Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: S-Gear software guitar amplification
1
RaskasMielinen
26.11.2016 02:14:44 (muokattu 26.11.2016 03:22:14)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

S-Gear on mainittu ja sitä on kehuttu muutamissa kommenteissa joissakin ketjuissa (mm. Positive Grid BIAS FX), mutta sillä ei ole ollut vielä omaansa. Nyt on ja väitän että syystäkin.
 
Kyse on tästä:
http://www.scuffhamamps.com/product/s-gear
 
Mulla on ykköstykkinä Mesa Boogie Stiletto DeuceII, jonka vaimennan Two Notes Torpedo Live -keinokuormalla, jossa on myös suuri määrä kaiutinkaappi- ja niiden mikitysmallinnoksia. Vannon siis isojen putkivahvistimien nimeen myös hiljaisessa kotiäänittelyssä. Tosin olen kokeillut myös Kemperiä ja myönnän, että se pääsee lähelle dynamiikassa ja voittaa monipuolisuudessa. Muita (Axe FX, Positive Grid, Atomic Amplifire jne.) en ole edes kokeillut.
 
Nyt sitten kuitenkin kävi niin, että satuin lukemaan soaiaalisesta mediasta niin vakuuttavan todistuksen S-Gearista, että en ottanut siitä edes 15 päivän ilmaista täysversion kokeilua, vaan ostin sen suoraan (normihinta 129 taalaa ja nyt tarjouksessa 99 taalalla). Maksoin PayPal:illa ja latasin. Sitä ennen kävin hakemassa kivijalasta iLok USB-lisenssitikun, jotta voin käyttää softaa missä koneessa haluan ja jotta lisenssini ei katoa sitten, kun läppärini kovalevy kuitenkin aikanaan tilttaa.
 
S-Gearia voi käyttää DAW-ohjelmiston (mulla Cubase) plugarina, mutta myös stand alone -softana.
 
*****
 
Suomeksi sanoen, tavitset vain tietokoneen (joku suunnilleen tätä päivää oleva normaalilla suorituskyvyllä varustettu läppäri), ulkoisen änikortin (mulla Fucusrite Scarlett), kitaran, instrumenttikaapelin ja kuukokkeet ja/tai aktivimonitorit (tai pääte/mikserivahvistimen ja passiivipöntöt).
 
*****
 
S-Gearista löytyy kuusi eri vahvistinmallinnosta. Ne eivät ilmeisesti ole suoria klooneja mistään, mutta valmistaja kertoo sivuillaan (ks. linkki, yllä), mihin vahvistimiin ne suunnilleen perustuvat. Sen lisäksi on kaappi- ja niiden mikitysmallinnoksia. Oleellista on, että kerralla voi valita yhden tai kaksi erilaista kaappia ja/tai niille saman tai eri mikityksen.
 
Esimerkki (ks. virtuaalisen räkin keskimmäinen yksikkö):
https://muusikoiden.net/dyn/users/149786.jpg
 
Lisäksi löytyy tilaefektiyksikkö (kaikuja, chorusta, delayta - kaikkea erilaisesta perinteisestä aina syntikkamaisiin asti).
 
Soundit löivät minut ällikällä.
 
Olen vain lueskellut manuaalia ja soitellut koko illan. Valmiita presettejä on 99 kappaletta. Olen kahlannut niistä vasta 25 ja löytänyt jo juuri ne soundit, joita tarvitsen seuraavaan projektiini. Lisäksi jokaisessa presetissä on kaksi eri vahvistinvaihtoehtoa ja ne eroavat usein suurestikin toisistaan gainin määrässä, tilasoundiasetusten ollessa samoja. Erittäin kätevää, kun cleanin jälkeen tarvitaan enemmän rähinää - tai toisin päin - mutta kuitenkin yhtymäkohdalla.
 
Mallinnusten yhteydessä puhutaan paljon dynamiikasta tai pikemminkin sen puutteesta. Voin olla puukorva tai puukäsi tai vaikka molempia, mutta en vain mitenkään juuri erottaisi S-Gearia cleanillakaan 100-wattisesta putkivahvistimesta, en siis myöskään dynamiikan puolesta, eli sen suhteen miten vahvistin/mallinnus reagoi soittotatsiin. Väitän että esimerkiksi Torpedo Livenkin kohdalla koetun dynamikan määrään vaikuttaa paljon se, miten isoihin PA-kaappeihin signaalia voidaan ajaa ja kuinka suurella teholla. Onhan se putkivahvistimenkin soundi sitä dynaamisempi mitä isompiin elementteihin sitä ajetaan ja mitä suuremmalla teholla. Lisäksi mitään digivehkeitä ei voi kurmottaa samalla tavalla kuin 12"-kitaraelementtejä. Käsittääkseni jo pelkästään tämä tekee jonkin verran eroa dynamiikassa, mutta vain silloin kun putkivahvistinta voidaan soittaa oikeasti kovaa.
 
On erityisen tärkeää viitsiä säätää äänikortin ja S-Gearin sekä input- että output-volumet/gainit oikein (manuaali ja maalais/kaupunkilaisjärki auttaa). Tämä on tärkeää ja tarkkaa sekä soundin että dynamiikan kannalta. Myöskään latenssiongelmaa ei ole kunhan säädöt ovat oikein kohdallaan.
 
EHKÄ edelleen löydän sen ultimaattisimman oman soundini Stileton ja Torpedo Liven yhdistelmästä, mutta en ole siitäkään enää aivan varma. Lisäksi, löydän S-Gearin preseteistä käden käänteessä sellaisia soundeja, joita en osaisi lähteä edes hakemaan säätämällä putkivahvistimesta (tykkään esim. bluesista mutta blues-soundit eivät todellakaan ole mun osaamisalueellani). Kaiken päälle voin kustomoida soundeja ja tehdä kokonaan omia - sitten kun opin lisää S-Gearistä.
 
Lähden vuorokaudeksi mökille. Otan mukaan kitaran, piuhan, läppärin, äänikortin sekä kuulokkeet - ja yritän ottaa S-Gearin haltuun mahdollisimman hyvin yhdessä vuorokaudessa. Jos saan uusimman projektini kasaan ensi viikolla, niin sitten on myös ääninäytteitä (niitä on tosin valmistajan sivuillakin). Omani eivät ole ehkä taaskaan kovinkaan hyviä ja valtaosa teistä tekee/tekisi parempia, mutta niitä voi ainakin verrata mun muilla kamoilla tekemiini klippeihin.
 
Myös S-Gearin manuaali on erinomainen:
http://www.scuffhamamps.com/images/documents/sgear_usermanual.pdf
 
En kuitenkaan ehkä vielä myy vahvistimiani ja pedaalejani, sillä putkivahvistimissa on jotain samaa kuin vanhoissa amerikkalaisissa muskeliautoissa, jotain selittämättömän kiehtovaa, vaikka ei mitään järkeä. Lisäksi en ole törmännyt kovinkaan uskottaviin fuzz-mallinnoksiin (S-Gearissa ei käsittääkseni sellaisia edes ole).
 
Jack of all trades - master of none
ÄrGee
26.11.2016 17:18:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nopealle testauksella ja demojen katselemisella enemmän kevyempään musiikkiin suunnattu plugari.
 
Wayfarer vaikuttaisi joltakin Mesa Mark mallinnukselta, ja tuota on vaikeahko säätää. Sain itselleni kelpoa lead soundia nopeasti, mutta rytmipuoli jättää toivomisen varaa särön rakenteen osalta.
 
On myös vähän liian raskas prosessorin kuormittamisen osalta jos efektejä alkaa kasailemaan. Ja tuon kanssa on pakko käyttää muita plugareita, kuten tubescreameria, noise gatea ja IR-loaderia.
 
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
RaskasMielinen
26.11.2016 19:34:21
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ÄrGee: Nopealle testauksella ja demojen katselemisella enemmän kevyempään musiikkiin suunnattu plugari.
 
Wayfarer vaikuttaisi joltakin Mesa Mark mallinnukselta, ja tuota on vaikeahko säätää. Sain itselleni kelpoa lead soundia nopeasti, mutta rytmipuoli jättää toivomisen varaa särön rakenteen osalta.
 
On myös vähän liian raskas prosessorin kuormittamisen osalta jos efektejä alkaa kasailemaan. Ja tuon kanssa on pakko käyttää muita plugareita, kuten tubescreameria, noise gatea ja IR-loaderia.

 
Löytyykö soundia itselle vai ei, on makuasia. Itselleni löytyy ja myös raskasta komppia. Tubesceamer tohon olis kiva saada joo. Sen sijaan S-Gearissa on mielestäni hyvin säädettävä noise gate itsessään eikä kaappi- ja mikitysmallinnoksissakaan ole itselläni valittamista. Ottaen huomioon hinnan, optioita ei voi olla aivan mahdottomasti. Lisäksi S-Gear ei ole pelkkä plugari, vaan myös standalone-softa tehden läppäristä/tietokoneesta mallintavan/vahvistimen.
 
Jack of all trades - master of none
ÄrGee
26.11.2016 19:46:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RaskasMielinen: Löytyykö soundia itselle vai ei, on makuasia. Itselleni löytyy ja myös raskasta komppia. Tubesceamer tohon olis kiva saada joo. Sen sijaan S-Gearissa on mielestäni hyvin säädettävä noise gate itsessään eikä kaappi- ja mikitysmallinnoksissakaan ole itselläni valittamista. Ottaen huomioon hinnan, optioita ei voi olla aivan mahdottomasti. Lisäksi S-Gear ei ole pelkkä plugari, vaan myös standalone-softa tehden läppäristä/tietokoneesta mallintavan/vahvistimen.
 
Niinhän se on aina, Youtubesta löytyi kevyempiä hyvän kuuloisia demoja. Gate ei ole omaan makuun tarpeeksi tiukka, ja IR-loader kaipaa monipuolisempia säätöjä. Joten itselle noiden osalta muiden plugareiden käyttäminen S-Gearin kanssa olisi pakollista. Efektit vaikuttivat erittäin hyviltä ja sellaisilta mitä voisi käyttää ihan miksauksessakin.
 
Mutta moni muu soittaja voi saada tuosta erittäin pätevät soundit tarpeisiinsa. Itse taidan pysyä TSE X50 plugarissa :)
 
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
RaskasMielinen
27.11.2016 00:16:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ÄrGee: Niinhän se on aina, Youtubesta löytyi kevyempiä hyvän kuuloisia demoja. Gate ei ole omaan makuun tarpeeksi tiukka, ja IR-loader kaipaa monipuolisempia säätöjä. Joten itselle noiden osalta muiden plugareiden käyttäminen S-Gearin kanssa olisi pakollista. Efektit vaikuttivat erittäin hyviltä ja sellaisilta mitä voisi käyttää ihan miksauksessakin.
 
Mutta moni muu soittaja voi saada tuosta erittäin pätevät soundit tarpeisiinsa. Itse taidan pysyä TSE X50 plugarissa :)

 
Unohdin sitten läppärin virtalähteen kotiin, kun lähdin kesämökille... En siis voi nyt kikkailla S-Gearilla, mutta olen lukenut tänä iltana kännykän näytöltä kasapäin englanninkielisiä nettikeskusteluja aiheesta.
 
Kiinnitin huomiota erityisesti sellaisiin kommentteihin, joiden kirjoittajat vertailivat useampaa vaihtoehtoa ja kertoivat todella testanneensa niitä.
 
S-Gear saa eniten kehuja soittotuntuman aitoudesta sekä clean- ja medium gain -soundeista. S-Gearin high gain -soundeihin suhtatuminen sen sijaan tosiaan jakaa kirjoittajia. Toisaalta S-Geariin tuli tuolle puolelle merkittävää parannusta ilmeisesti vasta versiossa 2.4. Toisaalta varmasti onkin niin, että moni saa paremmin itselleen sopivia high gain -soundeja jostakin muusta tuotteesta.
 
Mun pointtini on oikeastaan se valtava hämmästys, että tuollainen halpa softa voi olla niin hyvä ja muuttaa tavallisen tietokoneen mallintavaksi vahvistimeksi - tai siis useaksi vahvistimeksi, efektiprosessoriksi sekä kaappi- ja mikitysmallinnoksiksi (S-Gearin versiossa 2.5 löytyy nyt myös viritin) ja siis toimii myös ilman Cubasea, Reaperia tai muuta DAW-ohjelmistoa. Olin vähällä ostaa Kemperin. Siinä on varmasti vielä enemmän mahdollisuuksia, mutta tämä kattaus riittänee minulle pitkäksi aikaa - etenkin kun mulla on myös varsin mittava perinteinen arsenaali, jonka perään voin vielä heittää Torpedo Liven.
 
Jos siis arvostat hyvää tonea, sulla on ok tietokone sekä ulkoinen äänikortti ja et pelkää niiden käyttämistä muuhunkin kuin nettipornon katseluun, niin suosittelen kokeilemaan S-Gearia tai jotakin muuta ylistäviä arvosteluja saanutta softaa, etenkin kun muutaman päivän kokeilu ei maksa mitään. Takaan että tulet yllättymään.
 
Jack of all trades - master of none
Tinppa
27.11.2016 09:58:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on ollut S-Gear käytössä nyt muutaman kuukauden ja tykkään myös tosi paljon. Kaappimallinnokset tuossa itsessäänkin on pääosin varsin hyviä, mutta itse olen käyttänyt tuon jatkeena vielä Torpedo Wall Of Sound -kaappimallinnosplugaria, jolloin soundipaletti laajenee entisestään. Tuolla wall of soundillahan saa siis hyödynnettyä samoja kaappimallinnoksia kuin Torpedon rautapuolen vehkeilläkin.
 
RaskasMielinen
28.11.2016 03:03:47
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tänään viimein pääsin jatkamaan S-Gearin tutkimista. Luin Schuffman Ampsin foorumilta, että softa on muka niin vahvistinmainen, että se ottaa hyvin vastaan oikeita efektipedaaleja...
 
En kyllä oikein uskonut (pätkääkään), mutta kokeilin. Laitoin siis pedaalilautani kitaran ja äänikortin väliin.
 
Kyllä muuten toimii oikeasti. Kokeilin Maxon OD808:lla sekä myös fuzzeilla (Hoof, Reaper ja Spooky Tooth). Maxon tuntui toimivan hyvin lähes kaikkien presettien kanssa. Fuzzien kanssa on tarkempaa vahvistimen ja fuzzin säätöjen kanssa, niin kuin toki "oikeastikin".
 
Fuzz-soundien hakeminen on nyt helkkarin kivaa, sillä voin kokeilla fuzzeja lennosta hyvin erilaisten vahvistimien ja niiden niin ikään hyvin erilaisten preset-säätöjen kanssa. Jos tuntuu toimivan ja kuulostaa itselleni uudelle mutta kiinnostavalle, niin voin sitten alkaa hinkkaamaan fuzzin ja vahvistimen säätöjä sekä miettimään josko joku toinen kaiutin tai ainakin sen mikitys sopisi paremmin.
 
Kaikki tämä siis ilman DAW-ohjelmistoa (toimii toki myös sellaisen plugarina). S-Gearin käyttöliittymä on todella selkeä ja manuaali erinomainen.
 
Jack of all trades - master of none
steelduck
02.01.2017 19:02:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tänään tuli ladattua S-Gearin 15 päivän demoversio, kun tuon BIAS Desktopin kanssa meinasi tulla loppujen lopuksi itku. Möin Kemperin, kun kuvittelin että selviän BIAS:lla kotihommissa, mutta viikon soittelun jälkeen oli kyllä Kemperiä ikävä. BIAS:sta puuttuu aikalailla dynaamisuus ja sounditkin on vähän tumput ensiinnostuksen jälkeen.
 
S-GEAR tuntuu nyt parin tunnin soittelemisen jälkeen paljon enemmän oikean vahvistimen tuntuiselta soittaa ja sounditkin on paremmat. Enää ei itketä, mutta katsotaan nyt muutaman päivä onko tämäkin alkuinnostusta. Hyvältä ainakin nyt tuntuu ja kuullostaa.
 
Pitääpä testata tuota spedulautaa heti seuraavaksi.
 
RaskasMielinen
03.01.2017 00:21:42
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

steelduck: Tänään tuli ladattua S-Gearin 15 päivän demoversio, kun tuon BIAS Desktopin kanssa meinasi tulla loppujen lopuksi itku. Möin Kemperin, kun kuvittelin että selviän BIAS:lla kotihommissa, mutta viikon soittelun jälkeen oli kyllä Kemperiä ikävä. BIAS:sta puuttuu aikalailla dynaamisuus ja sounditkin on vähän tumput ensiinnostuksen jälkeen.
 
S-GEAR tuntuu nyt parin tunnin soittelemisen jälkeen paljon enemmän oikean vahvistimen tuntuiselta soittaa ja sounditkin on paremmat. Enää ei itketä, mutta katsotaan nyt muutaman päivä onko tämäkin alkuinnostusta. Hyvältä ainakin nyt tuntuu ja kuullostaa.
 
Pitääpä testata tuota spedulautaa heti seuraavaksi.

 
Muistan kun aikanaan istuttiin sinun ja poikasi kanssa mun kotistudiossani vertailemassa sun Kemperiä ja mun Torpedo Liveä. Mulle jäi siitä päällimmäiseksi, että Kemper häviää vielä jonkin verran dynamiikassa putkivahvistimen ja Torpedo Liven yhdistelmälle, mutta hakkaa monipuolisuudessa (ellei sitten satu omistamaan läjää erilaisia putkivahvistimia) ja kompaktiudessa/roudattavuudessa (ainakin putkivahvistinläjän). Kun vertailen puhtaasti muistikuvieni varassa, niin mun mielestäni S-Gearin ja Kemperin dynamiikassa ei ole paljoa eroja suuntaan tai toiseen (kumpaan?), mutta niiden hatarien muistikuvieni varassa S-Gear olisi ainakin oikeiden fuzz-pedaalien kanssa jopa Kemperiä parempi.
 
Sinä olet soittanut paljon ja kauan Kemperilla, perehtynyt siihen ja hankkinut siihen erilaisia profiileja. Koska sinulla siis on todellista vertailukohtaa - ja onhan sulla ollut niitä oikeitakin pukivahvistimia (vai onko vieläkin?) - niin olen erityisen kiinnostunut juuri sinun arvioistasi S-Gearista. Pistähän siis tulemaan lisää tekstiä sitä mukaa kun pääset sisälle S-Geariin :)
 
Itse taisin uhota tekeväni seuraavan projektini S-Gearilla, mutta aikapulasta johten päädyin lopulta kuitenkin itselleni tuttuun sekä siten helppoon ja nopeaan tiehen haluamiini soundeihin Mesa Boogie Stileton ja Torpedo Liven yhdistelmällä :D
 
Toinen mielenkiintoinen päivänpolttava vertailukohta on mielestäni Boss Katana. Se mahdollistaa kikkailemisen Bossin eri efektien kanssa, mutta mitä perussoundeihin tulee, niin mun mielestäni S-Gear on paljon parempi. Etenkin Katana combon etu toki on siinä, että siinä on pääteastevahvistin ja kaiutin/kaiuttimet mukana.
 
Vaihtoehtoja siis piisaa - myös edullisia JA hyviä. Onhan niillä BIAS:eilla ja muilla myös omat kannattajansa. Hyvät soundit kuulokesoitossa ja nauhoitushommissa eivät ole enää kiinni pinkan paksuudesta. Tosin tietokenekammoisille tämä kehitys ei taida olla kovin mieleen, sillä Katastakin saa parhaan hyödyn irti vasta kytkemällä sen tietokoneeseen ja Boss Tone Studio -softaan.
 
"Satan represents man as just another animal, sometimes better, more often worse than those that walk on all-fours."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «