Muusikoiden.net
27.05.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Oman CS kitaran tilauksesssa huomioon otettavat asiat.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
mpekkanen
02.07.2016 14:34:34
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun tässä vuosien varrella on katsonut toria, niin siellä näkyy yllättävän paljon niin kotimaisien kuin ulkomaisien Custom pajojen kitaroita myytävänä. On ihan ymmärrettävää, että joskus ne soittimet vaihtuvat. Syitä voi olla bänditouhujen loppuminen, musatyylin muuttuminen, sairastuminen jne.
Kuitenkin kun jatkuvasti on lähes uusia tai vain muutamia kuukausia käytössä olleita tilaustyönä teetettyjä soittimia kaupan, niin silloin on joku asia mennyt pieleen.
Tähän olisi tarkoitus laittaa sellaisia vinkkejä, joilla tätä asiaa saataisiin vähennettyä. Eli kaikenlaista vinkkiä ja neuvoa voi laittaa, joita ei ihan äkkiseltään ehkä osaisi huomata tai muuten ajatella.
 
Kun tilaa kotimaiselta soitinrakentajalta soittimen, niin siinä on puhutun kielen lisäksi moniakin seikkoja jotka edesauttavat onnistunutta omaa Custom soittimen tilausta.
Sinne pajalle voi mennä ja keskustella monenlaisista asioista kitararakentajan kanssa ja monesti soitinrakentajilla/korjaajilla on todella laaja tieto hyvinkin monenlaisista soittimista. Tämä johtuu siitä, että monellakin soitinrakentajalla aika suuri osuus tuloista tulee erilaisien soittimien huolloista, sekä niin isommista kuin pienemmistä korjauksistakin. Siinä siis on tullut tutuksi monienkin soittimien hyvät ja huonot puolet.
 
Itse suosittelen teettämään kotimaassa kitaran, koska kun puhutaan samaa kieltä niin väärinkäsityksiä ei tule niin paljon. Myöskin jos käy soitinrakentajalla ja soittaa siellä sitä musiikkia, johon se soitin tulee-->Siitä saa rakentaja paljon paremman kuvan kuin mistään juttelusta, minkälaiseen soittoon se soitin tulee ja millaista soundia siitä etsitään. Myöskin voidaan samalla puhua millaisista puista ja osista se kasataan, että kitarasta tulee mukavan näköinen ja sopivan painoinen.
Tähän en ota nyt mitään varsinaista puukeskustelua, vaan sen että monikin hieno ratkaisu ei ole aina painoltaan itseä miellyttävä. Silmä myös tottuu monenkinlaiseen grafikkaan ja hienoihin puukansiin. Kannattaa siis miettiä tarkoin, onko se soittimen ulkoinen olemus sellainen että se kestää ajan hammasta. Joku grafiikka saattaa olla esim. todella hieno uutena, mutta vuosikymmenien päästä kun kitaraan on tullut jo joitakin naarmuja ja pientä jurmua. Samainen grafiikka ei ehkä olekkaan enää niin hieno, jos sieltä paistaa hieman puu jostain välistä.
Soittimen ulkoinen pintakäsittely ja väri kannattaisi hommata sellaiseksi, että se on myös vanhentuessaankin vielä hieno. Eli ottaa jo tilausvaiheessa huomioon, että se kitara tulee soittoon ja siihen tulee myös ajan patinaa, mikäli sillä soitetaan tai sitä käytetään.
 
Paljon on erilaisia asioita, joissa voi säästää kun tällaista soitinta teettää itselleen. Siinä on kuitenkin hyvä miettiä, että mitä oikeasti tarvitsee ja mitä taas ei. Kaulassa voi reunalista olla ihan hieno, mutta kun nauhat on hiottu loppuun. Tällaiseen soittimeen nauhojen vaihto on kalliimpaa kuin sellaiseen, jossa ei ole kaulaa bindattu.
Tämä oli vain yksi esimerkki asiasta jonka voi ottaa huomioon ja sillä meiningillä, että millainen se kitara on mahdollisesti tulavaisuudessa huoltaa. Myöskin jos itse tilaa eeben otelaudalla kitaran ja sitä ei koskaan öljyä. On suurempi riski, että siihen tulee pieniä halkeamia kuin moniin muihin otelautoihin jotka on tehty jostain toisenlaisesta puusta. Keikkakitaroiksi, jotka joutuvat kestämään suuriakin lämpötilojen vaihteluita(useasti keikoilla voi lamput lämmittää lavaa todellakin paljon) olisi hyvä ottaa huomioon myös sekin seikka. Jotkut soittimet vaativat enemmän huoltoa itseltä kuin jotkut toisenlaiset. Tässä on myös hyvä miettiä, kuuluuko itse sellaiseen porukkaan joka säännöllisesti huoltaa soittimet joko itse tai jollain asian osaavalla sepällä. Aika paljon on sellaisiakin kavereita, joille jo kielienkin vaihtaminen on työlästä.
Itse olen laiska mies ja minusta soittimissa sellaiset yksinkertaiset ratkaisut toimivat minulle paremmin. Tätäkin kannattaa kuitenkin miettiä, millainen on itse soittimen käsittelyssä ja minkälaiseen käyttöön se soitin tulee.
 
Sitten kun soittimen tilaa ja haluaa siihen vaikka esim.straton kaulan, jollainen on mukana. Soitinrakentaja tekee samoilla mitoilla kaulan, mutta soittimen muoto ei ole muutoin sama. Sitten kun saa valmiin soittimen käsiin, niin ihmetellään, miksi kaula ei tunnukkaan enää yhtä hyvältä?
Tähän vaikuttaa sekin, että stratossa on niin istualtaan kuin hihnakin kanssa satula soittajaan nähden ihan erilaisessa kohdassa kuin vaikka firebird mallisessa kitarassa. Jos siis halutaan tietyillä spekseillä oleva kaula, mutta täysin erilaiseen kitaran bodyyn-->Voi olla ettei kaula tunnu samoista mitoista huolimatta samalta soittaa.
Myöskin jos kitarassa on Jackson tyylinen lapa tai Explorer banaanilapa reversenä, mutta ei kielilukkoja. Tästä voi seurata, että paksummilla kielillä tulee vetoa enemmän kielen kulmasta johtuen satulaan ja se ei ole ratkaisuna niin hyvä kuin sellainen satula jossa ei olisi niin paljon kulmaa kun se lähtee satulasta virityskoneistoille.
Tämä siis ihan satulan kestävyyden kannalta.
 
Minusta Custom kitaran teettäminen lähtee jostain tarpeesta. Kun on selkeästi tiedossa, millaisen soittimen tarvitsee. Niin sitten voi miettiä, haluaako siihen jotain mahdollisia silmäkarkkeja ja onko niistä valmis maksamaan ylimääräistä.
Jos haluaa pientä yksityiskohtaa, niin se toki maksaa ja sitten hankkii sellaisen. Tässä kannattaa kuitenkin hieman rajoittaa noita suunnitelmia, ettei mopo karkaa aivan käsistä. Miettiä vielä uudestaan kaikki ne asiat jotka mahdollisesti vaikuttavat soundiin ja soitettavuuten. Myöskin soittimen ikääntymiseen ja huollettavuuteen.
 
Aina kun custom soittimista on jotain puhetta, niin siihen tulee väkisin mukaan myös se mahdollinen jälleenmyynti ja mahdollinen arvo.
Nämä ovat asioita joista on varmasti monenlaisia mielipiteitä. Minusta kaikki soittimet kannattaa aina hommat vain käyttöön. Ei kannata ostaa niin kallista tai hienoa soitinta, ettei sillä uskalla tai voi keikkailla ja treenata. Toki tämä on minun mielipiteeni.
On varmasti selvää, että jos joku teettää omien toiveiden mukaisesti kitaran. Niin sen myyminen eteenpäin on vaikeampaa kuin monien muiden ns. tavallisten kitaroiden joita kivijalkaliikkeissä myydään. Jos kitaraan teettää kauheasti erilaisia yksityiskohtia ja muutenkin ulkoisesti todella erikoisen. Se voi olla hankala myydä. Samoin voi olla sellainenkin, joka on aivan peruskitara ilman mitään kummempia hienouksia, mutta muuten loistava soitin.
Tästä syystä tilaustyönä teetetyt soittimet tulisi tilata vain käyttöä ajatellen, eikä miettiä mitään jälleeenmyyntiarvoja. Jos haluaa rahojaan sijoitaa, niin paremman katteen rahoilleen saa varmasti ihan muista jutuista tai kohteista kuin soittimista.
 
Myös jos on tilaamassa custom soitinta, niin se kannattaa tehdä vasta sitten kun on jo kokemusta monistakin erilaisista soittimista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö custom soittimen teettäminen olisi ihan hyväkin hankinta. Se on yleensä järkevämpää kuin vaihdella pikkuhiljaa soittimia "parempiin", mutta tässäkin tulee se, että ilman aikaisempaa kokemusta monistakin soittimista ei ole omaa kokemuspohjaa ehkä niin paljon että tietoa olisi siitä mitä tarvitsee. Monenlaisia soittimia kannattaa siis kokeilla ja ennekkoluulottomasti. Näin niistä tulee kaikenlaista kokemusta ja tietoa millaisia soittimia on ja millaisia soundeja lähtee mistäkin. Kitara on vain yksi osa signaaliketjua ja hyvä kitara ei paljoa auta jos vahistin puoli ei ole kunnossa. Monesti paremman kitarakaapin vaihtaminen tai hankkiminen parantaisi sitä soundia paljon enemmän kuin uuden kitaran hommaaminen tai kitaraan mikkien, satula ja tallojen vaihdot.
 
Sekin on syytä ottaa huomioon, että vaikka hyvällä soundilla ja hyvällä soittimille on mukavampi soittaa kuin hieman huonommalla-->Niin varsinaista soittotaitoa se uusi soitin ei tuo. Toki itseä miellyttävällä kitaralla on mukavampi soittaa muuten, mutta jonkinlainen soittotaito on aina opeteltava ja sitä ei pelkällä rahalla osteta. Kitaran soitto ei ole kuitenkaan mitään rakettitiedettä ja jos on oikeasti halua, niin harjoittelemalla kyllä oppii.
Kun pitää jalat maassa, eikä kurkota aivan mahdottimia, niin ainakin oman musiikin tekeminen on jokaiselle mahdollista jos vain viitsee opetella ja harjoitella soittamista. Minusta oman musiikin tekeminen on muutenkin soittajalle sellainen juttu, että se on soittajalle itselleen antoisampaa kuin opetella jostain tabulatuureista ulkoa joidenkin muiden juttua. Tämän voi toki jokainen itse määritellä millaista musiikkia haluaa soittaa, mutta jos ei ole minkäänlaista halua tehdä ja säveltää omaa musiikkia..Niin yleensä sellaisilta kavereilta se soittoharrastus tuppaa jossain vaiheessa lopahtamaan.
Toki ammatikseen voi soittaa monenkinlaisia covereita/musiikkia ja se on taas ihan oma lukunsa.
 
On myös tarkeää oivaltaa, että jokainen soitin on jonkinlainen kompromissi. Aina on parempia soittimia ja jos lähtee etsimään ja vaihtamaan aina vaan parempaan/täydellisempää, niin se ei lopu koskaan. Joskus on vain tehtävä ratkaisu, että tämä on nyt itselle se täydellinen tämän tyylinen kitaran ja soitettava sillä. Kun samalla soittimella soittaa kauan, niin sen hyviä ja huonojakin puolia oppii käyttämään hyväkseen. Tällöin se soitin muuttuu paremmaksi, mitä enemmän sillä soittaa.
Jos soittaa monenlaisia tyylejä ja etsii niihin monenlaisia soundeja, niin silloin on ehkä hommattava useita kitaroita. Ei ole siis olemassa sellaista kitaraa, jolla saisi maailman kaikkien hyvien erilaisien kitaroiden soundin. Ei edes noissa jossain mallintavissa kitaroissa, joissa tällaisia soundijuttuja on. Koskapa vaikka ne soundit olisivat kuinka "oikean" kuuloisia, niin niiden soittimien soittotuntuma on täysin erilainen. Noissa mallintavissa kitaroissa kun on vain yksi kaula ja se on taatusti erilainen kuin useimmissa jota se soitin soundillisesti mallintaa. Myös soittimen muoto ja soittoergonomia on varmasti ihan samoin useimmissa mallinnoksissa aivan toisenlainen.
Toivottavsti tästä olisi hieman apua ja mahdollisesti niiden omien tilauksesta teetettyjen soittimien toimiminen omissa näpeissä lisääntyisi. Tähän voi laittaa kaikenlaisia huomioita jos kokee, että sellaisista olisi apua muille jotka ovat tilaustyö soitinta harkitsemassa tai ostamassa.
Ja vaikka edelleen ulkomailtakin voi tilata soittimia, niin tähän laitoin vain sellaisia näkökulmia joissa on monessakin kotimaisen kitaran teettäminen järkevämpää. Siihen voisi vielä lisätä useasti hinnan lisäksi myös takuun ja kaikenlaiset korjaukset. Myöskin jo aikaisemmin kerrottu soitinrakentajan luona käynti, on monessakin tapauksessa soittimen tilaajalle hyväksi. Samaa kieltä kun siis puhutaan ja siinä voi ottaa itselle mieluisia kitaroita mukaan joissa on hyvä soundi tai sellainen kaula josta tykkää. Näin monikin asia edesauttaa sitä että hyvä kitara syntyy ja sille tulee myös soitettua.
 
aristoteles666
02.07.2016 16:25:49
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bar lampuista kun on siirrytty led ym muihin lamppuihin, ne sauna olot lavalla on käytännössä poistuneet.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
LaMotta
02.07.2016 18:21:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Keikkakäytössä mieleen tuli monasti, että voi kun otelaudan merkinnöissä olisi ollut jonkinlainen himmeä valaistus.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
penatuna
02.07.2016 19:56:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Keikkakäytössä mieleen tuli monasti, että voi kun otelaudan merkinnöissä olisi ollut jonkinlainen himmeä valaistus.
 
Onhan noita pimeässä hohtavia aineita.
 
sebu
02.07.2016 20:01:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Keikkakäytössä mieleen tuli monasti, että voi kun otelaudan merkinnöissä olisi ollut jonkinlainen himmeä valaistus.
 
Tulipa kerran laitettua sellaset otelautamerkinnät, että eihän ne meinannu näkyä ollenkaan. Et tää on kyllä ihan hyvä pointti ottaa huomioon.
 
Jeszse
02.07.2016 20:04:43
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

penatuna: Onhan noita pimeässä hohtavia aineita.
 
Myös sivudotsitankoa http://www.spelektroniikka.fi/tuott … a-otelaudan-sivumerkki-blank-104546
 
Näyttää ennemminkin joidenkin pilaa tekevien pilaulu palsta -Janizio || The Jasser Arafats || Crimson Day
aristoteles666
02.07.2016 21:28:13
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Keikkakäytössä mieleen tuli monasti, että voi kun otelaudan merkinnöissä olisi ollut jonkinlainen himmeä valaistus.
 
mustalla tussilla reilut viivat haluamilleen nauhoille kaulan sivuun , ei sen kummempaa tarvita
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
Jeszse
02.07.2016 22:01:39
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: mustalla tussilla reilut viivat haluamilleen nauhoille kaulan sivuun , ei sen kummempaa tarvita
 
Toimii vitusti esim mustassa eebenlautaisessa kitarassa.
 
Näyttää ennemminkin joidenkin pilaa tekevien pilaulu palsta -Janizio || The Jasser Arafats || Crimson Day
aristoteles666
02.07.2016 22:05:47
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeszse: Toimii vitusti esim mustassa eebenlautaisessa kitarassa.
 
ne vedetään kaulaan, otelaudasta keskelle päin, ei otelautaan.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
mpekkanen
03.07.2016 01:25:12
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeszse: Myös sivudotsitankoa http://www.spelektroniikka.fi/tuott … a-otelaudan-sivumerkki-blank-104546
 
Tämähän oli hyvä vinkki. Tuollahan voi tehdä pisteet, vaikka ei bindauksia olisikaan. Monelle ei varmaan soittimet tule muutenkaan aina keikkailuun, ettei tällä asialla ole kaikille niin merkitystä.
Keikoilla voi kuitenkin olla välillä ehkä kohtia jossa valot ovat vähän vähemmän päällä ja muutenkin se soittaminen on täysin erilaista kuin omalla treenikämpällä.
 
naavanka_
03.07.2016 09:33:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeszse: Myös sivudotsitankoa http://www.spelektroniikka.fi/tuott … a-otelaudan-sivumerkki-blank-104546
 
Itse käytän ja suositteen.
 
Joskus laitoin myös teippiä otelaudan reunaan.
 
Antti90
03.07.2016 11:07:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

naavanka_: Itse käytän ja suositteen.
 
Joskus laitoin myös teippiä otelaudan reunaan.

 
Voiko tosta pötköstä siis vain katkaista otelaudan reunan omien dotsien päälle sopivat palaset, vai pitääkö reunalista ottaa pois jne?
 
"Never give up."
hallu
03.07.2016 11:32:16
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kukaan kokeillut otelaudan valaisuun jotain klipsikiinnittestä pattereilla toimivaa nuottivaloa, vaikka straton yläsakaraan kiinni tai hihnaan valaisemaan otelautaa? saisi samalla näyttävän lavatehosteen..... niin tai otsalamppu? sekin olisi varmaan aika rockuskottava.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka
Jeszse
03.07.2016 11:37:17
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti90: Voiko tosta pötköstä siis vain katkaista otelaudan reunan omien dotsien päälle sopivat palaset, vai pitääkö reunalista ottaa pois jne?
 
-Poraat 3mm terällä vanhan dotsin pois
-Laitat reikään tipan pikaliimaa
-Työnnät pötkön pään reikään
-Odotat että jämähtää
-Katkaiset juuresta ja hiot tasaseks
 
Näyttää ennemminkin joidenkin pilaa tekevien pilaulu palsta -Janizio || The Jasser Arafats || Crimson Day
Antti90
03.07.2016 12:07:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeszse: -Poraat 3mm terällä vanhan dotsin pois
-Laitat reikään tipan pikaliimaa
-Työnnät pötkön pään reikään
-Odotat että jämähtää
-Katkaiset juuresta ja hiot tasaseks

 
Dänks. Vois kokeilla.
 
"Never give up."
askomiko
03.07.2016 12:43:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä pointteja kyllä oli kaikki.
 
Toisaalta, vaihtoehto 2: osta suomalaiselta tekijältä, sitten vaan heittäydyt ihan niin villiksi kuin ropelihattusi antaa myöten. Tylsäähän se on olla vaan järkevä. Pääseepähän johonkin muuhun kuin sunburst-stratoon.
 
Itse kyllä hommaan seuraavaksi sunburst-straton...
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
LaMotta
03.07.2016 13:02:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: mustalla tussilla reilut viivat haluamilleen nauhoille kaulan sivuun , ei sen kummempaa tarvita
 
No jotain arvokitarara ei viitsi millään permanent makerilla sätöstellä.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
LaMotta
03.07.2016 13:04:52 (muokattu 03.07.2016 13:08:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mpekkanen: Keikoilla voi kuitenkin olla välillä ehkä kohtia jossa valot ovat vähän vähemmän päällä ja muutenkin se soittaminen on täysin erilaista kuin omalla treenikämpällä.
 
Keikoilla niitä värejä on milloin mitäkin. Kerran opin karvaasti, että vaahteraotelautaisella kitaralla esiintyessä lattialle ei kannata laittaa keltaista valoa....eihän siitä otelaudasta erottanut yhtään mitään kun valo sopivasti loimotti siihen.
 
Kaikki kun ei osaa - kuten minä - niin joutuu suunnistamaan merkintöjen avulla.
 
Nuo otelaudan linnut voisi olla vaikka jotain fluoresoivaa muovia.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
mpekkanen
03.07.2016 13:22:48
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Keikoilla niitä värejä on milloin mitäkin...
 
Totta.
 
Taitaa keikoilla olla ehkä se soundipuoli tai miltä se kokonaisuus & oma soitto lavalla kuulostaa omaan korvaan, se mikä on treenikämpän soittoon se kaikista suurin juttu/ero. Toki riippuu hieman soitettavasta musiikistakin, mutta yleensä näin.
 
Kaikkihan ei välttämättä edes keikkaile, vaikka tilaustyönä kitaran teettävätkin ja silloin voi olla kitaran suhteenkin ihan toisenlaiset asetelmat. Keikoilla toimii yleensä mahdollisimman yksinkertaiset ratkaisut, mutta kotona/studiossa voi tilanne olla sitten hyvinkin toinen. Tässäkin on kyllä merkitystä taas sillä soitettavalla musiikilla ja monenkinlaisilla mieltymyksillä.
 
askomiko
03.07.2016 16:51:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Led-lamppujen sininen on puolestaan saatanasta ruusupuulaudan kanssa, valkeat otelautamerkit häviää täysin. Jotenkin nuo ledilamput on värintoistoltaan niin outoja, ainakin muutaman vuoden vanhat.
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7 8 9

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti