Muusikoiden.net
24.04.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Rumpujen äänitys, tomit resonoi
1 2
Kikka Korea
18.03.2010 08:59:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ongelma:
 
Ostin innoissani laadukkaat AKG:n rumpumikit ja rupesin äänittämään.
Sitten rupesin miksaamaan ja ihmettelemään että mikä on vialla, tulin siihen tulokseen että ainoa tapa saada kuulostamaan hyvältä on jättää tomiraidat pois.
Jokainen tomi resonoi ja kumahtaa mitä tahansa muuta rumpua lyödessä pahasti.
 
Mitä nyt kannattaa tehdä? Teippaanko hienoihin Pearl SMX-vaahterakannuihini jotain vessapaperia vai korjaantuuko ongelma jollain tietynlaisella virityksellä?
En ole ennen äänittänyt rumpuja täydellä mikityksellä, onko tällainen ongelma tavallinen?
 
Huoneena on n. 36 m2 neliön muotoinen tila, huonekorkeus n. 2200. Seinät vuorattu lasivillalla ja päällä rimoitus, katossa vähän villaa ja Gyptone-levytys.
Kahdessa nurkassa levyresonaattorit bassoja imemässä.
 
Mikael
18.03.2010 09:03:39 (muokattu 18.03.2010 09:03:57)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleensä rumpusetti on soiva kokonaisuus ja niin pitääkin olla. Tomimikkien kuminasta/huminasta pääset eroon editoimalla tomiraidat ihan käsin niin että leikket kaiken muun pois paitsi ne kohdat kun tomeja soitetaan. Toinen vaihoehto on gate jonka säätäminen voi ottaa aikansa varsinkin jos tomeja on soitettu joko kovin hiljaa muuhun settiin verrattuna tai isolla dynamiikalla (siis sekä hiljaa että lujaa). Itse teen yleensä käsipelillä.
 
Ennen ei ollut mitään - nyt on.
Kikka Korea
18.03.2010 09:28:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ok, kiitos tästä. Pitää vaan jatkaa ruuvaamista.
 
Kun olet tuollainen velho, haluisitko antaa lyhyesti jotain muita hyviä vinkkejä rumpujen äänittämiseen?
 
Kallekorvola
18.03.2010 09:48:45 (muokattu 18.03.2010 09:52:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyse on monesti myös rumpujen virityksestä ja kalvovalinnoista. Ohuempi kalvo reagoi herkemmin ympäröivään ärsykkeeseen kuin paksumpi. Virityksellä voidaan myös muuttaa asioita paljon. "Pielessä" o tomin itsensä, tai jonkin muun setin rummun vire. Myös tomin ripustustavalla on merkitystä. Bassarin päälle kiinnitetyt tomit soivat herkemmin bassarin tahdissa kuin omille jaloilleen ripustetut. Myös RIMS-tyyppinen kelluva ripustus voi vähentää "ei-toivottua-mukanasointia" verrattuna rungon läpi kiinnitettyyn tomiin...
 
Monimutkainen oire, monimutkaiset hoitokeinot. Kokeilisin ensimmäiseksi uudelleen viritystä, ja sitten pureutuisin muihin mahdollisiin ongelmakohtiin mikäli ongelma ei sillä helpota.
 
Niinkuin ylempänä todettiinkin, rummut ovat soiva kokonaisuus, eikä kaikista resonansseista olekaan mahdollista päästä eroon tuhoamatta kokonaissointia pahasti.
 
Kokeile, ja raportoi.
 
Vinkkeinä rumpuäänityksiin:
 
Riippuen musiikkilajista, soundi-ideaaleja on rajattomasti. Kerro vähän missä genressä mennään... Yleisempää alla...
 
Tsekkaa mikkien keskinäiset vaiheet huolella
 
Minimoi vuodot, jos haluat siistiä ja hifiä lähimikkisoundia.
 
Panosta äänitystilaan
 
Hallitse soittodynamiikka
 
Noilla pääsee jo tosi pitkälle...
 
Laaksonen
18.03.2010 10:39:00 (muokattu 18.03.2010 22:26:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskus kun nauhotettiin rumpuja, niin etsittiin monia kummallisia minutteja kräsähtävää ääntä ja loppupeleiksi havaittiin että Premier oma merkkilätkä joka oli tomissa niin resonoisi ihan kuultavasti aina kun mitä tahan sa rumpua lyötiin. Teippiä päälle ja avot.
 
Edit: muistin rumpumerkin väärin, nyt o oikein =)
 
pimp
18.03.2010 11:00:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaihtamalla klipseillä kiinni olevat mikit normiständeille saa vähennettyä resonointeja, jos mikit siis ovat klipseillä kiinni. Raitojen käsin siivoaminen on suositeltavaa kuitenkin.
 
My awesome aura of ample cool. I radiate cool at a rate of 1,000 charlie watts. Coolness fan... a FLAIR conditioner, if you will
dewil
18.03.2010 11:44:34
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Äänityshommissa toimii yleensä parhaiten se, mikä kuulostaa mikin kautta hyvälle ;)
Mä en oo koskaan tajunnut noita superkellutus/riggaushässäkkä juttuja. Ne on mielestäni osaksi melkosta rumpuvalmistajien hypetystä. Meinaan että melkein kaikessa musassa mitä äänitän tai miksaan livenä, joutuu niitä kannuja huolellisen virittämisen jälkeen vielä snadisti demppaamaankin, jotta saa just ne pahimmat resonanssit kuriin.
Onhan se hienoa jos lyömäsoitin soi sen +30 sekuntia, mutta sitä varten on olemassa symbaalejakin.
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
AoA
18.03.2010 11:49:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mikäs estää demppaamasta rumpuja jos ne sen jälkeen kuulostavat paremmalta? ei liene äänityshommissa kovin epätavallista, oli setti sitten millenium tai kumu.
 
passe
18.03.2010 11:53:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

AoA: mikäs estää demppaamasta rumpuja jos ne sen jälkeen kuulostavat paremmalta? ei liene äänityshommissa kovin epätavallista, oli setti sitten millenium tai kumu.
 
Hah! Nyt sohaisit ampiaispesää;-) Tämä on se ikuinen dilemma kun rumpalin mielestä äänittäjä ei tajuu ja äänittäjän mielestä rumpali ei tajuu...
 
Joskus virta katkeaa tai sitä on liikaa - mut voi tahto nuorallatanssijan nostaa ilmaan.
Gardiner
18.03.2010 16:19:03
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

passe: Hah! Nyt sohaisit ampiaispesää;-) Tämä on se ikuinen dilemma kun rumpalin mielestä äänittäjä ei tajuu ja äänittäjän mielestä rumpali ei tajuu...
 
Hah hah. Bonham metodin olennainen osa on se lippusiima minkä Bonzo viritti rumpusetin ympärille kun oli saanu padat mieleisikseen. Sitä lähemmäs rumpuja ei kuulema ollu kellään tulemista. :-D
 
"We got to stand side by side, we got to stand together and organize. They say power to the people, that`s what they`re Screamin`. Freedom of the soul, pass it on, pass it on to the young and old" Jimi Hendrix
Groovi
18.03.2010 16:23:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja mikkien etäisyys kalvosta vaikuttaa myös. Jotkut ohuet 1-kerroskalvot ja mikki melkein kiinni kalvon pinnassa on se pahin mahdollinen tilanne.
 
"the difference between stupidity and genius is that genius has its limits" -Albert Einstein
Teijo K.
18.03.2010 20:13:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Usein resonoi myös huoneessa joku ihan muu kuin rummut. Ikkunat tai joku sellainen. Kerran etsittiin pitkään et mistä tulee rummuttaessa semmonen ihme vinkuna. Koira vingutti pihalla sellaista vinkulelua ja kun oltiin vain mökillä äänittämässä niin sehän kantoi sisään äänitystilaan komeesti. Palakitti. :)
Laaksonen
18.03.2010 22:29:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

AoA: mikäs estää demppaamasta rumpuja jos ne sen jälkeen kuulostavat paremmalta? ei liene äänityshommissa kovin epätavallista, oli setti sitten millenium tai kumu.
 
Joskus ollan demppattu ainakin virveliä jos kunnon tykityksessä on kuulunut pelkkä PIIIN ääni. Aika hyvänä sääntönä on toiminut vanha kunnon perinteinen, jos se kuulostaa hyvältä =) niin tee niin.
 
Kikka Korea
22.03.2010 14:21:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ruuvaus auttaa, kyllä se tästä. Hämmästyin vaan kovasti kun pelkät tomimikit maksoi 400 euroa ja niiden kautta tulevasta äänestä onkin melkein pelkkää harmia. En ollut ennen törmännyt moiseen ongelmaan mutta tällaista tämä sit näköjään on.
 
Lyöntikalvoina Coated Ambassadorit, mikeissä klipsikiinnitys, rummuissa Pearlin Optimount-kelluva ripustus ja Pearl räkki. Ei, mikään muu ei resonoi kun tomien kalvot.
 
Haen rummuista sellasta luonnollista hifisoundia, musiikkilaji vaihtelee.
Minkälaisia vinkkejä velhoilla olisi rumpujen miksaukseen?
 
Noisy
22.03.2010 15:09:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kikka Korea: Haen rummuista sellasta luonnollista hifisoundia
 
Jotenkin luonnollinen ja hifi ei oikein istu samaan lauseeseen, koska sillä mitä hifillä yleensä tällaisessa yhteydessä tarkoitetaan, ei ole juurikaan tekemistä luonnollisuuden kanssa. Hifisoundi on mun mielestä pääasiassa lähimikeistä rakennettu ja luonnollinen sit enemmän settiä ja tilaa kokonaisuutena. Ehkä tässä kuitenkin tarkoitetaan hifisoundilla hyvää soundia, joka sit saattais löytyä jostakin noiden välimaastosta. :)
 
cozmo
22.03.2010 22:36:40
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noisy: Jotenkin luonnollinen ja hifi ei oikein istu samaan lauseeseen, koska sillä mitä hifillä yleensä tällaisessa yhteydessä tarkoitetaan, ei ole juurikaan tekemistä luonnollisuuden kanssa. Hifisoundi on mun mielestä pääasiassa lähimikeistä rakennettu ja luonnollinen sit enemmän settiä ja tilaa kokonaisuutena. Ehkä tässä kuitenkin tarkoitetaan hifisoundilla hyvää soundia, joka sit saattais löytyä jostakin noiden välimaastosta. :)
 
Tuolta tarkistettujen ja koeteltujen faktojen kodista, eli wikipiidiasta löytyi määritelmä Hi-fille: "High fidelityor hi-fireproduction is a term used by home stereo listeners and home audio enthusiasts (audiophiles) to refer to high-quality reproduction of sound or images that are very faithful to the original performance."
http://en.wikipedia.org/wiki/High_fidelity
Eli ainakin tuon mukaan ne istuu täydellisesti samaan lauseeseen. ... Mutta se saivartelusta...
 
nofi @ gearslutz.com: "I wouldn't choose a mic pre based on pictures of two "square" waves that have been through them..... that's retarded."
Kikka Korea
22.03.2010 22:59:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noisy: Ehkä tässä kuitenkin tarkoitetaan hifisoundilla hyvää soundia, joka sit saattais löytyä jostakin noiden välimaastosta. :)
 
Oikeastaan juuri näin.
 
JoKo
23.03.2010 09:05:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos ne tomit leikkaa täysin pois niistä kohdista missä niitä ei soiteta, niin usein saattaa kadota jotain muutakin, setin sointia tms. samalla. Itse yleensä hiljennän niitä välejä. Jos tomimikkien avaaminen hajottaa koko soundin, oletko kokeillut kääntää niiden vaiheita?
 
AoA
23.03.2010 09:21:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos ei se Bonham tms. satu olemaan rumpalina niin kenties asiasta voi keskustella että mitä halutaan ja mitä sen eteen ollaan valmiita tekemään :)
 
Teijo K.
23.03.2010 09:35:52
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

cozmo: Tuolta tarkistettujen ja koeteltujen faktojen kodista, eli wikipiidiasta löytyi määritelmä Hi-fille: "High fidelityor hi-fireproduction is a term used by home stereo listeners and home audio enthusiasts (audiophiles) to refer to high-quality reproduction of sound or images that are very faithful to the original performance."
http://en.wikipedia.org/wiki/High_fidelity
Eli ainakin tuon mukaan ne istuu täydellisesti samaan lauseeseen. ... Mutta se saivartelusta...

 
Kyllä se hifin käsite muuttuu melko rajusti kun sitä aletaan käyttämään muualla kuin musan kuuntelussa. Esim. hifibasso = aktiivielektroniikkaa ja kahvipöytäpuita. Mutta ihan miten vaan.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti