Muusikoiden.net
18.06.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: projektistudio
1
SamUray
15.04.2011 09:28:29
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Harmaita hiukasia aiheuttava, mutta mielenkiintoinen projekti aluillaan.
 
Olen rakennuttamassa nuorille suunnattua äänitysstudiota. Tila on vanha puutalo (hirsirunkoinen tod. näk). Tilassa on eteistilan lisäksi kaksi samankokoista huonetta vierekkäin. a 13 neliötä. Päätyseinä ikkunalla n 3m ja pitkä sivu hiukan yli 4m. Väliseinä huoneiden välillä on puurakenteinen ja keskellä sijaitsee betonihormi. Tila on toiminut aikanaan bändikämppänä, jossa soittohuoneen osalta akustointi on rock. Munakennoja ja mattoja :) Harmi kun tähän ei saa pohjakuvaa..
 
Tarkoituksena olisi ainakin äänieristää väliseinä tarkkaamon ja soittotilan väliltä. Budjetti on rajallinen, mutta kuraa ei olisi tarkoitus tehdä. Lattiana on tällä hetkellä muovimatto. Seinät on monentyyppistä materiaalia. Joissain kohdin tapettia, joissain laminaattia!?!.
Ääänityskalustoa hankitaan pikkuhiljaa. Tällä hetkellä Macbook pro (uusi), M-audio Profire interface, muutamia mikkejä, Genelec tarkkailut + erinäinen määrä soitinsälää ym. johtoja.
 
Kaipaisin vinkkejä ja ehdotuksia mm. seuraavista asioista:
- Mihin sijoittaisitte tarkkailukaiuttimet? Tarkoitan: Onko akustisessa mielessä väliä tuleeko äänityskalusto ikkunaseinälle vai pitkälle sivulle kohti soittohuonetta?
- Äänieristysseinän rakenteesta ja erityisesti siitä, onko järkeä tehdä eristys vain tälle seinälle. Vuotaako ääni katto/lattiarakenteista tarkkaamon puolelle? Ja jos vuotaa niin miten minimoida. Luulen ettei kelluvaan huoneeseen ole varaa.
- Tarkaamon ja soitttotilan väliin tuleva ovi. Onko patenttiratkaisuja. Esim. kaksi modifioitua ovea ja väliin ilmaa.
- Kannattaako betonihormi koteloida? Tarkkaamon puolella on jonkinlainen ilmaräppänä.
- Ikkuna tarkkaamosta soittotilaan?
- Tarkkaamon ja soittotilan muiden seinien materiaalit. Ajattelin esim. paksua teatteriverhoa n 10 cm seinästä irti. Tällä voisi myös säädellä akustiikkaominaisuuksia? Vai onko tyhmä idea?
 
Myös muita esillenousevia asioita otan ilolla vastaan. Tila tulee 100% nuorten käyttöön ilman minkäänlaistya kaupallisen hyödyn tavoittelua.
 
Kiitos kaikille asiantuntijoille jo etukäteen ja pahoittelut sekavanoloisesta viestistä. Paljon on kysyttävää :)
 
fly high by the light of the moon
varakeef
15.04.2011 10:40:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Unohda erillinen tarkkaamo ja pura väliseinä. Kummallakaan kopilla ei tee mitään kummassakaan käytössä.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
SamUray
15.04.2011 11:33:01
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Unohda erillinen tarkkaamo ja pura väliseinä. Kummallakaan kopilla ei tee mitään kummassakaan käytössä.
 
Ai soittotila ja äänitystila samaan? Mielenkiintoisa ehdotus...
 
fly high by the light of the moon
Cathi777
15.04.2011 11:47:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Unohda erillinen tarkkaamo ja pura väliseinä. Kummallakaan kopilla ei tee mitään kummassakaan käytössä.
 
Mikä on perustelu tälle, kun tätä ohjetta niin kovasti täällä viljellään?
 
Only pop music can break my heart...
Pauli Lappalainen
15.04.2011 12:03:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Cathi777: Mikä on perustelu tälle, kun tätä ohjetta niin kovasti täällä viljellään?
 
Yksi isompi on enemmän kuin kaksi pientä.
 
SamUray
15.04.2011 12:23:30
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

SamUray: Ai soittotila ja äänitystila samaan? Mielenkiintoisa ehdotus...
 
Tiloja pitää olla joka tapuksessa olla kaksi, jotta toiseen tilaan saa kamoja lukkojen taakse. En oikein muutenkaan ymmärrä soittohuoneen yhteyttä tarkkaamoon. Jos hiukan informatiivisempia kommentteja uskaltaisi toivoa...
 
fly high by the light of the moon
kivi
15.04.2011 13:05:46 (muokattu 15.04.2011 13:08:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

SamUray: Tiloja pitää olla joka tapuksessa olla kaksi, jotta toiseen tilaan saa kamoja lukkojen taakse. En oikein muutenkaan ymmärrä soittohuoneen yhteyttä tarkkaamoon. Jos hiukan informatiivisempia kommentteja uskaltaisi toivoa...
 
Suunnittelemasi tarkkaamo on yksinkertaisesti liian pieni monitoreilla tapahtuvaan kuunteluun. Mikään määrä akustointia ei tule tätä muuttamaan. Yhtenä tilana ilmatilaa on juuri riittävästi. Ei ole mitään järkeä rakentaa tarkkaamoa kuulokekuunteluun.
 
Lisäksi erillinen tarkkaamo vs. soittotila on käytännössä pelkkää kosmetiikkaa ellei väliseinää saada todella äänitiiviiksi ja runkoääntä katkaistua (esim erilliset lattiavalut, laatan katkaisu, kellutus tms.) ja hirveää tilanhukkaa kun muistetaan että studiokalusteiden ympäri pitää päästä ainakin ryömimään ellei kävelemään kun kytkentöjä muutetaan (yllättävän usein).
 
Hirsirunkotaloa ei muutenkaan kannata äänieristellä, kun puussa materiaalina on niin paljon akustisesti hyvää, esimerkiksi se kuinka se päästää matalia ääniä lävitseen. Äänieristäminen lisää akustoinnin tarvetta, joka muuten on oletusarvoisesti hirsitalossa melkein nolla - just jotain diffuusoria pintaan ja se on siinä.
 
Laita mieluummin seinustoille viistot romukomerot rikkoaksesi tilan symmetrian ja suorakulmaisuuden, ja niihin lukot. Siitä on paljon isompi apu.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
rintapek
15.04.2011 13:06:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Cathi777: Mikä on perustelu tälle, kun tätä ohjetta niin kovasti täällä viljellään?
 
13m2 on noin 3 x noin 4 m. Eli ei o iso. Kun sinne laitetaan rummut soittimet ja soittajat niin siel on ahdasta. Saadaksesi jotain riemua siitä erillisestä tarkkaamosta tuo tila pitäisi vielä pystyä eristämään. Tarkoittaa sitä, että rahaa palaa paljon ja tila molemmista huoneista pienenee reippaasti entisestään.
Lopputuloksena on kalliilla rahalla kaks pientä koppia, joista kummallakaan ei välttämättä tee yhtään mitään.
 
One kind of music only - the good kind
varakeef
15.04.2011 13:12:14 (muokattu 15.04.2011 13:14:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pienissä kopeissa ei ole hyvä äänittää eikä tarkkailla, koska pienet kopit kuulostavat kopeilta. Miksi ne kuulostavat kopeilta liittyy siihen, miten ääniallot tapaavat edetä, kimmota kohtaamistaan esteistä, imetyä esteistä jne.
 
Kimpoilua voi vähentää akustoinnilla, mutta pienen kopin akustoiminen pienentää tilaa entisestään. Eikä siitä siltikään tule hyvä.
 
Toisaalta, ei äänittämisen aikana tarvitse mitään tarkkailla... tai ainakaan tarkkailla mitään sen yli mitä mittareista näkee. Ihan hyvin voi ensin äänittää ja kuunnella sitten. Noilla esimerkkimitoilla saadaan jotain 25 neliön tila, mikä ei ole erityisen iso sekään.
 
(hyvää yhteissoittoa tässä, meikä vähän sleepaa...)
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
SamUray
15.04.2011 13:21:43
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nämä ovat huomattavasti informatiivisempia. Dänks :) Eli tilat mieluummin yhteen... Äänittäjäparan korvat soi tai sitten kupit päähän. Olen nähnyt tosin melko monia kovan luokan studioita, missä äänitystila on huomattavasti pienempi ja kuuntelu silti erittäin toimiva...
 
Täytynee vielä käydä tarkastamassa nuo mitat, kun tuli vähän hutaisten heitettyä nuo metrilukemat. Saattaa olla hiukan heittoa. Itselle kun ei tilasta mitenkään ahdas vaikutelma jäänyt. Tiedä sitten millaisiin halleihin kukin on tottunut.
 
kiitokset
 
fly high by the light of the moon
mhelin
21.04.2011 10:16:18 (muokattu 21.04.2011 10:18:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No jos joku on joskus käväissyt esim. YLE:n ulkotuotantoautojen äänitarkkaamoissa niin aika pienissä tiloissa sitä hommia tehdään. Mutta joo, huoneiden yhdistäminen olisi hyvä idea, silloin saataisiin iso soittotila ja myös hyvä "miksaamo", mutta kyllä äänieristetty tarkkaamokin olisi hyvä olla olemassa. Sitähän ei tarvitsi käyttää tosiaan kuin äänitysvaiheessa, joten pieni koko ei olisi ongelma. Jos lähistöllä on muita tiloja joihin voisi vetää verkkopiuhat niin niitäkin voisi käyttää monitorointiin. Varsinainen DAW elikkä audiotyöasema voisi sijaita siinä äänitystilassa, ja siihen otettaisiin tuosta toisesta ulkoisesta tilasta remote desktop -yhteys (ainakin Windows 7:ssa tulee tuollainen Remote Desktop Connection feature mukana) äänityssoftan käyttämistä varten. Äänen ja mahdollisen kuvan (nettikamera) voisi siirtää saman lähiverkkoyhteyden yli molempiin suuntiin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti