Muusikoiden.net
21.02.2019
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaapin äänen tummuus "matalalla" äänenvoimakkuudella
1
Kaijis
27.01.2018 23:54:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve vaan!
 
En tiedä oliko tuo "FAQ: Putkivahvistimen tehoista ja impedansseista" -ketjuun laittamani kysymys liian tyhmä, järjetön tai liian tylsä ja pitkä jaarittelu, vai eivätkö forumin käyttäjät lue kyseistä ketjua lainkaan, joten copy-pastean alkuperäisen kysymykseni tähän kommenttien toivossa.
 
Vaikka vuosia olen jo soitellut, niin vahvistinkaappien maailmaan olen tutustunut vasta viimeisten 3 kuukauden aikana, joten tietoa kaappien, kaiuttimien ja nuppien yhdistelmistä ja vaikutuksista toisiinsa minulla ei vielä oikeastaan ole.

Tällä hetkellä vahvistimen virkaa hoitaa Mesa Express 5:25 (combo, ei plus-versio) ja treeniksellä kaappeina Marshallin 2x12" 1936, jonka sisällä Celestionin V30:t ja Diezelin 4x12" Front loaded G12K-100 elementeillä, joista tosin käytän vain yhtä kerrallaan. Molemmat kaapit ovat monona 8 ohmisia.

Marsun kautta soitettuna Mesa kuulostaa kirkkaalle ja tiukalle jo melko maltillisilla volyymeilla ja ääni "aukeaa" volumenupin osoittaessa noin klo 8-9 välille. Tämä on hienoa ja aikalailla sellainen hyvin leikkaava ja erottuva, middlekäs soundi, jota haenkin ja joka bändin kanssa soittaessa istuu miksiin hyvin. Toki bassoa ja attackia voisi olla hitusen enemmän, mutta niitä onneksi sentään on. Oman äänen voi siis sovittaa vahvistimen volumenupilla sopivalle tasolle siten, että muutkin bändin jäsenet kuulevat omat instrumenttinsa, eikä treenejä tarvitse vetää niin, että koko treenis siirtyy perustuksillaan.

Mutta. Diezelin kautta soitettuna ilmenee sellainen ongelma, että kaapin ääni ei aukea ennen kuin vahvistimen volumenuppi menee yli klo 11:n, jolloin muiden bändin jäsenten instrumentteja ei enää meinaa kunnolla kuulla, eikä oikein omia ajatuksiaankaan, elleivät muut ruuvaa huomattavasti lisää meteliä omista laitteistaan. Jos Diezelillä yrittää soittaa inhimillisellä äänenvoimakkuudella, volumen osoittaessa alle klo 11:n, soundi on lähes pelkkää bassoa, eikä minun ja basistin soittoja meinaa erottaa toisistaan lainkaan - varsinkaan jos ei seiso suoraan Diezelin edessä. (Tätä ongelmaa on myös kovilla volyymeilla soitettaessa, mutta vähemmän.) Kovilla volyymeilla Diezelin ääni on hunajaa ja varsinkin yksinään treeniksellä soittaessa täyttää huoneen kivasti, joten en siitäkään raaskisi luopua.

Kysymys kuuluukin, voiko Diezelin kaapin soundin tummuus matalilla äänenvoimakkuuksilla johtua vahvistimeni suhteellisen pienestä tehosta (30w) kaapin tehonkestoon (400w) nähden vai onko noiden G12K-100 elementtien ominaisuus, että niille pitää vaan antaa reilusti hönkää, että aukeavat? Eli olisiko tehokkaammalla - ja ehkä myös kirkkaammalla, nupilla mahdollista saada Diezelistä ulos vähän middlevoittoisempaa soundia pienemmällä äänenvoimakkuudella?

Periaatteessa kiinnostaisi hankkia jokin nuppi kaveriksi tuolle Diezeille, mutta mahtaisikohan nupin hankkimisen sijaan kaapin vaihto olla parempi idea? Jos vaikka löytäisi jotain noiden välimaastosta..

Treeneissä tuli huomattua myös, että jos Diezelin läpi soittaa Mesan cleanilla kanavalla ja tube screamerillä, niin soundiin saa älyttömästi lisää middleä ja trebleä. Soittelisin varmaan näin, jos en tykkäisi tuon vahvarin omasta säröäänestä niin paljoa. Tube screameriä käytän lähinnä boostina, eikä sen tarjoama särösoundi pelkiltään ole ihan mun juttu.
 
markkuilari
28.01.2018 03:27:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Samaa "ongelmaa" täälläkin. Mesa Roadster ja Marshallin MF400 kaappi noilla samoilla elementeillä. Bändin kanssa tarvitsee pitää bassot nollissa, middlet ja treblet tapissa, että leikkaa läpi, eikä mene pelkäksi huminaksi. Vaihdoin kahden elementin tilalle V30:set, niin nyt on ihan hyvä, mutta olisihan se kiva olla edes hieman säätövaraa. Ehkä pitäisi vaihtaa ne kaksi muutakin 100-K:ta pois, mutta kun ei jaksa veivailla, ja kun se alapääkin on nyt niin mukavan tuhti. Erilaisia mikkkejäkin on tullut kokeiltua aika montta sorttia, ja sopivimmat ovat olleet SD TB-5, TB-6 ja DiMarzio Evo 2. Kai sen ongelman saisi EQ pedaalilla ratkaistua, mutta henkilökohtaisesti ei kiinnosta siihen lähteä, kun ei noita muitakaan pedaaleita muutenkaan oikein kiinnosta viritellä.
 
Guitarfreak
28.01.2018 08:31:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kaappi lattialla? Kaapin kun nostaa ylös nii osa muhjusta häviää. Myös seinä/nurkka takana aiheuttaa bassoboostia...
 
Käärinliinoissa ei ole taskuja ja kaurapuurollakin elää ihan hyvin. :D - Steelduck
markkuilari
28.01.2018 23:48:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Guitarfreak: Onko kaappi lattialla? Kaapin kun nostaa ylös nii osa muhjusta häviää. Myös seinä/nurkka takana aiheuttaa bassoboostia...
 
Polven korkeudella, puoli metriä seinästä/nurkasta. Ei ole kun reilu 40m2 treenis niin ei ihan hirveän kauas seinästä voi laittaa. On viritelty kaiken maailman bassoansaa ja kulmasohvaa, matalien taajuuksien hillitsemiseksi. Taitaa vaan olla Mesa+OS kaappi+G12K-100, sellainen yhdistelmä joka tuuttaa sitä alapäätä. Toisen kitaristin Koch Powertonella ja jollain 4x12 Laneyn kaapilla ei läheskään samaa "ongelmaa", tosin siihen taas kaipaisi vähän enemmän ytyä.
 
paskiaispaska
28.01.2018 23:56:00
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itellä oli mesan ja g12-65 heritagejen(suljetussa ja portatussa) kanssa samaa ongelmaa, mutta vaihto alnico kaiuttimiin poisti basso-ongelmat :) Yksin soittaessahan tuo ei niin kivalta kuullosta ku ei kitara jytise sillälailla, mutta se onki bändisoitossa sit jokatapauksessa basistin heiniä ne alataajuudet ja ei sinne voi tielle mennä kitaran kanssa :P
 
Guitarfreak
29.01.2018 06:49:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ookoo. Taitaa noi kaappien mittasuhteet/rakenteet olla semmosia että sitä botnea vaan tulee ja elementit jos vielä vahvistaa asiaa niin lämmintä ilmaa sieltä sit tulee.
 
Sit lähestymistavat on melki uudet elementit - joissa ei nii jykevä botne tai jos jaksaa iteroida nii eq efektilooppiin tai laittaa kaapin sisälle akustiikkalevyä/jotain muuta pehmeää. :)
 
Käärinliinoissa ei ole taskuja ja kaurapuurollakin elää ihan hyvin. :D - Steelduck
iec
29.01.2018 13:04:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Guitarfreak: Ookoo. Taitaa noi kaappien mittasuhteet/rakenteet olla semmosia että sitä botnea vaan tulee ja elementit jos vielä vahvistaa asiaa niin lämmintä ilmaa sieltä sit tulee.
 
Sit lähestymistavat on melki uudet elementit - joissa ei nii jykevä botne tai jos jaksaa iteroida nii eq efektilooppiin tai laittaa kaapin sisälle akustiikkalevyä/jotain muuta pehmeää. :)

 
Halvimmalla ja helpoimmalla luultavasti pääsee, jos saa laitettua eq:n tai parametrisen eq:n sinne efektilooppiin (jos vahvarissa sellainen on). Bossin GE7 on jotain 60 euron paikkeilla käytettynä ja uutenakin 100 euron paikkeilla. MXR tekee myös laadukkaita equja, tosin hieman kalliimpia kuin tuo Boss. Jos etsii todella halpaa, voi löytyä uutena alle 40 eurollakin, mutta en mene takuuseen laadusta.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Kaijis
04.02.2018 13:15:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Guitarfreak: Onko kaappi lattialla? Kaapin kun nostaa ylös nii osa muhjusta häviää. Myös seinä/nurkka takana aiheuttaa bassoboostia...
 
Joo, lattialla on ja seinään yleensä 1-2m. Täytynee kokeilla nostaa se jonkun päälle.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti