Muusikoiden.net
24.04.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Floyd Rose tallassa vikaa??
1
pasi1970
06.10.2016 12:11:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jaskaan, jossa OFR:n kelluva talla on tullut vireongelma. Aikaisemmin kitara on pitänyt vireen loistvasti. Nyt oireena joko vireen nousu tai lasku ja yleensä saman verran jokaisen kielen kohdalla tai vähintäänkin niin, että esim. kolme kieltä poikkeaa yhtä paljon vireestä. Ja sitten kun sitä alkaa virittämään, kestää operaatio pidempään kuin aikaisemmin, joskus jopa kahden tunnin vääntöä.
 
Ongelma tuli esille kielisatsin vaihdon jälkeen (toki tähän olen kieliä aikaisemminkin vaihtanut ja venytän ne todella hyvin, joten siitä ei tässä kyse). Nyt laitoin kitaraan ensimmäistä kertaa Elixirit (10-52) ja aluksi mietin, että onko vika noissa kielissä, mutta toisaalta en usko, että vika piilee kielissä.
 
Törmäsin samantapaiseen ongelman pohtimiseen tällä saitilla muutama vuosi sitten. Tuolloin kaveri ratkaisi ongelman vaihtamalla tolpparuuvit. Osaisiko joku tarkentaa, missä kyseiset ruuvit ovat. Tarkoitetaanko niillä ruuveja, joilla säädetään tallan eli kielten korkeutta, mikä on siis holkin sisällä? Joku toinen arveli tämäntyyppisen vian johtuneen kuluneista veitsenteristä. Tarkoitetaanko veitsenterillä hienoviritysruuvien alla olevaa levyä? Kun taas kolmas henkilö totesi, ettei OFR:ään pysty vaihtamaan erikseen veitsenteriä tai tolppia vaan koko pohjalevy on vaihdettava, onko siis näin?
 
askomiko
06.10.2016 13:44:29 (muokattu 06.10.2016 14:00:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oikeita pohdintoja, tolpparuuvit pitää tallan paikallaan, ja talla keikkuu "veitsenterien" varassa näitä tolppia vasten. Käytössä ne hankautuu ja sekä talla että tolpat ja tallan reuna kuluu lopulta huonoksi niin että joudut korjailemaan tai vaihtamaan osia. Tallasta riippuu mitä saat vaihdettua yksittäin. Olen käsittänyt samalla tavalla, eli OFR:ssä joudut vaihtamaan tallan pohjalevyn. Jossain Ibanezissa taisi saada pelkästään sen pienen veitsipalan erikseen. Jos talla on hyvää peltiä, sen voinee viilata kuntoon, yrityksenä saada tyssääntynyt reuna takaisin särmäksi.
 

 
Yksi testattava vaihtoehto on myös kulahtanut lukkosatula, jos kielet pääsee siellä liikahtamaan. Elixirit on pintansa takia tavallisia kieliä liukkaampia joten voi olla että ne pääsee nyt vähän jossain muljumaan. Kielen lukitus tallassa on toinen puoli, mutta se on aika kestävää tekoa.
 
http://guitartechnicalservices.co.u … /acatalog/FR-tremolo-worn-parts.jpg
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Krice
06.10.2016 14:18:23
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

askomiko: Yksi testattava vaihtoehto on myös kulahtanut lukkosatula, jos kielet pääsee siellä liikahtamaan.
 
Veikkaan ensimmäisenä tätä. Palojen kuntoa kannattaa tarkistaa, jos on älyttömät urat niin uudet palaset tilalle. Kieliä lukittaessa myös sellainen vinkki, että niitä ei tarvitse kiristää räikällä naama punaisena kireälle, vaan siten että kielet vain pysyy kiinni.
 
pasi1970
06.10.2016 14:26:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Veikkaan ensimmäisenä tätä. Palojen kuntoa kannattaa tarkistaa, jos on älyttömät urat niin uudet palaset tilalle. Kieliä lukittaessa myös sellainen vinkki, että niitä ei tarvitse kiristää räikällä naama punaisena kireälle, vaan siten että kielet vain pysyy kiinni.
 
Mutta kun useimmin kaikki kuusi kieltä poikkeaa saman verran vireestä ja satulan lukkopaloja on kolme, on mielestäni epätodennäköistä, että vika olisi tässä. Ja toki olen palat jo tarkistanut ja mielestäni siellä on normaalit pienehköt kielten tekemät urat tai pikemminkin jäljet.
 
Tuota Elixirien liukkautta itsekin mietin, että josko lukot eivät sen vuoksi pidä, mutta toisaalta varmaan moni muukin lukkosatulaa käyttävä kitaristi soittaa samanmerkkisillä kielillä, enkä ainakaan haun perusteella täältä löydä kirjoituksia, joissa moista ongelmaa Elixirin osalta esiintyy. Mutta tämähän on nopeasti poissuljettu, kun vaihdan jonkun aikaisemman setin Elixirien tilalle.
 
zedder
06.10.2016 15:35:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos vire myös välillä nousee niin vika ei liene tallapaloissa ja pienissä mustissa "lukituskuutioissa", mutta ehkä kuitenkin varmuuden vuoksi kannattaa tarkistaa nekin eli se ettei "ruuvipenkeissä" ole kovin pahoja uria jotka voisivat aiheuttaa kielten luistamista.
 
Tuo tosin taitaa olla ongelmana lähinnä pehmytmetallisissa kiinatalloissa...
 
Jokaisella on oikeus kieltäytyä aikuisten kitaroista.
Morri
06.10.2016 23:12:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pasi1970: Mutta kun useimmin kaikki kuusi kieltä poikkeaa saman verran vireestä ja satulan lukkopaloja on kolme, on mielestäni epätodennäköistä, että vika olisi tässä. Ja toki olen palat jo tarkistanut ja mielestäni siellä on normaalit pienehköt kielten tekemät urat tai pikemminkin jäljet.
 
Tuota Elixirien liukkautta itsekin mietin, että josko lukot eivät sen vuoksi pidä, mutta toisaalta varmaan moni muukin lukkosatulaa käyttävä kitaristi soittaa samanmerkkisillä kielillä, enkä ainakaan haun perusteella täältä löydä kirjoituksia, joissa moista ongelmaa Elixirin osalta esiintyy. Mutta tämähän on nopeasti poissuljettu, kun vaihdan jonkun aikaisemman setin Elixirien tilalle.

 
Itse käytän vain Elixirejä eikä koskaan missään OFR-kitarassani ole ollut kielistä johtuvia ongelmia eli en usko että tuo vikasi kielimerkistä johtuu.
 
Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it. André Gide
hevikukko
07.10.2016 10:35:02 (muokattu 07.10.2016 10:45:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vika saattaa hyvinkin löytyä jousien sivuttaisesta balanssista. Jousiraudan ei tarvitse olla ihan suorassa, se voi olla muutaman mm viistossa. Jaa kielet kahteen osaan EAD ja GBE = kaksi ruuvia. Jos vaihdoit kielet 0.10 - 0.46 setistä 0.10 - 0.52 settiin, tarvitsee paksumpien kielien puolelta säätää ruuvia hiukan tiukemmalle n. yksi kierros. Etsi balanssi jossa ohuet kielet ja paksut kielet pysyy vireessä. Mikäli ohuet pysyy ns. vireessä ja paksummat jää alavireeseen kiristä siis paksumpien puolelta. Sama taas päinvastoin, eli mikäli ylävireessä niin löysää vähän. Katsot vaan kummalta puolelta tarvii löysätä tai kiristää. Huomioi että talla pysyy oikeassa kulmassa ettei ole eteenpäin pystyssä tai taaksepäin liian alhaalla. Sweet spot löytyy yleensä max. puolessa tunnissa.
Jos jotain jäi epäselväksi ohjeestani, autan mielelläni puhelimessakin. Harmittaa lukea ettei floikka toimi oikein.
 
Tarkista lisäksi kaulan kiinnitysruuvit ettei pääse kaula elämään jos ruuvit ovat löystyneet. Kaulan puut ovat saattaneet kuivahtaa hiukan kutistuen. Tallan jouset voisi olla hyvä myöskin vaihtaa, ne välillä tuppaa väsymään. Vaihdoin omaan Ibaneziini jouset jossa oli sama ongelma ja vire pysyy nyt. Kaikki vaikuttaa kokonaisuuteen.
 
Allekirjoitus:
pasi1970
07.10.2016 11:18:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hevikukko: Vika löytyy jousien sivuttaisesta balanssista. Jousiraudan ei tarvitse olla ihan suorassa, se voi olla muutaman mm viistossa. Jaa kielet kahteen osaan EAD ja GBE = kaksi ruuvia. Jos vaihdoit kielet 0.10 - 0.46 setistä 0.10 - 0.52 settiin, tarvitsee paksumpien kielien puolelta säätää ruuvia hiukan tiukemmalle n. yksi kierros. Etsi balanssi jossa ohuet kielet ja paksut kielet pysyy vireessä. Mikäli ohuet pysyy ns. vireessä ja paksummat jää alavireeseen kiristä siis paksumpien puolelta. Sama taas päinvastoin, eli mikäli ylävireessä niin löysää vähän. Katsot vaan kummalta puolelta tarvii löysätä tai kiristää. Huomioi että talla pysyy oikeassa kulmassa ettei ole eteenpäin pystyssä tai taaksepäin liian alhaalla. Sweet spot löytyy yleensä max. puolessa tunnissa.
Jos jotain jäi epäselväksi ohjeestani, autan mielelläni puhelimessakin. Harmittaa lukea ettei floikka toimi oikein.

 
Kielien paksuus ei muuttunut vaihdon yhteydessä. Joo, noita jousia on joutunut aikaslailla säätämään yleensä kielien vaihdon sekä tietysti lämpötilavaihtelun yhteydessä, jotta saa tallan suoraan. Nyt kun vire on tasaisesti heittänyt joka kielellä, olen saanut kitaran nopeimmin vireeseen juuri jousia joko kiristämällä tai löysäämällä ja tietty molempia ruuvia yhtä paljon.
 
Aikaisemmin olen pyrkinyt pitämään tuon jousiraudan suorassa, mutta kokeilenpa nyt vinkkiäsi ja säädän hieman vinottain.
 
Minulla on tosiaan tuo talla aika herkästi virittämisoperaation yhteydessä lähtenyt keulimaan ja välillä on on jousiraudan kiristys ollut ihan tapissaan (kolmella jousella) ja mietinnässä ollut neljännen jousen lisääminen. Mielessä on kyllä käynyt sekin, että antaako jousiraudan kiinnitysruuvit hieman periksi. Ovathan ne bodyn puussa kiinni ja paine 10-52 -setillä on aika kova. Sekin on käynyt mielessä, että toimisiko homma paremmin ysisarjan kielillä (kun soitetaan normaalivireellä), jota Jackson suosittelee tähän malliin. Varmaankin toimisi.
Mutta kiitos vinkistä, testataan. "Vertaistuki" on tämän saitin parasta antia :)
 
pasi1970
07.10.2016 11:19:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Morri: Itse käytän vain Elixirejä eikä koskaan missään OFR-kitarassani ole ollut kielistä johtuvia ongelmia eli en usko että tuo vikasi kielimerkistä johtuu.
 
Kiitos tiedosta. Säästän kosolti aikaa, kun en lähde hakemaan vikaa ainakaan nyt ensimmäisenä noista kielistä.
 
Jormaz
07.10.2016 11:45:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pasi1970: Sekin on käynyt mielessä, että toimisiko homma paremmin ysisarjan kielillä (kun soitetaan normaalivireellä), jota Jackson suosittelee tähän malliin.
 
Kitara pitäis saada säätöihin kaikilla kielillä mutta yksi vaikutus on että ohuemmilla kielillä tallan veitset ja tolpat kuluu ainakin teoriassa vähemmän.
 
No tiedäthän.. Tarkoitettu.. tiedäthän..
hevikukko
07.10.2016 22:11:51 (muokattu 08.10.2016 02:04:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-tyhjä-
 
Allekirjoitus:
Metalkallo
07.10.2016 23:25:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä ainakin floikkaa virittäessäni tein sillein, et jätin sen floikan ihan pikkuisen takakenoon, kun sitten kun kielen kiristimet laittaa kiinni niin se kait hieman nostaa virettä tai kieliä. Kun kiristimet oli kiinni niin lopuksi pyörittelin hienovireen niistä hienovire namiskoista.
 
Vähemmän on enemmän nykyään
Gritsen
08.10.2016 02:50:03 (muokattu 08.10.2016 02:50:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metalkallo: Mä ainakin floikkaa virittäessäni tein sillein, et jätin sen floikan ihan pikkuisen takakenoon, kun sitten kun kielen kiristimet laittaa kiinni niin se kait hieman nostaa virettä tai kieliä. Kun kiristimet oli kiinni niin lopuksi pyörittelin hienovireen niistä hienovire namiskoista.
 
Ikävän tuttu juttu. Mulla on OFR:ään asennettuna EVH D-Tuna, joka lisää vielä yhden vaikeuden virittämiseen. Nimittäin matalan avo-D:n hienoviritintä ei tule käyttää D-Tunan kanssa, vaan sen pitää olla täysin ylös ruuvattuna koko ajan. Siksi alinta lukkoa lukittaessa pitää virittää matalin kieli alavireeseen korvakuulolta, ja katsoa mittarille, että se lukittaessa asettuu juuri kohdille. Ainakaan itse en ole parempaa tapaa keksinyt. Mutta kyllä se koko laitos melkein viikon vireessä pysyy kerrallaan nyt, kunhan vain ensin löysi kikat. En suosittele tippaakaan siis D-Tunaa, jos vihaa floikan vireongelmien selvittelyä lähtökohtaisestikin. Itsessäni on masokistisen kitarateknikon vikaa, joten hyödyt suurempia, kuin haitat.
 
73nd3r
08.10.2016 11:02:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gritsen: matalan avo-D:n hienoviritintä ei tule käyttää D-Tunan kanssa, vaan sen pitää olla täysin ylös ruuvattuna koko ajan.
Floikat ja varsinkin detunat on mulle vieraampia kuin jotkut muut vibrat/tremolot, mutta ny menin ihan ulalle... Eiks tämä valmistajan ohje toimikaan käytännössä:
'Tune the E-string to "D", lock the string at the nut, and fine tune the E-string to "D" with the bridge fine-tuner.
Next, push the D-Tuna into the E position and fine tune to "E" with the setscrew adjuster on the D-Tuna. That's it! '
 
pasi1970
23.10.2016 23:47:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitetaanpa tänne ongelman ratkaisu, josko siitä olisi jollekin jossain vaiheessa hyötyä. Eli vireongelma korjaantui jousien vaihtamisella. Helppo ja halpa ratkaisu. Kitara ei tosin ole vasta kuin 4 vuotta vanha, mutta niin vain tulivat jouset tiensä päähän.
 
Gritsen
24.10.2016 01:51:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Floikat ja varsinkin detunat on mulle vieraampia kuin jotkut muut vibrat/tremolot, mutta ny menin ihan ulalle... Eiks tämä valmistajan ohje toimikaan käytännössä:
'Tune the E-string to "D", lock the string at the nut, and fine tune the E-string to "D" with the bridge fine-tuner.
Next, push the D-Tuna into the E position and fine tune to "E" with the setscrew adjuster on the D-Tuna. That's it! '

 
Periaatteessa joo, mutta etenkin kannen kanssa säädetyn OFR:n kanssa on parasta mielestäni pitää mikroviritin täysin ylhäällä, sillä tuo D-tunan likkumatila loppuu hyvin nopeasti muuten. Ihan puolenkin kierroksen jälkeen. Olen kehittänyt tuon oman systeemin virittämiseen toistaiseksi tämän takia.
 
crockett
24.10.2016 06:47:29 (muokattu 24.10.2016 06:49:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla ei ole yhtään floikka kitaraa, joten tämä voi olla vähän huono neuvo tässä tapauksessa. Jos kaikki kielet menee saman verran epävireeseen ja tähän aikaan vuodesta, voipi kitaran kaularauta vaatia hieman kiristystä. Tuo kielten vaihto ja tämä aika vuodesta passais hyvin tähän ilmiöön. Ainahan voit kokeilla kiristää jonku 1/4 - 1/8 kierrosta ja katsoa miten äijän käy.
 
Edit: jaa se korjaantui jousien vaihdolla, hyvä niin...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti