Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaikki mitä olet halunnut tietää efektilaudasta=pedalboardista
1 2 3 4 5128 129 130 131 132
Reddie
17.09.2003 02:41:35 (muokattu 29.05.2008 15:23:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

KAIKKI MITÄ OLET HALUNNUT TIETÄÄ EFEKTILAUDASTA ELI PEDALBOARDISTA ELI PEDAALILAUDASTA YMS.

 

Päätin kirjoittaa tämmöisen koosteen tästä suhteellisen kysytystä aiheesta. Tämä teksti on siis koottu useista threadeista mitä oon lukenut täältä keskustelupalstalta. Tämä on vain tekstin koostamista joten virheitä tässä varmasti on joten korjailkaa vapaasti.

Olen ottanut vapaudet pistää tähän threadin linkkejä muitten henkilöitten pedaaleihin. Olkaa hyvä ja pyytäkä minulta jos haluatte että poistan kyseiset linkit.

Kiitokset tästä kuuluu kaikille henkilöille jotka ovat apuaan meille kysyville tarjonneet koska sieltä nämäkin kaikki tiedot ovat peräisin.

MIKÄ ON EFEKTILAUTA?
-----------------------------------

Efektilaudalla on monta nimeä, kuten pedaalilauta, pedalboard, steppilauta, ripaskan opettaja, yms. Se on lauta, muodossa tai toisessa, mihin on kiinnitetty eri efektejä kiinni (esim. särö, wah) siinä toivossa että saavutettaisiin tiettyä kompaktiutta ja efektien paikallaan pysymistä tai vaikka helppoa roudattavuutta. Efektilauta ei ole sama asia kuin multiefekti, jolla tarkoitetaan jonkun valmistaja tekemää efektikonetta missä on useita efektejä kuten esim. Line 6sen POD-vermeet.
 
http://www.line6.com/PODxtPro/

Lauta rakenteeltaan voi olla pelkkä lauta missä efektit ovat kiinni, tai sitten se voi olla lauta mihin on kansikin jonka saa laudan päälle ja efektilaudasta muodostuu valmis laatikko. Tai sitten laudalle voi olla erillinen laatikko missä sen voi kätevästi roudata. Lautoja voi olla virtalähteillä tai ilman. Nämä eivät tietenkään ole ainoita vaihtoehtoja, mielikuvitus on tässä asiassa rajana.

Tässä kuva aika perinteisestä efektilaudasta, joka näyttää olevan juuri tämmöistä mallia että tämä on jonkun laatikon pohja/kansi, miten sen nyt ajattelee, ja tähän siis tulisi päälle vielä kansi, jolloin se on valmis kannettava laatikko:

http://jucciz.com/kuvia/kitarat/uuslauta.jpg

MITEN JA MISTÄ SEMMOISEN SAA?
--------------------------------------------------

Vaihtoehtoja on kaksi:

1.Tee itse
2.Osta/tilaa/teetä.

VAIHTOEHTO 1: 1. LAUDAN RAKENNUS
--------------------------------------------------------

Mistäs semmoisen sitten oikein tekee? Suosituin materiaali varmaankin on vaneri. Lastulevyäkin on käytetty ja ihan kunnon lautaakin. Mittaa itsellesi sopiva vanerin palanen ja sahaa semmoinen ja voila! Siinä on jo alkeellinen efektilauta. Tähän vaan sitten rupeaa kiinnittelemään efektejä. Esimerkkikuva:

http://img475.imageshack.us/my.php?image=pedalboard0030va.jpg

Tätä mallia jos haluaa lähteä kehittelemään niin voi tehdä tälle laudalle vielä säilytyskotelon, mikä on taas niinkin yksinkertainen homma että otat vaan mitat laudasta ja rakennat kotelon puusta tai mistä ikinä keksitkään. Toinen vaihtoehto tälle taas on ostaa valmis kotelo. Tämmöinen voi olla esimerkiksi jonkin näköinen alumiinisalku, puulaatikko, räkkiteline, yms. Mielikuvitus taas rajana.

Ja sitten on tietenkin semmoinen vaihtoehto että rakennat laatikkomallisen efektilaudan, jolloin laatikon pohja toimii lautana, ja kansi tulee suojaksi roudauksen ajaksi. Ja tälle taas toinen vaihtoehto on samantapainen kuin edellisessäkin eli ostat laukun, salkun, tms. ja kiinnität efektisi suoraan salkun pohjaan. Tällöin on kuitenkin syytä tajuta että jos hommaat laatikon mistä et saa kantta kokonaan irti niin se voi olla aika epäkäytännöllinen.

Tässä kuva tommosesta itsetehdystä laatikkomalli esimerkistä:

http://muusikoiden.net/dyn/users/34202.jpg

Ja tässä valmis laukku mihin on efektit kiinnitetty:

http://www.freewebs.com/tomukka/Lauta%2Dpieni.jpg (Thomannin Rockcase)

Laatikkoa rakentaessa tulee tarvitsemaan sitten kaiken maailman saranoita ja kulmapaloja ja ynnä muuta tilpehööriä mistä mä en oikeasti tajua mitään mutta tässä on nyt kuitenkin pari saittia mistä niitä saa:

http://www.raitotuote.fi
http://www.biltema.fi
http://www.k-rauta.fi
http://www.soitin-huttunen.com
http://www.custom-sounds.com

Ja valmiita laukkuja (tai niiksi käypiä) pitäis edellisten lisäksi löytyä alla olevista. Osassa noista on virtalähteetkin valmiina tai joitan kiinityssysteemejäkin. Niihin palaan itse myöhemmin.

http://www.smartcase.fi/
http://www.musik-produktiv.de
http://www.pedalboards.com/more_pedalboards.htm
http://www.caseman.com.au/pedalspecs.html
http://www.kotiposti.net/rini-tuote/laukut1a.htm
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw3_artikel-153061.html
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw3_artikel-153064.html
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw3_artikel-161357.html
http://www.transitcase.fi/

Hokola Oy
Hämeentie 20
Helsinki

Metallisia pyöristettyjä nurkkapaloja saa Helsingistä Hokolasta. Siellä myydään kuulemma myös muita heloja, saranoita yms. Suurin osa valikoimasta on kodintavaraa, mutta löytyy myös styrkkarin roudauslaatikkoon käypää kamaa.

Soitin Huttusesta saa kuulemma paljon kysyttyjä perhoslukkoja joten kannattaa kysellä.

VAIHTOEHTO 1: 2.EFEKTIEN KIINNITYS
-------------------------------------------------------

Efektien kiinnitämiseksi on useitakin tapoja. Taas saa käyttää sitä omaa älykoppaa mutta kolme keinoa on ilmeisestikin kaikkein suosituimpia: nippusiteet, reikäpelti ja tarranauha.

Nippuside kiinnityksen idea on yksinkertainen. Efektin molemmin puolin reikä lautaan, nippuside efektin ympäri ja reiistä läpi ja kiristää sen ja täten efekti jää laudan ja nippusiteen väliin puristuksiin. Ongelmana tässä taas on se että mistä nippusiteet saa efektiin kiinni? Bosseissa se on aika helppoa yleensä eli siitä säätimien ja polkimen välistä. Muissa saa sitten itse miettiä.

Reikäpelti nauha on semmoista pelti nauhaa missä on reikiä (*Yleisö kohahtaa yllätyksestä*). Jos et tiedä mitä se on niin kävele lähimpään rautakauppaan ja katso. Se mitä se auttaa on että niistä reiistä menee kätevästi ruuvi kun on oikeen kokosta peltiä. Mitäs sillä sitten tehdään? Leikkaa ja muotoile pellistä sopiva palanen, ota efektin pohjalevy irti, laita reikäpeltinauha väliin siten, että tassujen ruuvinkohdat sopivat niihin reikiin ja pistä pohja takaisin kiinni. Yleensä nauhaa joutuu muotoilemaan sieltä efektin päästä että se mahtuu esim. Bossin kumitassujen väliin. Ja jotkut myös maalailee sitä peltiä laudansa väriseksi jos haluaa elvistellä. Plussaa on se että tämä menetelmä yleensä pitää varmasti. Huonoa taas se että jos haluaa vaihtaa efektien järjestystä laudasta niin irroitus on työlästä.

Tarranauhan idea on simppeli. Toinen puoli liimataan lautaan ja toinen efektin pohjaan ja vot! Länttäät vaan efektin kiinni. Toimii useimmilla polkimilla hyvin, jotkut kaipaavat wahiin vähän tehokkaampaa kiinnitystä milloin kannattaa harkita reikäpelti kiinnitystä. Tarranauhaa saa esim. ompeluliikkeistä, Etolasta tms. Sitten on olemassa vielä tämmöistä überhienoa tarranauhaa kun 3Mn valmistama Dual Lock. Pitää kuulemma rimpuilevan vuohenkin seinässä. Tossa perässä on linkki listaan kaikista 3M:n jälleenmyyjistä ja kaikki ne missä on se T-ympyrä niin varmaankin myy sitä. Tarranauhakiinnityksen etuja on helppous ja efektien siirtelyn mahdollistaminen, mutta huonoja se että joittenkin mielestä se ei ole riittävän pitävä esim. waheille.

http://cms.3m.com/cms/FI/fi/2-37/FRkriFN/view.jhtml

Näitä tapoja yhdistelemällä pääsekin jo pitkälle.

VAIHTOEHTO 1: 3. SÄHKÖJEN JA JOHTOJEN VETO
----------------------------------------------------------------------

Elikkä efektien välisiin johtoihin kannattaa jonkun mielestä satsata paljonkin rahnaa, joittenkin mielestä ei. Oli miten oli, kannattaa kävellä lähimpään musaliikkeeseen ja pyytää L-puhija joksi niitä yleensä kutsutaan ja ottaa ittelleen sopivan pitusia ja asettelee ne efektien väleihin ja teipillä/nippusiteillä pois tieltä. Thomanniltakin saa:

http://www.netzmarkt.de/thomann/tho … sn=6b23cf04a201689d84812ab15bcf3821

Sähköjen rakennus on sitten taas asia erikseen. Yksi tapa on ostaa vaan tarpeeksi suuri muuntaja ja antaa siitä virta kaikille. Tällöin on vaan syytä pitää huoli että kaikki efektit toimivat samalla jännitteellä, muuten tarvitset kaksi muuntajaa. Yleisin jännite on se 9V. Sitten on olemassa näitten tavallisten muuntajien lisäksi regulated adaptereita. Regulated viittaa vähän parempaan muuntajaan, jossa on siis jännitteenvakaaja. Toimii ihan yhtälailla.

Mistä sitten tietää että minkälaisen muuntaja tarvitsee? Selvitä efektiesi jännite manuaalista tai boksista. Jos kaikki on 9V tarvitset vain yhden muuntajan. Tämän jälkeen laske efektiesi ampeeritarve yhteen. Esim. minulla on seuraavat efektit (ampeerin tarve perässä):

Boss DD-5 Digital Delay 65mA
Boss TU-2 Chromatic Tuner 55mA
Ibanez SM7 Smash Box 14mA
Ibanez FZ7 Fuzz 13mA
Morley Bad Horsie Wah 12mA

Elikä noi kaikki yhteensä tekee 65+55+14+13+12=159mA. Tällöin tarvitsen muuntaja joka antaa vähintään sen 159mA. Mielellään kannattaa hommata muuntaja joka on reilusti yli niin se (ilmeisesti) sietää paremmin virtapiikkejä ja sillon voit huoletta lisätä efektejä lautaasi. Muuntajan ostamisen jälkeen ostat vielä jakopiuhan siihen elikkä semmoisen millä voit jakaa sen muuntajan virran useaan paikkaan. Itse päädyin muuntajassa sekä jakopiuhassa Ibanezin tarjontaan. Ibanezilta saa juuri tuommoisen regulated muuntajan joka antaa 500mA ja jakopiuhan missä on viisi paikkaa.

Kun muuntaja(t) ja jakopiuha(t) on hankittu niin laatikon lattialle pistämisen jälkeen sinun tarvitsee vaan pistää muuntaja seinään ja menoksi. Eri sähköinsinöörit voi sitten vielä tästä systeemistä rakennella jotenkin niitä virtapistokkeita siihen laatikon seinään mutta se menee yli meikäläisen hilseen.

Sitten voi myös ostaa erilaisia valmitaa virtalähteitä. Näistä mulla ei ole paljoa tietoa mutta esim. tämmöinen löytyy: Voodoo Labin Pedal Power:

http://www.custom-sounds.com/epages … e6274359fa3d3d0686+EN/products/2054
 
VAIHTOEHTO 2: OSTA/TILAA/TEETÄ
---------------------------------------------------

Tämän on sitten jo vähän simppelimpi tapa. Yksinkertaisesti joko teetä jollain kaverillasi tai jossain liikkeessä laatikko. Tällön joudut kyllä efektit itse kiinnittämään (ohjeet yllä). Tai sitten vaan ostat alusta loppuun valmiin efektilaudan. Näitä on jonkun verran, ja alla muutamia linkkejä:

http://www.custom-sounds.com
http://www.custom-sounds.com/epages … a2274159fa3d3d067b+FI/products/2122
http://www.thomann.de/fi/search_dir.html?sw=pedal+board
http://www.gatorcases.com/productsm … eldetail.aspx?LID=2&PID=121&MID=348
http://www.gatorcases.com/productsm … eldetail.aspx?LID=2&PID=121&MID=348
http://www.raitotuote.fi
http://www.biltema.fi
http://www.k-rauta.fi
http://www.transitcase.fi/
http://www.soitin-huttunen.com
http://www.smartcase.fi/
http://www.musik-produktiv.de
http://www.pedalboards.com/more_pedalboards.htm
http://www.caseman.com.au/pedalspecs.html
http://www.kotiposti.net/rini-tuote/laukut1a.htm
http://www.thomann.de/fi/search_dir.html?sw=pedal+board

Noista siis myös löytyy niitä liikkeitä mitkä tekee pelkästään laatikoita. Thomannilta saatavat Rockbagit & -caset (linkki yllä) on aika hyvässä maineessa.

NÄIN RAKENSIN OMANI LAUTA 1
----------------------------------------------

Eli tästä tekstistä innostuneenä päätin sitten rakentaa oman laudan ja tässä kerron vaihe vaiheelta miten se tapahtui.

Laudan hankin sillä tavalla että huomasin että huoneeni nurkassa lojui vanhan hyllyn yksi poikkilevy, joka tarkemmin tarkasteltuna osoittautui aika ideaalin kokoiseksi. Se on lastulevyä ja siihen sopii juuri kahteen riviin tavallisia Bossin kokoisia pedaaleja. Elikkä laudan kanssa pääsin vähällä koska sitä ei tarvinnut yhtään muotoilla.

Sähköjen rakennus osiossa kävinkin tätä asiaa läpi mutta käyn tässä vielä: Minulla on seuraavat efektit (ampeerin tarve perässä):

Boss DD-5 Digital Delay 65mA
Boss TU-2 Chromatic Tuner 55mA
Boss FS-5U poljin Passivinen (ei vie virtaa)
Ibanez SM7 Smash Box 14mA
Ibanez FZ7 Fuzz 13mA
Morley Bad Horsie Wah 12mA

Elikä noi kaikki yhteensä tekee 65+55+14+13+12=159mA. Tällöin tarvitsen muuntaja joka antaa vähintään sen 159mA. Itse päädyin muuntajassa sekä jakopiuhassa Ibanezin tarjontaan. Ibanezilta saa tuommoisen regulated muuntajan joka antaa 500mA ja jakopiuhan missä on viisi paikkaa. Elikkä noilla tarvikkeilla saan virran jaettua kaikkiin efekteihini.

Efektien välijohdoiksi käytin ihan tavallisia L-piuhoja. Semmosia halpismalleja mitä saa joka musaliikkeestä.

Seuraavaksi kävelinkin paikalliseen Teollisuus-Etolaan ja ostin 2m 3Mm Dual Lock tarranauhaa. Linkki tuotteen sivuille:

http://solutions.3m.com/wps/portal/ … 02LECIE20OFN7_assetId=1114297593403

Tällä ajatettelin hoitaa kaikkien efektien kiinnitykset. Ekaksi otin Morleyn pohjasta kumitapit irti koska ne olivat niin pienoja ja näin sain koko metallisen pohjan käyttöön. Mittasin Morleyn pituuden ja otin samanpituisia pätkiä 2kpl tarranauhasta. Länttäsin ne wahin pohjan molempiin laitoihin ja sitten vaan ennalta katsottuun kohtaan laudassa ja valmis! Samalla menetelmällä kiinnitin kaikki muut: Mittasin, leikkasin, liimasin.

Samalla kun kiinnitin efektejä kiinnitin myös välijohdot valmiiksi koska pakkasin efektit niin tiiviisti että piuhoja ei saa enää jälkikäteen kiinni. Tarranauhaa jäi vähän yli joten käytin sitä johtojen niputtamiseen pois tieltä. Efektien järjestykseksi tuli seuraava:

Kitarasta -> Boss TU-2 -> Morley Wah -> Ibanez Fuzz -> Ibanez Smash Box -> Boss Digital Delay -> vahvistimeen
 
Bossin DD-5sessa on vielä kiinni FS-5U joka toimii pedaalin tap-tempona.

Sitten olin vielä ostanut Teollisuus-Etolasta runsaasti semmoisia pieniä, sentti kertaa sentti kumitappeja ja länttäsin niitä laudan pohjaan tasaisesti kaikkialle ja valmis! Ja tässä kuva lopullisesta tekeleestä, treenipaikalla ja käyttöä jo saaneena.

http://reddie.jaakari.net/pedalboard/vanha_lauta/kitaralauta.jpg

Mikäs oli lopputulos? Laudalla on nyt jo parit treenit vedetty, tai oikeastaan meidän kitaristi on koska olen itse bändissä basisti joten se käyttää mun kamoja kun omia sillä ei ole ja palaute on ollut hyvä. Pedaalit ei liiku mihinkään. Lauta ei liiku mihinkään. Käyttömukavuus aivan täydellinen. Mitään muuta ei tarvitse tehdä kun pistää muuntaja virtaan kiinni ja signaalipiuhat kiinni, toinen virittimeen ja toinen delayhin ja valmista on ja soitto kulkee. Miinuksena voin sen sanoa että tulevaisuudessa kun saan laudalle kantolaukun hankittua niin tulen joutumaan aina ennen pakkausta repäisemään Morleystä virtajohdon irti koska sen plugi on niin iso että se tulee tielle. Mutta aika pieni vahinko.

Mitä vielä aion parantaa? Ton roudauslaukun mainitsinkin jo. Se on tulossa joskus. Sitten kun saan lisää tarranauhaa hankittua niin teen vielä vähän lisää johtojen kiinnityksiä ja sitten semmoisen yksityis kohdan että lätkäisen muuntajan kylkeen palasen sitä ja vastakappaleen laudan johonkin tyhjään kohtaan joten muuntajakin pääsee kulkemaan kiinni laudassa kätevästi. Ja laudassa on erittäin paljon laajennustilaa (puolet vasta käytetty) joten odottelen innolla hetkeä kun saan lisää efektejä hankittua.
 
LISÄYS 2.2.2004
 
Aikaa on kulunut ja arsenaali on kasvanut Morleyn PVO-volume pedaalilla. Tämän lisäksi lautaa käytetään nykyään kaverin vahvistimen läpi jossa on efektiluuppi. Ja sitten treenikselle on saatu ostettua kolvisetti joten voidaan ruveta tekemään mittatilaus piuhoja. Tähän tulen päivittämään joskus lähiaikoina että miten muokkasin lautaa efektiluuppiin sopivaksi, miten kävi volumepedaalin ja kuinkas niitä mittatilausjohtoja hyödynnettiin ja mihin. Stay tuned!

NÄIN RAKENSIN OMANI LAUTA 2
----------------------------------------------
 
Liityin kesällä 2003 Formed nimiseen bändiin basistiksi olen pikkuhiljaa ruvennut ostelemaan bassoefektejäkin. Koska tunnustaudun kamafriikiksi päätin rakentaa laudan ennen kuin efektejä olisi jo iso kasa ympäriinsä. Tällä kertaa lähdin vähän eritavalla liikkelle. Halusin täysin keikkavalmiin laudan ja tämä tarkoitti sitä että lauta piti saada suojauttua roudaksen ajaksi, joten päätin että haluan lautani olevan kotelon pohja ja että siihen saa kannen roudauksen ajaksi kiinni.
 
Laatikoksi päätin hankkia Espoon Suomenojan Tarjoustalosta aselaatikon (Kuva 1) koska oma taito ei riitä vuolemaan puusta moista. Laatikko oli tarpeeksi iso ja kestävä tyylikkään myrkynvihreällä värillä, hyvällä pehmustuksella varustettuna ja ennen kaikkea halpa: 49€.
 
Kuva 1 Käyttöön hyväksytty laatikko
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta1.jpg
 
Ainut vika mikä laatikossa oli että siitä ei saanut kantta kokonaan irti, vaan siinä oli saranat toisella puolella kiinni. Joten seuraavaksi kiikutin laatikon Helsingin Museokadulla sijaitsevaan erikoislaukkuliikkeeseen. Saranoiden irroittaminen ja avattavien lukkojen (Kuva 2) paikalleen laitto maksoi 30€ ja kesti viikon. Laukun yhteishinnaksi tuli se n. 80€. Erittäin halpa jos vertaa samankokoisen flightcasen hintaan, joka voisi helposti tulla noin 250€uroon tilattuna.
 
Kuva 2 Korjautettu saranapuoli
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta2.jpg
 
Efektit & muut tilpehöörit mitä lautaan tuli kiinni ovat seuraavat:
 
Boss TU-2 Chromatic Tuner
Ibanez PD-7 Phat-Hed
Ibanez SB7 Synthesizer Bass
Bespecon passiivinen DI-boksi
Jatkojohto jossa jokaiselle efektille muuntaja kiinni
 
Päätin kiinnittää efektit laatikon kanteen koska kansi oli paljon matalempi kuin pohja ja mahdollisti näin helpomman polkemisen. Aluksi revin kannesta pehmusteet pois (jotka olivat muuten yllättävän tiukassa). Tämän jälkeen teippasin efektit kiinni. Kiinnityskeinona käytin samaa Teollisuus-Etolasta saatavaa 3M:n tarranauhaa jonka olin edellisen laudan kanssa havainnut erittäin hyväksi. Sitä palaset efektien pohjaan ja efektit vain riviin. Helppoa.
 
Sijoittelussa otin semmoisen lähtökohdan että virtalähteet mahdollisimman kauas efekteistä hurinoiden välttämiseksi. DI-boksin sijoitin myös sillä tavalla että se on tarvittaessa helppo ottaa pois signaaliketjusta. Efektien väliin pistin halpis L-piuhoja.
 
Päätin virroittaa efektit erillisillä muuntajilla koska minulla sattui olemaan ylimääräisiä muuntajia, mutta ei yhtäkään josta saisin tarpeeksi virtaa kaikkiin. Jatkojohdon kiinnitin ihan karusti teipillä helpottaakseni sen pois ottoa tarvittaessa.
 
Lauta valmistui erittäin nopeasti ja vaivattomasti ja valmis lopputulos on tässä:
 
Kuva 3 Valmis lauta
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta3.jpg
 
Mustat epämääräiset läiskät pohjalla ovat kiinni jäänyttä pehmustetta. Ne eivät kuitenkaan haitanneet siinä mitään joten en jaksanut ruveta kaapimaan niitä hiekkapaperilla pois (Tähän myös liittyy se että mulla ei ollu hiekkapaperia, joten olisin joutunut jostain sitä hankkimaan).
 
Efektit pysyvät hyvin tarroilla paikoillaan ja niitä pitelee paikallaan kuljetuksen aikana tehokkaasti kannen pehmuste, joka on vahvaa munakenno vaahtomuvia (Kuva 4). Saksin pehmusteesta pikkaisen pois jotta muuntajat mahtuivat ilman liikaa väkivaltaa laatikkoon.
 
Kuva 4 Kannen pehmuste
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta4.jpg
 
Tämän jälkeen kiinnitin vielä kanteen ulkopuolelle Teollisuus-Etolasta hankittuja kumitassuja. Näitten avulla lauta pysyy täydellisesti paikallaan pinnalla kuin pinnalla.
 
Kuva 5 Kumitassut
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta5.jpg
 
Lopputulos oli jälleen onnistunut: Lauta on erittäin kompakti, laajennustilaa löytyy, efektit ovat hyvin suojattuja, lauta pysyy paikallaan, lauta on erittäin helppokäyttöinen. Ei tarvitse muuta tehdä kuin kuin virtajohto kiinni ja instrumenttipiuhat kiinni niin valmis.
 
Jatkossa olisi tarkoitus vaihtaa halpis L-piuhat George L:n piuhoihin, jotka saksisin oikean pituisiksi. Tarkotus olisi myöskin hankkia kaikille efekteille yhteinen muuntaja. Niin ja lisää efektejä. =)
 
NÄIN RAKENSIN OMANI LAUTA 3
----------------------------------------------
 
17.2.2005
 
Seuraavan laudan rakentaminen kesti venyvänä prosessina n. 5kk. Tässä tarina kätevän kompaktina.
 
Kitaraefekti-arsenaalini rupesi sitten kasvamaan aika radikaalisti. Tämän lisäksi lautaa käyttää nykyään ahkerasti bändin kitaristikin, joten tuota vanhaa lautaani ei enää ehosteltukkaan, vaan tarvittiin kokonaan uusi lauta. Uuteen lautaan tulevaa tavaraa olisi:
 
Boss DD-5 Digital Delay
+tap tempo
Boss TU-2 Chromatic Tuner
Ibanez SM7 Smash Box
Ibanez FZ7 Fuzz
Ibanez PM7 Phase Modulator
Ibanez CF7 Chorus/Flanger
Ibanez LF7 Lo-Fi
Morley Steve Vai Bad Horsie Wah VAI-1
Morley Pro Series Volume PVO
Digitech Whammy IV
Mesa/Boogie Double Rectifierin kanavanvaihtaja
 
Bassolauta projektistani päätin hankkia vastaavanlaisen aselaukun tällekin caseksi. Ostin mallia isomman, joka oli ruhtinaalliset 10€ kalliimpi. Kokemus oli antanut minulle paljon vinkkejä mitä voisi tehdä paremmin/tyylikkäämin joten projekti oli jälleen vähän erilainen.
 
Jälleen kerran vein laukun eka ym. liikkeeseen saranoitten vaihtoon. Tämän jälkeen jolkotin kaverilleni, jolla on paremmat työkalut kun mulla. Revittiin pohjan pehmusteet irti ja kuumailmapuhaltimella kaavittiin liimajämät pois. Tässä piti vähän varoa ettei grillaa lautaa irti liitoksistaan. Tämän jälkeen pohja spraymaalilla mustaksi. Johan oli hienomman ja selkeämmän näköinen laatikko. Vanhaa lautaakin tässä vaiheessa vähän remontoitiin: Sahasin siitä kaksi yhtäpitkää ohutta suikaletta. Miksi? Lue eteenpäin.
 
Efektien sijoittelussa otin tällä kertaa ehdottomaksi ykköskriteeriksi KÄYTÄNNÖLLISYYDEN, eli ne efektin helposti saataville, mitä eniten käytetään. Kun olin järjestyksen saanut tehtyä oli edessä uusi ongelma: Nykyään lautaa käytetään vahvistimessa, missä on efektiluuppi, ja mitä ohjataan pienellä midiohjaimella. Täten laudan ja vaffarin välillä ei menekään yhtä johtoa, vaan neljä (midi, laudasta inputtiin, efektiluupista ulos ja efektiluupista sisään). Näin montaa piuhaa ei niin vaan revitäkkään joka kerta irti laudan syövereistä ja pistetä kiinni, vaan päättelin että nyt pitää tämä ratkaista jollain muunlaisella tavalla, ja mieleeni juolahti kaukokaapelimainen ratkaisu:
 
Kuva Jakolaatikko ideana
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/uusi_lauta/jakolaatikko1.jpg
Kuva Jakolaatikko käytännössä
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/uusi_lauta/jakolaatikko2.jpg
 
Idea on siis että laatikosta lähtevät johdot johdetaan kaikki tuohon rasiaan, josta niitä ei täydy ikinä ottaa pois, ja aina kun tulee keikalle niin lyö vahvarin ja laudan väliset piuhat suoraan tuohon jakolaatikkoon kiinni. Noh, tähän aikaan kun tämän idean keksin olin aika onneton kolvin kanssa joten päätin turvautua ammattilaiseen. Wahvarikellari Tampereelta astui apuun ja leipoikin minulle erittäin nopeasti kuvan mukaisen laatikon n. 140€ hintaan. Hieman oli tyyris, mutta laatu hipoi jo taivaita. :D
 
Nyt olin ratkaissut että miten johdotus menee laudasta vahvistimeen, enää piti ratkaista laudan sisäinen johdotus. Tilasin Wahvarikellarista mittatilauksena oikean pituisen midipiuhan, joten sillä hoidin midipiuhan. Kitarasignaaliin tajusin että nyt tarvitaan tasan sen pituisia johtoja, kun itse haluan, pienilla kulmaplugeilla. Kolvaaminen hirvitti kahdesta syystä: 1. En tuolloin oikein osannut 2.Piuhojen määrä kauhistutti. Tämän päätelmän jälkeen vaihtoehtoja oli oikeastaan yksi: George L:n ruuvattavat kulmaplugit & George L:n johto. Näitä löysin Helsingin Kitarapajasta, plugi 7€/kpl. Näitten lisäksi käytin Hosan valmistamia valmiskulmaplugipiuhoja.
 
Kuva Kulmaplugit (vasemmalla George L., oikealla Hosa)
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/uusi_lauta/kulmaplugit.jpg
 
Nyt oli enää jäljellä virtajohdot, ja virran jakelu. Whammyn virrantarve oli huima (1.3A) joten sen jätin oman muuntajansa nojaan. Sen sijaan muille päätin hankkia tasan yhden muuntajan ja siitä haaroittaa virta muille. Ensimmäinen ongelma oli löytää virranjakopiuha kulmaplugeilla. Ongelma osottautui aika vaikeaksi, kunnes joku täältä hihkaisi Visual Soundsin tuotteista. Sieltä löytyi minulle virranjakopiuha, pitkillä väleillä ja matalaprofiilisilla kulmaplugeilla.
 
Samalla ratkesi muuntaja ongelma: Sivuja plärätessä tuli vastaan Visual Soundsin 1Spot-muuntaja (http://www.visualsound.net/1spot.htm). 1 amppeerin muuntaja, pitkällä johdolla ja kännykälaturin koolla. Rakastuin. Maahantuojaksi selvisi Musamaailma, joten sieltä kävin itselleni moiset poistamassa. Hinnallakaan ne eivät olleet pilattu. Musamaailma näyttää että tällä hetkellä kahden jakopiuhan ja muuntajan yhteishinnaksi tulisi 48€. Visual Soundilta löytyy muuten myös laaja valikoima erilaisia konverttereja, joilla saa sitten kaiken maailman ihme pedaalejakin toimimaan.
 
Tein tällä kertaa semmoisen ratkaisun, että Whammyn muuntaja kulkee koko aika laatikon mukana (koska lopputulos oli, että sitä ei hirveän helposti saa Whammystä irti, ja 1spotin otan aina irti. Virranjakopiuhat mahtuu kätevästi olemaan paikoillaan.
 
http://www.visualsound.net/
http://www.musamaailma.fi/
 
Efektien kiinnitystavaksi valitsin jälleen varman tarranauhan. Sitä menin ostamaan taas muutaman metrin ja nyt oli kaikki härpäkkeet askartelua varten, joten päästiin varsinaisiin hommiin. Nyt selviää niitten kahden puusuikaleen tarkoitus: Efektit päätin pistää toisessa päässä lautaa kahteen riviin. Tämä siitä syystä että toiseen päähän lautaa menivät isot efektit (wahi, vola + whammy) ja toiseen pienet. Että kaikki saatiin mahtumaan, kahta riviä tarvittiin. Lopullinen järjestys oli (vasemmalta oikealle):
 
Whammy IV Morley wahi Morley vola /// Ylärivi: Smash Box Fuzz Chorus/Flanger Lofi Viritin Delayn tap-tempo /// Alarivi: Delay Phase modulator kanavanvaihtaja
 
Kahta suikaletta käytin luomaan piuhoilla tilan missä juosta vapaana, erossa virtapiuhoista, ja jolla saisi kätevästi efektit korotettua muutaman sentin, jolloin ne olisivat helposti poljettavista niiden edessä olevan rivin takaata. Nämäkin suikaleet kiinnitin tarralla (saa tarvittaessa kaikki efektit kerralla irti, jos haluaa päästä piuhoihin käsiksi.
 
Kuva Piuhakouru ideana
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/uusi_lauta/piuhakouru1.jpg
Kuva Piuhakouru käytännössä
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/uusi_lauta/piuhakouru2.jpg
 
Kiinnitin suikaleet ja sen jälkeen länttäsin efektit haluttuun järjestykseen. Joku voisi tässä vaiheessa ihmetelle, että eihän tolla jätkällä ole järven hiventäkään tossa efektien järjestyksessä. Eli siis kertaukseksi, kyseessä on se järjestys missä meikäläisen (ja meidän kitaristin) on noita helpointa käyttää. Signaali ei kulje samassa järjestyksessä, vaan signaali seikkailee seuraavasti:
 
Kitara -> Jakolaatikon kitarareiät -> Viritin -> Whammy IV > Morley wahi > Smash Box > Fuzz > Chorus/Flanger -> Jakolaatikon vahvarireikään -> Vahvarin input -> Efektiluupista ulos jakolaatikkoon -> Phase modulator -> Delay -> Lofi -> Morleyn vola -> Jakolaatikkoon -> Efektiluupin paluuseen -> Valmis
 
Taptempohan ei siis vaikuta signaaliin, vaan se vedetään ihan erillisellä johdolla delaysta.
 
Nyt vaan sitten mittailin että minkä pituista piuhaa tarttisin ja siitä vaan leikkailin johtoja ja ruuvailin plugeja. George L:n piuhassa on vielä se erittäin kiva piirre, että se on erittäin ohutta. Ja vot, näin oli tämä lauta valmis. Parilla keikalla käytyä, ainoaksi ongelmaksi nousi monet johdot mitä laudasta lähti.
 
Lähdinpä käymään siis Espoon Mankkaalla Noretronissa ja ostin Cordialin laadukasta moniparijohtoa (johto jonka sisällä kulkee neljä pienempää stereojohtoa), ja monoplugeja. Tässä vaiheessa olin jo oppinut kolvia käyttämään joten näppärästi kolvailin tästä moniparijohdosta ittelleni oman pienen kaukokaapelin. Yhden johdinparin jätin käyttämättä, ja muissa johdoissa kolvasin vaan kylmän ja maan kuoreen, ja kuuman kärkeen ja hyvää tuli. Cordialin johdossa oli vielä sekin kiva puoli, että sen lisäksi että kaikki yksittäiset johdinparit oli suojattu, niin koko nippu oli vielä suojattu. Tämän suojauksen juotin yhteen ykkösjohtimen maan ja kylmän kanssa. Tässä vaiheessa jätin vielä midin pois tästä johtohässäkästä.
 
Lopputulos? ERITTÄIN hurinaton ja kätevä efektilauta. Efektejä on paljon, mutta silti kätevästi saatavilla. Laatikko on erittäin nopea ja helppo käyttää. Kansi auki, kaukokaapeli kiinni jakolaatikkoon ja toinen pää vahvariin. 1spot kiinni virranjakojohtoon ja muuntajat kiinni niin valmis. Miinuksena voisi sanoa sen että nyt mennään laatikon kestokyvyn äärirajoilla. Laatikko painaa aika paljon ja case ei kyllä paljoa enää kestäisi. Seuraava askel onkin tilata kunnon flightcase, mutta perussuunnitelma pysyy samana. Toisena miinuksena on hinta, tämmöisellä setupilla on jo jonkin verran hintaa, mutta laatu kyllä tällä hetkellä hipoo taivaita.
 
Ja valmiita kuvia:
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/uusi_lauta/yleiskuva1.jpg
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/uusi_lauta/yleiskuva2.jpg
 
MUUTA YLEISHYÖDYLLISTÄ TIETOA
-----------------------------------------------------

Loopit:
---------

Yksi asia mistä kanssa puhutaan efektilautojen yhteydessä on erinäköiset loopit. Loopeilla haetaan yleensä sitä vaikutusta että jos haluat jossain biisin kohdassa saada esim. särön pois ja delayn ja phaserin päälle niin pystyisit tekemään tämän kaiken yhdellä polkaisulla. Toinen hyöty mitä luupeilla saavutetaan on ns. True-bypass looppi, jos kyseinen looppilaite on true-bypass.
 
Mikäs true-bypass sit on? Lyhyesti: Efekti voi syödä (mutta ei aina) soundia ollessaan pois päältäkin, esim. Big Muffia on tästä syytetty. Soundista voi esim. kadota yläpäästä paljonkin pois. True-bypass tarkoittaa sitä että signaali menee oikeasti ohi (true bypass) efektistä elikkä ei muutu efektin sisällä ollessaan jos efekti on pois päältä. Jos sinulla on pedaali mikä syö soundia voit pistää sen luuppiin joka on true-bypass ja näin soundin syömis ongelmat on ratkaistu.
 
Tähän yksi ratkaisu on BOSSin LS-2 Line Selector. Siinä on kaksi erillistä efektiluuppia. Tätä luuppipedaalia polkaistaessa aina toinen efektilenkki menee hiljaiseksi ja toinen tulee käyttöön. Tällöin jos pidät nyt sitten esim. sitä säröä toisessa luupissa ja phaseria ja delaytä toisessa niin homma toimii näin. Pidät kaikki efektejä päällä koko aika ja kun polkaiset line selectoria niin silloin signaali menee vain toisesta lenkistä, jolloin joko särö ohittuu tai phaser ja delay ohittuu.

Tähän ym. periaatteeseen nojaa ilmeisesti myös erilaiset midiohjaimet joita mm. edellä mainittu Voodoo Lab tekee. Niistä en osaa paljoakaan sanoa mutta lisätietoa saat täältä:

http://www.custom-sounds.com/epages … 686756274359fa3d3d067c/Catalog/1058

Toinen luuppi mistä yleensä puhutaan on efektiluuppi. Tällä (yleensä) tarkoitetaan vahvistimessa olevaa efektiluuppia. Katos vahvaris taakse. Jos siellä on semmoiset reiät kun efect out/in, efect loop out/in, loop out/in, niin vahvarissasi on efektiluuppi
 
Miksi tämmöinen on? Vahvistimessasi on esiaste (etunen) ja pääteaste (päättäri, päättis). Esiaste muodostaa ne kivat säröt, ja pääteaste sitten tekee äänestä tarpeeksi kovaa, että sieltä kaiuttimesta jotain kuuluu. Efekteillä on tapana kuullostaa erilaiselta ennen tai jälkeen särön, joten joku fiksu sitten kekkaisi että entä jos sen etuasteen jälkeen sais vielä efektejä pistettyä?. Tähän sitten keksittiin efektiluuppi.
 
Efektiluuppi on siis signaalireititys. Voit ajatella tällä tavalla: Kun kitarasta menee ääni vahvistimeen, se menee etuasteeseen. Etuasteessa se säröytyy, jonka jälkeen se voi tulla efektiluupista ulos, mennä vaikka esim. Delayhin, ja palata efektiloop inistä pääteasteeseen, joka ajelee äänen kaiuttimelle.
 
Efektien järjestys:
---------

Eli efektien järjestyshän on nyt IHAN OIKEASTI makuasia mutta näin kai se koulukirja signaaliketju menee:

Kitara -> wahi -> volume -> säröt, modulaatiot -> etuaste -> efektiluupista ulos -> aikaan vaikuttavat efektit (kaiut, delayt) efektiluupista sisään -> vahvistin

Tosin jotkut suosii myös että wahi pistetään efektiketjun päähän eli laudan vikaksi. Tämä sen takia että silloin se voluumi mitä säädellään on se "valmis" voluumi, eikä se enää vaikuta siihen miltä jotkut efektit kuullostavat.
 
Mutta kuten sanottu nämä ovat makuasioita. Itse pidän esimerkiksi voluumini ketjun toiseksi viimeisenä, ennen delaytä. Tämä siksi että särö ei muutu volumepedaalia poljettaessa, mutta kun suljen volumepedaalin niin vielä voi soida utuinen delay jos niin haluan.
 

 
Johtojen vedosta laudasta vahvistimeen:
---------
 
Voisi luulla että laudasta lähtee vain yksi johto vahvistimeen elikäs sen viimeisen efektin outputista vahvistimen inputtiin. Näin voi olla ja usein onkin mutta vähintään yhtä usein ei ole. Parhaimmillaan/pahimmillaan laudasta voi lähteä aika suurikin määrä johtoja kuten:
 
-di-boksista mikseriin
-signaalijakajasta N määrään vahvistimia piuha
-multi-/räkkiefektin ohjaimen MIDI-piuha
-jonkin stereoefektin left-kanava tiettyyn vahvistimeen
-vahvistimen efektiluupin send- ja return-piuhat
 
Tästä voi syntyä nopeastikin semmoinen piuhaviidakko mitä saa oikeasti karsia viidakkoveitsellä kun hermo palaa. Tämän takia tässä hommassa voidaankin käyttää kaukokaapelia. Kaukokaapelilla tarkoitetaan yleensä paksuhkoa letkua jonka toisessa päässä on jonkin sortin kotelo X-määrällä XLR-inputteja ja toisessa päässä on X-määrä johtoja mitkä voi kytkeä mikseriin. Kaukokaapeli voi myös muuttaa signaalin balansoiduksi. Tätä em. sovellusta käytetään yleensä kun keikoilla viedään kaikkien lavalla olevian mikrofonien ääni miksauspöytään.
 
Mutta kaukokaapeli voi olla tasan sitä minkä siitä tekee. Kaukokaapelin suurin hyöty on se että se pitää johdot nipussa ja tämän voi saavuttaa monella tapaa. Yksinkertaisimmillaan tämmöisen voi tehdä keräämällä tarvitsemansa johdot kasaan ja vetämällä ne nippusiteillä kiinni. Toinen vaihtoehto on että teettää juuri itselleen sopivan kaukokaapelin jossain liikkessä. Tässä ainakin yksi linkki joka tämmöistä tekee:
 
http://www.kiertuetekniikka.com/
 
LINKKEJÄ:
---------------
 
Kuvia ihmisten pedaaleihin:

http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta1.jpg
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta2.jpg
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta3.jpg
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta4.jpg
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/bassolauta/bassolauta5.jpg
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/vanha_lauta/kitaralauta.jpg
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/uusi_lauta/jakolaatikko.jpg
http://reddie.jaakari.net/pedalboard/uusi_lauta/piuhakouru.jpg
http://www.trailertrashpedalboards.com/gallery.htm
http://www.kolumbus.fi/mikko.salojaa/pics/pedalboard.jpg
http://www.kolumbus.fi/mikko.salojaa/pics/pedalboard-back.jpg
http://www.kolumbus.fi/mikko.salojaa/pics/pedalboard-in-case.jpg
http://www.kolumbus.fi/mikko.salojaa/pics/pedalboard-side.jpg
http://www.kolumbus.fi/mikko.salojaa/pics/pedalboard-wiring.jpg
http://www.kotiposti.net/jarirantala/Muut/pedal_board_1_pieni.jpg
http://himassa.net/kuvia/lauta2006.jpg
http://himassa.net/kuvia/kansi2006.jpg
http://img475.imageshack.us/my.php?image=pedalboard0030va.jpg
http://img55.imageshack.us/my.php?image=pedalboard0049rp.jpg
http://img102.imageshack.us/img102/9433/lauta0027iy.jpg
http://img211.imageshack.us/img211/1193/lauta0089yn.jpg
http://www.stevemorse.com/equipment/index.html
http://sio.midco.net/skyeg/pedalboard/
http://img479.imageshack.us/img479/6349/pedalboardim7.jpg
http://img297.imageshack.us/my.php?image=pedalboardia9.jpg
http://img125.imageshack.us/my.php?image=pedalboardkansiuk6.jpg
http://www.talkbass.com/forum/showt … 602&highlight=prototype#post3539602
http://personal.inet.fi/koti/joelpirttimaa/kamat/pedalboard/pb1.jpg
http://personal.inet.fi/koti/joelpirttimaa/kamat/pedalboard/pb2.jpg
http://personal.inet.fi/koti/joelpirttimaa/kamat/pedalboard/pb3.jpg
http://personal.inet.fi/koti/joelpirttimaa/kamat/pedalboard/pb4.jpg
http://koti.mbnet.fi/defactor/
http://koti.mbnet.fi/sqxo/pedalb.htm
http://muusikoiden.net/dyn/artikkelit/956.jpg
http://www.saunalahti.fi/~madu2/pedalboard/yla.jpg
http://www.saunalahti.fi/~madu2/pedalboard/taka.jpg
http://www.saunalahti.fi/~madu2/pedalboard/power.jpg
http://www.saunalahti.fi/~madu2/pedalboard/panel.jpg
http://muusikoiden.net/dyn/users/29543.jpg
http://www.holik.fi/pics/6/24.jpg
http://muusikoiden.net/dyn/users/37976.jpg
http://suvaj.ath.cx/pedaalilauta.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg43/Arweed/board.jpg
http://muusikoiden.net/dyn/users/40647.jpg
http://muusikoiden.net/dyn/users/40648.jpg
http://kotisivu.dnainternet.fi/kortim/pedalboard.jpg
 

 
Linkit kaikkiin tekstissä mainittuihin kauppoihin/tuotteisiin:

http://www.voodoolab.com/
http://www.visualsound.net/
http://www.custom-sounds.com
http://www.musamaailma.fi/
http://www.wahvarikellari.fi/
http://www.raitotuote.fi
http://www.biltema.fi
http://www.k-rauta.fi
http://www.transitcase.fi/
http://www.cccase.com/
http://www.bluescase.com/
http://www.smartcase.fi/
http://www.soitin-huttunen.com
http://www.musik-produktiv.de
http://www.pedalboards.com/more_pedalboards.htm
http://www.caseman.com.au/pedalspecs.html
http://www.kotiposti.net/rini-tuote/laukut1a.htm
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw3_artikel-153061.html
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw3_artikel-153064.html
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw3_artikel-161357.html
http://solutions.3m.com/wps/portal/ … 02LECIE20OFN7_assetId=1114297593403
http://www.kiertuetekniikka.com/

Linkkejä aiheesta kirjoitettuihin threadeihin:

http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=10820&o=0#p102253
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=9254&o=0#p83502
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=7487&o=0#p65531
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=37636&o=0
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=32253&o=0
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=19409&o=0#p191118
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=19095&o=0#p188266
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=14140&o=0#p135626
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=10515&o=0#p98068
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=2715&o=0#p24996
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=38856&o=0#p493033
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=36712&o=0#p451265
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=32834&o=0#p374726
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=58471&o=0&co=0
 

 
Muuta ei meikäläisellä tule mieleen. Korjailkaa. Please korjailkaa.
 
EDIT: Lisäsin threadi-linkit
EDIT2: Lisäsin NÄIN RAKENSIN OMANI-osion ja pari linkkiä loppuun.
EDIT3: Lisäsin NÄIN RAKENSIN OMANI-osioon kuvan valmiista laudastani
EDIT4 2.2.2004: Sieltä täältä pientä ehostusta, mm. Johtojen vedosta laudasta vahvistimeen lisätty loppuun, vähän true-bypassista puhetta looppien yhteydessä ja muuta pientä.
EDIT5 31.3.2004: Lisäsin tekstin siitä kuinka tein bassolautani
EDIT6 17.2.2005: Lisäsin tekstin siitä kuinka kitaralauta meni aika uusiksi, vähän puhetta efektiloopista looppi-osiossa
EDIT7 16.3.2005: Lisäsin kuvia uudesta laudasta
EDIT8 29.5.2008: Linkit päivitelty toimivimmiksi
 
Tilanne on traagisuudessaan koominen
askomiko
18.09.2003 17:08:33 (muokattu 18.09.2003 23:00:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Erittäincin Hywin tehty, sopiwaa luettawaa caicille lautahulluille. Ja mun lautakin pääsi mukaan, jeah!
 
EDIT: ainiin, ei mun lauta suinkaan ole laukussa kiinni...
 
Ja luuppiboksi on helppo itserakennettavaksi, siitä oli joskus mun tutoriaali, kadonnut ajan syövereihin.
http://koti.mbnet.fi/~fisq/Kuvat/Omat/Vermeet/Krok-o-loop2.jpg
booster
18.09.2003 19:29:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä juttu. FAQ-ainesta!
 
Oma valmislautani:
http://www.uta.fi/~hs65787/marshall/pedalboard.jpg
(nyttemmin Tubescreamer, Tri-Metal ja Super Chorus ovat poistuneet laudasta..)
 
Shoot me again, I ain't dead yet!
PoLFus
18.09.2003 19:54:59
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä juttu. FAQ-ainesta!
 
Oma valmislautani:
http://www.uta.fi/~hs65787/marshall/pedalboard.jpg
(nyttemmin Tubescreamer, Tri-Metal ja Super Chorus ovat poistuneet laudasta..)

 
onkos tuo japsi-ds-1?
 
~ why everybody always pickin' on me? ~
booster
18.09.2003 19:59:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

onkos tuo japsi-ds-1?
 
Ei, mulla on kyllä japsi-SD-1, heh.
 
Shoot me again, I ain't dead yet!
Dumb
18.09.2003 22:19:52 (muokattu 18.09.2003 22:34:13)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Digitechin Space Station ei oikeastaan sekään ole multiefekti! Ainakaan siinä merkityksessä, jossa multiefekti yleensä käsitetään (Space Station sisältää pelkästään erinäisiä "mauste- ja härösoundeja"). Tämän voisi siis mielestäni korvata vaikka BOSS GT-3/5/6:lla tai vastaavalla.
 
Muuten kyllä ehdottomasti plussan arvoinen juttu!
 
LISÄYS:
Eli efektien järjestyshän on nyt IHAN OIKEASTI makuasia mutta näin kai se koulukirja signaaliketju menee:

Kitara -> wahi -> säröt, modulaatiot -> etuaste -> efektiluupista ulos -> aikaan vaikuttavat efektit (kaiut, delayt) – efektiluupista sisään -> vahvistin

 
Modulaatiot suositellaan yleensä laittamaan myös sinne efektilenkkiin. Whammyn voisi myös lisätä tuohon ketjuun ja sen paikka olisi heti kitaran jälkeen. Filtteri-pedaalit kuuluvat kai myös tuohon wahin eteen tai taakse.
 
Asmi
19.09.2003 15:04:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Efektien järjestys:
 
Eli efektien järjestyshän on nyt IHAN OIKEASTI makuasia mutta näin kai se koulukirja signaaliketju menee:
 
Kitara -> wahi -> säröt, modulaatiot -> etuaste -> efektiluupista ulos -> aikaan vaikuttavat efektit (kaiut, delayt) – efektiluupista sisään -> vahvistin
 
En tiiä onko tää kovastikki väärin, mutta mulla on säröä sekä wahin eessä että takana. Särö ei "rikkoudu" jos se on ennen wahia mutta toisaalta se päästää helposti piikkejä edessä ollessaan...Mun laudassa on lisäks kaikille erikseen muuntajat, ku en ottanu tarpeeks selvää tosta virtapuolesta ja sit ku oon ostellu niitä speduja niin harvakseen että oon aina ostanu muuntajan mukaan. Painaahan se lauta näin vähä enemmän, mutta toimii jase riittää...
 
...Aatos lentää, mie en...
Reddie
21.09.2003 23:05:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisäsin tohon alkuperäiseen tekstiin tommoisen Näin tein oman lautani-osion.
 
Tilanne on traagisuudessaan koominen
Jone the Bone
29.09.2003 11:02:22 (muokattu 23.03.2008 16:02:06)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jep!
Hienoa asiaa koko juttu! Mainostan tässä vielä omaa "porsaslaatikkoani", jota voi kurkata osoitteessa:
 
http://users.jyu.fi/~tukiaine/home/
 
... ja sieltä valinta "Efektipedaalit".
 
Loota on alati ahkerassa käytössä ja pelannut moitteetta jo 90-luvun alusta asti. Konfiguraatio on muutoin pysynyt ennallaan, mutta kuvassa näkyvän Ibanez TS-9:n (vm. 83)vaihdoin saman aikakauden Ibanez Sonic Distortion SD-9:iin.
 
Koko paketti on omaa tuotantoa, ja valmistusmateriaalina on musta PVC-muovilevy. Enemmän tietoa yksityiskohdista voin kertoa asiasta kiinnostuneille vaikkapa sähköpostin välityksellä.
 
Terv. Jone the Bone
 
Se on sama millä sitä paskaa lapioi, kunhan paska lentää (Albert Järvinen)
booster
30.09.2003 17:25:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hienoa asiaa koko juttu! Mainostan tässä vielä omaa "porsaslaatikkoani", jota voi kurkata osoitteessa:
 
Tuo on kyllä tajuttoman siisti ratkaisu.
 
Olin ennen idiootti. En enää.
-"Pepe"
Reddie
13.10.2003 20:58:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisäsin NÄIN RAKENSIN OMANI-osioon kuvan valmiista laudastani. Löytyy myös tästä jos jotain kiinnostaa
 
http://www.kolumbus.fi/lappalainen.jorma/efektilauta.jpg
 
Tilanne on traagisuudessaan koominen
Formed - Nu-metallia suomesta
Jabe
14.10.2003 10:27:52 (muokattu 14.10.2003 10:28:16)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Reddie,
 
Ensiksikin, hyvä viestiketju, nasautin plussan kun ensi kertaa luin.
 
Toiseksi, kyssäri omasta laudastasi: mikä on tuon Bossin FS-5U -kytkinpedaalin käyttötakoitus?
booster
14.10.2003 12:15:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toiseksi, kyssäri omasta laudastasi: mikä on tuon Bossin FS-5U -kytkinpedaalin käyttötakoitus?
 
Eikös se ole tuon delayn tap-tempo-poljin?
No, antaa reddien itse vastata.
 
Wanted:
-Pedaalimallinen viritin, esim. TU-2
-TS-9 Tubescreamer
Jabe
14.10.2003 12:46:45
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös se ole tuon delayn tap-tempo-poljin?
 
Aha, joo. Niinpä tietysti onkin onkin. Deedeefemmassashan on tuo mahdollisuus, ja tuommoinen unlatching -poljin toimii tempon "kaukosäätimenä". Jymmärrän.
Reddie
14.10.2003 16:59:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bossin FS-5U -kytkinpedaalin käyttötakoitus?
 
Joo se jäikin tosta FAQista puuttumaan kun se on ton kirjoittamisen jälkeen hankittu. Se on tosiaan tap-tempo. Sen takia mä tosta DD-5sta niin tykkäänkin kun siihen tommosen erillisen saa, en tiedä miten se oikein toimii tossa DD-6ssa se sisäänrakennettu tap tempo.
 
Tilanne on traagisuudessaan koominen
Formed - Nu-metallia suomesta
kimurantti1
18.10.2003 22:55:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitenkäs sitten, kun on noita pedaaleja enemmän, niin ekös jokin signaalin vahvistaja sinne perään olisi aika kova juttu?
Kertokaa toki missä tapauksissa sellaisia kannattaa ehdottomasti käyttää jne.
 
askomiko
19.10.2003 21:59:56 (muokattu 19.10.2003 22:00:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Köh, zorro. Salama päälle kun kuvia otetaan. Noin suttulaadulla kannattaisi pienentää sen verran että tarkentuisi hieman.
 
Myykää mulle Screamer.
Kitarakamakaavio -inspired by AFIL :)
Dumb
19.10.2003 22:03:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Salama päälle kun kuvia otetaan.
 
Paitsi, että yleensä soittokamoista kuvia ottaessa, tulee kuvista paljon huonompia salaman kanssa, kuin ilman. Näin minulla ainakin.
 
askomiko
21.10.2003 17:03:04 (muokattu 22.10.2003 23:07:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niinno joo, riippuu salamasta, mutta edes huoneesseen valot.
 
Kunnon huonevalaistus on paljon parempi kuin salama.
 
Normaali kodin valaistus ei melkein koskaan riitä kunnon valokuvalle. :( Katon tai seinän kautta tuleva salama se sijaan on loistava valo. Suora salama on kyllä aika härski. Mutta ilman salamaa sisätiloissa otetut kuvat on aina riskirajoilla tärähtämisen kanssa. Paitsi jos käyttää IS-linssejä.
 
Myykää mulle Screamer.
Kitarakamakaavio -inspired by AFIL :)
Dumb
21.10.2003 21:29:48
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

huoneesseen valot.
 
Toi on kyllä erittäin hyvä vinkki. 8-)
 
Kunnon huonevalaistus on paljon parempi kuin salama.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5128 129 130 131 132

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «