Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Miten iso wattinen kitara putkicombo bändisoittoon?
1 2 3 4
hallu
27.08.2020 18:10:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Mutta onhan tuo absurdia... mihin tarvitaan sitä ylimääräistä äänenpainetta, jolta sekä soittajat että kuulijat joutuvat suojautumaan?
 
Akustiset rummut on ehkä surkein keksintö koko musiikkihistorian alalla. Nykyisinhän on vissiin hiljaisempiakin rumpuja kehitelty? niitä joissa pellit ja haitsu on semmoista ohutta reijitettyä peltiä.... miten sellaiset toimii? jos on tarpeeksi pienet pöntöt ja hiljaiset pellit ja rumpalisti soittaa vielä riisitikuilla, niin senhän pitäisi periaatteessa toimia?
 
Olen aina kuvitellut, että kovaääniset akustiset rummut ovat jäänne ajalta ennen PA:ta jolloin rumpujen piti soida kovaa yltääkseen salin perälle rintarinnan kaikenmaailman torvien kanssa. Nykyisin on ihan perusteltua kysyä mihin niitä tarvitaan.
 
Mä otan omat juttuni ihan liian tosissani, älä sinä ota :-)
Kefiiri
27.08.2020 18:22:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: ...Olen aina kuvitellut, että kovaääniset akustiset rummut ovat jäänne ajalta ennen PA:ta jolloin rumpujen piti soida kovaa yltääkseen salin perälle rintarinnan kaikenmaailman torvien kanssa. Nykyisin on ihan perusteltua kysyä mihin niitä tarvitaan.
 
Juu olihan niitä semmoisiakin rumpuja joissa oli mutka niin että ääni saatiin lähtemään yleisöön päin eikä alas kuten tavallisesti. CCR:n Doug Cliffordilla oli jossain kuvassa semmoiset :D
 
Ihan normi rummuilla saa soitettua maltillisella volalla kapuloillakin niin että lopputulos silti kuulostaa rokilta, mutta se vaatii rumpalilta jonkin verran paneutumista.
 
Ohuita kapuloita aina suositellaan, mutta siinä ohenee sointikin. Paksut mutta kevyet kapulat toimivat paremmin!
 
En ole musiikin asiantuntija.
petteri m
27.08.2020 20:14:56 (muokattu 27.08.2020 22:33:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä virveli on varsin monimutkainen soitin. Hyvän soittajan käsittelyssä sieltä irtoaa sekä hiljaista että kovaa sen mukaan mitä tarvitaan ja hyvällä soundilla joka läpäisee muun soiton ja erottuu. Näin kultaisella ysärillä Peter Erskinen livenä Vaasassa ja silloin oivalsin rumpujen dynamiikasta jotain keskeistä, jotain sellaista mitä en nuorena soittajanalkuna rockbändissä ymmärtänyt alkuunkaan. Silloin bändimme rumpali soitti kovaa ja me muut pakosti yhtä kovaa tai kovempaa. Se ei ole tervettä että rumpali päättää tämän asian yksin. No, minulla oli Twin Reverb ja se 'riitti' vaikka oli vain kaksi putkea kiinni. Jos saisin nyt sanoa jotain myöhemmin oppimaani silloiselle itselleni tiedän kyllä mitä sanoisin.
 
Pahaa pelkään että monessa bändissä soittovolume ei ole yhteinen, tietoinen valinta vaan koviin äänenpaineisiin vaan jotenkin liu'utaan rumpalin ohjaamana. Lisäksi kun kovalle volalle altistutaan aikansa pitää pian laittaa vielä kovemmalle korvien turtuessa ja näin on kierre valmis. Rockrumpalit ovat usein dynamiikan tajultaan aika yksiulotteista porukkaa jazzukoista tässä suhteessa poiketen. Yleensä asian kuulonhuollolliseen puoleen havahdutaan sitten kun on liian myöhäistä.
 
LaMotta
28.08.2020 11:43:40 (muokattu 28.08.2020 12:02:19)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sähkörummut poistaisi esim sen että erityyppisiä piisejä soittaessa rumpujen äänenvoimakkuus ei vaihtelisi yhtä paljoa.
 
Lisäksi on havaittu fakta että soundchekissä ja keikkatilanteessa akustisista rummuista lähtee melko lailla eri volyme.
 
Voimakkaimmat piikit pois.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Kefiiri
28.08.2020 12:08:45 (muokattu 28.08.2020 12:12:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Riittäisiköhän rumpalille pelotteeksi uhkaus, että jos soittovolyymiä ei saada hallintaan, pistetään hänet soittamaan sähkörumpuja?
 
Ymmärrän tavallaan sen, että rumpali kokee taiteellista vapauttaan kahlittavan jos kuhtuuttomasta metelistä huomautetaan. Samahan se välillä on kitaristeillakin. Varmaan koko järjetön pieksentä on saanut alkunsa silloin kun kitaristit hommasivat Marshallin stäkit. Nynnyähän se olisi yhtäkkiä palata vaarivainaan aikaisiin metodeihin soittamaan rumpuja järkevällä voimakkuudella.
 
Peruste kovaääniselle soitolle on usein se, että hiljainen soitto kuulostaa kesymmältä. Niinhän se kuulostaakin jos siihen sopivaa tatsia ei ole koskaan harjoiteltu.
 
En ole musiikin asiantuntija.
hallu
28.08.2020 13:07:15 (muokattu 28.08.2020 13:09:54)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Riittäisiköhän rumpalille pelotteeksi uhkaus, että jos soittovolyymiä ei saada hallintaan, pistetään hänet soittamaan sähkörumpuja?
 
Ymmärrän tavallaan sen, että rumpali kokee taiteellista vapauttaan kahlittavan jos kuhtuuttomasta metelistä huomautetaan. Samahan se välillä on kitaristeillakin. Varmaan koko järjetön pieksentä on saanut alkunsa silloin kun kitaristit hommasivat Marshallin stäkit. Nynnyähän se olisi yhtäkkiä palata vaarivainaan aikaisiin metodeihin soittamaan rumpuja järkevällä voimakkuudella.
 
Peruste kovaääniselle soitolle on usein se, että hiljainen soitto kuulostaa kesymmältä. Niinhän se kuulostaakin jos siihen sopivaa tatsia ei ole koskaan harjoiteltu.

 
Rumpalistit on kunkkuja ei niitä voi oikein uhkailla. Kävin kerran jamittelemassa sellaisen rumpalin kanssa joka soitti akustista rmpupatteria niin hiljaa ettei edes korvatulppia tarvinnut. Oli se hienoa, mutta ei Nokia kämmen ylöspäin soittelevat rumpalisteja meikän tuttavapiirissä ole. Vasaraotteella punkkia paukauttaa enimmät tuntemani rumpalit. Nyt meillä ei ole rumpalia ollenkaan ja täytyy sanoa, että volan hallinta on helppoa ja pystyy reenikselläkin soittamaan hyvillä soundeila ilman tulppia, mutta ei ole kone ihmisen väärti, kyllä oikea rumpali olisi kiva olla olemassa.
 
E: rumpalit on vähän kuin naiset, niiden kanssa ei voi elää, mutta niitä ei oikein tappaakaan voi :-)
 
Mä otan omat juttuni ihan liian tosissani, älä sinä ota :-)
Shredator
28.08.2020 13:15:20
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu:
E: rumpalit on vähän kuin naiset

 
Tämä pätee toden siinä mielessä, että aina kannattaa vaihtaa nuorempaan niin taas lähtee!
 
Minkä sormet heittää, sen wahi peittää
LaXu
28.08.2020 13:50:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vainottu: Olen ollut bändin kanssa tilanteessa, jossa 3 wattia oli liikaa. :) Toisaalta saman bändin kanssa olen soittanut 120W nupilla ja se toimi ihan hyvin. Eli ei noista oikein pysty sanomaan mitään yleistä ohjetta. Ja niinkuin tuossa jo mainittiinkin, musiikkityyli ja saundi vaikuttaa myös aika vahvasti siihen mikä mihinkin sopii.
 
Yleispätevin versio on varmaankin joku 40-50 wattinen vahvistin, jossa on hyvin toteutettu mastervolume. Silloin pärjää ronskimmankin rumpalin kanssa, mutta kone soi myös rauhallisemmalla volumella.

 
Mä allekirjoitan tämän. Mielestäni moderniin keikkavahvariin kuuluu se, ettei sitä tarvi luukuttaa päättärisärölle että kuulostaa hyvältä. 30-50 wattia on aika hyvä haarukka, jos halutaan puhdastakin ääntä tarpeeksi lujaa. Siihen hyvä master volume kaveriksi ja vola säädetään sitten keikkapaikan, rumpalin yms mukaan. Pienen baarin nurkka vs isompi lava vaativat eri volat.
 
Lisäksi voi auttaa omaa ja kuulijoiden kokemusta kaiutinkaapin tai combon asettelulla, ettei tule ylääänet suoraan kuulijoiden naamaan kun treblet on täysillä jotta soittaja kuulee soundinsa kunnolla. Mieluummin laittaa vaikka kaapin standille jotta se on lähempänä soittajan korvia ja kuuluu paremmin pienemmälläkin volalla.
 
Laulava Kylätohtori
28.08.2020 14:27:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

B-tone-flat: Olis ihan jees jos topicin aloittanut kaveri osallistuisi "väittelyyn" kommenteillaan. Esim musatyyli ja bändin kokonpano olis kiva tietää. Ilman noita faktoja 90% ehdotuksista saattaa mennä mettään.
 
Niinpä. Hieman jopa haiskahtaa trollaus tässä, kun heitetään vaan tuollainen ylätason kommentti, jolla saadaan helposti jengi riitelemään keskenään.
 
Ja onhan tämä arvailu ja anekdoottien listaus täysin turhaa, koska aloittaja ei vaivaudu kertomaan edes musatyyliä tai muita tarvittavia tietoja.
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «