Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Monitori 4":n vai 5":n elementillä LÄHIkuunteluun?
1
anttipi
19.10.2010 18:18:20 (muokattu 19.10.2010 19:11:44)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaipaisin apua sopivan kokoisen monitorin valitsemisessa setuppiani ajatellen. Kuunteluetäisyys tulee olemaan vähän alle (tai korkeintaan) metrin. Sen isompaa "kuuntelutriangelia" en tilasyistä ja takaseinän läheisyydestä johtuen pysty järjestämään.
 
Nyt olenkin kahden vaiheilla Focalin CMS 50:n ja CMS 40:n välillä. Focal suosittelee 5":n elementillä varustetulle CMS 50:lle (kuten myös isommalle 65:lle) etäisyydeksi 1 - 3 m, kun 4":n CMS 40:lle mainitaan minimivaatimukseksi 40 cm:stä ylöspäin. Yhtenä vaihtoehtona olisi vielä CMS 65, mutta 6,5":n elementti lienee liikaa noin läheltä kuunteluun?
 
Tampereella ei liiemmin ole mahdollisuuksia vertailla monitoreita, mutta olin alun perin kiinnostunut myös mm. Geneleceistä. Vertailin Hifihuoneella Focal CMS 50:ttä ja Genelec 8030:a ja tykkäsin enemmän Focalista. Ei 8030:ssakaan suurta vikaa ollut, mutta mun korviini ne soi "hifimmin". Ala- ja yläpää kuulosti Focalissa hillitymmältä ja alapää soi myös napakammin. Keskialueen erottelu sekä stereokuva miellytti molemmissa.
 
EDIT: Niin, kyllähän se on toki CMS eikä CSM... Erhe korjattu.
 
"Tässä maassa on niin vaikea yrittää puhua siitä, että kaikkien pitäisi välittää toisistaan, koska heti on kommunisti." -Reino Nordin
Aki
21.10.2010 22:12:26
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hienoa että osaat valita suosikkisi soundin eikä merkkituntemuksen perusteella!
 
Etäisyyden puolesta molemmat sopivat käyttöösi oikein hyvin. Koska hintaeroa tulee parille yli 300€, tavallisesti tuo ratkaisu tehdään käytettävissä olevan budjetin mukaan. Fyysistä kokoeroa on myös ihan huomattavasti.
 
Yleensä vasta 6,5":isesta suuremmaksi mentäessä tulee 2-tiemonitorin lähikuunteluun ongelmia. Mutta vaikka kuuntelisit alle metrinkin päästä, uskon että jopa CMS65 toimisi myös erinomaisesti.
 
anttipi: Focal suosittelee 5":n elementillä varustetulle CMS 50:lle (kuten myös isommalle 65:lle) etäisyydeksi 1 - 3 m
 
"The design of the CMS 50 professional speaker permits a listening position from 19" (50cm), while still keeping the possibility to place the monitors at a great distance"...
 
Ihan tuon 160Hz:n komotusfiltterinkin takia arvelen että CMS50 olisi sulle paras vaihtoehto.
 
Miten lähellä sun seinät on?
 
Olispa olemassa CMS 30, se olis täydellinen reissumonitori mulle. Täytynee tuohon CMS 40-pariin satsata joku päivä.
 
..."todettiin niitten keinosellaisten ulkoavaruus juttujen olevan parempia tai ainakin melkein yhtä hyviä"... -Les Fender, 2010
anttipi
22.10.2010 21:23:20 (muokattu 22.10.2010 21:24:38)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aki: "The design of the CMS 50 professional speaker permits a listening position from 19" (50cm), while still keeping the possibility to place the monitors at a great distance"...
 
Huomasin itsekin, että siellä tuote-esittelyssähän tosiaan lukee 50 cm, mutta pdf-manuaalissa (CMS50/65) mainittiin vain 1-3 m.
 
Ihan tuon 160Hz:n komotusfiltterinkin takia arvelen että CMS50 olisi sulle paras vaihtoehto.
 
CMS 65:stä löytyy sama. Olenkin nyt päätymässä vaihteeksi ehkä niihin.
 
Bassotaajuuksissa ei näyttäisi olevan 50 - 200 Hz:n välillä mitään ylimääräisiä korostuksia (mittaukset näyttää kohtuu luotisuoraa) toisin kuin esim. Adam A7X:ssa, jossa alimmilla taajuuksilla on selvä "kyttyrä".
 
Toki CMS 65:ssä on puolestaan keskialue korostunut muutamalla dB:llä 200 Hz:stä eteenpäin, mutta mieluummin niin päin kuin alapääjyminää. Eiköhän tämä huone korosta noita alimpia taajuuksia rasittavuuteen asti muutenkin, ainakin ennen lisäakustointia.
 
Miten lähellä sun seinät on?
 
Saan monitorit maksimissaan 60-70 sentin päähän takana olevasta seinästä (josta n. 50 % on ikkunaa). Jos teen 90 sentin kuuntelutriangelin, sivuseinät on vajaan 80 cm etäisyydellä kaiuttimen reunasta. Yritän pitää kuunteluetäisyyden pienenä, jotta saan monitorit mahd. lähelle pöydän reunaa (vähemmän heijastuksia).
 
"Tässä maassa on niin vaikea yrittää puhua siitä, että kaikkien pitäisi välittää toisistaan, koska heti on kommunisti." -Reino Nordin
multipaavo
23.10.2010 02:38:51 (muokattu 25.10.2010 04:01:36)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hifihuone antanee riemumielin kaiuttimet sulle mukaan matkaan koekuunteluun, sillä et voi mitenkään tietää kuinka erilaiset komerot soivat sinun tarkaamossasi.
 
Mitä tuohon koko kysymykseen tulee niin olennaista on se, että kaiuttimen eri elementit ehtivät summaantumaan ennenkuin niiden äänirintama saapuu korvaasi. Valmistaja tietänee tämä seikan ihan hyvin ja laatii siksi suositusarvot kuunteluetäisyydeksi. Suosittelen noudattamaan niitä sen enempiä kyselemättä.
Botnea saa sitten aina subilla lisää.
 
-Paavo
 
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | 5 by 5 Audio
anttipi
24.10.2010 22:46:46
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

multipaavo: Hifihuone antanee riemumielin kaiuttimet sulle mukaan matkaan koekuunteluun, sillä et voi mitenkään tietää kuinka erilaiset komerot soivat sinun tarkaamossasi.
 
Totta kyllä, mutta Genelec 8030:n alapää oli ainakin turhan "löysä" mun korvaan Focaleihin verrattuna eikä se kumisevammissa oloissa siitä ainakaan napakammaksi muutu.
 
"Tässä maassa on niin vaikea yrittää puhua siitä, että kaikkien pitäisi välittää toisistaan, koska heti on kommunisti." -Reino Nordin
multipaavo
25.10.2010 03:59:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

anttipi: Totta kyllä, mutta Genelec 8030:n alapää oli ainakin turhan "löysä" mun korvaan Focaleihin verrattuna eikä se kumisevammissa oloissa siitä ainakaan napakammaksi muutu.
 
En ole alkuunkaan merkkiriipuvainen, mutta sanoisin silti, että tee lopullinen tuomio vasta omassa tarkkaamossasi. Hifihuone vs. omasi merkitsee PALJON. Ota siis ihmeessa testiin myös sellainen pari, josta et ehken pidä kaupan hyllyssä niin paljon. Homma saattaa muuttua kotona ylättävään suuntaan tai sitten voit todistaa olleesi oikeassa :)
 
Parasta mitä voit tehdä vertaillessasi eri kaiuttimia keskenään on varmistaa, että verrokit soivat prikulleen samalla äänenpaineella, jolloin eliminoit tehokkaasti "kovemmin soiva soundaa paremmalta" efektin.
 
-Paavo
 
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | 5 by 5 Audio
Hattiwatti
25.10.2010 14:48:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Adam A3X. Kokoisekseen todella vakuuttava.
 
http://www.adam-audio.com/en/pro-audio/products/a3x/technical-data
 
anttipi
25.10.2010 21:28:38 (muokattu 25.10.2010 21:31:13)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

multipaavo: En ole alkuunkaan merkkiriipuvainen, mutta sanoisin silti, että tee lopullinen tuomio vasta omassa tarkkaamossasi. Hifihuone vs. omasi merkitsee PALJON. Ota siis ihmeessa testiin myös sellainen pari, josta et ehken pidä kaupan hyllyssä niin paljon.
 
Toki, mutta koekuuntelu kotioloissa menee tällä erää enemmän tai vähemmän harakoille, kun ei ole vielä edes tarkalleen selvillä, miten tilaa alan akustoida (ei ole selvää, mitkä ne todelliset ongelmataajudet on/tulee olemaan). Tähän asti on menty luureilla eikä esim. bassoansoille ole ollut mitään tarvetta. Eikä niitä bassoansoja viitsisi sinne arpomallakaan väkertää ennen kuin kyseisen tilan akustointitarpeet on käynyt selville.
 
Monitorivalikoima on lisäksi Tampereella niin kapea, että eipä niitä jokerivaihtoehtoja pahemmin ole tarjolla.

Hattiwatti: Adam A3X. Kokoisekseen todella vakuuttava.
 
Tampereella ei tietääkseni Aatameita pääse koekuuntelemaan, mutta ainakin vitos- ja seiskasarjoissa on ollut porttimelun kanssa ongelmia, joihin Adam parhaillaan kehittelee ratkaisua mm. Facebook-sivustonsa mukaan. Lisäksi johdotukset on joissakin X-sarjan tuotantoerissä kuulemma tehty vituralleen (johdot roikkuu "irrallaan", kun katsoo taskulampulla refleksiputken sisään = ylimääräistä rätinää).
 
Tässä hintaluokassa tuntuu kyllä olevan luvattoman paljon valmistushäikkiä muutenkin - paitsi ilmeisesti Geneleceissä. CMS-Focaleissakin on joissakin valmistuserissä ollut virtalähdeongelmia, joka on aiheuttanut ylenmääräistä hurinaa. Tämä on ilmeisesti sittemmin korjattu.
 
"Tässä maassa on niin vaikea yrittää puhua siitä, että kaikkien pitäisi välittää toisistaan, koska heti on kommunisti." -Reino Nordin
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti