Muusikoiden.net
22.06.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaiuttimien impedanssi
1
raatokarpanen
06.06.2016 16:59:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mittailin tuossa tämmöisen DIY-henkisen kaapin elementtien impedansseja, ennen kuin kytken siihen mitään vahvaria kiinni. Kaappi on 2x12", jossa on 2 kappaletta 8 ohmin elementtejä sarjassa. Yksittäin mitattuna yleismittari antaa 4.9 - 5.0 ohmia per lurjus ja sarjassa 9.9 - 10.0. Miten nuo luvut vaikuttaa jotenkin liian pieniltä?
 
Nopealla etsimisellä 6.1 - 6.4 ohmia on aika tavallinen lukema 8 ohm kajareille. Mistä mahtaa tuo alhainen ohmilukema johtua? Yleismittarin patterikaan ei ollut lopussa. Onko nuo lukemat hyväksyttävissä rajoissa?
 
Kuinkas sitten tuollaiseen ~10 ohmin (mitattuun) kuormaan pitäisi vahvistin puolelta impedanssi sovittaa? 4, 8 ja 16 olisi vaihtoehdot.
 
Zeeboo
06.06.2016 19:03:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Resistanssi riippuu johdon pituudesta, läpimitasta ja johdinaineen ominaisresistanssista. Impedanssi ei ole ihan niin suoraviivainen juttu: siihen vaikuttaa kajarin tapauksessa johtimen resistanssin lisäksi puhekelan johdon kierrosten lukumäärä, kierrosten pinta-ala, kelan pituus ja sydänaineen magneettiset ominaisuudet, ja varsinkin kajariin syötetyn signaalin taajuus. DC resistanssi voi kahdella nimellisimpedanssiltaan samanlaisella kajarilla olla jonkin verran erisuuruinen.
 
Nuo vaikuttaisivat 8 ohmisilta, ja jo sarjaan kytket niin 16 ohmia on passeli asetus.
 
White men can't Monk
Laulava Kylätohtori
06.06.2016 19:07:24 (muokattu 06.06.2016 19:07:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös elementeissä ole fiksuinta mennä ilmoitetulla nimellisimpedanssilla, eikä omien mittaustulosten mukaan...
 
They pass too much electricity. -SRV
raatokarpanen
06.06.2016 19:48:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeeboo: Resistanssi riippuu johdon pituudesta, läpimitasta ja johdinaineen ominaisresistanssista. Impedanssi ei ole ihan niin suoraviivainen juttu: siihen vaikuttaa kajarin tapauksessa johtimen resistanssin lisäksi puhekelan johdon kierrosten lukumäärä, kierrosten pinta-ala, kelan pituus ja sydänaineen magneettiset ominaisuudet, ja varsinkin kajariin syötetyn signaalin taajuus. DC resistanssi voi kahdella nimellisimpedanssiltaan samanlaisella kajarilla olla jonkin verran erisuuruinen.
 
Nuo vaikuttaisivat 8 ohmisilta, ja jo sarjaan kytket niin 16 ohmia on passeli asetus.

 
Noissa kyllä siis lukee 8 ohmia, että se oli jo tiedossa. Ihmettelen vaan tuota mittaustulosta, kun en löytänyt tuolle selitystä.
 
Laulava Kylätohtori: Eikös elementeissä ole fiksuinta mennä ilmoitetulla nimellisimpedanssilla, eikä omien mittaustulosten mukaan...
 
Tällä mittauksella oli alunperin tarkoitus varmistaa, että sieltä tulisi edes joku kuorma vahvarille. Jos olisi jossain ollut huono kontakti ja piiri ei olisi ollut suljettu, olisi vahvari sanonu bum. Vastusta tuosta setistä kyllä irtosi, mutta oletettua vähemmän.
 
-HP-
06.06.2016 20:49:01 (muokattu 06.06.2016 20:49:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaiuttimien ja käytännössä kaikkien muidenkin kelojen induktanssin ja resistanssin suhde vaihtelee suuresti. Ideaalinen kelahan ei sisältäisi resistanssia lainkaan, mutta kun ei suprajohteilla olla leikkimässä, niin sinnepä sitä resistanssia kuitenkin jää. Mitä ohuempaa lankaa ja useampaa kierrosta, sitä suurempi resistanssi. Nämä kaiuttimien erot ovat osaltaan myös luomassa eri kaiuttimien välisiä soundieroja. (Miksi joku kaiutin toimii erilailla jossain toisessa vahvistimessa yms.) Kaiuttimien eri reaktanssien ja resistanssien summat toimii eri tavoin eri päätemuuntajissa ja vahvistimissa yleensä.
 
Mutta tämäkin tosiaan vain yksi kaiuttimien lukuisista ääneen vaikuttavista asioista.
 
Kuka väittää ettei kitara muka ole lyömäsoitin?
JaaGeRMaisTeR
07.06.2016 00:00:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Eikös elementeissä ole fiksuinta mennä ilmoitetulla nimellisimpedanssilla, eikä omien mittaustulosten mukaan...
 
Aika harvalla muutenkaan löytyy vermeitä tekemään nuo mittaukset. Perus yleismittari anna mistään kaiuttimesta oikeaa lukemaa. Siihen on aivan omat vehkeet.
 
Nimim. Sitä saatanan pörinää kuuntele hullukaan.
 
Kappale on kuin tulkitsijansa. Yleensä vähän vajaa.
varakeef
07.06.2016 09:14:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaiuttimen impedanssi on vaihtovirtavastusta (jollain valmistajan määrittelemällä) tietyllä taajuudella, yleismittarilla taas mittaat tasavirtavastusta. Tulos on siis eri, koska mittaat eri asioita.
 
Jonkinlainen korrelaatio asioilla kuitenkin on, ja 8 ohmin kaiuttimet tyypillisesti näyttävät mittaamasi kaltaisia lukemia.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
raatokarpanen
07.06.2016 17:41:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pistin kaapin kasaan ja hyvinhän tuo näyttää toimivan 16 ohmin asetuksella. Kaikki toimii, kiitoksia vastauksista!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti