Muusikoiden.net
22.04.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Subbarin vaiheenkääntö?
1
vezir
25.04.2010 10:15:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi!
 
Mä en ite käytä subbaria, mutta EHKÄ hankin sellaisen jossain vaiheessa. Sitä vaan halusin kysyä, et miksi monissa subbareissa on vaiheenkääntö? Missä tilanteessa sitä käytetään? Siis tiedän kyllä, mitä vaiheenkääntö tekee, mutta että kaiuttimessa?
 
Kiitti!
 
kimkorho
25.04.2010 10:55:14
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

vezir: Moi!
 
Mä en ite käytä subbaria, mutta EHKÄ hankin sellaisen jossain vaiheessa. Sitä vaan halusin kysyä, et miksi monissa subbareissa on vaiheenkääntö? Missä tilanteessa sitä käytetään? Siis tiedän kyllä, mitä vaiheenkääntö tekee, mutta että kaiuttimessa?
 
Kiitti!

 
Jos järjestelmässä olisi vain yksi kaiutin, ei vaiheen kääntämisestä olisi mitään iloa, mutta tavallisestihan subbari ei toimi yksinään vaan stereo- tai surroundjärjestelmän osana. Tällöin vaiheenkäännöllä voidaan korjata subbarin ja pääkaiuttimien välistä vaihevirhettä. Tavoitteena siis saada pääkaiuttimet ja subbari samaan vaiheeseen.
 
www.theindigo.fi
vezir
25.04.2010 12:22:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kimkorho: Tavoitteena siis saada pääkaiuttimet ja subbari samaan vaiheeseen.
 
Eikö tällä oo myös joku akustinen vaikutus? Pienentääkö vaiheenkääntö jotain heijastuksia, esim. pienessä tilassa?
 
sami_sumea
25.04.2010 12:48:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

vezir: Eikö tällä oo myös joku akustinen vaikutus? Pienentääkö vaiheenkääntö jotain heijastuksia, esim. pienessä tilassa?
 
Ei, mut usein subbarin ja pääkaiuttimien välille tulee jakotaajuuden kohdalle vaihevirhettä (sijoittelusta ja tilasta riippuen), ja vaiheenkäännöllä voidaan yleensä korjata tuota ongelmaa.
 
...
 
http://www.soundreel.com http://www.adamantiumstudios.com
Master Fader
25.04.2010 18:47:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Samanvaiheiset signaalit vahvistavat toisiaan, eri vaiheessa (180-asteen vaihesiirto) olevat signaalit kumoaavat toisensa. Jos signalien keskinäinen vaihe on siltä jotain siltä väliltä myös vahvistus/vaimentuminen on siltä väliltä. Vaihesiirto on hvyin vaikea asia käsittää, koska ihminen ei pääsääntöisesti kuule vaihesiirtymiä. Niistä ei tarvitse välittääkkään muulloin kuin summaustilanteissa. Eri kaiuttimilla on erilainen vaihekäyttäytyminen. Jos kaiuttimessa on vain yksi elementti ja kotelo on suljettu, vaihesirto eri alueilla on minimissään. Sen sijaan tiukat jakosuotimet ja refleksikotelo saavat aikaan vaihesiirtoa. Esimerkiksi refleksikoteon aukosta tuleva ääni tulee elementin toiselta puolelta, joka on tasan 180-vaihesiirrossa ylempiin taajuuksiin nähden. Refleksikotelonkaiuttimen taajuusvaste siirtyykin pikkuhiljaa kohti vastavaihetta refleksitaajuutta kohden.
 
Kahden toisilleen tuntemattoman kaiuttimen toisiinsa sovittaminen on erilaisten vaihesiirtojen vuoksi hyvin vaikeaa. Polariteetinkääntönapilla subwoferissa voi yrittää korjata pahimmat ongelmat.
 
Tässä vähän perustietoa:
 
http://sound.westhost.com/ptd.htm
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti