Muusikoiden.net
02.03.2021
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitaranuppi bassokaapin läpi?
1
yanera
18.06.2020 09:33:50
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kenelläkään kokemusta kytkeä kitaranuppi bassokaappiin ja saada siitä kunnon saundit. Cleanit, säröt, soolot jne ulos? Miten mahtaisi toimia?
 
Itse en ole päässyt testaamaan, mutta tekisi mieli hommata 2x10 bassokaappi lisäksi tuohon 2x12 kitarakaappiin ja testata kuinka soi.
 
Käsittääkkseni Dimebackilla oli jotain bassokaiuttumia myös kytkettynä omaan ketjuunsa.
 
Trankuilla pärjää vallan mainioisti!
J.Nikkanen
18.06.2020 10:15:46 (muokattu 18.06.2020 10:17:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On. Pelkkä bassokaappi - Galaksit eivät räjähdelleet, täysin turhaa hommaa. Muutamiakin tullut kokeiltua, yleensä joku osa-alue tasoa ok, kaikki ei kertaakaan. Pääsääntöisesti puhdas saundi toimi mutta melko tumma saundi, heleys joko puuttuu tai sitten ärsyttävän kihisevä. (jos bassokaapissa diskanttitorvi) Toki muutamiakin elementtejä löytyy esim. Eminenceltä mitkä tiedetään ja on todettu toimiviksi niin kitara- kuin bassokäytössä mutta bassokaapin mitoitus tekee helposti sen että saundi vaatii hieman EQutusta että pelittää.
 
Kitara- ja bassokaapin yhdistelmä ei edes kiinnosta, on sekin varmasti tullut kokeiltua ja täysin turhaksi yhdistelmäksi todettu, ei jatkoon. Hankala EQutella kahta täysin erityyppistä kaappia ellei sitten ala jakamaan signaalia ja... Ei. Turhaa hommaa. Tosin, taas riippuu siitä että kummonen kaappi ja mitkä elementit.
 
Toki myönnän että kaikki ylimääräinen säätö ja kamalotto on osaltani jo takanapäin. Totaalisen turhaa hommaa roudata keikoille mitään järkkysuuria vehkeitä jos multa kysytään. Kitaralla riittää 1x12" kombo ja sama pätee bassoon jos käytössä on PA. (edit: mutta toki esim. 2x15" kaapissa on enemmän munaa ja rokkenrollia!)
 
Treeniksellä tärkeintä on puukottaa sitä saundia niin paljon että kaikesta saa selvää, siihen ei kovin kummoisia vehkeitä tarvitse ja mitä leveämpää saundia joku soitin tuuttaa, sitä paskempi lopputulos.
 
Yksinään jos fiilistelee niin siinä kohtaa saa halutessaan rakentaa vaikka minkämoista kitaravallia, toki onnistuu kaikkein helpoiten DAWilla ja plugareilla.
 
McNulty
18.06.2020 10:23:19 (muokattu 18.06.2020 10:29:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

yanera: Käsittääkkseni Dimebackilla oli jotain bassokaiuttumia myös kytkettynä omaan ketjuunsa.
 
Dimebag, ei back ;)
 
Ja niin, tavallaan oli ja ei. Kyllä kyse oli ihan kitarakaapista. Se oli varustettu 2x15" elementeillä. Monestihan tuo kyseinen kaiutinkoko liitetään bassostyrkkareihin ja kaappeihin, mutta kyllähän blues-kitaristit käyttivät 15" elementtiä kitaravahvistimissakin.
 
Dimebagilla oli Randall Warhead -nimikkovahvistimen alla 4x12" ja 2x15" kaapit. Tuon 2x15" kaapin nimi taisi olla joku Subsonic Detonator tai vastaava. Sillä kaiketi haluttiin lisätä äänenpainetta ja alataajuuksien toistoa... olihan Panteran live-esiintyminen yhden kitaristin varassa. Soundia tukevoitettiin siis vahvistin- ja kaiutinosastolla... sen lisäksi että sitä oli jo "tuplattu" räkkimallisella MXR Flanger/Doubler -efektillä.
 
Edit: Hauskintahan koko jutussa on se, ettei Dimebag oikeastaan koskaan käyttänyt Warhead-nimikkovahvistintaan. Paitsi clean-soundeihin... ja niitä clean-soundisia osuuksia Panteran raidoilla on toki tunnetusti vähemmän. Randall julkaisi myöhemmin Warhead X2 vahvistimen, joka taisi olla Dimenkin mieleen enemmän mitä tuo ensimmäinen versio.
 
moving in stereo
Kefiiri
18.06.2020 10:29:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J.Nikkanen: Totaalisen turhaa hommaa roudata keikoille mitään järkkysuuria vehkeitä jos multa kysytään. Kitaralla riittää 1x12" kombo ja sama pätee bassoon jos käytössä on PA. (edit: mutta toki esim. 2x15" kaapissa on enemmän munaa ja rokkenrollia!)
 
Treeniksellä tärkeintä on puukottaa sitä saundia niin paljon että kaikesta saa selvää, siihen ei kovin kummoisia vehkeitä tarvitse ja mitä leveämpää saundia joku soitin tuuttaa, sitä paskempi lopputulos.

 
Tämähän on justiin näin.
 
Dave Lindholmilla oli joskus sata vuotta sitten kitarakaappina 2x15" alumiinikeskiöillä. Soundi oli asiallinen, varmaan ekutettu tarpeettomat alueet pois.
 
En ole musiikin asiantuntija.
s151669
18.06.2020 12:55:48
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on DR200-kloonin alla Marsun 4x12 bassokaappi. Normaalia kitarakaappia syvempi mutta muuten samankokoinen. Jotkut Eminencet siellä tiettävästi on, ikinä en ole avannut ja tutkinut.
 
Ihan hyvin tuo on kitarallakin toiminut mitä olen kokeillut.
 
Nyt vaan muistetaan että tuo nuppi ei ole ns. moderni bassonuppi eikä ole kaappikaan. Moderneilla bassokamoilla sanoisin kuten muutkin jo ovat sanoneet, että unohda koko juttu.
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
basisti1971
18.06.2020 18:10:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
yanera: Onko kenelläkään kokemusta kytkeä kitaranuppi bassokaappiin ja saada siitä kunnon saundit.
 
Sellaiset nobodyt kuin Jimi Hendrix ja Paul Kossoff tuonkaltaisen yhdistelmän kai suuremman yleisön tietoisuuteen toi, joten kun 80-90-lukujen taitteessa bassoläjänä oli JMP1959 ja JCM800-sarjan 412 ja 215 bassokaapit, pitihän toki kitarallakin kokeilla.
 
Ainakin mun korvaan soi odotetun komiasti, tosin luomusärö vaati kokolailla rankkaa kuulonsuojausta.
 
Se, ovatko nuo kaapit kenenkäkin mielestä bassokaapit vai ei, ja toki sekin mitä kukin soundiltaan kaipaa, määrittelee toki toimiiko omassa setupissa vai ei.
 

 
yanera: Cleanit, säröt, soolot jne ulos? Miten mahtaisi toimia?
 
Hyvin toimii, jos 60-70-luvun blues/rock/hard-rock soundit on toiveissa.
80-luvun puolivälistä eteenpäin soundimaailma muuttui varsin radikaalisti joten jos jotain sellaista haikailet, voi olla tekemätön paikka.
Tai ainakin niin hankalaa ja monimutkaista ettei kannata.
 

 
yanera:Itse en ole päässyt testaamaan, mutta tekisi mieli hommata 2x10 bassokaappi lisäksi tuohon 2x12 kitarakaappiin ja testata kuinka soi.
 
Kuten tuossa ylläkin jo todettiin, kahden random kaapin yhdistäminen harvemmin toimii.
 
Harvemmin toimii vaikka kyseessä olisi kaksi kitarakaappiakin, joten sekalaisten basso- ja kitarakaapin yhdistäminen on kokolailla tuhoontuomittu ajatus.
"Toimii" luultavasti vain yhdellä ainoalla äänenpainetasolla mieluisasti.
 
Jos taitoa, aikaa ja rahaa riittää, varmasti on mahdollista yhdistää kitara- ja bassokaappi niin että yhdistelmä toimii bi-amppaamatta.
80- ja 90 luvuilla kun räkkipäätteet hivenen aikaa olivat kuuminta hottia, varsin monet ajoivat erilaisia kaappeja erilaisten päätteiden läpi.
Päätteitä syötettiin joko etusista tai efektipurkeista.
Jos luotettavasti valmiiksi toimivaksi testattua yhdistelmää ei netin syövereistä löydä, saa kyllä laskeskella, simuloida ja testata sydämensä kyllyydestä.
 
Huomattavasti helpommalla tuossa tapauksessa pääsee mallintavalla nupilla/efektillä ja PA-kaapilla, oli se sitten perinteinen etupääpömpeli tai instrumenttikaapiksi naamioitu.
 
T:Samuli
 
juici
18.06.2020 20:27:15
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näkisin asian niin, että bassokaapista alkaa olla enemmän iloa siinä vaiheessa, kun kitarassa on matalampi vire. 1990-luvun alun autenttisia death metal -kitarasoundejahan tehtiin käyttämällä jotain riivattua säröpedaalia ja soittamalla bassovahvarin läpi.
 
Baritonikitaraankin jos haluaa enemmän botnea niin se bassokaappi voi olla hyväkin vaihtoehto. Toisaalta kitarakäytöön tarpeelliset taajuudet ja äänenpaine saadaan aikaan kyllä tarvittavan suurella määrällä kaiutinpinta-alaakin.
 
"Juici meni ravintolaan ja tilas tarjoilijalta: "Jekku ruuan kans!" "Taidatkin olla sellainen anagrammijätkä", kommentoi tarjoilija." -Jabe
J.Nikkanen
19.06.2020 12:42:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: Mulla on DR200-kloonin alla Marsun 4x12 bassokaappi. Normaalia kitarakaappia syvempi mutta muuten samankokoinen. Jotkut Eminencet siellä tiettävästi on, ikinä en ole avannut ja tutkinut.
 
Ihan hyvin tuo on kitarallakin toiminut mitä olen kokeillut.
 
Nyt vaan muistetaan että tuo nuppi ei ole ns. moderni bassonuppi eikä ole kaappikaan. Moderneilla bassokamoilla sanoisin kuten muutkin jo ovat sanoneet, että unohda koko juttu.

 
Aivan! HHn ja Marsun vanhoista 412 bassokaapeista mukavia kokemuksia niin kitaralla kuin bassolla. Eivät tarjoilleet kovin kummoista alataajuus saundia vaan melko värittynyttä mutta toimivaa, hyvin erottuvaa (keskiäänivoittoista?) bassosaundia, kitarallakin irtosi hyvät saundit ja se säröbasso saundi - uuh! Hyvin tuuttas.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti