Muusikoiden.net
24.04.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Laulun nauhoitus
1
janiperta
23.10.2009 21:20:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisiko ollut jo aihetta, paha sanoa, mutta näinkin tämän saa hoidettua..
 
Pitäisi äänittää lauluja demolle. Laulan kovaa ja korkealta. Edelliset laulut vetäistiin jollain AKG:n laajakalvomikillä (mallia en muista) ja laulut jäi omasta mielestä jotenkin kuivan ja irtonaisen oloiseksi. Efektointi ja kompurat ei enää jälkeenpäin auttaneet. Kaveri suositteli nauhamikkiä, mutta muualla laitteen yläpään toistoa moititaan. Korkealta laulavalle ei hyvä juttu. Itse myös mietin efektilaitetta väliin, josta saisi "aidommat" efektit ja paremman kompressoinnin jo ennen tietokonetta. Onko idea aivan kuolleena syntynyt? Ja mikä olisi hyvä mikki hankkia? Sillä vedetään vain laulut, enkä sen takia taloani myy, eli hinta/laatu saisi olla kohdillaan. Ei halvinta, koska laatu on tärkeää, mutta inhimillisissä hinnoissa. Varsinkin jos tuon efektilaitteen hankin (jos se siis auttaa jotain)..
 
Calyamaha
23.10.2009 23:21:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

janiperta:
 
Pitäisi äänittää lauluja demolle. Laulan kovaa ja korkealta.
Kaveri suositteli nauhamikkiä, mutta muualla laitteen yläpään toistoa moititaan. Korkealta laulavalle ei hyvä juttu.

 
Kuinka korkealta oikein vedät? (Joidenkin) Nauhamikkien yläpää alkaa tosiaan vaimenemaan tuolta 7kHz:n kohdalta...
 
Yrms
23.10.2009 23:28:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos et ole aivan varma mitä tekisit efektilaitteella ennen ääniaaltojen siirtoa koneelle niin ei kannata ehkä... Mun mielestä voit kuitenkin tehdä samat asiat koneella tai jälkeenpäin, kunhan on asiallisia plugareita/rautaa käytössä.
 
www.mikseri.net/blindways
loosah
23.10.2009 23:55:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kukaan laula niin korkealta ja niin kovaa, etteikö nauhamikki voisi olla tarvittaessa oikea vaihtoehto. Haluaisin kuulla, kun joku vetäisee 7kHz:n nuotin. Heh heh. Nauhamikin sopivuudella äänitykseen ei ole mitään tekemistä sen kanssa, laulaako joku sopraano- tai alttoääntä.
 
Ihmisen tuottaman laulun perusääni on kuitenkin NIIIIIN paljon alempana. Joku hyvä nauhamikki voi päinvastoin tehdä vain hyvää, jos ääniaines on liian kireä. Ei sillä mikrofonin yläpään vaimenemisella ole mitään mitään tekemistä sen kanssa, etteikö se sopisi muuten kirkkaalle äänelle.
 
Toisaalta se ei ole ensimmäinen vaihtoehto, joka tulee mieleen, kun lähdetään vokaaleja nauhoittamaan.
 
GIGO
Niq
24.10.2009 10:28:29
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ensimmäiseksi mikkiä lähtis syyttämään, ellei kyseessä ole joku AKG:n halpissarjan konkka, joka näyttää isokalvoiselta muttei ole (Perception).
 
Minkälainen tila, kuinka kaukaa lauloit mikkiin, miksaustekniset asiat, siinäpä muutama juttu mikä tulee mieleen miksi laulu ei toimi. Jos laulu kuulostaa irtonaiselta koska miksaaja ei osannut istuttaa sitä miksaukseen? Näin käy usein jos lähtee hätäilemään ja miksaamaan biisiä ilman laulua, sit sen laulun vetää vaan sen kasan päälle niin kuulostaa ihan karaokelta.
 
"I have a cunning plan" -Baldrick
migi666
24.10.2009 11:51:14
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro Jani!
 
Tota mun mielest kantsis aluks miettiä tilaa, sitä edellistä miksausta ja tsekata sen vanhan mikin laatu ennen kuin alkaa ostamaan nauhamikkiä, tosin se voi hyvinkin toimia sun äänelles. Mutta mielellään ensin perushommat kuntoon, veikkaan että miksauksesta olis kiinni toi ongelma.
 
Suoraan mennään ennen kuin käännytään vai miten se oli.
Kallekorvola
24.10.2009 12:33:08 (muokattu 24.10.2009 13:54:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asioita ja kysmyksiä, joita tulee heti mieleen...:
 
Kuinka kaukana mikistä lauloit? Useimpien mikkien soundi ohenee merkittävästi kun mikistä pakitetaan muutama sentti liikaa irti. Liian lähellä proximity-efekti tekee soundista tukkoisen, mutta liian kaukana tekee soundista kaukaisen ja ohuen. Eli hiuksenhienoa on laulajan sijoittelu mikin eteen. Ja sitten siitä pisteestä ei saisi hirveästi liikkua. Se on usein tottumattomalle hankalaa, koska 5cm liike kuuluu jo selvästi soundissa.
 
Vedät kovaa ja korkealta? Kuinka kovaa? Olen huomannut hyödylliseksi studiossa laulattaa vähän hiljempaa, kuin laulajasta lähtisi. Usean laulajan ääni muuttuu aikalailla miellyttävämmäksi ja vähemmän riipiväksi, kun ei vedetä täysillä ja äärirajoilla. Ääni muuttuu aika kireäksi kun vedetään lujaa, ja jostain syystä konkkamikit ovat erittäin herkkiä poimimaan tätä kireyttä ja/tai niiden yläpään korostumat ovat juurikin tällä alueella. Dynaamiset mikit tuntuvat olevan tälle ilmiölle aavistuksen epäherkempiä (siksi hevilauluja äänitetään usein esim. SM7:lla), ja ääni pysyy "lähempänä" ja paksumpana.
 
Kuinka mikki oli sijoiteltuna? Suoraan edestä, ja aavistuksen yläviistosta löytää paljon artikulaatiota. Kireämpisoundisen laulajan kanssa mahdollisesti jo liikaa... Toi mikin optimaalinen paikka löytyy kokeilemalla, ja sen paikka vaihtelee mikin mallin, laulajan, taustojen ja äänitystilan mukaan. Myös avaruussäteilyn ja kosmisen sumun määrällä on havaittu olevan vaikutusta. Useasti konkkamikille hyvä paikka löytyy hassunnäköisestä paikasta, mutta mikkien suuntauksia ei pitäisi tehdä silmillä, vaan kuuntelemalla.
 
Mikä mikki? Laajakalvokonkka on aika turvallinen lähtökohta, mutta ei aina oikea valinta. Joillekin äänille saattaa sopia, toisille ei. Joskus pienikalvoinen konkka, nauhamikki tai dynaaminen mikki (omat suosikit löytyy Heilin kataloogista) onkin sopivampi vaihtoehto. SM58:llakin saa aikaan kelpo jälkeä, kunhan malttaa etsiä sille hyvän paikan... Noissa nauhamikeissä monesti yläpää vaimenee tosi rajusti, enkä siitä syystä ole kauhean innokas nauhamikeillä äänittäjä. Jotkut saavat niistä irti paljonkin.
 
Ympäristö? Paljon yläpäätä heijastavaa pintaa laulajan ympärillä? Heijastukset ympäröivistä kovista pinnoista tuhoavat laulusoundin helposti.
 
Kuuntelu? Se, että ei kuule itseään kunnolla luureissa, johtaa väistämättä siihen, että alkaa laulaa lujempaa. Ja sitten ääni alkaa kiristyä ja ohentua...
 
Miksaus. On miljoona tapaa saada laulu istumaan taustaan. Vika on joko itse lauluraidassa ja sen istuttamisessa miksaukseen, tai muussa taustassa (jos tausta on levällään, ei sinne saa laulua sopimaan. Tarvitaan tilaa laululle). Efektointi on tietyissä musiikinlajeissa avainasemassa, mutta on niin genreriippuvaista, ja pitkä juttu, että en ala sitä tässä erittelemään tarkemmin...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti