Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Äänitystavat kotistudiossa
1 2 3 4
kivi
22.01.2010 19:40:00 (muokattu 22.01.2010 19:45:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

albert18: Kuten tuolta säikeen viesteistä voi todeta, olen ollut ollut huolissani erilaisista epäoleellisuuksista ja ymmärtämätön olemaan huolissani monesta muusta. Oppimiskäyrällä ollaan edelleen, eikä mitenkään loivalla.
 
Kun on 4 mikkiä käytössä yht'aikaa, niin ajattelin että taustan ajaisin toiselta koneelta. Ettei tulis ahdasta USB 2.0:lla eikä itse tallettavalla koneella napsuja. Sittemmin ymmärsin ettei tuo ole tarpeellista. Ja saattaa olla, että moniääninen laulukin on helpompaa kun tallentaa yhden äänen kerrallaan/raita. Ei ole tullut tosin kokeiltua.
 
Pääasiassa harrastan kuitenkin yksin, jolloin raita kerrallaan on tyyli.

 
No selitetään sitten joitakin perusasioita moniraitatyöskentelystä:
 
-Ei ole olemassa "taustaa". Kun raita on kerran äänitetty, siihen ei kosketa ennen kuin loppumiksauksessa, eikä sen laatu deterioidu vaikka uusia raitoja äänitettäisiin kuinka.
-Midejä ei tarvitse ajaa samanaikaisesti eikä koskaan reaaliajassa. Kun moniraita-audio ja sekvensointi eli midiraidat ovat samassa ohjelmassa, voi midin muuttaa audioksi vaikka vasta juuri ennen miksausta tai miksauksen yhteydessä nuotti kerrallaan, ja silti lopputulos vastaa massiivista polyfoniaa. Samoin joka soundille ei tarvitse omaa syntesoijaa, vaan yhtä synaa voi ajaa monta kertaa eri säädöillä.
-Monitorointi; 'cue-' eli soittokuuntelu tehdään niin että omaa senhetkistä soittoa kuunnellaan reaaliajassa ja siis latenssittomana jo ennen tallennusta, aiemmin tallennetut raidat kuuluvat koneelta sellaisella viiveellä kuin laitteisto sattuu tuottamaan. Tällä ei kuitenkaan ole väliä, koska useimmat ohjelmat mittaavat latenssin automaattisesti ja kompensoivat sen, tai sitten latenssi on mitattavissa ja korjattavissa käsin.
-Jos teet yksin, ei ole mitään syytä tallentaa useampaa äänilähdettä samalla kertaa, vaan voit rauhassa keskittyä soittamaan vaikka yhden nuotin kerrallaan. Eaglesin Hotel Californian massiivinen akustinen kitara on äänitetty kuudelle raidalle, yksi kieli kerrallaan, jotta soinnuista on saatu puhtaat.
-Jos haluat miksauksessa hallinnoida kokonaisuuksia, kannattaa opetella aliryhmien käyttö ja koota sillä tavalla jo äänitetyistä yksittäisistä paloista kokonaisuuksia joita sitten hallitaan omassa ryhmässään kuin yhtä soitinta.
-Väylänopeuksilla ei ole mitään merkitystä. Miksatessa latenssi on kaikilla raidoilla sama, ja äänitysviive on kompensoitavissa. Ainoa asia joka väylässä kulkee on se ääni jota juuri sillä hetkellä äänität, sekä mahdollisesti kaksi kanavaa stereokuuntelua joksi jo äänitetyt raidat on kuuntelua varten summattu. Näitä kolmea signaalia jaksaa kantaa mikä väylä hyvänsä.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Lennu
22.01.2010 20:20:19
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun mielestä tässä on ihan hauskaa pioneerihenkistä insinöörilähestymistä, tiedä mitä tästä vielä kehkeytyy.
 
Mutta sitä insinöörihenkeä kannattaa tosiaan kyllä hieman kanavoida. Perehtyä hieman nykyaikaisiin lähestymistapoihin, ja alkaa nykertelemään niistä. Nyt mennään vähän muinaisella pohjalla ja keskitytään ehkä liikaa epäolennaisuuksiin. Seuraan kyllä mielenkiinnolla, olin jopa häkeltynyt kaikista kaavakuvista, hellyttävää pioneerihenkeä muuten niin kovassa maailmassa (ja alassa).
 
Itsehän muuten käytän pingpongia toisinaan. Tarkoitus pyhittää keinot.
 
[kokarek: En kehtaa tuhlata aikaani niiden kommentointiin kun et sinäkään ollut tuhlannut aikaa niiden säveltämiseen.]
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «