Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Radius
1
jaripat
16.12.2016 14:26:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei se oo tyhymä joka kysyy, eihän..?
 
Jotkut ilmoittaa kitaraa myydessään kaulan radiuksen, mutta miten se mitataan?
Wiki kertoo matikan puolelta, että radius on säde (ympyrän keskipisteestä laidalle), mutta miten tämä siis sovelletaan kitaran kaulalle?
Onko "ympyrän laita" tässä tapauksessa ikäänkuin otelaudan kaarevuus ja jos radius on iso, niin kaarevuutta on vähän? Ainakin olen kuvitellut kitaroista puhuttaessa radiuksen kuvaavan juuri tätä. Mutta miten se mitataan?
 
J.Nikkanen
16.12.2016 14:35:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli kas näin:
 
http://www.warmoth.com/Guitar/images/necks/radius_diagram.jpg
 
Ja vaikkapa tuollainen mitta:
 
http://www.elmerguitar.com/media/ca … 36e95/g/u/guitar_radius_gauge-2.jpg
jaripat
16.12.2016 14:41:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ahaa.. siihen on joku mittalevy..? Vaikka toisaalta nuo ilmoitetut lukemat ehkä on kuitenkin kopioitu valmistajan tiedoista - kenties jopa ymmärtämättä, mistä on kyse. Käytännössähän tuon mittaaminen tosiaan on melko mahdotonta. Ja jos kaula on tosiaan melko tasainen, niin radiuskin on sitten jo aika iso luku...
 
Joo, kiitos!
 
J.Nikkanen
16.12.2016 15:00:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jaripat: Ahaa.. siihen on joku mittalevy..? Vaikka toisaalta nuo ilmoitetut lukemat ehkä on kuitenkin kopioitu valmistajan tiedoista - kenties jopa ymmärtämättä, mistä on kyse. Käytännössähän tuon mittaaminen tosiaan on melko mahdotonta. Ja jos kaula on tosiaan melko tasainen, niin radiuskin on sitten jo aika iso luku...
 
Joo, kiitos!

 
Olen ihan kartongista väkästellyt muutamia kun on pitänyt radiuksia mittailla. Toki jos on ihan hukassa että kummoinen radius on kyseessä niin muutamathan siinä saa askarrella ennenkuin natsaa, mutta muutaman saa tehdä joka tapauksessa ennenkuin kohdilleen osuu mutta ei se nyt niin kovin suuri homma ole.
gunnar
16.12.2016 15:15:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jaripat: Ahaa.. siihen on joku mittalevy..? Vaikka toisaalta nuo ilmoitetut lukemat ehkä on kuitenkin kopioitu valmistajan tiedoista - kenties jopa ymmärtämättä, mistä on kyse. Käytännössähän tuon mittaaminen tosiaan on melko mahdotonta. Ja jos kaula on tosiaan melko tasainen, niin radiuskin on sitten jo aika iso luku...
 
Joo, kiitos!

 
Moi,
 
Ei se ole mitenkään mahdotonta edes ihan "niksi pirkka" konstein.
 
Printtaa ja leikkele tämä paperista irti, kielet pois kitarasta ja mittaamaan:
 
http://kinman.com/images/radius_tmp/radius.pdf
 
-Antti-
 
Groke
16.12.2016 16:18:08 (muokattu 16.12.2016 16:32:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jaripat: Käytännössähän tuon mittaaminen tosiaan on melko mahdotonta. Ja jos kaula on tosiaan melko tasainen, niin radiuskin on sitten jo aika iso luku...
 
Eli eihän se siis olekaan mahdotonta, vaan päinvastoin erittäin simppeliä. Etenkin kun käytännössä sinnepäin-tarkkuus riittää vallan mainiosti. Toisin sanoen, sillä ei siis ole juurikaan käytännön merkitystä, että saadaan jollain NASA:lta lainatulla suurtarkkuusmittarilla selville, että jonkun tietyn kitaran radius on vaikkapa 15,5970524582380000040242421". Sillä kukaan ei tosielämän testauksessa erota sitä muutoin samanlaisesta kitarasta, jonka radius on 15.4" tai vaikkapa 15.7". Joten ainakaan desimaalien suhteen ei siis kannata olla huolissaan.
Ja käytännössähän niitä muita eroja tuppaa varsin usein olemaan enemmänkin kahden verrokkikitaran välillä. Kuten vaikkapa ko. kitaroiden keskenään erilainen kaulaprofiili ja kaulan paksuus, otelaudan leveys, kielien etäisyys toisistaan ja otelaudan reunasta, otelaudan reunan muoto, nauhojen päiden pyöristys, nauhojen koko/muoto/materiaali, skaalan pituus, käytetyt materiaalit pintakäsittelyineen, talla, satula jne.
 
Em. kaltaisten kaarevalla reunalla varustettujen läpysköjen lisäksi on muuten olemassa myös tälläisiä, joiden kanssa kielet siis saavat olla paikoillaan: http://www.stewmac.com/Luthier_Tool … ring/Understring_Radius_Gauges.html
 

 
Sopiva radiushan on joka tapauksessa aina se, joka itse kullekin vain sopivalta tuntuu. Olipa se lukuarvo aivan mikä tahansa, tai vaikkapa täysin tuntematonkin. Varsin pitkälti siis makuasia ja tottumiskysymys.
 
Ja mitä mittaamiseen tulee, niin ainakin vintage-stratojen poikkeuksellisen kuperan 7.25" radiuksen erottaa modernimmista ja litteämmistä stratoista (9.5" tai enemmän) kyllä ihan silmälläkin. Helposti.
Litteimmät sähkisten otelaudat ovat kait yleensä suuruusluokkaa hieman vajaat parikymmentä tuumaa. Eli ei sielläkään päässä mihinkään miljooniin mennä, lukuarvoista puhuttaessa. Tuossa kohtaa tuuma sinne tai tänne ei mitenkään hirmuisesti käytännössä merkkaa. Vain klassisissa kitaroissa taitaa olla täysin tasainen otelauta?
 

 

 
PS.
On hyvä tietää, että varsin moni valmistaja - nykyään myös Gibson ja Fender - tarjoaa kitaroita, joiden otelaudassa on ns. Compound Radius. Joita niitäkin on useita erilaisia. Esimerkiksi niin, että satulan tienoilla otelauta on 10", josta se sitten tasaisesti litistyy ylimpiä nauhoja kohti mentäessä. Jossa radius on vaikkapa 16". Tai vaikkapa 7.25" - 12". Tai kenties 12" - 16". Tai joku muu.
Tämän sivun alemmassa kuvassa on vasemmalla tasaisesti saman radiuksen omaava otelauta ja oikealla Compound Radius -otelauta: http://www.warmoth.com/Guitar/Necks/Radius.aspx
 
Tämänkin asian suhteen kokonaisuus ratkaisee. Eli osaltaan myöskin makuasiat, tottumukset jne. Eli ei siis ole olemassa mitään yhtä oikeaa lukuarvoa. Vaan vain erilaisia kauloja, bodyja, nauhoja jne. Jotka sitten syystä tai toisesta miellyttävät toisia enemmän ja toisia vähemmän.
 
D'oh!
Decadetroll
18.12.2016 10:31:18 (muokattu 18.12.2016 12:46:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nykyisin monet custom pajat tekevät sähkökitaroitakin (tuntuu olevan lähinnä kahdeksankielisissä ja siitä ylöspäin), joissa on ns. loputon (infinite) radius otelaudassa. Elikkäs ovat ihan tasaisia, kuten klasareissa tuppaa olemaan.
 
Ja tähän kaikkeen tietty lisäksi sitten muuttuva radius jne.
 
Edit. Kappas, muuttuva kaarevuus onkin jo mainittu.
 
I am therefore leaving immediately for Nepal, where I intend to live as a goat. Master of Teräskäsi 2016
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «