Muusikoiden.net
27.10.2020
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kielisettejä Stratoon ja puoliakustiseen..
1
Mare552
08.10.2020 20:39:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pitäisi vaihtaa kieliä kitaroihin, Thomanilta ajattelin tilailla kun on muutakin tilaamista.
 
Stratoon ajattelin jotain paksua kielisettiä jotta saisi kuulaat soundit Esa Pulliaisen tapaan.
 
Ibanezin puoliakustiseen haluisin kielet joista saisi vähän rouhean puoliakustiseen sopivan äänen, vähän tapaa Jimmy Dawkins..
 
Tykkään hiotuista kielistä, mutta onko niiden soundissa eroa hiomattomiin, soitto on kuitenkin helpompaa kun ei tarvitse varoa kielten vinkaisuja..
 
Eli mitä kieliä, minkä paksuuksia näihin, Stratoon lienee paksut, Ibaneziin ehkä ohuet?
 
Ai tähänks riville?
hallu
08.10.2020 21:00:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä hiottujen kielien soundi on selkeästi ...... miten sen sanoisi...... tumpumpi? niitä voi tietenkin käyttää ja kokeilemallahan se selviää. Lankkukitarassa ei yleensä hiottuja käytetä koska lankkukitaran karaktääriin mielletään usein pitkä sustaini, mutta jazzareissa hiotut kielet korostavat kitaralle tyypillistä pyöreää atakkia ja jyrkkää hiipumista (jos halutaan välttää käyttämästä sanaa "päästö"). Mutta kyllä jotkut ihan nimekkäät tyypit käyttää hiottuja stratossa..... olikohan Jimmie Vaughan yksi sellainen? en ole varma, mutta hatara muistikuva siitä olisi.
 
Mä otan omat juttuni ihan liian tosissani, älä sinä ota :-)
Rämppy
09.10.2020 09:10:53 (muokattu 09.10.2020 09:17:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stratossa vähän paksumpi, mutta soitettavuuden ja säätöjen kannalta vielä armelias setti on 011-049. Ovat riittävän taipuisat venyttelyihin ja tatsiltaan melko normaalit, mutta soundi on hieman tanakampi, etenkin ohuimmilla kielillä. Ihan roundwoundit ottaisin. Ja otankin.
Tuolla setillä lähtee myös pulliais-soundit, jos muut osatekijät on kunnossa, vaikkakin EP käyttää vieläkin paksumpia kieliä. Merkki sitten oman maun mukaan, itse tykkään nykyään Elixir Nanowebistä.
 
In Finland we have this thing called "diu diu".
Klapp
09.10.2020 10:49:24 (muokattu 09.10.2020 10:53:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pulliaisesta on täällä ja myös rautalanka.orgissa väännetty aika paljon, mutta mitä kieliin tulee, niin paksuuden ohella olennainen elementti melodialinjojen soundin suhteen lienee punottu g-kieli. Thomannilla ainakin daddarion exl110w-setti sisältää punotun g:n, tai "pyöreä haava g-narun", kuten suomenkielisen sivuston kuvauksessa todetaan. Se on tosin kymppisetti.
 
Puoliakustisen suhteen en oikein hahmota, mitä tarkoitat "rouhealla"; vähemmän pehmeää? Tällöin varmasti mahdollisimman kirkassointinen kieli voi tuottaa toivotun lopputuloksen. On hyvin paljon maku- ja mieltymysasia, millaisiin kieliin tässä suhteessa päätyy. Jos soitat rankalla kädellä ja katkot kieltä ahkerasti, voi varmasti edullisempi satsi olla taloudellisempi; Ernie Ballin Power- tai Hybrid Slinkyjä ainakin saa näköjään Thomannilta varsin fiksuun hintaan. Itse soitan hyvin kevyellä tatsilla ja puhtailla käsillä, enkä siten juuri piittaa yksittäisen kielisetin hinnasta. Kerran Thomastikien makuun päästyäni ei muut valmistajat ole juuri enää vakuuttaneet. Thomastikin Power Brightseille tulee tosin hintaa yli puolet enemmän kuin vaikka EB:lle.
 
I am a perfect physical specimen and I'm extremely young. -Donald Trump.
McNulty
09.10.2020 10:57:16 (muokattu 09.10.2020 11:01:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni on Stratot 10-52 setillä ja Eb-vireessä.
En tiedä miksi, mutta Strato kuulostaa jostain syystä paremmalta Eb kuin E-vireessä. Jotain maagista siinä tapahtuu sekä soundille että soitettavuudelle.
 
Jos kielten ns. "fretnoise" on ongelma, niin yhtenä vaihtoehtona on käyttää pinnoitettuja kieliä, kuten esim. Elixir Nanoweb (tai vielä runsaampi Polyweb-pinnoite). Kielestä tulee "liukkaampi" ja pinnoite vähentää kielien häröääniä esim. sointua vaihtaessa laahaten.
 
Lisäksi maailmalla on myös "half-round" kielisettejä, eli ne on hiottu vain puoliksi. Eivät ole täysin sileitä, mutta huomattavasti perinteistä punosta sileämmän tuntuisia. Niiden soundi on myös jotain täysin hiottujen ja perinteisten roundwound-kielien välistä.
 
Kokeilemalla selviää oma suosikki, eli kannattanee ehkä tilata useampi setti kerralla testiin? Ota D'Addario Chromes hiotut kielet, joku halfrounds-setti, pari pinnoitettua settiä eri valmistajilta jne. Ja tosiaan 11-49, 10-52, 11-52 tai 11-56 ovat kaikki hyviä kokoja testata, jos on aikaisemmin soittanut 9-42 ja 10-46 seteillä. Myös 10,5-settiä kannattaa kokeilla jos vain mahdollista.
 
Klapp: Thomastikin Power Brightseille tulee tosin hintaa yli puolet enemmän kuin vaikka EB:lle.
 
Kun tuo suomenkieli tuntuu olevan sinulle niin tärkeä, tarkoittanet tässä tapauksessa kaksinkertaista hintaa? Puolet enemmän 5,60€ kielisetistä olisi siis 5,60€ + 2,80€ eli 8,40€.
 
moving in stereo
Klapp
09.10.2020 12:29:43 (muokattu 09.10.2020 12:32:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty: Kun tuo suomenkieli tuntuu olevan sinulle niin tärkeä, tarkoittanet tässä tapauksessa kaksinkertaista hintaa? Puolet enemmän 5,60€ kielisetistä olisi siis 5,60€ + 2,80€ eli 8,40€.
 
Oivallinen ja informatiivinen korjaus, kiitos siitä; tätä juuri tarkoitin! Pilkkua viilaamalla voisi toki esittää, että määre "yli puolet" pitää sisällään myös attribuutin "kaksinkertainen", mutta totuuden nimissä tarkoitin kyllä omalla ilmauksellani "yli puolet" täsmällisesti sitä, mitä ilmeisesti itse tarkoitat ilmauksella "kaksinkertainen".
 
Vastavuoroisesti voisin suositella omaan ilmaisuusi sen verran oikomishoitoa, että sanapari "suomen kieli" on tapana kirjoittaa erikseen. Mutta ei hätää, sattuu sitä paremmissakin piireissä; yhdyssanasäännöissä onkin kosolti opeteltavaa!
 
I am a perfect physical specimen and I'm extremely young. -Donald Trump.
Rämppy
09.10.2020 17:25:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Klapp: Pulliaisesta on täällä ja myös rautalanka.orgissa väännetty aika paljon, mutta mitä kieliin tulee, niin paksuuden ohella olennainen elementti melodialinjojen soundin suhteen lienee punottu g-kieli. Thomannilla ainakin daddarion exl110w-setti sisältää punotun g:n, tai "pyöreä haava g-narun", kuten suomenkielisen sivuston kuvauksessa todetaan. Se on tosin kymppisetti.
 
Punotun G-kielen kohdalla kannattaa huomioida, että G-kielellä ei sitten tehdä isompia venytyksiä, ainakaan jos kitara on normivireessä.
 
In Finland we have this thing called "diu diu".
Mare552
27.10.2020 15:32:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty: Itselläni on Stratot 10-52 setillä ja Eb-vireessä.
En tiedä miksi, mutta Strato kuulostaa jostain syystä paremmalta Eb kuin E-vireessä. Jotain maagista siinä tapahtuu sekä soundille että soitettavuudelle.

 
Tarkoitatko että kaikki kielet alennetaan puolisävelaskelta, näin kyllä ajattelen, mutta varmistan vielä.
 
Ai tähänks riville?
McNulty
27.10.2020 15:43:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mare552: Tarkoitatko että kaikki kielet alennetaan puolisävelaskelta, näin kyllä ajattelen, mutta varmistan vielä.
 
Kyllä. Eb-Ab-Db-Gb-Bb-Eb
 
moving in stereo
Metalkallo
27.10.2020 15:55:34 (muokattu 27.10.2020 15:56:23)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty: En tiedä miksi, mutta Strato kuulostaa jostain syystä paremmalta Eb kuin E-vireessä. Jotain maagista siinä tapahtuu sekä soundille että soitettavuudelle.
 
Jos kaikki mikit stratossa on yksikelaisia luulen, että sen takia Eb vireellä kuulostaa vähän paremmalta koska alavirehän tummentaa soundia hiukan tavallaan, yksikelaiset kun on kirkkaita varsinkin talla. Itsellä oli/on vähän sama juttu straton ja Eb vireen kanssa. Strato jossa kaksikelainen mikki taas menee hyvin E- vireellä.
 
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
GiovanniDiRondo
27.10.2020 17:28:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metalkallo: Jos kaikki mikit stratossa on yksikelaisia luulen, että sen takia Eb vireellä kuulostaa vähän paremmalta koska alavirehän tummentaa soundia hiukan tavallaan, yksikelaiset kun on kirkkaita varsinkin talla. Itsellä oli/on vähän sama juttu straton ja Eb vireen kanssa. Strato jossa kaksikelainen mikki taas menee hyvin E- vireellä.
 
Mä taas luulen, että mensuurilla on merkitystä. Korkealle viritetty e-kieli ei ole niin elastinen eiikä soi niin hyvin kuin matalammalle viritetty. Koskee toki punottujakin kieliä tämä ilmiö.
 
Olen käynynnä Piutissa, Lousissa, Retulaatsissa, Miiamissa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti