Muusikoiden.net
18.06.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kahden biisin yhteenliimaaminen
1
Juntunen
24.02.2011 09:06:32
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitenkäs isossa maailmassa toteutetaan kahden biisin yhteenliimaamiset, jossa seuraava biisi lähtee yhtäaikaisesti edellisen lopetteluhäröilyistä? Tuskin niitä kuitenkaan samassa miksausprojektissa pidetään? Tehdäänkö miksauksista stereowavit ja ne sitten liimaillaan yhdeksi masterointiin meneväksi biisiksi, vai miten tää tapahtuu? Tuohan on vähän hankalaa, jos vaikka seuraavan biisin introskebaa haluaa jotenkin upottaa edellisen biisin lopetteluiden kiertoääniin tms ja niitä pitää erikseen säädellä. Ja miten tällaiset masteroidaan?
StJerky
24.02.2011 09:36:18 (muokattu 24.02.2011 09:38:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä ei ole mikään suuren maailman neuvo...
 
Kaipa sen voi tehdä monella tapaa. Itse miksaisin piisit valmiiksi ja sitten liittäisin peräkkäin jollain audioeditorilla. Sen liimaamisenhan voi tehdä sitten esim. niin että toinen piisi vaan lähtee sopivasta kohdasta loppuhäröilyä, eli katkaiset eka piisin sopivasta kohdasta ja liität siihen sitten tokan piisin perään. Tai sitten voihan se olla crossfadena (kuten Uriah Heepin Paradise/The Spell tai Wishbone Ashin Warrior/Throw Down the Sword), eli eka piisi hiljenee samalla kun toka piisi kovenee siellä alla. Varmaan muitakin tapoja on.
 
Ehkäpä masteroijallekin voisi lähettää piisit erillisenä ja selittää miten haluaisi niiden liimautuvan yhteen (ehkä malli mp3 mukana).
 
virtalahde
24.02.2011 09:39:55
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse pyydän nuo yleensä erillisinä kappaleina, ja jos sauma on erityisen tarkkaan mietitty, otan siitä vielä malliksi editoidun version. Irrallisena toimittaminen antaa vapaammat kädet itse soundin muokkaamisessa.
 
Jaakko Viitalähde >> http://www.virtalahde.com >> http://www.facebook.com/pages/Helsinki-Finland/Virtalahde-Mastering/278311633180
Juntunen
24.02.2011 09:42:25 (muokattu 24.02.2011 09:44:12)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu kyllähän itse yhteennaittaminen onnaa helposti jos biiseistä kääntää stereowavit ja feidaa vaikka ne vaan osittain päällekkäin, mutta kiinnostaa just tietää, että masteroidaanko nää biisit jotenkin yhtenä rimpsuna? Tuskin niitä enää katkaistaan jos on mixin jälkeen yhteen liitetty, koska yksittäisinä biiseinä masteroidessa liitoskohta voi kärsiä.
 
Vai tehdäänkö yhteenliittäminen masteroinnin jälkeen? EDIT: Vai masterointivaiheessa?
varakeef
24.02.2011 10:18:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei niitä feidejäkään kannata valmiiksi miksausvaiheessa tehdä, saa paremmin toimimaan masteroinnissa kun on käsitys kokonaisuudesta.
 
Voi ne tietysti etukäteen miettiä ja testailla, mutta se on sitten eri asia se.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
virtalahde
24.02.2011 10:26:30
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juntunen: Vai tehdäänkö yhteenliittäminen masteroinnin jälkeen? EDIT: Vai masterointivaiheessa?
 
Kuten yritin selittää: Kun tällaisia tapauksia tuodaan minulle masterointiin, pyydän biisit yleensä erillisinä. Masteroinnin on tarkoitus olla viimeinen lenkki, jonka jälkeen mihinkään ei enää kosketa.
 
Jaakko Viitalähde >> http://www.virtalahde.com >> http://www.facebook.com/pages/Helsinki-Finland/Virtalahde-Mastering/278311633180
Juntunen
24.02.2011 10:35:53 (muokattu 24.02.2011 10:36:43)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

virtalahde: Kuten yritin selittää: Kun tällaisia tapauksia tuodaan minulle masterointiin, pyydän biisit yleensä erillisinä. Masteroinnin on tarkoitus olla viimeinen lenkki, jonka jälkeen mihinkään ei enää kosketa.
 
Aivan, tsori, ilmaisin itseäni huonosti. Tarkoitinkin juuri tuota, että masteroinnissa ensin biisikohtaiset säädöt, jonka jälkeen sitten viimeiset liimailut.
 
Aloin miettimään aihetta kuunnellessani jotain Mars Voltan levyä, jossa oli useita biisejä peräkkäin ja siirtymät todella huolellisesti hiottuja. Aloin vaan miettimään, että ei noita miksausprojekteissa vielä voida yhdistellä, eikä varmaan masteroijakaan pelkillä stereowaveilla ole kaikkea aikaan saanut. Varmaan siellä on joku välivaihe, missä "raakabiisit" on ihan stereoaudiona moniraitasoftassa ja "liimahäröilyt" on säädetty näissä omissa liimausprojekteissa omina juttuinaan..
virtalahde
24.02.2011 11:01:29
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juntunen: Aloin miettimään aihetta kuunnellessani jotain Mars Voltan levyä, jossa oli useita biisejä peräkkäin ja siirtymät todella huolellisesti hiottuja. Aloin vaan miettimään, että ei noita miksausprojekteissa vielä voida yhdistellä, eikä varmaan masteroijakaan pelkillä stereowaveilla ole kaikkea aikaan saanut. Varmaan siellä on joku välivaihe, missä "raakabiisit" on ihan stereoaudiona moniraitasoftassa ja "liimahäröilyt" on säädetty näissä omissa liimausprojekteissa omina juttuinaan..
 
Kyllä nuo yhteensovittamiset kannattaa aina miettiä jo miksausvaiheessa, joskin pelkillä stereowaveillakin saa ihmeitä aikaan. Täällä on hyvinkin tyypillistä, että fadet lähtevät esimekiksi hieman tummempina ja kirkastuvat auetessaan. Pieniä juttuja, joilla on yllättävän iso vaikutus.
 
Joka tapauksessa, jos on yhtään monimutkaisempi crossfade kyseessä kuin vaikkapa jonkun mattosoundin yhdistäminen biisin lopun feedbackiin, niitä kannattaa toki miettiä ja kokeilla etukäteen. Masteroijalle sitten kappaleet irrallisina ja ohjeistusta mukaan. Silloin tällöin tulee crossfadeja, joissa paljastuu vasta masterointivaiheessa, että crossfade muodostaakin pahan riitasoinnun, eikä toimi ollenkaan.
 
Jaakko Viitalähde >> http://www.virtalahde.com >> http://www.facebook.com/pages/Helsinki-Finland/Virtalahde-Mastering/278311633180
PJS
15.03.2011 12:16:17
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikö näissä tapauksissa oleellista ole se, että ne vaihdokset biisistä toiseen on otettu huomioon jo sävellys/sovitusvaiheessa...
 
Peace!
Kallekorvola
15.03.2011 16:55:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PJS: Eikö näissä tapauksissa oleellista ole se, että ne vaihdokset biisistä toiseen on otettu huomioon jo sävellys/sovitusvaiheessa...
 
Riippuu ihan biiseistä, ja "liimauspaikan" materiaalista (esim. lopun kiertomelu-> alun drone-synamatto vs lopun rumpulooppi->alun eritempoinen akkari-intro). Ei aina ja välttämättä. Joskus voi siis onnistua, ja jopa toimia, vaikkei olisikaan kelattu jo säveltäessä...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti