Muusikoiden.net
23.10.2020
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Transistori vahvistimen alkurutina
1
rutero79
13.11.2018 09:23:26
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sitä tässä ihmettelin, että onko normaalia että vahvistin sihisee ja rutisee muutaman minuutin kun sen laittaa päälle? Volumet siis kaikki nollassa. Puhutaan myös varsin pienestä häiriöstä mutta kuitenkin hyvin selvästä. "Noise floor" ikäänkuin laskee sitten kun ollut vähän aikaa päällä. Tarvitsevatko kaikki vahvistimet lämmitysajan kunnes toimivat häiriöäänten kannalta optimaalisesti?
 
Ihmetyksen kohde on yamahan class d thr 100 vahvistin. Pidin sitä sivuttain pitkään mikä manuaalissa kiellettiin, mutta tuskin siitäkään mitään vauriota on tullut.
 
basisti1971
13.11.2018 09:57:02 (muokattu 14.11.2018 08:16:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
rutero79: Sitä tässä ihmettelin, että onko normaalia että vahvistin sihisee ja rutisee muutaman minuutin kun sen laittaa päälle?
 
Ei ole normaalia.
Joillain vahvistintopologioilla tuota kyllä esiintyy kunnes päätelaitteiden lämpötila sekä virtalähde ja/tai biasjännite stabiloituu, mutta tuolloin kytkennässä on yleensä myös apukytkentä joka mykistää ulostulon ennaltamääritellyksi ajaksi.
 

 
Instrumenttivahvistimissa yksi yleisimmistä (käynnistys-)rutinan aiheuttajista ovat kytkimelliset ulkopuolisten liitäntöjen jakit, eritoten efektilenkin jakki/jakit.
Tuon pystyy kokeilemaan ja "väliaikaispysyvästi" eliminoimaankin lyhyellä jomppipiuhalla tai TR oikosulkuplugilla jos lenkki on yksijakkinen.
 
Kenkkuilevien kontaktien puhdistaminen onnistuu ainoastaan laitteen purkaen. Reiästä bisnesöljyä ruikaten ja plugia reikään runkaten saattaa saada aikaiseksi tilapäisen helpotuksen joka olisi tullut vahvistinta taikalitkuin sotkemattakin, varsin usein nuo kytkimet kun ovat sellaisia joiden kontakteihin on uittamatta vaikea saada mitään nestettä väliin.
 
Toinen yleinen vika on kylmäjuotosten aiheuttamat rutinat, löytyvät helpoiten antamalla piirilevylle kylmäspraytä ja lämpöä vuorotellen.
 
EDIT:
 
Niin ja se kolmas jota etenkin papukaijatietoviisaat netissä alati toitottavat meinasi unohtua, poikkeuksetta syytetään vikaan kuin vikaan virtalähteen suotokonkkia :).
Toki nuokin vikaantuvat, mutta pääsääntöisesti niin että kuivuminen ja läpilyönnit kuuluvat joko häiriöinä tai soundin heikentymisenä jatkuvasti.
Elektrolyyttikondensaattori kun ei ilman tietyllä tapaa suoritettua reformointia itsekseen korjaannu, eikä yleensä silloinkaan kuin korkeintaan auttavasti ja väliaikaisesti.
 

 
rutero79: Tarvitsevatko kaikki vahvistimet lämmitysajan kunnes toimivat häiriöäänten kannalta optimaalisesti?
 
Periaatteessa kyllä, mutta pääsääntöisesti tuo aika on nykyisin instrumenttivahvistimissa käytetyillä vahvistintopologioilla muutamasta millisekunnista muutamaan sekuntiin.
 

 
rutero79: Ihmetyksen kohde on yamahan class d thr 100 vahvistin. Pidin sitä sivuttain pitkään mikä manuaalissa kiellettiin, mutta tuskin siitäkään mitään vauriota on tullut.
 
Nykyvahvistimissa on ainakin mun kokemuksen perusteella niin kehittyneet lämpösuojaukset ettei vahvistimen asennolla ole merkitystä.
Lämmöntuotto D-luokan vahvistimilla on muutenkin äärimmäisen pientä perinteisempiin A/B luokan vahvistimiin verrattuna (A-luokasta toki puhumattakaan) joten vaikea uskoa että tuo olisi asiaan vaikuttanut ellei rutinat ole ilmenneet vasta tuon "väärän" käyttöasennon jälkeen.
 
D-luokan vahvistimen rakenne on kuitenkin sellainen että potentiaalisia audiosignaaliin rutinaa aiheuttavia komponentteja on yllinkyllin, ja jos virtalähdekin on hakkuri, määrä tuplaantuu.
Ja aiheuttajat ovat senlaatuisia etteivät rutinat ainakaan vähene ajan kuluessa.
 

 
Jos syypää rutinoihin ei ole efektilenkin tms. jakit, takuuseen vaan jos on sen ikäinen että takuu on vielä voimassa.
Vikapäänä eteenpäin jos takuu ei ole voimassa.
 
T:Samuli
 
rutero79
13.11.2018 10:31:52 (muokattu 13.11.2018 10:59:33)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksesta. Veikkaan että ongelma liittyy kerrostalon huonompaan sähkönlaatuun. Mielestäni omakotitalossa ei vastaavaa ongelmaa esiintynyt. Toinen asia saattaa olla se kun laitoin liian nopeasti päälle kuljetuksen jälkeen jossa saattoi kertyä kosteutta yms.
 
Ongelmaa vähensi maadoitettu pistorasia keittiön puolelta mihin ei muita laitteita kytketty. Täytyy vielä korostaa, että hyvin pienestä häiriöstä on vaan kyse. Lievä sihinä jää kun lämpiää ja volumet nollassa. Täysin hiljaista vahvistinta ei taida ollakaan, ellen nyt täysin väärässä ole. Lähinnä vaan ihmettyttää tuo ajallinen käytös.
 
Testasin putkivahvaria samoilla sähköillä ja siinä ei mitään sihinää. Huollon tarpeessa ilmeisesti sitten on.
 
basisti1971
14.11.2018 08:45:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
rutero79: Kiitos vastauksesta.
 
Ole hyvä.
 

 
rutero79: Veikkaan että ongelma liittyy kerrostalon huonompaan sähkönlaatuun. Mielestäni omakotitalossa ei vastaavaa ongelmaa esiintynyt. Toinen asia saattaa olla se kun laitoin liian nopeasti päälle kuljetuksen jälkeen jossa saattoi kertyä kosteutta yms.
 
Kosteuden vaikutus on epätodennäköisempi, sitä olisi pitänyt olla todella paljon, mutta huonot sähköt ja maadoitus kyllä saattavat ylimääräisiä häiriöääniä aiheuttaa.
Nuokin kyllä yleensä jatkuvasti ja satunnaisesti kun kuorma muuttuu, ei tuolla kertomallasi tavalla.
 

 
rutero79: Ongelmaa vähensi maadoitettu pistorasia keittiön puolelta mihin ei muita laitteita kytketty.
 
Nykylaitteet, etenkin digitaalitekniikkaa sisältävät likipitäen vaativat maadoitetun pistorasian käyttämisen.
Maadoittamattomassa pistorasiassa rutinoita ja kohinoita on vaikea välttää.
 

 
rutero79: Täytyy vielä korostaa, että hyvin pienestä häiriöstä on vaan kyse. Lievä sihinä jää kun lämpiää ja volumet nollassa. Täysin hiljaista vahvistinta ei taida ollakaan, ellen nyt täysin väärässä ole.
 
Totta, likipitäen kaikki vahvistimet sihisevät korvinkuultavasti.
 
A-luokan vahvistimet ovat häiriöääniltään hiljaisimpia, mutta lukuunottamatta pieniä SE-putkivahvistimia, A-luokan vavistusasteita on instrumenttivahvareissa ainoastaan esivahvistinasteissa.
 
Etenkin D-luokan pääteasteet sihisevät aina, rakenteeseen olennaisena osana kuuluva lähdössä oleva alipäästösuodin ei pysty esimerkiksi kytkentätaajuuden kaikkia komponentteja pois suodattamaan ilman että äänenlaatu kärsii ja/tai kustannukset karkaavat käsistä.
Lisäksi kuluttajaelektroniikan puolijohteet -etenkin operaatiovahvistimet- ovat laadultaan mitä sattuu, ja asiaa ei auta ketjutettujen vahvistinasteiden suuri määrä.
 

 
rutero79: Testasin putkivahvaria samoilla sähköillä ja siinä ei mitään sihinää.
 
A/B putkivahvistimet eivät pääsääntöisesti sihise läheskään yhtä pajon kuin A/B transistorivahvistimet, päätemuuntaja toimii toisaalta kaistanpäästösuotimena, ja toisaalta vaimentaa huomattavasti aiemmissa vahvistusasteissa syntyneitä yhteismuotoisia häiriöitä jotka kumoutuvat sitä paremmin mitä symmetrisempi päätemuuntaja on.
A-luokan SE putkivahvistimissa tuota kumoutumista ei tietenkään tapahdu.
 
Putkivahvistimien sihinätaipumusta lieventää myös usein transistorivahvistimista poikkeava äänenvärin säätötapa, kuten myös sounditottumukset.
 

 
rutero79: Huollon tarpeessa ilmeisesti sitten on.
 
Jos takuu ei ole voimassa, ja ellei diagnosointi ole ilmaista, huollon tarve kannattaa selvittää vaikkapa vertailemalla liikkeessä samanlaiseen, voihan toki olla että kyseessä on ominaisuus eikä vika.
Vaikkei missään nimessä pitäisi tuolla lailla ainakaan mun mielestä käyttäytyä.
 
T:Samuli
 
rutero79
15.11.2018 06:33:31 (muokattu 15.11.2018 10:22:06)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos toistamiseen. Kävin aikoinaan kolmen opintoviikon kurssin "sähkötekniikan perusteet", mutten tästä juuri mitään ymmärtänyt. Monet muut varmasti ymmärtävät paremmin, eli hyödyllisempää heille vastaavassa tilanteessa. Siitäkin kiitos.
 
Huomasin että häiriöitä tulee ja menee, ja laite useimmiten on hyvinkin hiljainen. Ilmeisesti jokin ulkopuolinen asia aiheuttaa niitä. Jotkut myös kertoivat että laite on tältä osin hyvin hiljainen, mutta toiset taas olivat aivan päinvastaista mieltä. Tuskinpa nyt komponenttien laadun vaihtelustakaan johtuu näin suuret mielipide-erot.
 
Takuu meni jo umpeen, että eiköhän näillä mennä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti