Muusikoiden.net
16.02.2019
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitarakamat treeniksellä
1 2
JuSu
14.01.2018 08:57:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve!
 
Tässä painiskellaan soundien kanssa treenisolosuhteissa. Molemmilla kitaristeilla käytössä 2x12" -kaapit. Alunperin ongelmana oli volume, jota pyrittiin ratkaisemaan nostamalla kaapit korkeammalle. Tämä auttoikin alentamaan treenivolumea, mutta nyt on ongelma on soundin laatu. Vaikka soundin saakin säädettyä hyvin bändimiksiin, ampuu se kaappi itselle (lähes) suoraan korvaan, eli tulee aika kovaa, mikä tekee soittamisesta epämiellyttävää. Lisäksi tuollainen bändimiksiin sopiva soundi on melko terävä ja kirkas, mikä ei ainakaan paranna kokemusta.
 
Tästä tosin pääsee, kun astuu hieman syrjään kaapin edestä. Mikä taasen juontaa seuraavaan haasteeseen, jo 2x12" kaappi takaa-avoimenakin on varsin suuntaava, eli kitara- ja kokonaissoundi vaihtelee runsaasti riippuen, mistä sitä kuuntelee.
 
Tiedän, että nämä ovat ikuisuuskysymyksiä ja jonkinlaisia kompromisseja pitää tehdä. Miten olette ratkaisseet näitä? Kamapuolella, olisiko esim. takaa-avoin 1x12" aseteltuna kallistettuna lattialle paras ratkaisu levittämään soundia? Onko joku tietty kaappityyppi/malli/merkki, joka on suunniteltu tätä ajatellen?
 
Että mitä että?
 
Kiitos, kun jaatte kokemuksianne/viisauttanne.
 
JuSu
 
"I have more faith in my plumber than I do in the eternal being. Plumbers do a good job. They keep the shit flowing." -Charles Bukowski
Kefiiri
14.01.2018 09:12:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan se vaikea saada kitaroita erottumaan, mutta ei sitä puukkotrebleä mun mielestä tarvita mihinkään. Itse ruuvaan treblen melkein nollaan, bassotkin vähiin niin että jäljelle jää keskialue. Kuuntelen vahvaria edestä, samasta suunnasta mistä soittokaveritkin sen kuulevat, ja yritän saada äänenvoimakkuuden balanssiin toisten kanssa. Lopputulos ei kuulosta miltään pyöreältä jatsisoundilta kuitenkaan.
 
Vahvari on takaa avoin 1x12" combo, viime ajat se on ollut tuolilla, saisi olla ylempänäkin.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Guitarfreak
14.01.2018 09:58:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ekana tietty erottelevuus tulee sovituksellisista jutuista. Ts. Soittakaa eri juttuja :)
 
Sit edellisiin sopivat soundit => erottelee lisää.
 
Suljetut 2x12 kaapit on luonteeltaan suuntaavia ja ainakin itsellä Mesan Recto 2x12 on tosi botnekas -> muhjua jos ei oo varovainen.
 
Bassosoundista voi myös leikellä alamiddleä (150-400hz) jolloin kitaralle jää tilaa => parempi erottelevuus. Laulusta pois botnet PA:sta nii ei humise :)...
 
Mut jos alkaa noi oleen käytetty nii sit vaan tuolille vaffarit. Itse en tykkää ja laitan lisää volaa tai sit roudaan 4x12sta paikalle jossa on midlekkäämpi soundi jolla erottelee paremmin :)...
 
Paras tulos tulee sillä ku sovittaa biisit nii että kaikille on tilaa ja sit eri funktioihin sopivat soundit (leikkaava kun pitää leikata/pehmeä kun pitää kompata jne...)
 
Käärinliinoissa ei ole taskuja ja kaurapuurollakin elää ihan hyvin. :D - Steelduck
hallu
14.01.2018 10:03:36
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Me ollaan painittu tietenkin saman ongelman kanssa koska ei kai tuo ole mikään helppo pala ratkottavaksi. Mulla on 1x12 umpikaappi ja pieni nuppi ja toisella kitaristilla on 1x12 kombo jotka majailee suppareiden päällä rumpalin molemmin puolin. Kun on punkbändi, niin on aik akovakätinen rumpalikin mikä ei erityisesti auta soittodynamiikkaa säädettäessä:-D . Basistilla on kamat vasemmalla seinustalla (yritettiin saada kamat mahdollisimman lava-asetelmaan). No eihän se lava-asetelma onnistu kun meidän laulaja laulaa viereisessä tarkkaamossa jossa se kuulee meidät muut studiomonitorien kautta ja saa säädettyä balanssin mieleisekseen. Tähän mennessä paras balanssi mitä ollaan saatu, tehtiin niin että soitettiin kaikki soittimet rumpuja lukuunottamatta pöydän kautta ja kuuntelu pelkästään monitoreista eli kitaroiden omat kajarit vaimennettiin kokonaan. Tämä toimi varsin hyvin ja mahdollisti sen, että me kaikki voidaan olla samassa tilassa. Tämän ratkaisun heikkous on vaan siinä, että me kaikki jäädään rumpalin jalkoihin. Seuraavaksi ollaan ideoitu, että hommataan rumpujen ympärille sellaiset pleksisermit.... tai viedään se rumpali paukuttamaan sinne tarkkaamoon :-D . No meillä on hyvin vaimennettu kämppä, mutta se on pieni... ihan liian pieni viidelle jätkälle. semmoisessa luukussa kaikki menee vähän vaikeaksi.
 
No huomannet, että mun neuvoja ei kannata kuunnella, koska tää meitin touhu on tuollaista ylläkuvatunlaista turaamista. Mä luulisin, että on vain kaksi varmasti toimivaa ratkaisua. Ensimmäinen on hankkia riittävän iso treenikämppä (esimerkiksi jumppasali) ja toinen on kerätä kolehti ja ostaa rumpalille sähkörummut :-D.
 
Elämä on reiässä rattoisaa......
Åboensis
14.01.2018 12:04:16
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuten tuolla jo aiemmin todettiinkin, erottuakseen bändiolosuhteissa kitara tarvitsee nimenomaan keskialuetta, ei yläpäätä. Tällöin myös äänenpaineen tarve todennäköisesti ainakin hieman pienenee.
 
Valitettavasti yleispätevien ohjeiden antaminen on vaikeaa, koska treenikset ovat niin erilaisia samoin kuin bändit ja soundimieltymyksetkin. Itse olen kuitenkin huomannut, että vahvistimen ylös nostaminen lähes aina helpottaa kuuntelun järjestämistä (harvallapa meistä on korvat nilkoissa ;D), samoin kuin bändin kokonaisvolumen laskeminen niin alas kuin mahdollista (kyllä, melkein mitä tahansa musiikkia voi soittaa hiljempaa kuin nupit kaakossa, jos haluaa).
 
Oman vahvistimeni volumen asetan siten, että voin kitaralla säädellä äänenpainetta (ja soundia) tarvittaessa vaikka kesken kappaleen - käytännössä vahvistin on hieman liian kovalla komppaamiseen, mutta soolot leikkaavat kivasti läpi. Kitaran volapotikalla valitsen sitten kulloisenkin käyttövolumen asteen. Pysyttelen treeniksellä vahvaimen lähituntumassa, en kuitenkaan suoraan sen edessä, jotta ei blokkaa kombon ääntä muilta. Näin kuulen sen itse ja muutkin kuulevat sen.
 
"Get some better tone and youre there - volume you dont need." - Scotty Moore Jeff Beckille
LaMotta
14.01.2018 12:41:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sirinäsoundi talttuu equlla.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
J.Nikkanen
14.01.2018 12:41:19 (muokattu 14.01.2018 12:42:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä on vain yksi kitaristi mutta ongelmat ratkesivat hyvinkin pitkälti kaiutinelementtejä vaihtamalla. Suljettu 2x12" kaappi ajossa, mun mielestä pelaa paremmin kun on pystyyn käännetty, vaaka-asennossa melko vittumaisesti töräyttelee jotain taajuuksia tehden yleissaundista helpommin paikoin epäselvää puuroa.
 
Vaimennusmatskua on, seinissä ja katossa. Sen verta perseelleen kyllä tehty että uusiksi menee kun löytyy sopivasti aikaa ja inspiraatiota. Tällä hetkellä vaimentavat lähinnä ylä- ja keskiääniä jolloinka matalat taajuudet korostuvat entisestään.
 
Ex-bändin kanssa jossa kaksi kitaristia, ruuvattiin saundit niin hiljaiselle että esmeks rumpali ei kuullut lainkaan soolokitaristia. Asia ratkaistiin erittäin maltillisella voimakkuudella pauhaavalla lattiamonitorilla johon ohjattiin siis vain soolokitara.
 
Pitäisi kyllä varmaan testata jonkinmoinen 1x12"' OS kaappi että mitenkä toimisi tässä nykytriossa. Saattaisi olla melko hyväkin ratkaisu.
 
Kefiiri
14.01.2018 12:50:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J.Nikkanen: Ex-bändin kanssa jossa kaksi kitaristia, ruuvattiin saundit niin hiljaiselle että esmeks rumpali ei kuullut lainkaan soolokitaristia.
 
Kun rumpalikin malttaa soittaa hiljaa, voi yleisvolan laskea niin alas että kaikki kuuluu millä soundilla vaan. Ei tarvi ekuttaa sillä perusteella että mikä kuuluisi parhaiten mökän läpi.
 
En ole musiikin asiantuntija.
J.Nikkanen
14.01.2018 13:01:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Kun rumpalikin malttaa soittaa hiljaa, voi yleisvolan laskea niin alas että kaikki kuuluu millä soundilla vaan. Ei tarvi ekuttaa sillä perusteella että mikä kuuluisi parhaiten mökän läpi.
 
Ööh... mitä kohtaa et ymmärtänyt? Montako kertaa olet soitellut tuolla ex-treeniksellä mistä esimerkin kerroin?
 
Rumpalilla ohuet kapulat, soitti maltillisella tatsilla kyllä. Äänimiehen vakiokysymys keikoilla: "Soitatko oikeasti noin hiljaa?" Soolokitaristin kamat aseteltiin/suunnattiin lopulta selkeämmän yleissaundin takia niin että ne eivät kuuluneet rumpujen yli. Mökä väärä termi tässä yhteydessä, mutta tämä on mussukoiden.net, vääntäkää ja väärinymmärtäkää just niin paljon kuin haluatte.
 
J.Nikkanen
14.01.2018 13:07:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Sirinäsoundi talttuu equlla.
 
Joo hyvä EQ on hyvä asia. Jos ei moista omista tai halua hankkia niin elementtien vaihtoa vaan. Ihan mielenkiintoisia sivupolkuja tallottavaksi jos aikaa ja inspiraatiota riittää.
 
Kefiiri
14.01.2018 13:10:55 (muokattu 14.01.2018 13:17:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J.Nikkanen: Ööh... Mökä väärä termi tässä yhteydessä, mutta tämä on mussukoiden.net, vääntäkää ja väärinymmärtäkää just niin paljon kuin haluatte.
 
Juu, pahoittelut oman viestini sekavista viittaussuhteista. Periaatteessa olin komppaavinani ajatuksiasi mutta muotoilin huonosti :D
Ja rumpali, jolta kysytään "Soitatko oikeasti noin hiljaa?", on painonsa arvoinen kullassa (tai vaikka platinassa).
 
En ole musiikin asiantuntija.
JuSu
14.01.2018 14:54:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä näkemyksiä ja kokemuksia, kiitos niistä! Palasin juuri treeneistä, ja omat silmät (tai korvat) avautuivat hieman aiheen tiimoilta.
 
Mulla oli mukana Peavey Classic 30 -combo, jota halusin testata rinnan nuppi + 2x12" -setin kanssa. Tässä oli nyt toissisjaisena soundi, ja ensisijaisesti halusin testata, miten soundi leviää ja kuuluu bändisoitossa. Molemmista seteistä sain säädeltyä mielesen ja tarkoitukseen sopivan soundin.
 
Ero tulikin tosiaan siinä, miten se soundi levisi ja miten muut bändin jäsenet sen kokivat. 2x12" -kaapin kautta soundi oli hyvin suuntaava, ja se miltä se kuulosti miksissä, riippui vahvvasti siitä, missä kuunteli.
 
Puolihuolimattomasti lattialle huoneen kulmaan aseteltu Peavey taasen säteili soundia tasaisemmin kaikille, eikä kuulijan sijoittumisella ollut niin suurta merkitystä - toki jonkin verran, mutta ero 2x12" -kaappiin verrattuna oli huomattava. Myös itse kuulin paremmin sen, miltä kokonaisuus kuulosti, eikä oma soundini ollut liian päällä ja dominoiva siihen, missä itse seisoin.
 
Näyttääkin nyt vahvasti sitlä, että hankintalistalle menee jokin laadukas combo, ehkä vahvistettuna lisäkaapilla niitä tilanteista varten, joissa ilmaa pitää liikutella enemmän.
 
Olipas avartavaa.
 
JuSu
 
"I have more faith in my plumber than I do in the eternal being. Plumbers do a good job. They keep the shit flowing." -Charles Bukowski
Laulava Kylätohtori
14.01.2018 15:21:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Juu, pahoittelut oman viestini sekavista viittaussuhteista. Periaatteessa olin komppaavinani ajatuksiasi mutta muotoilin huonosti :D
Ja rumpali, jolta kysytään "Soitatko oikeasti noin hiljaa?", on painonsa arvoinen kullassa (tai vaikka platinassa).

 
Miksi rumpalin pitäisi soittaa niin kauhean hiljaa? Kyllähän kunnon rok und roll soundit vaatii, että niitä rumpuja lyödään tietyllä voimakkuudella. Enkä tarkoita, että se on niin lujaa kuin vain pystyy.
 
Meillä rumpali soittaa niin lujaa kuin hyväksi tuntee - niin soundin kuin tatsin puolesta. Ja muut sitten säätää kamat sen mukaan.
 
Olkoon menneeksi
Åboensis
14.01.2018 15:53:20
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Miksi rumpalin pitäisi soittaa niin kauhean hiljaa?
 
Koska 1) valitettavasti aivan liian iso osa rumpaleista tuntee dynamiikasta vain yhden tason - helvetin kovaa 2) mikä puolestaan on esim. moneen pieneen keikkapaikkaan liian kovaa. Jos rumpali osaa oikeasti soittaa hyvillä soundeilla ja draivilla mutta hiljaisella volumella on hän todellinen ässä.
 
Meillä rumpali soittaa niin lujaa kuin hyväksi tuntee - niin soundin kuin tatsin puolesta. Ja muut sitten säätää kamat sen mukaan.
 
Näinhän se useimmiten menee, eikä siinä mitään. Mutta silloin koko muu bändi on aina rumpalin armoilla. Ja jos (siis nimenomaan JOS) rumpali sattuu olemaan mallia "helvetin kovaa" täytyy muidenkin nostaa sitä äänenpainetta. Itse tykkään siitä, että kaikki bändissä (siis myös rumpali) osallistuvat omalta osaltaan volumenhillitsemistalkoisiin, koska siitä myös hyötyvät kaikki.
 
"Get some better tone and youre there - volume you dont need." - Scotty Moore Jeff Beckille
J.Nikkanen
14.01.2018 16:10:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Ja rumpali, jolta kysytään "Soitatko oikeasti noin hiljaa?", on painonsa arvoinen kullassa (tai vaikka platinassa).
 
Kyllä!
 
Pikkujoulukeikalla viimeksi kävi näin ja äänimies oli oikeasti hölmistynyt kun aloimme tsekissä soittamaan, soitimme kuulemma niin hiljaa. Kaikkea sai töötätä PAsta ulos ja lavasaundi ei sotkeutunut kuulemma siihen saundiin mitenkään. Kaikki tykkäs, kaikki diggas.
 
hallu
14.01.2018 16:28:01
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J.Nikkanen: Kyllä!
 
Pikkujoulukeikalla viimeksi kävi näin ja äänimies oli oikeasti hölmistynyt kun aloimme tsekissä soittamaan, soitimme kuulemma niin hiljaa. Kaikkea sai töötätä PAsta ulos ja lavasaundi ei sotkeutunut kuulemma siihen saundiin mitenkään. Kaikki tykkäs, kaikki diggas.

 
Tähän mekin haluaisimme päästä. Rumpalille ohuemmat kapulat voisi olla yksi konsti toinen jos meidän rumpalis soustuisi lupumaan siitä vastaraotteesta ja soittamaan kuten Charlie Watts kämmenpuoli ylöspäin..... ei se kyllä suostu, mutta voihan sitä ehdottaa.
 
Elämä on reiässä rattoisaa......
73nd3r
14.01.2018 16:38:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JuSu: 2x12" -kaapin kautta soundi oli hyvin suuntaava, ja se miltä se kuulosti miksissä, riippui vahvvasti siitä, missä kuunteli.
Kokeiles pahuuttas sitä 2x12 kaappia selin, eli samassa kohdassa kuin aloituskysymyksen tilanteessa mutta selkä päin soittajaa - sen ei pitäis pilata soundia, mutta voi auttaa siihen riipivään yläpään tuuttaukseen. Joku (Roy Buchanan esim.) on käyttänyt tuota kikkaa keikoillakin.
 
Laulava Kylätohtori
14.01.2018 17:32:12 (muokattu 14.01.2018 17:36:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Åboensis: Koska 1) valitettavasti aivan liian iso osa rumpaleista tuntee dynamiikasta vain yhden tason - helvetin kovaa 2) mikä puolestaan on esim. moneen pieneen keikkapaikkaan liian kovaa. Jos rumpali osaa oikeasti soittaa hyvillä soundeilla ja draivilla mutta hiljaisella volumella on hän todellinen ässä.
 
Näinhän se useimmiten menee, eikä siinä mitään. Mutta silloin koko muu bändi on aina rumpalin armoilla. Ja jos (siis nimenomaan JOS) rumpali sattuu olemaan mallia "helvetin kovaa" täytyy muidenkin nostaa sitä äänenpainetta. Itse tykkään siitä, että kaikki bändissä (siis myös rumpali) osallistuvat omalta osaltaan volumenhillitsemistalkoisiin, koska siitä myös hyötyvät kaikki.

 
Okei, no ehkäpä meillä sitten on sattunut tuuri, koska dynamiikkaa kyllä löytyy. Samoin ollaan keikkapaikoilla saatu kiitosta siitä, että ollaan soitettu niin yleisöystävällisillä volumeilla. Ja pakko myöntää, että kyllä siitä kuuluu suurin kiitos rumpalille. Ja meillä ensimmäinen, joka treenikselläkin on vaatimassa volumea pienemmäksi, on just rumpali.
 
E. Ehkä olen ennenkin tämän kirjoittanut, mutta aina jos esim. laulu ei jostain syystä kuulu tarpeeksi, niin asia on ratkaistu muuten kuin lisäämällä volumea. Taajuuksia korjattu, pa:n ja kitarakaappien paikkaa vaihdettu, muita soittimia hiljennetty, ym. Vinkiksi vaan, että aika harvoin ongelmat ratkeaa sillä, että kaikki vaan vääntää lisää volaa vehkeistään.
 
Olkoon menneeksi
Jukka Häikiö
16.01.2018 19:43:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuollaisen havainnon tehnyt joskus:Takaa avoin 212 kaappi, tai combo, miksei myös 112, sen taakse seinää vasten viistoon vanerilevy, saa olla vähän kaappia isompi. Jakaa ääntä ihan eri tavalla. Ongelmahan tietty on siinä, jos soundi perustuu muuten siihen suljettuun kaappiin. Onhan noita ratkaisuja, vaan vaativat monasti investointeja. Tietty simppelein juttu, jos kämpälläkin pa:n kautta...
 
Pelimanni pizzerian nurkasta päivää...
Keke Urlaub
19.01.2018 22:37:44
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Omalla kohdalla treeneissä alkoi Super-Sonic 1x12 combon kanssa helpottamaan äänen levittämisessä, kun oivalsin laittaa Kochin keinokuorman kaiutinsimun kautta vahvistimen PA:han. EQ:lla pientä hienosäätöä ja vot, kaikki kuullaan. Sinänsä tämä onnistuu myös mikittämällä.
Kyllä 1x12 -combokin osaa suunnata, esim V30 laittaa suoraan eteen aika ilkeätä puukkoa ja parikymmentä astetta sivussa muutaman metrin päässä on paljon kesympi soundi.
Näiden kokemusten pohjalta aloin kyllä suhtautua vahvistinten mikittämiseen ihan eri tavalla...
 
Hei tuota meniskö soittamaan välillä ->
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti