Muusikoiden.net
22.05.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Black metallin äänitys
1 2
Drummer-K
29.03.2010 16:10:09 (muokattu 29.03.2010 16:11:13)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten kannattaisi äänittää ja miksata black metallia? Olisikohan mitään kikkoja ja neuvoja? Jotain olen kuullut ja lukenut, mutta ajattelin nyt kysyä täältäkin. Esim. Miten rummut mikitetään, basso miksataan ja kitarat panoroidaan. Vapaata keskustelua!
 
Edit: Mayhemin De mysteriis dom sathanas-levyllä on mun mielestä todella hyvät soundit. Eli jotain tuon tapasta.
 
''Zildjian and Tama, the best'' - Lars Ulrich
Puolukki
29.03.2010 17:57:44 (muokattu 29.03.2010 17:58:31)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Haulla löytyy ties miten paljon keskusteluja just noista asioista, jo studiotyöskentely osion ensimmäiseltä sivulta löytyy moneen esittämääs kysymykseen vinkkejä..
Mikäli tästä ny kuitenki keskustelua syntyy nii helpottaa jos kerrot mitä laitteita käytössä ja mitä kaikkea olis ylipäätään tarkotus äänittää?
 
E. Typoja
 
Kalmo
29.03.2010 21:16:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt kyllä kysyit niin yleisluontoisen kysymyksen, että vastaaminen on aika hankalaa. Pitäisi oikeastaan kopsata joku äänittämisen oppikirja tähän.
 
Kysymykseesi voi oikeastaan vastata vain, että parhaan tuloksen antavat mahdollisimman hyvässä studiotilassa hyvillä laitteilla hyvin äänitetyt hyvin onnistuneet otot, jotka on miksattu ja masteroitu hyvin. Ja kannattaa käyttää Black-metal soundeihin sopivia efektejä ja muita vehkeitä.
 
Kysy hieman yksilöidymmin, niin varmasti löytyy vinkkejä.
 
Kuten tuossa edellä mainittiin, niin esim. käyttämänne vehkeet voivat antaa jotain pohjaa suosituksiin yms. kuten myös äänitystapanne (livenä, raita kerrallaan...)
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
saastara
29.03.2010 22:48:08
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysymykseesi voi oikeastaan vastata vain, että parhaan tuloksen antavat mahdollisimman hyvässä studiotilassa hyvillä laitteilla hyvin äänitetyt hyvin onnistuneet otot, jotka on miksattu ja masteroitu hyvin.
 
Jätkä kuuntelee paljonkin black metallia..?
 
Hitler used Telefunkens.
Lennu
29.03.2010 23:15:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

saastara: Jätkä kuuntelee paljonkin black metallia..?
 
Hehe.
 
Viimeks kun olin bläkkisbändin rumpuja äänittämässä, niin aika pitkälle sovelsin aggressive drums -opusta, joka on eri ansiokas. Varsinkin kun peltejä on usein niillä viljalti. Ride ja haitsu oli röden nt1:llä ja överit puikoilla, olikohan se:t vai nt5:t, hoho en muista, mutta senhenkiset.
 
My life is like an Opel-highway.
Kalmo
30.03.2010 12:35:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

saastara: Jätkä kuuntelee paljonkin black metallia..?
 
Ihan hyvä :o)
 
Pitäisikö modifioida kommenttini muotoon:" ...mahdollisimman hyvin tarkoitukseen soveltuva studiotila ja vehkeet ja genreen sopivat äänitysmetodit."
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Juntunen
30.03.2010 13:18:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsekkaas tosiaan tämä, mistä Lennu jo taisi mainitakkin:
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=157852
 
Daunt
30.03.2010 13:36:44
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuon kyseisen levyn soundimaailma perustuu aika vahvasti Hellhammerin erittäin tymäkkään rumputyöskentelyyn. Joten pitäkää huoli, että rumpali on helvetin hyvä :) Rummut pitää toki äänittää laadukkaasti, sillä tuohon aikaan Hellhammer ei vielä myrkyttänyt soundiaan yltiöpäisellä "triggauksella". Mutta mitään turhia hifistelyjä ei kannata lähteä hakemaan. Suurin huolenaihe on todennäköisesti haitsun vuotaminen virvelimikkiin. Tämä tulee ongelmaksi miksauksessa, kun virveliä pitää kompressoida blastiosioiden takia aika reippaasti. Basarissä täytyy olla riittävästi napsua jo lähtösoundissa, jotta se erottuu nopeammissa ryminöissä.
 
Tuota aikaisemmin mainittua opasta kannattaa silmäillä :P
 
Basso, kitarat ja laulut kannattaa äänittää lähtösoundien ehdoilla ilman mitään sen suurempaa kikkailua. Miksauksessa lähtisin lisäämään saturaatiota sopivasti kerroksittain - eli joka paikkaan pieniä määriä (myös masteriin). Reverbiä voi käyttää aika reippaasti virvelissä ja tomeissa. Etenkin hitaissa kohdissa.
 
Näillä pääsee varmasti alkuun :)
Juntunen
30.03.2010 13:47:51 (muokattu 30.03.2010 13:50:04)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Blästikompin soimaan saaminen tuotti itselle hieman opettelua viimeisimmässä dödisprojektissa. Lähinnä basarin ja virvelin voimakkuussuhteet oli miksatessa vähän hakusessa. Varsinkin niissä säksätyksissä, missä ykkönen tulee basarilla, meinas kielisoitinvirtuoosit tippua timesta, kun virppa oli miksattu liian lujalle ja näin ollen kuulosti tulevan ykköselle. Tämä siis kielisoittimia äänitettäessä.
 
Mutta joo, rumpalin pitää olla äärimmäisen pätevä. Noita komppeja on tosi nihkee korjailla jälkeen päin, jos ei meinaa trigata koko arsenaalia. Ja on se sittenki. Niin ja klikissä kannattaa pysyä ja sitä kannattaa käyttää. =) Helpottaa huomattavasti muita osuuksia äänitettäessä, esimerkiksi juuri tuota taimissa pysymistä blästin aikana.
 
EDIT: Ja semmonen vielä, että käyttäkää rummuissa ambienttimikkiä, jos haluatte lopputulokseen sellaista .. sopivasti likaista tilamuhjua. Muuten tulee helposti liian tiukkaa ja kliinistä rumpua.
 
tommiot
30.03.2010 15:07:42 (muokattu 30.03.2010 15:07:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Daunt: Suurin huolenaihe on todennäköisesti haitsun vuotaminen virvelimikkiin. Tämä tulee ongelmaksi miksauksessa, kun virveliä pitää kompressoida blastiosioiden takia aika reippaasti.
 
Rumpalin haitsu vaan niin ylös kun saa. Auttaa ihmeesti. Voihan sen snaren kans triggaa ja ohjata sillä mikin geittiä.
 
How do mix ?! ¯(°_o)/¯
jPekka
30.03.2010 21:30:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sekä TapeOpissa että Sound On Soundissa on ollut taannoin juttua äärimetallin äänittämisestä ja miksaamisesta, ellen ihan väärin muista. Jälkimmäisessä peräti kaksiosainen juttu. Saattaa löytyö myös lehden nettisivuilta, jotka tosin taitavat olla nurin, ainakaan minä en ole päässyt sinne eilen enkä tänään.
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
Drummer-K
02.04.2010 21:47:23
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä neuvoja! Kiitos paljon.
 
''Zildjian and Tama, the best'' - Lars Ulrich
molder
03.04.2010 10:40:22 (muokattu 03.04.2010 13:24:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Drummer-K: Miten kannattaisi äänittää ja miksata black metallia? Olisikohan mitään kikkoja ja neuvoja? Jotain olen kuullut ja lukenut, mutta ajattelin nyt kysyä täältäkin. Esim. Miten rummut mikitetään, basso miksataan ja kitarat panoroidaan. Vapaata keskustelua!
 
Edit: Mayhemin De mysteriis dom sathanas-levyllä on mun mielestä todella hyvät soundit. Eli jotain tuon tapasta.

 
Nimim. Kalmon kanssa samaa mieltä pitkälti. Eli se sama virsi: hommatkaa hyvät biisit ja soittajat, hyvät kamat, hyvä studio, hyvä äänittäjä.. :) Kuuntelin tuota "De mysteeriis"-levyä. Itse olen "kevyemmän"-metallin ystävä, mutta kyllähän tuossa saundit oli kohdillaan ja sopi tuohon genreen. Rummut trigataan ja ajetaan sieltä "napsetta", . Tuossa esimerkissä oli aika naturellit saundit kuitenkin "bläkkis"-asteikolla, eli rumpujen "omaa"-saundia oli hyvinkin. Sitä voi ajaa sitten tilamikeistä sopivasti. Sitten hyviä plate- halli-jne kaikuja vaan ja hyvät kitara/bassokamat vireeseen yms. ihan perusjutut. Skitat kannattaa mikittää ihan läheltä ja myös tilamikillä kaukaa yms. Basso mahdollisimman selkeeks ja eteen, että "taakse" jää tilaa syvyysvaikutelmassa. "Laulu" tarkasti jotta jokainen örinän korauskin kuuluu ja tekee erillisen kaikuraidan etc.etc. Ja yks virhe on aika yleinen ( omaa kokemusta ) . eli : Alapäätä ja yläpäätä tulee korostettua noissa jutuissa jostain syystä liikaa, tulee helposti mummua ja muusia ja menee koko projekti tukkoon. Pitäkää koko homma neutraalina. Lisäätte sitten sitä bottnea varsinkin loppua kohti.
 
"The SOUND of VOLUME"
Cornflake
05.04.2010 17:29:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvät biisit, hyvät soittajat ja jonnekin pellolle nauhoittelemaan. Siitä se lähtee.
 
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
Lennu
05.04.2010 20:35:59
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Cornflake: Hyvät biisit, hyvät soittajat ja jonnekin pellolle nauhoittelemaan. Siitä se lähtee.
 
Norjan vuonoille, real bläckis. Sinappia kahviin ja öriöri
 
My life is like an Opel-highway.
jannu
05.04.2010 21:31:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitäs vitun kaupallisia huoraajarunkkuja täällä oikein on? Aito ja tr00 blkkisoundi syntyy boomboxilla koko bändin voimin maakellarissa, kertaalleen päällekustulle kasetille.
 
Viocress
05.04.2010 22:00:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Parille ylläolevalle osanottajalle tiedoksi, että jos topicin nimessä esiintyy sana "Black Metal", se ei todellakaan tarkoita että pitäisi tulla päästelemään "trooörikellariperunahöhö"-aivopierujaan ilmoille.
Hyviä vastauksia ollut paljon, osa on aika perusjuttuja mutta ne auttavat myös BM-äänityksissä.
Tietääkseni "De Mysteriis..." levyllä tomit ja pellit on äänitetty erikseen. Sillä on saatu tomeihin kunnon jytke. Yksi harvoja rumpusoundeiltaan hyviä levyjä missä Hellhammer on mukana.
 
Muutenkin Norjassa aikoinaan ääniteltiin ihan studioissa noita levyjä. Soundi on hyvin "grim" lähinnä siksi, että sitä on haettu. Balanssithan noilla levyillä on monesti melko kohdillaan. "Kasettinauhuri kellarissa"-meiningit oli enemmän ehkä Ranskan Black Legions-yhtyeiden, Saksan Moonbloodin, ynnä muiden sellaisten juttu.
 
astralsleep.net -Atmospheric ancient doom metal with space elements-
mobbi
05.04.2010 23:11:57 (muokattu 05.04.2010 23:13:02)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuuntelen tässä tuota levyä ja olisi hauska saada tuon levyn raidat käsiin koska kuulostaa, että basarissa ei botnen ja harmonisten kerrannaisten välillä ole oikeasti mitään. Tosin kuuntelen nyt hifiluureilla mutta anyway. Yleisesti aika paksua saundia black metalliksi. Jos haluat yleissaundillisesti samaa, yksi huomattava seikka on kompressoida muu ihan lyttyyn ja jättää laulusaundiin reilusti enemmän tilaa. Noihin tomeihin melkein vaan jotain samplea 300%
 
E: Joo älä kiinnitä tohon mun ensimmäiseen lauseeseen huomiota. Luurit fuskaa
 
Melodeathia kansalle? : www.mikseri.net/hypothesis
jannu
06.04.2010 01:57:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viocress: Parille ylläolevalle osanottajalle tiedoksi, että jos topicin nimessä esiintyy sana "Black Metal", se ei todellakaan tarkoita että pitäisi tulla päästelemään "trooörikellariperunahöhö"-aivopierujaan ilmoille.
Hyviä vastauksia ollut paljon, osa on aika perusjuttuja mutta ne auttavat myös BM-äänityksissä.
Tietääkseni "De Mysteriis..." levyllä tomit ja pellit on äänitetty erikseen. Sillä on saatu tomeihin kunnon jytke. Yksi harvoja rumpusoundeiltaan hyviä levyjä missä Hellhammer on mukana.
 
Muutenkin Norjassa aikoinaan ääniteltiin ihan studioissa noita levyjä. Soundi on hyvin "grim" lähinnä siksi, että sitä on haettu. Balanssithan noilla levyillä on monesti melko kohdillaan. "Kasettinauhuri kellarissa"-meiningit oli enemmän ehkä Ranskan Black Legions-yhtyeiden, Saksan Moonbloodin, ynnä muiden sellaisten juttu.

 
Ainii joo, huumori on kiellettyä, sori.
 
Conrad Lant
06.04.2010 12:24:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lähinnä toi kasettimankalla metsässä -osasto on aika väsynyttä ja nähtyä. Monilla noista genren klassikkolevyistä kun on oikeasti mietittyjä ja innovatiivisiakin ratkaisuja ollut soundien takana.
 
No one prayed for Sodom
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti