Muusikoiden.net
25.06.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Signaaliketjun (volyymi)asetukset
1
Eki C
25.03.2012 12:10:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä on käytäntö lähinnä volyymisäädöissä esim. kitara (akustinen) - DI/preamp -vahvistin/tai mikseri? Toisin sanoen onko soundin laadun kannalta merkitystä säädänkö volyymia/gainia mahdollisimman ylös kitaran päässä vai mikserin päässä vai kenties "tasaisesti" koko ketjussa.
 
Meillä on ketjun loppupäässä vielä gain/volyymisäädöt aktiivikajareissakin mikserin jälkeen.
 
PS. Tiedän, että tämä ei liity Studiotyöskentelyyn vaan livesoundiin, mutta tällä keskustelualueella näyttä pätevän paras asiantuntijapopulaatio.
 
art-turku
25.03.2012 16:27:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä asiantuntevampia vastauksia odotellessa voisin lähtökohtana sanoa, että mitä enemmän alkuperäistä hiljaista signaalia voimistetaan ketjun loppupäässä, sitä enemmän voimistuvat myös alkuperäisen äänen ei-toivotut kohinat ja pörinät. Eli yleensä alkupäässä kovempi parempi.
 
sinä kuunnella musiikki hyvä
Aki
14.04.2012 19:46:14
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jokaisessa vahvistusasteessa sellainen tasonsäätö että voimakkaimmat signaalihuiput on n. 6-10dB päässä klippaamisesta/säröytymisestä. Viimeisestä mahdollisesta säädetään sitten se lopullinen kuunteluvoimakkuus.
 
"Jos ei kunnolla kuule mitä tekee/on tullu tehtyä, niin käy kuin valtion firmassa. Tietämätön laittaa osaamattoman tekemään tarpeetonta, ni siinä on koko turha työ vaarassa mennä ihan hukkaan." - rintapek 10.1.2012
rintapek
16.04.2012 11:35:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä jotenkin veikkaan, että kysyjällä on akkari sisäänrakennetulla mikityksellä?
Toimii 9V paristolla, eli on aktiivinen?
 
Merkistä/mallista riippuen noista monet tarjoavat sitä vahvistusta liikaakin. Eli jos kitaran kääntää "täysille" niin se mikki poimii mitävaan, eikä kuulosta kovin terveeltä.
 
Minust ihan hyvä lähtökohta on se, et laittaa skitan mikin asentoon klo 12 ja mahdollisen equn siitä suoraksi. Säätää mikseristä gainin sopivaksi.
Sit korva käteen ja kuuntelemaan, et kuulostaako paremmalta, jos nostaa vahvistusta kitarasta ja laskee gainia mikseristä vai päinvastoin.
 
Äänilähteestä pitää saada ulos mahdollisimman tervettä signaalia. Seuraavan palikan täytyy saada sisään mahdollisimman tervettä signaalia ja lähettämään eteenpäin mahdollisimman tervettä signaalia. Koko ketju loppuun asti.
 
Kaiuttimilla on päätevahvistin just sitä varten, että siitä voi säätää äänenvoimakkuuden asentoon "sopiva".
 
One kind of music only - the good kind
PIM
16.04.2012 13:53:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

art-turku: Tässä asiantuntevampia vastauksia odotellessa voisin lähtökohtana sanoa, että mitä enemmän alkuperäistä hiljaista signaalia voimistetaan ketjun loppupäässä, sitä enemmän voimistuvat myös alkuperäisen äänen ei-toivotut kohinat ja pörinät. Eli yleensä alkupäässä kovempi parempi.
 
Eiköhän se ole niin kuitenkin, että häiriöt ja hyötysignaali vahvistuvat ihan yhtä paljon signaaliketjun varrella, mutta jos signaaliketjun jossain vaiheessa headroomia on tuhlattu niin sitä ei enää hevillä kompensoida. Jokaisella analogisella laitteella on kuitenkin oma pohjakohinatasonsa tyypillisesti luokkaa -80 - 120db, ja sen yläpuolella tietty määrä headroomia, joten jos jossain vahvistusasteessa hyötysignaali on liian pieni niin käytettävissäolevan 80dB:n sijaan voidaan ollakin käytetty vain 60dB:tä eli pohjakohina on 20dB:t voimakkaampi kuin se voisi olla parhaimmillaan. Näitä kun pistetään tarpeeksi monta peräkkäin niin käytettävissä olevan headroom kapenee koko ajan.
 
Eki C
16.04.2012 20:48:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asiantuntevia ja hyödyllisiä kommentteja, siitä kiitos.
 
Erityisesti vielä teorian lisäksi kiinnostaisi soittajien omat käytännöt, millaiset asetukset on hyväksi havaittu.
 
Itselläni on nyt ollut alkupää lähes täysillä: kitara(B-Band) 90% -> Venue DI gain 90%, volume 50 % -> mikseri gain 50 %, volume 50% -> kajari gain 0, volume tilanteen/tilan mukaan.
 
"Life is a journey, not a destination."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti