Muusikoiden.net
21.04.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Soolokitaran nauhoitukseen vinkkejä
1
ploughman
11.06.2010 02:27:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä olisi yksi kysymys koskien soolokitaran nauhoittamista, lähinn heviin ja hard rockiin.
 
Kaikilla kitaristeilla on omat preferenssissä siitä, miten tykkäävät soolokitaroitaan tehdä studiolosuhteissa.
 
Kuunteluun usein laitan hieman delayta ja kompuraa tasoittamaan ja soljuttamaan soittoa. Chorustakin olen välillä laittanut mukaan..
Nämä siis kuunteluun ja tietenkin lopulliseen miksaukseen. Minkälaisia muita efektejä ja kikkoja käytätte soolokitaristille kuuntelue tahdessä?

Nauhoitettavalle signaalille tuntuu harmillisen usein tulevan kauhea määrä räpsähdystä ja kolinaa siitä kitarasta, joskus jopa kesken soiton helposti. Toisilla kitaroilla tätä tulee todella runsaasti ja toisilla taas ei paljoa. Useinhan kyse on kitaran mikrofoneista tai soittajan tassusta.
 
Tämän ongelman poistamiseksi olen harkinnut pajalle oman noise-gaten hankkimista kitarasignaalin ketjuun, sillä kaikilla kitaristieilla ei omia efektiunittejaan edes ole.
Jos esimerkiksi rouhitaan sooloja Englin Fireball-nupin läpi, kohtuullisen rohkealla Gainilla, mihin väliin ehdotatte noisegatia laitettavan? Efekti-looppi on varmaan aika hyvä aloituspaikka? Poistuuko tuo mainittu kitarasta tulevien rohinoiden ongelma gatea käyttämällä, vai löytyykö ratkaisu ennemminkin kitaran mikrofoneista?
 
Werihukka
11.06.2010 03:03:38 (muokattu 11.06.2010 03:03:52)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En kyllä laittaisi gatea ollenkaan. Pidä vaan huolta, että on hyvät piuhat ja mahdollisimman vähän ylimääräsiä pedaaleita signaaliketjussa sekä hyvä soittaja ja maltillinen gaini. Hevihommissa kitaristi voi sooloon haluta turhankin paljon gainia, jos on tottunut himassa vetään säröt täysillä tilua, mutta se ikävä kyllä tuo usein ongelmia kohinoiden ja häiriöäänien kanssa. Yksi kikka on hoitaa kitaristin kuuntelu täysin eri vehkeillä, jotta saa kuunteluun enemmän säröä, jos kitaristi sitä vaatii.
 
Jos vika taasen on kitarassa, niin kannattaa selvittää mistä häiriöt tulee ja koittaa hoitaa se homma kuntoon siitä instumentin päästä. Ylimääräinen noisegate huonon kitaran takia ei valitettavasti tule auttamaan varsinkaan efektiloopissa. Jos se häiriö tulee häiritsevän lujaa, niin noise gate tuskin osaa sitä poistaa. Sen sijaan se voi aiheuttaa jotakin muuta ei-toivottua efektiä.
 
Mikin asettelulla on myös suuri merkitys. Lähempänä kaiuttimen keskustaa tulee enemmän häiriöääntä ja reunempaa taas vähemmän.
Kallekorvola
11.06.2010 08:49:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Useimmiten noi häiriöt on soittajan käsistä, eli soittotekniikasta, kiinni. Eli sitä asiaa tsekkaamaan ekaksi.
 
Toissijaisesti ongelmia voi aiheuttaa puutteelinen soitin (maadoitus rikki tms) ja rikkinäiset piuhat (ritinät jne). Tässä tapauksessa soitin korjattavaksi, ja uudet piuhat hankintaan.
 
Runsas särön kayttö, kuten ylempänä jo todettiinkin, kaventaa dynamiikkaa rajusti ja näinollen nostaa häiriöt pintaan.
 
Numb
11.06.2010 10:16:20
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ploughman: Nauhoitettavalle signaalille tuntuu harmillisen usein tulevan kauhea määrä räpsähdystä ja kolinaa siitä kitarasta, joskus jopa kesken soiton helposti. Toisilla kitaroilla tätä tulee todella runsaasti ja toisilla taas ei paljoa.
 
Haittaako noise lopullisessa miksauksessa? Onhan se toki ylimääräistä tavaraa, mutta jos se ei miksauksessa läpi kuulu, niin olkoon siellä. Vai?
 
Kun minä kuolen, vaadin, että kuolinilmoitus laitetaan Myydään: Veneet ja Moottorikelkat -osastolle. -Sir Härö
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti