Muusikoiden.net
26.04.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: SM58 vs. MB85beta
1
AcLAc
01.02.2011 12:13:49 (muokattu 02.02.2011 01:33:56)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

HEI. Olen pitkään miettinyt, mitä mahtaa olla mikeillä eroa muuta, kuin hinta ja nyt tiukan paikan tullen testasin nämä. Testissä on tosiaan Shuren legendaarinen SM58 ja T.bonen MB85beta (molemmat mikit n. 2 vuotiaita ja uutta vastaavassa kunnossa.. vähäisellä käytöllä olleet yksilöt). Äänitin ainoastaan kitaraa- putkicomboa, jossa 1 kpl 10'' elementti. Äänilähde on siis mahdollisimman neutraali, taajuudet ja äänenpaineet yritin saada vastaamaan mahdollisimman paljon keskiverto- laulajan alueita. Suoritin äänitykset kahdesta eri pisteestä E-MU 1820m:n identtisiin A ja B- tuloihin, mikit aivan kylki kyljessä kiinni omissa telineissään. Ensimmäinen piste oli lähes grillissä kiinni niin keskellä, kuin silmämääraisesti pystyy asettelemaan. Toinen piste on 1m päässä elementin keskilinjalla.
 
Äkkiseltään ei näissä huomaa juurikaan mitään eroa muutoinkuin että T.bone on keskimääräisesti reilut 2 dB herkempi (tarkistettu ristiin siltä varalta, että etuasteessa olisi jotain "mätää"). Tasasin tasot kuunteluun, jotta vertailu olisi puolueettomampaa. Pitkän ja puolueettoman vertailun jälkeen vakuutuin siitä, että keskialueella ei ole mitään eroa, Shuren tuottama alapää on aavistuksen tukevampi ja pyöreämpi ja ylämiddlestä eteenpäin koko yläkerta aavistuksen tummempi. Tämä ero on niin marginaalinen, että epäilen, että live- tilanteessa tai vieraassa studiotilassa ei sekään joka luulee tietävänsä.. Ero on kuitenkin olemassa; ihan siis hyvää tietoa sille, joka on miettinyt tätä samaa. Jos joku on tutkinut vastaavaa, niin olisi kiva kuulla mielipiteitä.. klippejä voin laittaa tarvittaessa jonnekin.
 
EDIT:
Tässäpä siis klippejä (http://maihinnousu.net/a/2008):
 
Huomioikaa, että pohjakohina ja särö on vahvistimen aiheuttamaa...
SM58 läheltä: http://maihinnousu.net/s/10855
MB85beta läheltä: http://maihinnousu.net/s/10856
SM58_1m päästä http://maihinnousu.net/s/10857
MB85beta_1m päästä http://maihinnousu.net/s/10858
 
Testasin myös käsittelyääniä ja kiertoherkkyyttä. MB58beta poimii mekaaniset käsittelyäänet selvästikin herkemmin ja kiertoherkkyys on aavistuksen suurempi... oletettavasti mikin isomman herkkyyden verran suurempi n. 1m matkalla monitoriin nähden. Näissä olosuhteissa n. 4 kHz aloittaa kierron molemmissa mikeissä. 2m matkalla erot kasvavat aavistuksen lisää SM58: eduksi. Käänsin vielä mikit poispäin monitoreista simuloidakseni vuoto- eroja tästä suunnasta. Erot ovat samaa luokkaa sillä erolla, että SM58 aloittaa kierron n. 7 kHz ja MB85beta n. 8 kHz alueilla herkimmin. Tästä voisi olettaa, että suunta- kuviossa on aavistus eroa, mutta MB85betan herkkyys kompensoi sitä. Olihan tämä mielenkiintoinen testi.
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
Antti1
01.02.2011 12:17:50 (muokattu 01.02.2011 12:18:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tää ei nyt välttämättä studiotyöskentelyssä ole ihan niin tärkeä pointti, mutta miten noi eroaa rungon käsittelyäänien suhteen ja kiertoherkkyydeltään? Onko suuntakuviossa selkeästi havaittavia eroja?
 
E: Ja tosiaan pätkiä olisi kiva kuulla.
 
Listen motherfucker you're about to pay your dues!
humppahanuristi
01.02.2011 13:09:00 (muokattu 01.02.2011 13:20:07)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MB85betassa on kovemmat runko/käsittelyäänet mutta siitä huolimatta on nykyään meidän solistin ykkösmikki. Ei ole SM58:iin koskenut kuin äärimmäisessä hädässä. Eikä niissä käsittelyäänissä ole kovinkaan suurta eroa loppupeleissä, rutinoita ja kolinoita ei käytännössä kuulu.
On livekäyttöön todella hyvä mikrofoni eikä kierto-ongelmia ole ollut. Ja hinta ei todellakaan ole paha.
 
EDIT:Niin, tuossa allekirjoituksessa on tuo meidän myspace-osoite, Penelope ja Kun ilta pimenee on studio-olosuhteiden tapaan tallennettu ja niissä mikkinä t.Bone MB85beta.
On niissä muissakin mutta ne on live-esityksiä.
Mitään rinnakkaisvertailua ei tuosta tietenkään saa aikaiseksi.
Ja äänenkäsittelyssä laularaidassa on voxengo oldskoolverb ja mda dynamics melko lievällä kompressoinnilla. Ei muuta, tosin eihän tuosta kokonaismössöstä välttämättä kovin hyvin erotu.
 
Humpasta rautalankaan... http://www.myspace.com/tanssiorkesterigalaxie
dewil
01.02.2011 13:12:16
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikrofoneissa on tärkeää myös muu kuin suoran signaalin toisto, kuten esimerkiksi vuotoäänet: Jos esimerkiksi kapselin takaa vuotavat rummut kuulostavat peltiämpäreiltä, voipi se alkaa fiduddamaan hyvinkin taajaan.
 
Lisäksi kannattaa kiinnittää myös huomiota mikrofonin dynaamiseen toistoon eri taajuusalueilla.
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
sami_sumea
01.02.2011 14:17:13
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yks juttu mitä kannattaa muistaa on se, että noiden kiinamikkien eri yksilöiden välinen laatu voi heittää ihan miten sattuu.
 
...
 
http://www.soundreel.com
humppahanuristi
01.02.2011 14:24:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sami_sumea: Yks juttu mitä kannattaa muistaa on se, että noiden kiinamikkien eri yksilöiden välinen laatu voi heittää ihan miten sattuu.
 
...

 
Minun lähipiiriin on sattunut jo neljää hyvää, että varokaa vain muualla...
 
Humpasta rautalankaan... http://www.myspace.com/tanssiorkesterigalaxie
AcLAc
01.02.2011 14:52:22 (muokattu 01.02.2011 15:51:52)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Tää ei nyt välttämättä studiotyöskentelyssä ole ihan niin tärkeä pointti, mutta miten noi eroaa rungon käsittelyäänien suhteen ja kiertoherkkyydeltään? Onko suuntakuviossa selkeästi havaittavia eroja?
 
E: Ja tosiaan pätkiä olisi kiva kuulla.

 
Olet oikeassa tärkeyden suhteen... nyt kuitenkin pitäis äänittää bluesiin huuliharppua ja kupissa pysyvän mikin tarjonta on itselläni melko suppea. Otan tilan talteen konkkaparilla, mutta... lähinnä halusin kartoittaa tuoko aito shure suurtakaan etua omistamaani T.boneen verrattuna, kun haen "räkäistä" lähimikkisoundia. Tämän testin perusteella päädyn tuohon laina- Shureen juurikin sen marginaalisen verran tummemman yläpään ansiosta. Äkkiä tietty testaisin myös käsittelyäänet ja kiertoherkkyyden, mutta suuntakuvioon en jaksa uhrata aikaa. Laitan pätkiä tässä kun ennätän.
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
lasal
03.02.2011 09:41:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MB85beta lähti minulta paluupostiin samalla viikolla, liekö ollut se maanantaikappale. Hyvässä K&M ständissäkin poimi lavalla kävelyn kopinat sietämättömästi. Olisi ehkä toiminut käsimikkinä jonka laulaja välillä laskee pehmeälle tyynylle lepäämään
 
Tosin tästä on muutama vuosi kulunut, jospa rakennetta on korjattu sen jälkeen?
 
varakeef
03.02.2011 13:38:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikö tuo MB85 beta ole kopio SM58 Betasta? Vähän menee ohi maalista noiden vertailu. Hyperkartioidia tavalliseen herttaan verrattaessa tulisikin havaita olennaisia eroja.
 
Siis verrattakoon betoja keskenään ja vastaavasti vastinpareiksi perusversiot: 58 vs 85 ja 57 vs. 75.
 
http://www.thomann.de/fi/t-bone_mb85.htm
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
AcLAc
03.02.2011 18:33:33
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Eikö tuo MB85 beta ole kopio SM58 Betasta?
 
Ei mun tietääkseni, vaan paranneltu versio MB85:sta, eli SM58 kopiosta. Näissä kaikissa on sama kuvio kaiketi.
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
humppahanuristi
03.02.2011 22:14:12
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Eikö tuo MB85 beta ole kopio SM58 Betasta? Vähän menee ohi maalista noiden vertailu. Hyperkartioidia tavalliseen herttaan verrattaessa tulisikin havaita olennaisia eroja.
 
Siis verrattakoon betoja keskenään ja vastaavasti vastinpareiksi perusversiot: 58 vs 85 ja 57 vs. 75.
 
http://www.thomann.de/fi/t-bone_mb85.htm

 
Vaikka nimi ja ulkonäkö viittaa 58betaan, niin ei taida olla. On kyllä verrattu Shuren beta58:kin ja se on nyt sitten mielipidekysymys.
Meidän solistille se Shuren beta58 ei käynyt kovin hyvin, siinä on vähän liian jämäkkä alakerta, kun sitä laulajalla on muutenkin jo tarpeeksi.
Käytössä on ollut myös JTX tms. mutta näistä vertailuista, shure SM58, beta58, JTX 7(?) ja t.bone 85beta, viimeisin voitti. Ehkä yllättävää mutta kokonaisuus ratkaisi.
Joskus voi saada halvalla suht kelvollistakin.
Mutta varmasti löytyy parempiakin mikkejä, tuskin tämä se lopullinen tulee olemaan.
 
Humpasta rautalankaan... http://www.myspace.com/tanssiorkesterigalaxie
AcLAc
03.02.2011 22:41:42
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

lasal: MB85beta lähti minulta paluupostiin samalla viikolla, liekö ollut se maanantaikappale. Hyvässä K&M ständissäkin poimi lavalla kävelyn kopinat sietämättömästi. Olisi ehkä toiminut käsimikkinä jonka laulaja välillä laskee pehmeälle tyynylle lepäämään
 
Tosin tästä on muutama vuosi kulunut, jospa rakennetta on korjattu sen jälkeen?

 
HEH. Jostain olen saanut juuri sen käsityksen, jotta tämä beta olisi nimenomaan paranneltu versio käsittelyäänien suhteen siihen MB85: een verrattuna ja aikoinaan ostin sen sillä perusteella. No kuitenkin, testini perusteella voin hyvinkin yhtyä ajatukseesi... mekaaniset äänet välittyy todellakin selvästi, eikä tämä oikein sovellu kovaan lavameininkiin. Itselläni ko. mikin arvostus onkin hävinnyt tämän testin myötä. Eipä sitä tällainen juntti usko, ennekuin kokeilee :)
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
humppahanuristi
04.02.2011 08:23:50
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

AcLAc: HEH. Jostain olen saanut juuri sen käsityksen, jotta tämä beta olisi nimenomaan paranneltu versio käsittelyäänien suhteen siihen MB85: een verrattuna ja aikoinaan ostin sen sillä perusteella. No kuitenkin, testini perusteella voin hyvinkin yhtyä ajatukseesi... mekaaniset äänet välittyy todellakin selvästi, eikä tämä oikein sovellu kovaan lavameininkiin. Itselläni ko. mikin arvostus onkin hävinnyt tämän testin myötä. Eipä sitä tällainen juntti usko, ennekuin kokeilee :)
 
Yllättävää, mikähän erä on sattunut meillä kohdalle, ei ole tuollaista.
Mutta siihen pelkkään 85:een verrattuna on kyllä ihan eri mikki, ulkoisesti ja soundillisesti.
 
Humpasta rautalankaan... http://www.myspace.com/tanssiorkesterigalaxie
varakeef
04.02.2011 11:52:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

humppahanuristi: Mutta siihen pelkkään 85:een verrattuna on kyllä ihan eri mikki, ulkoisesti ja soundillisesti.
 
Siis vertailussa ei ollut pointtia. 85 ja 58 kisaa samassa sarjassa.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
humppahanuristi
04.02.2011 13:07:44
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Siis vertailussa ei ollut pointtia. 85 ja 58 kisaa samassa sarjassa.
 
Mutta mb85beta on tavallinen kardioidi siinä missä shure SM58, ainakin t-kaupan sivuilta lukiessa.
 
Oli miten oli, niin Shuren Beta58:ssa on huomattavasti tukevampi alatoisto kuin t.bonessa ja on myös parempi käsittelyäänien sieto mutta ei tuossa MB85betassakaan nyt mitenkään häiritsevät metelit ole. Telineen kautta ei kävelyäänet kantaudu eikä otteen vaihto mikistä kuulu. Jos tarkoituksella hinkkaa mikin kylkeä, niin sitten kuuluu.
Mutta noissa voi olla tietysti eroja myös valmistuserien suhteen, onko ne kaikki edes tulleet samalta tehtaalta tms.
 
Pelkkä MB85 rahisee ja kolisee ihan toiseen malliin.
Meillä on sellainenkin ihan siltä varalta, että joku kesken (hää)keikan välttämättä haluaa tulla laulamaan tai pitämään puheen.
 
Humpasta rautalankaan... http://www.myspace.com/tanssiorkesterigalaxie
m.lakkavaara
04.02.2011 22:53:49 (muokattu 04.02.2011 22:56:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Siis vertailussa ei ollut pointtia. 85 ja 58 kisaa samassa sarjassa.
 
Minäkään en ymmärrä, miksei MB85 betaa ja sm58:a saisi vertailla keskenään. Siksikö, että niissä molemmissa ei ole tuota "Beta"-sanaa? En tiedä, mistä kisoista puhut, mutta tässähän verrattiin nyt kahta samankaltaista mikkiä, superhalpaa ja vähän kalliimpaa, toisiinsa. Kiinnostavia kokemuksia, täytyy sanoa. Ehkäpä nappaan itsellenikin tuollaisen MB85 Betan jos kohdalle osuu!
 
Edit: kirjoitusviheet korjatu!
 
Ku sain niin halvalla...
varakeef
05.02.2011 10:13:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On itsestäään selvää, että kaksi erilaista mikkiä kuulostavat erilaisilta.
 
Kiinnostavampaa on sellaisten laitteiden vertailu, joiden kerrotaan tai joiden annetaan ymmärtää olevan samanlaiset, mutta toinen on huomattavasti edullisempi.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
m.lakkavaara
06.02.2011 04:49:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Veit jalat suustani! Juuri siksi tämä vertailu onkin kiinnostava!
 
Ku sain niin halvalla...
humppahanuristi
12.02.2011 21:07:29 (muokattu 14.02.2011 20:51:27)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oikeastaan minä en välitä onko mikit erilaisia vai ei, sinällään kun ne on dynaamisia mikkejä.
Oikeastaan kiinnostaisi jonkinlainen vertailu vähän laajemmalla otannalla, ihan siis dynaamisten mikkien maailmassa hintaluokassa alle 200€.
Tuo shurehan on vuonna 1966 esitelty (StudioMicrophone 58) ja voisi kuvitella, että kehitystä sillä välin olisi tapahtunut. Tosin niinhän ne ikivanhat neumannitkin vaan on haluttua tavaraa, että mistä sen tietää.
 
Kuitenkin tuohon haarukkaan saisi näitä halpis tuotteita ja sitten Shuren Beta58 mahtuisi myös.
Ja Blue encore 100/200. Kaikkea mielenkiintoista.
 
Ei niinkään studiokäytön kannalta vaan kovan keikkakäytön kannalta.
 
Kun löytyisi tuohon haarukkaan dynaaminen laulumikki, jossa erottelevuus ja taajuusvaste olisivat johonkin laajakalvoiseen konkkamikkiin verrattavissa.
Löytyykö?
Kuitenkin laajakalvoisia mikkejä on jo varsin edullisessa hintaluokassa ihan kelvollisia, niin voisi kuvitella, että dynaamisissakin olisi jo jotain uutta ja ihmeellistä löydetty. Vai onko se aivan sama, SM58 riittää ja konkat sitten erikseen.
 
Humpasta rautalankaan... http://www.myspace.com/tanssiorkesterigalaxie
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti