20outside.jpg

Olisin oikein kiitollinen, jos joku osaava henkilö osaisi auttaa asiassa. Kaikki viisaat neuvot otetaan vastaan!
 
EDIT 19.4.2013 pari kirjoitusvirhettä korjattu.
 
hape
19.04.2013 23:01:58
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Blues: Ongelma on tilan korkeus 2350mm.
(...)
Yksi vaihtoehto on korottaa kattoa.
(...)
Toinen juttu on se, että katosta tulee tuolla ratkaisulla vino. Maalaisjärkeni väittää, että se olisi akustisesti hyvä ratkaisu. Olenko oikeassa?

 
Mä tein omassani juurikin vastaavan ratkaisun, eli kattoa korotettiin noin metrin verran ja siitä tehtiin vino. Jos vaan mahdollista niin suosittelen. Eli maalaisjärkesi on ihan oikeassa :D
 
http://www.thespyro.com
Blues
19.04.2013 23:22:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hape: Mä tein omassani juurikin vastaavan ratkaisun, eli kattoa korotettiin noin metrin verran ja siitä tehtiin vino. Jos vaan mahdollista niin suosittelen. Eli maalaisjärkesi on ihan oikeassa :D
 
Hyvän näköinen studio sinulla!
 
Oliko sinulla samanlainen tilanne katon äänieristyksen kanssa? Miten se on toteutettu?
 
hape
20.04.2013 21:56:31
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Blues: Hyvän näköinen studio sinulla!
 
Tack!
 
Oliko sinulla samanlainen tilanne katon äänieristyksen kanssa? Miten se on toteutettu?
 
Katon osalta ei lähdetty tekemään mitään ihme-eristyksiä kun ei siellä toisella puolen ole mitään :D eli sinne lyötiin ihan vaan perus-gyprocia ja toinen kerros ek:ta päälle.
 
http://www.thespyro.com
Blues
25.04.2013 13:10:28 (muokattu 25.04.2013 13:11:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osaisiko joku jeesata asiassa?
 
M.F.
30.04.2013 18:11:16 (muokattu 02.05.2013 13:23:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Blues: Osaisiko joku jeesata asiassa?
 
Toinen kysymys desibeleihin liittyen on paljonko ääntä saa kuulua ulos? En osaa oikein vääntää sitä luvuiksi, mutta niin vähän saisi kuulua ettei naapurit häiriinny. Voisin ajatella, että ulos studion viereen saa kuulua vaimeaa soittoa, mutta ei naapurin sisälle. Naapurin tiilivuorattu omakotitalo sijaitsee noin 5-6m päässä studiostani.

 
Joku vuosi sitten kamppailin ärtsyn naapurin kanssa samoissa asiossa. Kannattaa tarkistaa kaupungin/kunnan ympäristöviranomaisilta paljonko saa pitää möykkää. Jossain törmäsin lukemiin 55dB(C) päivällä ja 50dB(C) illalla ja yöllä sallittua metelöintiä.
 
Mikä on kun ei taidot riitä?
cyronbay
11.06.2013 09:50:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pieni rakennustekninen pointti lienee paikallaan tähän väliin. :)
Kannatta huomioida lisäeristäessä höyrysulun sijainti joka pitäisi olla mahdollisimman lähellä sisäpintaa.
Elikkä jos eristettä tulee reilusti lisää sisäpuolelle, niin olisi hyvä poistaa tai rei'ittää vanha höyrysulkumuovi (mikäli sellainen on) ja laittaa uusi sisäpintaan tai lähelle sitä.
Tällöin minimoidaan kosteus/homevaurioiden vaara.
 
Blues
16.06.2013 22:07:36 (muokattu 17.06.2013 23:18:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

cyronbay: Pieni rakennustekninen pointti lienee paikallaan tähän väliin. :)
Kannatta huomioida lisäeristäessä höyrysulun sijainti joka pitäisi olla mahdollisimman lähellä sisäpintaa.
Elikkä jos eristettä tulee reilusti lisää sisäpuolelle, niin olisi hyvä poistaa tai rei'ittää vanha höyrysulkumuovi (mikäli sellainen on) ja laittaa uusi sisäpintaan tai lähelle sitä.
Tällöin minimoidaan kosteus/homevaurioiden vaara.

 
Ajattelin poistaa vanhan höyrysulkumuovin kokonaan ja laittaa uuden asiaankuuluvasti eristeen lämpimälle puolelle.
 
Sain muuten juuri rakennesuunnitelijalta kuvat uudesta kattorakenteesta, jossa muutetaan alaslaskettu katto lappeen suuntaiseksi. Akustiikka paranee, kun huonetilan korkeus kasvaa ja katosta tulee vino. Samalla syntyy myös parempi äänieristys.
 
Hyvältä vaikuttaa tässä vaiheessa ja homma tuntuu olevan helposti toteutettavissa kohtuu kustannuksilla vaikka aluksi ajatus nykyisen ristikkorakenteen purkamisesta tuntui aika hurjalta.
 
Blues
06.09.2013 23:34:45 (muokattu 07.09.2013 00:15:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Projekti etenee.
 
"Ulkokuoret" ovat valmiina ja seuraavaksi syntyy sisähuoneen runko.
 
Huoneen layout on muuttunut jonkin verran aikaisemmista kuvista. Kiitos M.netin ja Sayersin foorumin.
 
Pitkiä seiniä on käännetty 6-asteen kulmaan. Pihan puolelle tulee ovi ja katos / patio. Pihan puolelta on mukavampi kulkea ja siellä saapi istuskella rauhassa tauolla. Tien puolella oltaisiin vastapäisten asukkaiden pällisteltävänä.
 
Varaston puolelle tulee pienempi apuhuone, jota on ajatus käyttää laulukoppina yms. tarkoituksiin.
 
Tuolla kuvia aiheesta kiinnostuneille:
https://www.dropbox.com/sh/xnypccctppznvvt/T8aefWksCZ
 
samic
07.09.2013 22:07:09
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä meininki!
 
Blues: Projekti etenee.
 
"Ulkokuoret" ovat valmiina ja seuraavaksi syntyy sisähuoneen runko.
 
Huoneen layout on muuttunut jonkin verran aikaisemmista kuvista. Kiitos M.netin ja Sayersin foorumin.
 
Pitkiä seiniä on käännetty 6-asteen kulmaan. Pihan puolelle tulee ovi ja katos / patio. Pihan puolelta on mukavampi kulkea ja siellä saapi istuskella rauhassa tauolla. Tien puolella oltaisiin vastapäisten asukkaiden pällisteltävänä.
 
Varaston puolelle tulee pienempi apuhuone, jota on ajatus käyttää laulukoppina yms. tarkoituksiin.
 
Tuolla kuvia aiheesta kiinnostuneille:
https://www.dropbox.com/sh/xnypccctppznvvt/T8aefWksCZ
 
http://www.facebook.com/snaudioproductions
Muovinen
08.09.2013 21:16:53
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielenkiintoinen projekti ja hyvältä vaikuttaa! Toivottavasti kaikki etenee sujuvasti.
 
Mulla on hieman samanmoinen juttu ajatustasolla työstössä, mutta siinä täytyis rakennus pykästä pystyyn tyhjästä. Laitan varmaan oman ketjun, kunhan saan ajatustyön edes hieman pidemmälle. Palstalaisten apua tullaan todellakin tarvimaan ;)
Blues
04.10.2013 00:41:12 (muokattu 04.10.2013 00:43:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muovinen: Mielenkiintoinen projekti ja hyvältä vaikuttaa! Toivottavasti kaikki etenee sujuvasti.
 
Mulla on hieman samanmoinen juttu ajatustasolla työstössä, mutta siinä täytyis rakennus pykästä pystyyn tyhjästä. Laitan varmaan oman ketjun, kunhan saan ajatustyön edes hieman pidemmälle. Palstalaisten apua tullaan todellakin tarvimaan ;)

 
Olen lähes kateellinen, jos pääset aloittamaan puhtaalta pöydältä uuden rakennuksen kanssa :) Tämän vanhan tönön kanssa tuusatessa meinaa mennä välillä hermot. Noh, haasteet pitää mielen virkeänä.
 
Viimeiset kolme viikkoa hommat ovat olleet seis muiden kiireiden vuoksi. Ja jotta pääsisi eteenpäin, pitäisi ilmanvaihtoasiat saada selville, koska putkien ja äänenvaimentimien asennus on vuorossa seuraavana. Pääsivät yllättämään haastellisuudellaan. Sain jonkinlaisen mielestäni toimivan suunnitelman aikaiseksi, mutta siihenkin olisi apu tarpeen.
 
Laitoin aiheesta viestiä erilliseen ketjuun tuonne: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=219547&oo=0
 
Triskal
16.10.2013 17:06:17
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Määki seurailen mielenkiinnolla. Pihassa seisoo nimittäin talokaupassa omistukseen siirtynyt melko keskeneräinen 100 m2 (!) halli. Ajattelin siitä lohkaista jokusen neliön studioiluun.
 
http://simonj.fi | http://etappi.org | kalamies#33 >-)))>
Blues
16.10.2013 19:56:50 (muokattu 16.10.2013 20:30:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt sain päähäni upottaa kaiuttimet seinään (eng. "flush mount" tai "soffit mount"). Sillä ratkaistaan kuulemma kertaheitolla monta akustista ongelmaa, mutta asia pitää huomioida etuseinän rakentamisessa. Taas tuli lisää opiskeltavaa ja vaikeuskerrointa projektiin.
 
Ilmanvaihdon osalta homma on selkiytynyt, mutta lopullinen kanavakoko ja äänenvaimentimet ovat vielä mietinnässä. Tällä hetkellä ykköstilalla ovat tällaiset:
 
Kanavat:
http://www.uponor.fi/ratkaisut/talo … nvaihto/ilmanvaihtojarjestelma.aspx
 
Puhallin:
http://products.ostberg.com/Item/Details/793
 
Kulmavaimennin seinien läpivientiin (ahtaat paikat välitilassa seinärakenteen sisällä):
http://itsolution.lindab.com/lindab … tion/ads/fin/technical/bslcu100.pdf
 
Suora vaimennin (käytän kulmavaimentimen perässä sekä silloin kun tilaa on enemmän):
http://itsolution.lindab.com/lindab … tation/ads/fin/technical/pva100.pdf
 
Ideana on se, että seinän läpiviennistä mennään suoraan äänenvaimentimen sisään.
 
Merkittävää on, että 125mm vaimennin vaimentaa huomattavasti enemmän kuin 160mm vaimennin. Toisaalta 125mm kanava suhisee enemmän etenkin jos virtausta on paljon. Kumpi on parempi on? Se pitäisi ratkaista.
 
Nämä on yllättävän työläitä ja aikaa vieviä asioita selvitellä...
 
Vinkkejä otetaan vastaan!
 
Blues
02.12.2013 23:26:22 (muokattu 04.12.2013 00:03:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pientä tilannepäivitystä, jos joku sattuu seurailemaan projektia.
 
Hommat etenevät hitaahkosti muista kiireistä johtuen.
 
Toisen huonepuoliskon villat on asennettu seiniin ja sisäpuolen kipsievyt alkavat mennä paikoilleen. Vielä muutama levy seinään ja sitten pääsee katon kimppuun. Sitten toinen levykerros Green Gluen kanssa päälle. Sen jälkeen vastaavat temput toisen huonepuoliskon kanssa. Siinä joutuukin näpräämään enemmän ovien, lasiseinän ja ilmanvaihdon läpivientien kanssa. Nyt jo hirvittää :)
 
Ilmanvaihtoasiassa pääsin eteenpäin hommaamalla alkajaisiksi 3kpl 160mm acutec-eristeisiä äänenvaimentimia; 1200mm ja 600mm pitkät suorat vaimentimet sekä yhden 90-asteen kulmavaimentimen.
 
Lisäksi 160mm Uponorin muovikanavaa 6 metriä sekä muutamat 90-asteen ja 45-asteen kulmat. Näillä pääsee harjoittelemaan asennusta ja testaamaan äänenvaimentimien vaimennuskykyä. Mahdolliset lisävaimentimet voi tarvittaessa asentaa testailun jälkeen jälkikäteen.
 
Tuon pitäisi riittää puhaltimeksi: http://products.ostberg.com/Item/Details/40?tab=TechnicalData
 
Tuolla joukon jatkona muutama uusi kuva:
https://www.dropbox.com/sh/xnypccctppznvvt/T8aefWksCZ
 
Hyvä siitä tulee, kun sen maalaa!
Blues
17.02.2014 23:59:09 (muokattu 18.02.2014 00:03:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä mieltä täällä ollaan: maksaako vaivaa laittaa parkettia vai ajaako laminaatti saman asian? Lähinnä studion akustiikkaa ajattelen.
 
Nurkassa lojuu vanha tammiparketti, jonka voisi asentaa, hioa ja vaikkapa öljytä. Helpommalla pääsisi kun hakisi kaupasta uuden laminaatin.
 
Pinta-ala 22m2.
 
Projektin tilanne on nyt tämä: https://www.dropbox.com/sh/xnypccctppznvvt/T8aefWksCZ
 
Hyvä siitä tulee, kun sen maalaa!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti