Muusikoiden.net
19.06.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tee-Se-Itse: Talk Box. Ohje rakentamiseen.
1
koopop
26.04.2003 16:48:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Arvoisat kitaristit! Kiinnostaako rakentaa oma Talk Box? ja edullisesti? rakensin itselleni oivan pelin, hintaa tuli reilu 20euroa, ja nyt taittuu Bon Jovin Livin' On a Prayer ja It's My Life kuin vettä vaan! Ja kyllä saundaa!
 
Tässä resepti, joka mulla toimi, mutta pienillä kokeiluilla ja muutoksilla voisi saada paremmankin! Eikun rakentamaan ja kokeilemaan, ja rokki soimaan!
 
Tarvikkeet:
 
1. Pneumatiikkaletkua, vahvaa muovia, läpimitta n.1-1,5 cm.
Saa rautakaupasta, 2 metriä riittää. Hätätapauksessa puutarhaletku, mutta suosittelen muuta.
2. noin 15 cm läpimittainen ratti (se suppilo joka on keittiön kaapissa jonka läpi pullotat kiljut..huom. vahvaa muovia) Etolalta 2 euroa. Korkeus miel n. 18-20cm
3. noin 14 cm muoviämpäri, Etolalta 2 euroa. Vahvaa muovia.
4. pieni kämmenen kokoinen kaiutin, miel 8 ohm, itse ostin sähköliikkeestä pienen ensiasennus-autokaiuttimen, maksoi 90mk.
5. plugijakki plus pätkä sähköjohtoa
6. tarvittaessa kuristemetallirenkaita, ruuvikiristeisiä, yksi n.18 cm, toinen n. 3-4cm. Varmaan pari e kappale..
+teippiä, maalia, (liimaa)
 
Eikun rakentamaan:
 
Ota ämpäri, käännä se ylösalaisin, tee pohjaan läpimitaltaan sellainen reikä, jonka läpimitta on hiukan pienempi kaiuttimen kartion läpimittaa. Työnnä kaiutin ämpäriin sisälle alakautta niin että koko höskä makaa maassa kaiutin ämpärin siällä kartio ylöspäin. Kaiverra ämpärin pohjaan neljä reikää, josta pulttaat kaiuttimen muoviin kiinni. Tässä vaiheessa ämpärikaiutinhöskä on turhan korkea, leikkaa puukolla matalemmaksi, noin 5-6cm korkeaksi.
 
Asenna ratti (jonka täyttöaukon läpimitta saisi olla ämpärin ulkomittaa hiukan isompi) ylösalaisin ämpärin päälle niin, että koko systeemi makaa maassa suppilon kapea pää sojottaen ylös, (ja muistutukseksi vielä että kaiutin on sisällä kartio ylöspäin). Jos ratin ja ämpärin väli ei ole tiukka, laita maalarinteippiä tai vast. väliin, ja kiristä isolla kuristerenkaalla tiiviiksi.
 
Asenna ratin päähän letku. Pitää olla erittäin tiivis. Suppilon kärjen halkaisija saisi olla hiukan letkua isompi, jotta välin voi taas helposti tiivistää. Tähänkin toimii teippaus ja kiristys kuristerenkaalla.
 
Tee ämpärin kylkeen plugijakille reikä, asenna jakki paikalleen ja vedä + ja - johdot jakista kaiuttimeen.
Lattian ja kaiuttimen väliin ämpärin sisälle voi tunkea jotain vanhoja rättejä ja tietenkin vanhoja sukkahousuja täyteen, jotta sieltä ei tule hirveesti vuotoa.
 
Ei muuta ku kokeilemaan:
 
Tarvitset siis kitaravahvistimen (tsekkaa vastukset ennen kytkemistä) ja asenna purkki vahvarin kaiutinulostuloon.
((Tässä vaiheessa kannattaa olla varovainen ettei käräytä koko systeemiä ja naapurikämpän sulakkeita, joten malttia. Itse en ole kummoinen sähkömies, joten ne ketkä noista vastushommista tietää paremmin, tehkööt paremmin. En tiedä tekeekö kauhean hyvää tunkea ison styrkkarin perään mitään pikkuämyriä, mutta..)) Jollain kun vaan saa kajaria ajettua ni hyvä on.
 
Suosittelen todella vahvaa ja räyhää särösaundia, muutoin ei oikein toimi.
 
Sitten tietysti tarvii PA:n laulumikillä. Teippaa letku laulumikin kylkeen niin että letkun pää on suussa joitain senttejä ja huulet mikissä kiinni. Shure 57 osittautui testissä hyväksi pienen kapselisuojuksensa ansiosta.
 
-ja niille jotka ei tiedä talkboksin toimintaperiaatetta:
Väännä nupit auki, ääni tulee letkua pitkin suuhun, josta se mikitetään ulon PA:han. Wau-äänen saat helposti liikuttelemalla poskia ja kieltä, tällöin suu toimii ikään kuin kaikukoppana. wauwau- it's my life!
 
TalkBoxin toimintaan vaikuttaa eniten se, miten hyvin eri taajuusalueet kulkeutuvat letkua pitkin ylös suuhun asti.
Basso ja alamiddle tulevat hyvin, mutta diskantit jää helposti letkun puoliväliin. Näihin voi vaikuttaa etsimällä ja kokeilemalla eri materiaaleja niin ämpäreistäkin kuin letkuista. Kovassa ja sileässä materiaalissa on paras äänen johtokyky heijasteina.
 
Tämä versio toimii hyvin yksin reenatessa ja äänityksiin, mutta keikalla ja bändiharkoissa täytyy jo rakentaa toisenlainen systeemi.
Silloin kun talkboxia käytetään, niin vahvistimen oma kaappi täytyy kytkeä pois, jotta se ei sekota mikitettyä ääntä.
Eli jos haluaa keikkamallin, niin tarvii sellasen kytkimen, joka päälle laitettaessa siirtää vahvistimen signaalin talkboxiin, ja blokkaa kitarakaapin pois. Ja toisinpäin.
Ongelmana on vaan se, että jos soittelee vaikka satawattisella marsulla 4x12 kaappia hanat yhdellätoista, on tehonsyöttö aika suuri, joten ilman erillistä vastusta ennen talkboxia voi hyvinkin räjäyttää koko talkboxin taivaan tuuliin kun signaalin sinne yht'äkkiä täräyttää.
 
Terveisin Kaitsu
 
tcitc
26.03.2008 21:41:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huom! Olet kirjoittamassa yli 1796 päivää vanhaan ketjuun!
 
Nii-in. mutta teki vaan mieli kertoa, että teinpäs minäkin oman talk boxin, näillä ohjeilla:
 
http://youtube.com/watch?v=9EIQxwotn3k
 
Hienolta kuulostaa ja edullista ja hirveen helppoa rakentaa :)
 
Amateurs built Titanic, professionals built the ark.
-Cale
26.03.2008 22:02:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikuttaa hienolta. Pitää melkein testata josko itsekin osaisi rakentaa moisen kapistuksen.
 
Marklar
27.03.2008 10:15:02 (muokattu 27.03.2008 10:15:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisin nyt kipeänä tehdä itselleni jotakin pientä huvitusta... En vaan ihan käsittänyt miten kitara tuohon kiinnitetään, mutta saanpahan ainakin jotakin puuhasteltavaa :P
 
Vetämättömyyteni johtuu kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
päänahka
27.03.2008 10:46:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten olisi sellainen systeemi, että laittaisi vahvistimen efektilooppiin pienen päätevahvistimen, siihen tämän kaiutin-putkiyhdistelmän, johon liittäisi pienen mikin, josta taas piuhat yksinkertaiseen esivahvistimeen, ja takaisin vahvistimen pääteasteelle. Tähän koko systeemiin true bypass. Tällä päästäisiin tuosta kaapin pois kytkemisestä eroon, kun lopullinen ääni tulisi sieltä kaapista myös talk boxin kanssa.
 
Up and down, that's how energy stays alive.
tcitc
27.03.2008 11:33:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ite soittelen kotona ihan vaan siis huvin vuoksi ja kamoiks riittää multiefekti, kitara ja tää talkbox.
 
Amateurs built Titanic, professionals built the ark.
jamie_flamewar
15.05.2016 14:03:01
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tässä on mielenkiintoinen Talk Box ohje: https://youtu.be/qqIqxM-BNp0
 
Mietin tuollaisen tekemistä. Osaatteko sanoa miten parhaiten toteuttaisin inputin kanavanvaihtopedaalille, joka vaihtaisi tässä tapauksessa signaalin edessä olevan kaiuttimen ja talk box kaiuttiminen välillä? Ja millainen olisi sopiva "speaker driver / horn driver"? Ainakin täällä torilla on myynnissä PA-kaappien pillejä, sopivatko ne vai onko niissä liian diskanttinen ääni?
 
Tässä toisessa ohjeessa näyttää olevan mid range driveria käytetty: http://make-kelly-dunn.tumblr.com/post/57651765304/diy-talkbox
 
basisti1971
17.05.2016 11:34:28 (muokattu 19.05.2016 07:34:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
jamie_flamewar: tässä on mielenkiintoinen Talk Box ohje: https://youtu.be/qqIqxM-BNp0
 
Vielä kun asentaa driverin kurkku alaspäin, hiipuu toiminta ennen kuin kalvo on syljestä pilalla.
 

 
jamie_flamewar: Osaatteko sanoa miten parhaiten toteuttaisin inputin kanavanvaihtopedaalille, joka vaihtaisi tässä tapauksessa signaalin edessä olevan kaiuttimen ja talk box kaiuttiminen välillä?
 
Ihan tavallinen kaiutinvalintakytkinhän noissa linkkien laitteissa toimii, kaiuttimia kun vaihdellaan.
Putkivahvistinta käytettäessä pitää saada kuorma pidettyä samansuuruisena vahvistinasteella koko ajan, transistoripäätettä ei puolestaan saa oikosulkea.
 

 
jamie_flamewar: Ja millainen olisi sopiva "speaker driver / horn driver"? Ainakin täällä torilla on myynnissä PA-kaappien pillejä, sopivatko ne vai onko niissä liian diskanttinen ääni?
 
Diskanttipilli ei oikein käy, pitää olla joko kokoääni- tai keskiäänidriveri.
 
Mikään ei estä tekemästä normaalista kaiuttimesta aloitusviestin mukaisesti pienikurkkuista driveriä, varmaankin helpoin tie ainakin kokeilla.
 

 
Käytännössä talkbox ei ole ihan noin yksioikoinen käyttää livenä, ja helpompi olisikin ottaa ja vaihtaa signaali kitaran etuasteen jälkeen vaikkapa efektilähdöstä ja käyttää talkboksia omalla vahvistimellan.
Jotenkin se pitää mikistä tuleva signaalikin tietty vahvistaa, mikin poimima signaali kun ei ole voimakkuudeltaan eikä sävyltään likelläkään sitä miltä se oman pääkopan sisällä suuhun pukattuna kuulostaa.
Normaalein lavaäänitasoin on ainakin hampaat kovilla ja TB-mikki kierron rajalla.
 

 

 
Näppärä toki kytkee TB-mikin kitaravahvistimen efektipaluuseen sopivan etuasteen ryydittämänä, jolloin sekä talkboksin kautta tuotettu- että suora signaali tulevat samasta pömpelistä.
 
EDIT: Huonosti luettu/väärin sammutettu, tuossahan tuo kaupallisissakin tuotteissa käytetty tapa oli jo aikapäiviä sitten mainittu:
 
päänahka: Miten olisi sellainen systeemi, että laittaisi vahvistimen efektilooppiin pienen päätevahvistimen, siihen tämän kaiutin-putkiyhdistelmän, johon liittäisi pienen mikin, josta taas piuhat yksinkertaiseen esivahvistimeen, ja takaisin vahvistimen pääteasteelle. Tähän koko systeemiin true bypass. Tällä päästäisiin tuosta kaapin pois kytkemisestä eroon, kun lopullinen ääni tulisi sieltä kaapista myös talk boxin kanssa.
 

 
T:Samuli
 
alatalo
23.07.2016 22:38:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mistä näitä drivereitä voi ostaa?
 
basisti1971
24.07.2016 08:08:42 (muokattu 24.07.2016 08:11:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
alatalo: Mistä näitä drivereitä voi ostaa?
 
Koska useammman vuosikymmenen ajan kartiokaiuttimin on ollut huomattavasti helpompi (ja halvempi) hoitaa keskiäänten toisto, puuhaan parhaiten sopivan mid-driverin löytäminen kohtuuhintaan voi olla hyvin haastavaa.
 
Kaupallisten talk-boksien varaosaelementein toki päästään aina lähimmäksi ko. laitteen soundia.
 
Periaatteessa kaikista kompressiodrivereistä joita yläpääpilleihin on kytkettävissä saa jotain ääntä aikaiseksi matalammillakin taajuuksilla, dynaaminen elementti kun toistaa ilman suotimia poikkeuksetta aina normaalina pitämämme 20Hz-20KHz kuuloalueen alapuolelta yläpuolelle asti.
Jollain äänenpaineella, riippumatta siitä ylittääkö tuo äänenpaine kuulokynnyksen vai ei.
Tehonkeston ja kalvon/kartion liikematkan rajoitteet tulevat kuitenkin hyvin nopeasti vastaan, etenkin suunnitellun taajuusalueen alapuolelle mentäessä.
Yläpuolelle mentäessä tulee muunlaisia murheita.
 

 
Tee-se-itse talk-box ohjeissa on yleensä mainittu driveri jota on käytetty, google-haulla löytää kyseisen driverin kauppapaikan.
 
Korkeaääni-kompressiodrivereitä myy jokainen PA elementtejä myyvä taho.
Nyrkkisääntö on: "mitä suurempi kurkun halkaisija, sitä alemmas toisto ulottuu"
 

 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti