Muusikoiden.net
20.04.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Toivoisin palautetta tuotannosta (mukana tarina)
1
Hanuriin
12.01.2012 13:53:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kovasti mielissäni olisin palautteesta tai kehitysideoista. Mitä sinä olisit tehnyt samoin tai toisin ja miksi?
 
Lopputulos on tässä:
http://www.mikseri.net/artists/finningtelligens/keski-ikainen/498298/
 
Ja siihen päästiin näin:
 
Ensin äänitin rummut freestylenä (audiona Yamaha DTXplorerissa joku vakiosetti) ilman mitään taustoja tai edes klikkiä. Enkä lähtenyt edes jälkikäteen kvantisoimaan tai muutenkaan säätämään. Lauloin ääneen mukana sen verran, että tiesin, missä kohtaa kappaletta ollaan menossa. Sitten soitin sointupohjaista riffittelyä MicroKORG XL:llä (olisiko ollut POLYSIX-ohjelma pohjana soundille) (vähän niinkuin tyypillisen kitararaidan tilalle) ja sen jälkeen kitararaidan (Korg ToneWorks AX1500G-> sieltä joku preset-särösoundi, johon mausteeksi auto-wah). Äänitin myös syntikkaliidejä, mutta päädyin myöhemmässä vaiheessa jättämään tässä vaiheessa äänittämäni liidit pois. Lopulliseen rumpusoundiin otin kopion rumpuraidasta ja ajoin sen särön ja kompuran läpi ja tämän jöötin miksasin sopivasti puhtaaseen rumpuraitaan.
 
Tässä vaiheessa säädin kitaran intonaation! Se olikin melko tavalla pielessä, mutta se ei ihan mahdottomasti kuulu komppiraidalla, koska koitin kompensoida intonaatio-ongelmat viritysoptimoinnin keinoin ja sopivasti kieliä tarpeen mukaan venyttäen. Talk about old school! Ja kun olin muutenkin teknisesti virittäytyneessä tilassa, avasin kitaraa sen verran kuin oli tarvis ja putsasin rahisevat potikat paineilmalla. Hyvä tuli siitäkin.
 
Seuraavaksi äänitin soolon kysymys-vastaus-osion soolokitarat. Niitä varten kaivoin tremolo-soundin efektipedaalista, koska olin kuunnellut paljon Tito&Tarantulasin kappaletta After Dark. Sitten basso ihan vain soittamalla sisään. Sen jälkeen äänitin lauluraidat, mutta koska samalla opettelin GarageBandin käyttöä ja vokaalien äänityksessä oli sillä erää melko lailla kiire, en yhtäkkiä saanut säädettyä laulua riittävästi kuulokkeisiin. Ja koska en kunnolla kuullut, mitä lauloin, jälki ei ollut kaikin paikoin mitenkään mairittelevaa. Eli kaikki lauluosuudet täytyi äänittää myöhemmin vielä uudelleen.
 
Ihmettelin kovasti tunkkaista yleissointia kunnes muistin, että kitararaidaltahan saa leikata alapään lähes kokonaan pois. GB:ssä olikin kätevästi sopivat presetit tuohon operaatioon ja lopputulos oli kuin olisi tehnyt taikatempun: kitara ei tuntunut vähentyneen oikeastaan ollenkaan, mutta tukkoisuus oli tiessään ja yhtäkkiä bassokin kuului ja tuki kitaraa niinkuin sen tietenkin kuuluukin tehdä. Myös rummut kirkastuivat kummasti!
 
Sitten kokeilinkin ensimmäistä kertaa GarageBandin virtuaali-instrumentteja, joita ohjailin Microkorgilla. Nyt äänitin synaliidit introihin, välisoittoihin ja loppuun sekä soolon melodian ja matot (soolon) kitaran alle.
 
Enää lopulliset vokaalit sisään ja hommahan alkoi olla pulkassa! Vokaalit äänitin Zoom H4n:n sisäisillä mikeillä. Tietenkin vielä jäljellä oli lopullinen miksaaminen ja masterointi. Ja mahdollisuuksiahan on vielä vaikka mihin. Laulumelodia meni melko alas ja alhaalta laulaessani äänet jäivä hieman hiljaisiksi. Sitä paikkailin kompressoimalla ja sen lisäksi muistin, että overdrive/putkisärö toimii vähän niinkuin kompressori, joten otin laulumelodiasta kaksi kopiota ja ajoin ne erilaisten putkivahvistinmallinnusten läpi, panoroin hiljaisella reunoille ja säätelin hieman kaikuja. Sen lisäksi tuplasin laulumelodian oktaavia korkeammalta ja näistä komponenteista tämänkertainen laulusoundi rakentuukin. Master-efektinä käytin GB:n presettiä Rock finalising basic. Siinä oli aika sopivat master-kaiut, kompuraa ja se nyt vaan kuulosti hyvältä!
 
Äänitin vielä vähän pianon kilkutusta vimpan kerron ja loppuriffin ajaksi.
 
Tämä sitten ulos GB:stä klippaamattomana ja Audacityllä kompressointi. Siinäpä se sitten.
 
Tämä projekti venyi noin 6 viikon ajalle, joten väliin mahtui aika lailla miksaamista ja säätämistä ja panorointia ja vaikka mitä, vaikka tiesinkin, ettei siitä ole kauheasti apua ennen kuin kaikki palaset on ehditty äänittää. Mutta pääsihän sillä keinoin edes vähän fiilistelemään 
 
Danko
13.01.2012 01:42:12
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ensi havaintoni olivat:
- 200 Hz möykky kokonaissoundissa
- melko mono stereokuva
- laulussa ruuhkaa 450 Hz kieppeillä
 
Jos tätä nyt vertaa vaikka 25v sitten tehtyyn Kebaan (http://www.youtube.com/watch?v=Pg3s223e_ew ), mikä genreltään on mielestäni riittävän lähelle, niin
- laululle riittävästi tilaa stereokuvassa, jolloin sen voi jättää hiljaisemmalle
- rytmin kannalta oleelliset rummut ja basso kovemmalle (bassosta samalla 450 Hz tumppua veke)
 
"Sorry mate - if you think a Line 6 anything is going to give you an actual guitar sound you are part of the problem and have very little to do with the solution." -CN Fletcher
Lennu
13.01.2012 02:22:26
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Biisi itsessään herätti piston sydämessä ;)
 
Joo tukkoista on. Nopea pika-analyysi paljastaa sen verta ison tukon keskialueongelmia, että pakko kysyä minkälainen kuuntelu sulla on? Olisit varmasti huomannut pahimmat solmut jo raitakohtaisesti. Siellä on semmoista boo, baa ja köö taajuutta jokapuolella vähän liikaa. Pahin ongelma on laulun tukkoisuus verrattuna taustan tukkoisuuteen, sitä ei oikein saa esille sieltä ennenkuin sen raitakohtaisesti korjaa.
 
Dankon ansiokkaaseen analyysiin lisäyksenä seuraavanlaisia ongelmataajuuksia kokomiksauksessa. En tosin jaksanut käydä kaikkia lävitse, otin pahimmat tarkkailuun (kuten termi pika-analyysi kertookin hehhe):
 
http://himassa.net/biisit/N%C3%A4yt … 012-01-13%20kohteessa%202.15.33.png
 
http://himassa.net/biisit/Keski%20ikainen%20eq.mp3
 
"Esittävä taide on hyvin vaativaa ja on ikävä nähdä ettei suurimmalla osalla kansalaisista ole alkeellisintakaan esittävän taiteen vastaanottamisen kulttuuria." -velipesonen
passe
13.01.2012 08:32:56 (muokattu 13.01.2012 08:33:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ääni sulla on vähän sellainen Juicen ja Ismo Alangon sekoitus. Tarkempi kommentointi pätevämmille, mutta rytmiryhmä on kyllä ihan piilossa. Taidat olla itse kitaristi;-)
 
Joskus virta katkeaa tai sitä on liikaa - mut voi tahto nuorallatanssijan nostaa ilmaan.
Johnson D
13.01.2012 11:18:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Reilusti keski-ikäisen miehen kommentti: Laulajan ja kuulijan välissä vähän liikaa tavaraa. Siinä tapahtuu liikaa, singahtelee joka suuntaan jotakin. Hait kontrastia kuten kerroit, mutta keski-ikäiselle se on liian levotonta. Laulu hieman hukkuu sinne taakse. Laulujen häntiä voisi hieman oikoa. Nyt siellä on maneerinomaisia epävarmoja nostoja ja laskuja joista kuulee, että hieman harrastajapohjalta mennään.
 
Eräässä sointuvaihdoskohdassa tuli mieleen The Piratesin Long Journey Home, joka on ehdottomasti plussaa! Vähän teknistä ja tuotannollista viilausta niin hyvä tulee. Radiosta tulee nykyään sellaista tuubaa meikälle, ettei pysty kuuntelemaan, tämän pystyi helposti.
 
Se, kellä on kuollessaan eniten romua, on voittaja!
Hanuriin
13.01.2012 11:39:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos kommenteista tähän mennessä! Mukavasti palaute on jakautunut sekä teknisempiin että esteettisiin kommentteihin. Ja tosi hyvä, että konkreettisia kehitysideoitakin on löytynyt.
 
Yleinen tukkoisuus tai sellainen tässä-on-nyt-jotain-liikaa-vaikutelma minuakin vaivaa, mutta kun ongelma ei mielestäni pitäisi olla niinkään sovituspuolella, koska etenkään säkeistön aikana tavaraa itsessään ei ole kovin paljon: rummut, basso, syna ja yksi kitara; normibändi, jossa pyrin jakamaan soitettavan siten, että ainakaan äänten juuritaajuuksien ei pitäisi yhtä aikaa hirveästi jos ollenkaan mennä päällekkäin.
 
Eli ruuhka aiheutunee harmonisista ylätaajuuksista, mutta miten ne ongelmataajuudet helpoiten löytäisi? Onko teillä korvissa joku analysaattori? Minä en ainakaan kuullut suorilta mitään tiettyjä hertzilukuja; miten ne löytäisi helpoiten? Raita kerrallaan vaiko kokonaisuutta kuunnellessa? Mikä olisi järkevä prosessi metsästää niitä ongelmia? Vaikka minulla onkin korvat päässäni, onko jotain visuaalista työkalua, josta saisi apua?
 
Olen mielestäni eniten lauluntekijä, mutta kun nyt ei ole mitään bänditouhuja, on pakko tehdä ihan kaikki itse, että saa testattua ideoitaan ja tietenkin tekisin demot aina mahdollisimman hyvin, myös teknisessä mielessä.
 
En muuten ole kitaristikaan sen erityisemmin, pikemminkin yleismuusikko ja siinä mielessä minuakin vähän ärsytti tuo, että bassokitara on vähän epämääräinen tässä laulussa, toisaalta säkeistön tasaiseen hitaaseen pumppaamiseen se jotenkin sopiikin.
 
rintapek
13.01.2012 13:28:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hanuriin: Kovasti mielissäni olisin palautteesta tai kehitysideoista. Mitä sinä olisit tehnyt samoin tai toisin ja miksi?
 
Olet tossa keskittynyt liikaa säätämiseen ja liian vähän soittamiseen. Olet onnistunut hautaamaan rummut ja basson pari metriä maan alle, ennenkuin olet ryhtynyt lauluja äänittämään.
 
Ensin äänitin rummut freestylenä (audiona Yamaha DTXplorerissa joku vakiosetti) Lopulliseen rumpusoundiin otin kopion rumpuraidasta ja ajoin sen särön ja kompuran läpi ja tämän jöötin miksasin sopivasti puhtaaseen rumpuraitaan.
 
Tos kohtaa menee jo poskelleen. Jos äänität sähkörummuista audiota nauhuriin, ni ei siin mitään, mutta "joku" vakiosetti on väärä ratkaisu. Tosta runpuällistä saat ulos mono- tai stereoraidan ja äänityksen jälkeen et sille miksaamalla just mitään voi. Toi homma tehdään siten, et esim tosta ällistä valitaan se "joku" vakiosetti, vaik rock-kit tai vintage-kit, jota kuunnellaan ja soitetaan ja muokataan. Eli ktsotaan, et siin on pellit ja muu setti sopivassa balanssissa, kentien vaihdetaan joku symbaali sopivammaksi, valitaan ääneltään paras bassari ja virveli jne. Säädetään vehkeen dynamiikka- asetukset jne. Ja sit varmistetaan, et rumpuälli itte ei lyö hitonmoista reverbiä koko roskan päälle ainakaan tahattomasti. Ja se tallennetaan laitteen ensimmäiseen vapaaseen muistipaikkaan.
 
Eli ennenkuin äänitysnappia painetaan, niin katsotaan, että sieltä rumpuällin pyrstöstä lähtee niin valmista saundia ulos kuin osaa.
 
Toinen vaihtoehto on ottaa runpuällistä midi ja käyttää softan rumpusaundeja.
 
Tämä projekti venyi noin 6 viikon ajalle, joten väliin mahtui aika lailla miksaamista ja säätämistä ja panorointia ja vaikka mitä, vaikka tiesinkin, ettei siitä ole kauheasti apua ennen kuin kaikki palaset on ehditty äänittää. Mutta pääsihän sillä keinoin edes vähän fiilistelemään 
 
Eli olet tosiaankin keskittynyt siihen säätämisen riemuun.
 
One kind of music only - the good kind
Kalmo
16.01.2012 22:37:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkos tuossa useammallakin raidalla pan-automaatioita tai jotain random-asetuksilla riehuvaa autopan-VSTtä?
 
Biisi oli mielestäni aivan jees+, ja tuotannossakin oli omat ansionsa, mutta tuo stereokuvan sinkoilu, ja joku...oliko siinä phaseri vai kampafiltteri-ilmiötä vai mitä, teki kuuntelun aika raskaaksi. Selvästi vähemmällä efektihurmoksella saat biisin ytimen varmaan paremmin välitetyksi.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Hanuriin
17.01.2012 09:34:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Onkos tuossa useammallakin raidalla pan-automaatioita tai jotain random-asetuksilla riehuvaa autopan-VSTtä?
 
Biisi oli mielestäni aivan jees+, ja tuotannossakin oli omat ansionsa, mutta tuo stereokuvan sinkoilu, ja joku...oliko siinä phaseri vai kampafiltteri-ilmiötä vai mitä, teki kuuntelun aika raskaaksi. Selvästi vähemmällä efektihurmoksella saat biisin ytimen varmaan paremmin välitetyksi.

 
Kiitos kommenteista!
 
Ei sitä pannailua loppujen lopuksi ole kuin toisessa rytmikitarassa, joka soittaa vain silloin tällöin ja soolon kitarassa. Mikään autopan-hurmio mulla ei onneksi tullut mieleenkään. Mutta oliskohan yksi ongelma sen, että taustasynaraita on stereoraita. Se olisi voinut olla järkevämpää monottaa ja jäädyttää johonkin staattiseen kohtaan stereokuvassa.
 
Yhteenvetona voisi sanoa, että raitakohtainen EQUttaminen olisi ollut tarpeen samoin kuin mahdollisesti master-raidan. Huomasin nyt, että GB:n EQU-ikkunassa on monitorointimoodi, jonka aktivoimalla saa visuaalista palautetta soivan raidan jakautumisesta taajuusalueelle. Tosi kätevää, niin ei tarvi EQU-käyriä lähteä sokkona arpomaan. Ja preset-käyristä (jotka oli nimetty yllättävän informatiivisesti) voi tietenkin myös koittaa opetella ja arvella, missä mahdolliset ongelma- ja ruuhkataajuudet piilevät.
 
Musta tuossa vakirumpusetissä ei sinänsä ollut mitään erityistä vikaa, eikä rumpuraidoissa yleensäkään. Isoin ongelma on se, että kaikki laitteet puskevat natiivina melko isoa taajuuskaistaa ja tätä olisi pitänyt älytä rajoittaa raivaamalla spektriin tilaa. En ole aiemmin työskennellyt kovinkaan paljon särökitaroiden, tällaisten isojen ja leveiden synasoundien enkä rumpusetin kanssa, enkä siksi älynnyt, että kaikkia ongelmia ei pysty sovittamalla ratkaisemaan, jos haluaa, että kaikki soittavat yhtäaikaisesti.
 
Mutta seuraavassa projektissa hyökkään näiden samojen ongelmien kimppuun valistuneempana ja saan varmasti aikaan vielä parempaa jälkeä.
 
Parempi kuitenkin aina välillä julkaista jotain kuin nysvätä täydellisyyttä tavoitellen. Koska kun vääntää jotain niin valmiiksi kuin sillä hetkellä osaa, oppii väkisin jotain!
 
rintapek
18.01.2012 02:15:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hanuriin: Kiitos kommenteista!
 
Musta tuossa vakirumpusetissä ei sinänsä ollut mitään erityistä vikaa, eikä rumpuraidoissa yleensäkään.

 
En mä ihan tota tarkoittanut. Kyl mä olen äänittäny sahköpannuja niiden line- outista jonniverran. Bassoista mä en tiedä mitn, koska oma bassottelukalustoni täl hetkellä rajoittuu Squierin lyhytkaulaiseen Broncoon, jost mist piuha budjettimallin DI- boxin läpi sellaisenaan mikseriin. Mut jos mä noita äänitän, ni mitenkään automaagisesti ne ei kuulosta siltä, et ne vedettäis perunakellarissa pari metriä maan alla.
 
Mut sinä olet tossa onnistunu, joten voidaan samantien sopia, et jos mä joskus tartten perunakellarisaundia, ni mä kysyn sulta neuvoa?
 
Parempi kuitenkin aina välillä julkaista jotain kuin nysvätä täydellisyyttä tavoitellen. Koska kun vääntää jotain niin valmiiksi kuin sillä hetkellä osaa, oppii väkisin jotain!
 
Toi on sit erittäin totta. Ja hemmetin hianosti sanottu, joten taidan painaa tota blussanappia.
 
One kind of music only - the good kind
jpjanhun
22.01.2012 18:46:38 (muokattu 22.01.2012 18:47:30)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tämän ketjun aihe oli yleinen "palautetta tuotannosta" niin liitän yhteyteen toivomuksen saada palautetta seuraavasta tuotannosta
 
hissimusiikin ystävät: "yhteysputki valtamereen"
 
http://maihinnousu.net/s/15277
 
-jotain haukkuja olis kiva kuulla tästä.. genrenä on kai jokin "studioprogepelleily".
 
Texas Ranger
25.01.2012 22:08:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lainaan ketjua, jos joku vaikka intoutuisi kommentoimaan. Kyseessä ensimmäinen "oikea" äänitysproggikseni. Kaikki palaute otetaan nöyrästi vastaan.
 
http://maihinnousu.net/a/1946
 
Danko
26.01.2012 00:06:27
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Texas Ranger: Lainaan ketjua, jos joku vaikka intoutuisi kommentoimaan. Kyseessä ensimmäinen "oikea" äänitysproggikseni. Kaikki palaute otetaan nöyrästi vastaan.
 
http://maihinnousu.net/a/1946

 
Eipä tuossa mikään juuri häirinnyt, kitarat aika kovalla ja taustalaulut taustalla.
 
"Sorry mate - if you think a Line 6 anything is going to give you an actual guitar sound you are part of the problem and have very little to do with the solution." -CN Fletcher
passe
26.01.2012 09:43:44 (muokattu 26.01.2012 09:45:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Texas Ranger: Lainaan ketjua, jos joku vaikka intoutuisi kommentoimaan. Kyseessä ensimmäinen "oikea" äänitysproggikseni. Kaikki palaute otetaan nöyrästi vastaan.
 
http://maihinnousu.net/a/1946

 
Hyvää settiä! Symbaaliosasto ehkä paikoin vähän kihisee ja kolisee, mutta se saattaa johtua osin käytetyistä symbaaleistakin. Saako udella että mikä bändi? Laulajan äänessä on paljon mukavia elementtejä.
 
Joskus virta katkeaa tai sitä on liikaa - mut voi tahto nuorallatanssijan nostaa ilmaan.
Texas Ranger
26.01.2012 14:53:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitti kommenteista! Yritän vielä leikata overeiden yläpäitä pois. Lisäksi snarea voisi nostaa aavistuksen. Tuntuu, että omia miksauksia voisi hieroa loputtomiin, mutta johonkin raja täytyy kuitenki vetää. Yleisesti oon ainakin itse suht tyytyväinen, ihan ok demolaatua. Oma kuuntelu on aika mitäänsanomatonta, joten sen vuoksi olisi kiva kuulla, jos sekaan on jäänyt omituisuuksia.
 
Kyseessä allekirjoittaneen oma bändi nimeltään The Healing Red. Ollaan väsäämässä ensimmäistä demoa parhaillaan. Projekti on lähtökuopissa tässä vaiheessa, mutta ehkä se tästä, kun saadaan koko demo valmiiksi.
 
jpjanhun
26.01.2012 23:36:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

moi,
 
en ole todellakaan mikään studiovelho tai muutakaan joten suhtaudu kommenttiin tämä huomioonottaen. joka tapauksessa:
 
-aika uskottava esitys! hyvä ja uskottava laulu! loistavaa, heti tuli mieleen että voisin harkita tämäntyylisen levyn ostoa.
 
-negaa: kitarasoolo oli mun mielestä huono.. ehkä soittaja ei osannut soittaa tarpeeksi tatsilla? vai jättikö tahallaan soittamatta? epäilen ettei osannut, musta kuulosti vähän siltä...mutta joka tapauksessa, homma oli vähän sellainen kun kurt cobain soittaisi soolon ac/dc:lle tai free:lle. missä se rock-vibrato oikein oli? itse mä ainakin näin tän biisin rock-tyylilajin edustajana ja tähän olisi ilman muuta kuulunut villimpi soolo jossa on jonkinlainen "noste". nyt soolossa biisi lässähti kuin mikäkin kanan lento. mielestäni toi soolo kuulosti pakkobullalta..että oli vain pakko soittaa jotain. oma mielipiteeni on se että jos ei irtoa vielä ton paremmin niin laittakaa vaikka jotain torvia, huuliharppua tai mielummin vaikka joku mehevä slide kuvio, mitä vaan. muuten tää siis oli mun mielestä kyllä hyvä, oikein hyvä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti