Muusikoiden.net
26.04.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Macbook Pro 13" tai 15" äänityshommiin
1 2
phinx
02.03.2011 20:06:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve!
 
Nyt olisi siis koneen hommaamisen aika. Olen päätynyt kokemuksen kautta Macceihin, ja nyt sitten ajattelin, että juuri päivitetty Macbook Pro olisi se vaihtoehto. Kone tulee muuhunkin käyttöön, mutta yksi suurimmista olisi juuri äänitys reeniksellä ja kotona. DAWina tulisi olemaan Logic Studio 9 ja interfacena MOTU Ultralite MKIII Hybrid.
 
Mistään suuremmasta studioprojektista ei ole kyse, mutta en tiedä kumpi noista otsikon mainitsemista koneista olisi fiksumpi tai riittävä. Olen miettinyt tuota parempaa 13":sta tai tuota heikompaa 15":sta.
 
Tässä koneiden speksit:
15": http://www.apple.com/macbookpro/specs.html
13": http://www.apple.com/macbookpro/specs-13inch.html
 
Mites tuo parempi 13 tuumanen: riittääkö vääntö esim. mahdolliselle moniraitaäänitykselle? Kyllä sen kai pitäisi, mutta en asiasta niinkään tiedä. Mitä onkelmia saattaa tulla eteen äänityksissä, jos näytön kokoa ei oteta nyt huomioon? Eli siis olisiko tämä rauta riittävä äänityksille?
 
Onko näissä loppujen lopuksi edes hirveästi eroa, kun en tiedä miten tuo 15 tuumasen quad-core vaikuttaa näissä hommissa. Entäs miten tuo muistin määrä? Riittääkö 4Gb tänä päivänä? Aivan jäätäviä projekteja ei ole tulossa, mutta tulevaisuuden varalle olisi hyvä tietää, onko näissä vääntöä isompaankin projektiin?
 
Vai onko tässä nyt edessä päätös, jossa muut kuin musiikin äänittämiseen liittyvät seikat ratkaisevat. Eli siis että kummatkin kykenevät todella hyvään äänittämiseen, mutta ratkaisu löytyy koneen muista käyttötarkoituksista: mm. näytönohjaimesta (, jos siis pelaan), koska noissahan niissä on isot erot.
 
Ulkoiselle kovalevylle olisi tarkoitus projektit tallentaa. Teranen saa riittää. Kysyisinkin, että onko sen oltava nopeudeltaan välttämättä tuo 7200rpm, vai riittääkö perus 5400rpm? MOTU vie tuon Macbookin ainoan firewire-paikan, joten jäljelle jää USB2.0-paikka ulkoselle kovolle (tulevaisuudessa ehkä tuo uusi Thunderbolt ottaa vallan tässä asiassa). Voiko siis tulla tämän asian kanssa ongelmia? Eikös tuon USB2.0:nkin pitäisi riittää?
 
Kiitos jo etukäteen, jos viitsitte tietämätöntä auttaa!
 
ganesha
02.03.2011 21:33:00 (muokattu 02.03.2011 21:37:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

4 Gigaa riittää. Itse hommasin just 13"-MBP:n äänitysjuhdaksi, tosin ajattelin vaihtaa siihen nopeamman kovon koska bändikäytössä frendin 5400RPM-kovoinen hieman vanhempi malli on hyytynyt treeneissä. Firewire-vehkeitähän voi ketjuttaa aika surutta - tosin nyt en tiedä tuosta sun äänikortista onko siinä kahta FW-liitäntää, jos ei niin sit joku FW-hubi? (onko niitä? ainakin USB-hubeja on) Itselläni on Digi003 äänikortti jossa on 2 FW-liitäntää...pitääkin tsekata oliko tuossa toisessa kortissa, Motun 8Pre:ssäkin kaksi...
 
EDIT: kaksihan niitä näytti olevan.
 
viina. hanuri. ja naiset.
phinx
02.03.2011 23:53:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huomasin juuri, että tuossa olis ollu tuo "Tietokoneet ja musiikkiohjelmat"-osiokin, mihin tämä olisi kuulunut. Sinne sen nyt sitten lisäilin, mutta kiitos nyt jo saadusta tiedosta.
 
kiiski
03.03.2011 08:06:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on viime vuoden syksyllä ostettu Macbook 13". Oikein hyvin riittää miksaushommissa kun käyttää projektia ulkoiselta FW800-levyltä.
 
Henri Henri Olavi
03.03.2011 14:12:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

phinx: Terve!
 
en tiedä miten tuo 15 tuumasen quad-core vaikuttaa näissä hommissa. Entäs miten tuo muistin määrä? Riittääkö 4Gb tänä päivänä? Aivan jäätäviä projekteja ei ole tulossa, mutta tulevaisuuden varalle olisi hyvä tietää, onko näissä vääntöä isompaankin projektiin?

 
Kyllä mä menisin tolla quadilla. Käsittääkseni uusin Tools osaa hyödyntää neljää ydintä, samaten Logic. Kai. Quadissa on kuitenkin vääntöä tohon dualiin verrattuna aikalailla enemmän: http://www.barefeats.com/mbpp34.html
 
Neljällä gigalla pärjää taatusti hyvin, mutta itse päivittäisin heti kahdeksaan gigaan. Muisti ei tänä päivänä maksa juuri mitään ja eipähän tarvitse sitä sitten tulevaisuudessa alkaa miettimään.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
Kalmo
03.03.2011 22:59:40 (muokattu 03.03.2011 22:59:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkos Maceissä aina FW-liitäntä? PC-läppäreistä monet valmistajat ovat alkaneet jättää FW:n kokonaan pois monista malleista. Pitävät menneen talven lumina.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
phinx
04.03.2011 00:54:18 (muokattu 04.03.2011 00:59:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu kyllä tohon olis jees toi kahdeksan gigaa hommata. Mietin sitä just että antaako ton Varimportin vaihtaa samalla kun koneen ostan, mutta kun maksaa 200e ja taitaa saada muualta halvemmalla vastaavan palikan, tosin itse vaihdettuna. Meneeköhän tosta takuut jos sen itse vaihtaa?
 
Taitaa olla niin että perus macbookeissa ja macbook aireissa ei FW-portteja ole. Muissa maceissa taitaapi olla.
 
Kiitos tiedoista! Tätä aihetta varmaan jatketaan tuolla Tietokoneet ja musiikkiohjelmat-puolella.
 
ganesha
04.03.2011 07:53:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Onkos Maceissä aina FW-liitäntä? PC-läppäreistä monet valmistajat ovat alkaneet jättää FW:n kokonaan pois monista malleista. Pitävät menneen talven lumina.
 
PC-läppärit taitavat olla menneen talven lumia :) Acer, HP, WTF?
 
viina. hanuri. ja naiset.
Henri Henri Olavi
04.03.2011 10:11:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

phinx:Meneeköhän tosta takuut jos sen itse vaihtaa?
 
Ei mene. Muistin vaihto on todella helppoa. Tai siis jos ei kybällä sählää :)
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
Exhausted
04.03.2011 10:35:08
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse olen halvimmalla mahdollisella viime syksynä ostetulla MacBookPro 13":lla tehnyt levyä, jossa on parhaimillaan ollut 50 raitaa, joista enintään 8 samanaikaisesti sisään Motu 8Pre;llä. Ei ole kaatuillut kuin jos on mennyt katselemaan YouTubea samaan aikaan kun Logicissa joku raskas operaatio meneillään ;)
Aki
17.03.2011 12:52:38
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

phinx: Taitaa olla niin että perus macbookeissa ja macbook aireissa ei FW-portteja ole.
 
Se oli muistaakseni vain se yksi alumiininen perus-MacBook josta Fire jäi pois. Nykyään tais taas olla kaikissa. Mutta tuo pitää toki tarkistaa ennen ostamista.
 
Mitä alkuperäiseen kysymykseen tulee, sun vaatimuksiin riittäisi ihan hyvin nelivuotias perus MacBook. Äänityshommat eivät vaadi koneen suorituskyvyltä erityisen paljoa. Plugarit vaativat.
 
Ja 7200RPM-levyt fragmentoituvat yhtälailla, jolloin jumitus alkaa. Hitaampikin kovalevy kirjoittaa monta sataa raitaa kerralla.
 
"Maailmassa on enemmän velkoja kuin rahaa." -Peter Joseph
Velli
17.03.2011 15:32:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aki: Se oli muistaakseni vain se yksi alumiininen perus-MacBook josta Fire jäi pois. Nykyään tais taas olla kaikissa. Mutta tuo pitää toki tarkistaa ennen ostamista.
 
Perus Macbookissa ei ole niiden alu-Macbookkien jälkeen enää ollut firewirea. Eli nykyisessä valkoisessa Macbookissa ei ole firewirea.
 
Aki
17.03.2011 15:34:35
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Velli: Perus Macbookissa ei ole niiden alu-Macbookkien jälkeen enää ollut firewirea. Eli nykyisessä valkoisessa Macbookissa ei ole firewirea.
 
Ai perhana. Toi on kyllä Applelta surkea veto. Thunderbolt-äänilaitteiden vallankumoukseen kun kuitenkin kestää vielä vähintään 5 vuotta. Onneksi hyviä mäkkejä saa käytettynä.
 
"Maailmassa on enemmän velkoja kuin rahaa." -Peter Joseph
kiiski
17.03.2011 18:51:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aki: Ai perhana. Toi on kyllä Applelta surkea veto. Thunderbolt-äänilaitteiden vallankumoukseen kun kuitenkin kestää vielä vähintään 5 vuotta. Onneksi hyviä mäkkejä saa käytettynä.
 
Ja toki MB Prosta löytyy Firewire...
 
Aki
17.03.2011 19:35:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kiiski: Ja toki MB Prosta löytyy Firewire...
 
Kyl, käytän omassani lähes päivittäin. Harmittelen vain että Apple on jättänyt PerusBookit pois toimivien ääniläppäreiden listalta. Vanha valkoinen kun oli erittäin pätevä äänityskone sekin.
 
"Maailmassa on enemmän velkoja kuin rahaa." -Peter Joseph
Cathi777
17.03.2011 21:22:01
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aki: Kyl, käytän omassani lähes päivittäin. Harmittelen vain että Apple on jättänyt PerusBookit pois toimivien ääniläppäreiden listalta. Vanha valkoinen kun oli erittäin pätevä äänityskone sekin.
 
No eipä nuo usb-kortitkaan huonoja kyllä missään nimessä ole. Sehän on käyttötarkoituksesta kiinni, että mitä tarvitsee. Kyllä perushommiin löytyy ihan riittävän hyviä usb-äänikortteja. Hintaero kuitenkin pro-malliin on tällä hetkellä sen verran pieni, että siihen nähden ei kauheasti ole järkeä kyllä ostaa Macbookia.
 
Only pop music can break my heart...
kimkorho
17.03.2011 22:17:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Cathi777: No eipä nuo usb-kortitkaan huonoja kyllä missään nimessä ole. Sehän on käyttötarkoituksesta kiinni, että mitä tarvitsee. Kyllä perushommiin löytyy ihan riittävän hyviä usb-äänikortteja. Hintaero kuitenkin pro-malliin on tällä hetkellä sen verran pieni, että siihen nähden ei kauheasti ole järkeä kyllä ostaa Macbookia.
 
Aamen tähän. Omat (toki suht suppeat) kokemukset molemmista on muodostaneet ennemminkin usb-myönteisen näkemyksen, ja olen siksi olenkin hiukan aina ihmetellyt sitä yleistä ilmapiiriä, jonka mukaan fw olis jotenkin ainut autuaaksi tekevä liitäntä. Viimeisen vuoden olen pärjäillyt ilman fw:tä ja mitään ongelmia kovojen tai äänen liikkumisen tai minkään muunkaan kanssa ei ole ollut.
 
www.theindigo.fi
Aki
17.03.2011 23:44:25
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Cathi777: No eipä nuo usb-kortitkaan huonoja kyllä missään nimessä ole.
 
Formaattinsa takia, ei toki. Mutta jos tarve on 8 mikkietusta ja edes yksi ADAT-väylä, on ainoa USB-tarjokki valmistajalta Phonic. Firewirelle kuitenkin löytyy Presonus, MOTU, Focusrite, Mackie, M-Audio, ... kaikki merkkejä joiden tulevaisuuteen voi luottaa vähän eri tavalla kuin Phoniciin.
 
Pienempään tarpeeseen toki USB-interfaceja löytyy hyvin.
 
"Maailmassa on enemmän velkoja kuin rahaa." -Peter Joseph
Cathi777
18.03.2011 07:53:19 (muokattu 18.03.2011 07:59:31)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aki: Formaattinsa takia, ei toki. Mutta jos tarve on 8 mikkietusta ja edes yksi ADAT-väylä, on ainoa USB-tarjokki valmistajalta Phonic. Firewirelle kuitenkin löytyy Presonus, MOTU, Focusrite, Mackie, M-Audio, ... kaikki merkkejä joiden tulevaisuuteen voi luottaa vähän eri tavalla kuin Phoniciin.
 
Pienempään tarpeeseen toki USB-interfaceja löytyy hyvin.

 
Tätä juuri tarkoitinkin, että tarpeiden mukaan pitää laitteisto hankkia. Jos tarkoitus on isompia projekteja vääntää niin silloin on tosiaan mentävä firewire puolelle. Mutta kotinauhoittaja ei yleensä tuollaisia juttuja tarvitse ollenkaan ja se kahdeksan raitaa riittää yleensä projketiin kuin projektiin, mitä kerralla pitää sisään saada.
 
Edit: Itse asiassa näinkin ammattimaisen vehkeen saa usb-liitännällä http://www.thomann.de/fi/rme_fireface_ufx.htm
 
Edit2: Ja onhan näitä lisääkin http://www.thomann.de/fi/rme_babyface.htm
 
Noistahan molemmista löytyy sitä Adat-liitintä myöskin.
 
Eli itse asiassa tarjonta rupeaa koko ajan vaan laajenemaan, kun asiaa alkoi tarkastelemaan. Firewiressähän on pitkään ollut ongelmana se, että pitää olla tiettyjen piirien kortteja, että laitteet toimivat varmasti. Itselläni on ollut aina enemmän säätöä firewire laitteiden kanssa, kun usb:n kanssa ei ole koskaan ollut mitään.
 
Edit: Pakko laittaa vielä yksi esimerkki http://www.thomann.de/fi/motu_828_mk_iii_hybrid.htm
 
Eli oikeastaan nyt kumosin tämän oman kirjoitukseni alun täysin. Eli usb:llä pärjää aivan yhtä hyvin kuin firewirellä eikä se mitään rajoituksia hommiin aseta.
 
Only pop music can break my heart...
Aki
18.03.2011 13:01:25
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Cathi777: Eli usb:llä pärjää aivan yhtä hyvin kuin firewirellä eikä se mitään rajoituksia hommiin aseta.
 
Onhan niitä enenevissä määrin. Mutta edelleenkin, jos 600€:lla pitäis saada 8 mikkietusta ja 2 ADAT:ia, niin eipä onnistu. Firewirelle löytyy useampi ehdokas. Eli USB:llä ei pärjää yhtä hyvin, ja se asettaa rajoituksia.
 
"Maailmassa on enemmän velkoja kuin rahaa." -Peter Joseph
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti