Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Fender 70's Stratocaster-mallit ja nauhojen koko
1
iron_servant
06.12.2016 00:08:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stratokuume alkanut napata aika tiukkaan otteeseen pitkään jatkuneen Gibson-kauden vastapainoksi, ja suunnitelmissa ois alkaa tsekkailemaan sopivaa stratoa hankittavaksi ens vuoden puolella. 70's style ehdottomasti ykkösjuttu, ja iso headstock oltava tai muuten ei tuu kauppoja!
Mutta sellaista piti kysellä aihetta paremmin tuntevilta kun itse en ole kauhean hyvin nyky-Fender meiningistä kartalla, että millaisia 70's strato-malleja on ylipäänsä nykyään tarjolla, ja millaisilla nauhoilla varustettuna? Omaan makuun vintaget on liian lättänät, vähän enemmän tarvis olla vastusta. Mikeillä ja muilla spekseillä ei ihan niin paljoa ole väliä, koska niitä tulee vaihdatettua joka tapauksessa mielen mukaan, mutta nauharemonttia ei viittis ensimmäisenä ruveta teetättämään vastahankitulle soittimelle.
 
Käytettynä toki tsekkailen parhaani mukaan, mutta oon myös valmis hommaamaan straton uutena, jos löytyy varteenotettavia vaihtoehtoja. Budjetti kuitenkin siinä max tonnin luokassa.
 
Kiitokset avusta!
 
73nd3r
06.12.2016 12:47:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä toi "70's Strato" sulle tarkoittaa?
 
Pitääks olla bullet kaularaudassa?
Mikitys, SSS vai HSS vai täh?
Kolmen ruuvin kaula, vai saaks olla neljä ja contour heel..?
Isolapaisia on monissa malleissa, jotka ei ole nimeltään lainkaan 70.
Isolla läpyskällä löytyy kaikenlaista radiusta.
Ja vaahteraa vai ruususpuuta?
 
Joten: hiukka vaikeeta vielä näillä spekseillä. ;)
 
freakingenius
06.12.2016 13:12:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt tulee äkkiseltään mieleen American Special, jossa pitäis olla 9,5 radius ja medium-jumbo nauhat. American Vintage 70s tai Classic Series 70s vois muuten olla, mutta niissä vintage nauhat.
 
Alfons Åberg
07.12.2016 18:45:29 (muokattu 07.12.2016 18:49:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Isolapaisia on monissa malleissa, jotka ei ole nimeltään lainkaan 70.
 
Yksi yleisimpiä Stratocasteriin liittyviä harhakäsityksiä on, että iso lapa kuuluisi yksinomaan 70-lukuun. Tosiasiassa Leo Fender teki yrityskaupat CBS:n kanssa tammikuussa 1965 ja ensimmäiset isolapaiset on valmistettu joulukuussa 1965.
 
Muuta varsinaista syytä isoon lapaan siirtymiselle ei ollut kuin suuremman pinta-alan mahdollistama näkyvämpi teksti. Vaikka isolla fontilla kirjoitettua Stratocaster-tekstiä alettiin painamaan jälkijunassa vasta vuotta paria myöhemmin (ks. kuva alla)
https://s-media-cache-ak0.pinimg.co … ea93d4ac0c7f011d31d8406730b4b39.jpg
 
Kolmipulttista bullet-kaulaa alettiin valmistamaan vasta 1972, mutta pelkästään isolapaisia Stratocastereita valmistettiin siis lähes koko 60-luvun jälkipuoliskon. Mm. Jimi Hendrix soitti sekä pieni -että isolapaisia malleja.
 
Koska vintage reissue -malleja tuli markkinoille vasta 1982, uusia Stratoja valmistettiin käytännössä 16 vuotta vain isolapaisina. Aikana, jolloin ei ollut nettiä eikä vintage-markkinoita siinä muodossa kuin ne nykyisin tunnetaan, pari soittajasukupolvea kasvoi sen kummemmin muusta tietämättä. Joku Clapton toki osti 60-70-luvun taitteessa nipun pienilapaisia Stratoja kirppareilta ja panttilainaamoista Blackieta ja Brownieta varten (jonkunlaisia proto-palastratoja?) varten, mutta haastatteluiden perusteella luulen, ettei hänkään kiinnittänyt sen kummemmin huomiota lavan muotoon vaan se juttu oli paljon soitetun pitopelin kulunut vaahteraotelauta.
 
"Jos johtaisin levy-yhtiötä, niin nakkaisin kaikki kolme hiuksista vittuun ja ottaisin oikeita talentteja tilalle. Sellaisia jotka osaavat oikeasti säveltää." -danny-
Laulava Kylätohtori
07.12.2016 19:39:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi saatana! Nyt iski kauhea gas isolapaseen stratoon...
 
Vaikka uskot itseesi, voit silti olla ihan paska.
jii.haanpaa
07.12.2016 20:45:40 (muokattu 07.12.2016 20:46:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iron_servant: ...Käytettynä toki tsekkailen parhaani mukaan, mutta oon myös valmis hommaamaan straton uutena, jos löytyy varteenotettavia vaihtoehtoja. Budjetti kuitenkin siinä max tonnin luokassa.
 
Tuosta tinkaat Raittisen hyvää vuosikertaa olevan signature-mallin. En ole perillä nykyhinnoista, mutta tuossa voisi olla hieman tinkivaraa. https://muusikoiden.net/tori/ilmoitus/1208031
 
Nauhat on medium jumbot. Neljäpulttinen kaula on samaa sorttia kuin CS:n 69:ssä ja seiskeetstratoissa yleensä. Mikit on yllättävän hyvät texasin spesiaalit.
 
https://www.youtube.com/watch?v=x8vaI4T4a-w
 
iron_servant
07.12.2016 21:41:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia kommenteista!
 
Mikityksen ym. suhteen en ole viitsinyt rajoittaa itseäni asettamalla etukäteen mitään kummempia vaatimuksia. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin tulen kuitenkin modaamaan ja vaihtamaan osia jonkun verran mikä kuuluu asiaan. Toi nauha-asia on toistaseks tärkein tietää tässä puntarointivaiheessa, ja tuo American Special oli hyvän oloinen suositus spekseiltään. Täytyy käydä tyyppaamassa tilaisuuden tullen.
 
Tosiaan en mikään kummoinen Fender-tietäjä ole kun tulee operoitua toisen valmistajan kitaroilla hyvin pitkälti, joten tästä johtuen en sen kummemmin ole perehtynyt isolapaisten stratojen historiaan ja detaljeihin. Kunhan itselle tulee kyseisistä kauniin näköisistä ja kuuloisista fenkuista ensimmäisenä omat esikuvat Uli Jon Roth ja Ritchie Blackmore mieleen, heh.
 
hollstro
08.12.2016 11:07:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Iso lapa tuli Jazzmasteriin 1958 ja Jaguariin 1962, eli ei ollut mikään CBS-juttu. Kitaroihin tehtiin vuosittain pieniä muutoksia autoteollisuuden tapaan jotta soittajilla olisi kimmokkeita vaihtaa uuteen, tämän logiikan seurausta oli myös Straton iso lapa.
 
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «