Muusikoiden.net
14.05.2021
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mistä leveämpi satulaiset 7&8 kieliset?
1
mpekkanen
25.09.2020 20:56:32
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla on joskus ollut kaksikin Schecter Blackjack C7 kitaraa ja yrityksistä huolimatta en päässyt kunnolla sinuiksi seiskakielisen kanssa. Muutama akustinen on myös ollut ja yksi on nytkin.
Suurimmaksi ongelmaksi olen huomannut, että varsinkin sähkökitaroissa on satulan leveys 48mm seiskoissa ja se on liian kapea. Joitain poikkeuksia voi olla kitaroissa suuntaan tai toiseen, mutta 48 on aika yleinen leveys. Jos soittaa 42mm kuusikielistä, niin silloin tuo 48 ei ole kovin paljoa kapeampi kieliväliltään. Seiskassa on kuitenkin ylimääräinen kieli siellä paksummassa päässä ja jotenkin ne kielet tuntuu olevan lähempänä toisiaan kuin kuusikielisissä, vaikka kuusikielisessä olisi leveys 42mm. Sitten jos soittaa 43 tai leveämpää kuusikielistä, niin ongelma on vielä suurempi ns normiseiskojen tai kasien kanssa.
8 kielisissä leveys on taas, usein, 54 mm.
 
Minusta seiska saisi olla 50 tai hieman enemmän ja kasi ehkä 58 tai jopa 60mm.
En soita/tarvitse kuitenkaan niin paljon seiskaa tai kasia, että alkaisin teettämään sellaista. Siksipä ajattelin kysyä, jos joku tietäisi onko edullisia seiskoja ja kaseja olemassa leveämmällä kielijaoilla.
 
mpekkanen
26.09.2020 23:05:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eilen vasta tämän ketjun aloitin ja kerkeehän sitä....se on kuitenkin muutaman päivän tai viikon päästä seuraavalla sivulla ja sitten sitä ei enää kukaan löydä.
 
Onko tosiaan niin, ettei kukaan muu ole törmännyt samaan ongelmaan? Kuusikielisten kanssa moni on hyvinkin tarkka kaulan ja satulan mitoista, kaulan profiilista, radiuksesta, nauhoista, skaalasta, puista ja vaikka pintakäsittelystäkin.
Joskus on jopa Fender ja Gibsonin tehnyt kauloja, joiden satula on leveydeltään alle 42mm.
Jos on ikänsä soittanut jollain 40-41mm kaulalla, niin silloin ei varmaan tällaista ongelmaa ole seiskojen ja kasien kanssa.
 
Vai onko niin, ettei tuollaisia leveämpiä kauloja satulasta ole saatavilla kuin erikseen teettämällä, siis 7 & 8 kielisiin?
 
iso paha susi
26.09.2020 23:53:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipä niitä tosiaan helpolla löydy.
 
Brian "Head" Welchin kalliimmassa nimikkomallissa on 50mm satula:
https://www.musamaailma.fi/esp-sh-7 … -purple-7-kielinen-sahkokitara.html
 
Mutta eipä se hirveän edullinen ole. Hassua että halvemmassa versiossa on taas 48mm.
 
McNulty
27.09.2020 00:30:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luulenpa että moni valmistaja tekee kaulat liukuhihnana, jolloin etusijalle nousee kustannustehokkuus. Ja koska nämä massatuotteet sovitetaan mahdollisimman laajalle ostajakunnalle, niin yläsatulan leveys mitoitetaan käyttäjäkunnan mukaan. Ehkä olettamalla kapeimman satulan olevan miellyttävämpi kuin leveä.
 
6-kielisissä variaatiota on enemmän, johtuen perinteisistä Strato/Tele ja LP/SG jaottelusta. Vastaavaa "perinnettä" ei ole 7- tai 8-kielisten kohdalla.
 
Yhtenä syynä on myös alihankintana hankittavien lukittavien satuloiden leveys. Jos valmistaja tekee niistä 48mm, niin 100% varmuudella kitaravalmistaja mitoittaa kaulansa sen mukaan. Jälleen kerran syynä on kustannustehokkuus.
 
Sen sijaan joihinkin artistien nimikkomalleihin on saatettu toteuttaa artistin toiveiden mukainen kaula, profiileineen ja leveyksineen. Yleensä tosin hinta on jotain muuta kuin edullisemmat "sarjatuotantomallit".
 
moving in stereo
mpekkanen
27.09.2020 03:17:00 (muokattu 27.09.2020 09:29:14)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On ihan ymmärrettävää, jos lukkosatuloissa on joitain yleisemmin käytettyjä leveyksiä. Tosin taitaa niitä kuusikielisellekkin olla useammalla mitoituksella, mutta kenties nämä seiskat ja kasit ovat vielä niin uusia. Suuremman suosion saavuttanut vasta tällä vuosituhannella, mutta kyllähän vaikka Steve Vain käyttämät ensimmäiset seiska Ibanezit on nekin jo 30 vuotta vanhoja.
Minä en ole etsimässä kuitenkaan vibraversiota, joten se helpottaa etsintää. Eikä uutena yli tonnin maksavat ole myöskään hakusessa, jos ei sellaista joku myy käytettynä muutamalla satasella.
 
Joskus olen huomannut joissain lyhyempi skaalaisissa kuusikielissä samanlaista, eli kielet saattaa olla aika tiukassa nipussa. Jos soittaa slidellä, niin se ei välttämättä niin haittaa, vaikka kyllä sillä slidekitaralla olisi hyvä pystyä myös normaalistikin soittamaan.
Sitten jos kielet on myös tallassakin paljon lähempänä kuin normaalisti, niin se hankaloittaa soittoa entisestään.
Minulla on nyt yksi Ukrainassa tehty akustinen seiskakielinen, jossa on kielet satulassa hieman alle 48mm ja tallassa 57mm. Soitin ei ole mitenkään älyttömän laadukas ja on minulla slidesoittimena. Koskapa siinä on tallassa kielet niin lähellä, sillä on tosi vaikea soittaa sormin. Tämä olisi tarkoitus hävittää ja hommata sellainen tilalle, joka toimisi paremmin omissa näpeissä ja se voisi olla mieluusti sähkökitara.
 
McNulty
27.09.2020 11:06:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Koska 7-kieliset olivat alunperin jazzmiesten juttuja, niin jazzbokseista löytyy leveämmällä yläsatulalla olevia malleja ehkä nykyaikaisia hevikeppejä paremmin.
 
Tässä mm. Eastman Guitarsin näkemys aiheesta (yläsatulan leveys ~51,60mm).
https://www.eastmanguitars.com/ar810ce_7
 
Toki, tuon hinta on jotain ihan muuta kuin "muutaman satasen". Ibanezilla oli myös aikoinaan AFJ-sarjassa 7-kielinen, mutta sekin 48mm yläsatulalla.
 
moving in stereo
mpekkanen
27.09.2020 11:20:49 (muokattu 27.09.2020 11:25:53)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty: Koska 7-kieliset olivat alunperin jazzmiesten juttuja, niin jazzbokseista löytyy leveämmällä yläsatulalla olevia malleja ehkä nykyaikaisia hevikeppejä paremmin.
 
Tässä mm. Eastman Guitarsin näkemys aiheesta (yläsatulan leveys ~51,60mm).
https://www.eastmanguitars.com/ar810ce_7
 
Toki, tuon hinta on jotain ihan muuta kuin "muutaman satasen". Ibanezilla oli myös aikoinaan AFJ-sarjassa 7-kielinen, mutta sekin 48mm yläsatulalla.

 
Tuo Eastman olisi varmasti hyvä soitin, mutta hinnaltaan ihan liian arvokas. Tarkoitus olisi vääntää seiska jonkinlaiseen avoimeen virityksen ja musa siis enemmän jazz/blues, roots ja kansanmusiikkiosastoa kuin metallia.
Joskus ibanezilla oli sellainen noin 400€ soololovellinen akustinen, en tiedä/muista onko tuo AFJ samanlainen, mutta joku siinä oli miksi se ei kiinnostanut. Olisiko ollut sitten satula siinäkin...
 
E: Se Ibanez oli AEL207, jota tarkoitin. Ei varmaan tehdä enää, mutta alle kymmenen vuotta vanha malli.
 
McNulty
27.09.2020 11:28:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joissain soittimissa on toki varaa siirtää reunimmaiset kielet esim. millin lähemmäksi otelaudan reunaa. Saattaisi siis onnistua esim. halvimman Schecterin tai Ibanezin kiinteätallaisen 7-kielisen kanssa... joku ammattiseppä tekee uuden luusatulan jossa hieman väljempi kieliväli yläsatulalla. Samalla siitä voi tehdä hieman korkeamman joka ei vielä häiritse perinteistä soittoa, mutta tekee slide-soitosta mukavampaa.
 
moving in stereo
mpekkanen
27.09.2020 12:53:43
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty: Joissain soittimissa on toki varaa siirtää reunimmaiset kielet esim. millin lähemmäksi otelaudan reunaa. Saattaisi siis onnistua esim. halvimman Schecterin tai Ibanezin kiinteätallaisen 7-kielisen kanssa... joku ammattiseppä tekee uuden luusatulan jossa hieman väljempi kieliväli yläsatulalla. Samalla siitä voi tehdä hieman korkeamman joka ei vielä häiritse perinteistä soittoa, mutta tekee slide-soitosta mukavampaa.
 
Tämä on kyllä ihan hyvä huomio, koskapa slidessä toimii muutoinkin hieman paksummat/kireämmät kielet. Jos miettii perinteistä C6-virettä, niin siinähän on C,E,G,a,c,e kielet. Jos paksumpaan päähän haluaa lisätä G tai A sävelen, niin silloinkin on aika ohkaisia kieliä verrattuna normivireeseen. C6-vireen matalin C sävel kun on normaalivireisen A-kielen kolmannen nauhan C-sävel.
Tosin tämäkään satulatemppu ei auta jos kielet on liian lähellä toisiaan myös tallassa, niinkuin on nyt tässä minun halvassa akustisessa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti