Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: 1x12 vai 2x12
1 2 3 4
john-eduardo
13.10.2015 18:15:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jos meinaa kotona soitella 60/120w vahvarilla mutta ei halua hommata 4x12 kaappia (koska maksavat paljon ja ovat liian äänekkäitä kerrostaloon sekä hankalia kuljettaa), kumpi olisi parempi 2x12 vai 1x12 kaappi?
 
ReBeat
13.10.2015 18:25:40
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikki kitarakaapit on liian äänekkäitä kerrostaloon, ei se elementtien määrä siinä vaikuta äänen määrään. Enemmän vaikuttaa se että saako vahvistinta säädettyä hiljaiselle vai tuppaako siitä tulemaan heti liikaa tehoa. Suosittelisin valitsemaan kaapin joka vie vähiten tilaa. Jos tykkää että kaiutinkaappi saa olla osa sisustusta niin sitten se kaappi voi viedä enemmänkin tilaa.
 
Lunnu
13.10.2015 18:46:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miksi kukaan haluaisi soitella kotonaan noin tehokkaan vahvistimen läpi?
 
Nostalgy is not what it used to be
heviäijä
13.10.2015 18:49:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä elementtien koko ja määrä vaikuttaa äänenpaineeseen sitä myötä kun kaiuttimien yhteispinta-ala kasvaa. Itsellä on 70w mallintava ja 8" elementti.
 
SOTKEMINEN ON KIVAA SIIHEN ASTI KUNNES PITÄÄ ALOITTAA SIIVOAMINEN!ll Wake up dead, in a plywood bed six feet from rest of your life.
Metalkallo
13.10.2015 18:51:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

qal: Miksi kukaan haluaisi soitella kotonaan noin tehokkaan vahvistimen läpi?
 
Miksei jos sillä vaan saa hyvät soundit myös hiljaisemmalla. :)
 
Se on kyllä totta, että kaapilla ei ole väliä miten iso se on vaan onko vahvarissa tarpeeksi säätöjä että pystyy soittelemaan hiljaisemmin esim kerrostalossa. Volume ja master volume niin pystyy aika hyvin soittaan kotonakin. Keinokuormat on sitten erikseen jos sille tielle haluaa lähteä.
 
Itse ottaisin 2x12 kaapin koska se on monipuolisempi jos vaikka joskus haluaa vaihtaa toisen elementin eli kajarin erilaiseen ja kokeilla eri yhdistelmiä saadakseen tietynlaisen soundin. 2x12 kaapin voi myös kaataa pystyyn vaaka-asennon sijasta ja näin saadaan hieman korkeampi pysty kaappi.
 
Järki joskus jäässä mutta tukka yhä päässä...Vieläkin.
Arkka
13.10.2015 19:35:16 (muokattu 13.10.2015 19:38:14)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

heviäijä: Kyllä elementtien koko ja määrä vaikuttaa äänenpaineeseen sitä myötä kun kaiuttimien yhteispinta-ala kasvaa.
 
Jees, mutta niin olemattoman vähän, että kerrostalosoitossa ei mitään merkitystä. Saundi- ja tilakysymys siis.
 
J.Nikkanen
13.10.2015 19:38:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Arkka: Jees, mutta niin olemattoman vähän, että kerrostalosoitossa ei mitään merkitystä. Täysin saundi- ja tilakysymys siis.
 
No niin no, tuplaa kaiutinpinta-ala ja saat +3dB. Se ei ole vähän se. Mutta kerrostalossa tosiaan ei mitään suurempaa merkitystä. Bändihommissa ja suurilla voimakkuuksilla kyllä.
 
"Istuin kylpyammeessa, kun se alkoi. Siinä syntyi jättitsunami ja sain vettä suuhuni."
klobasa
13.10.2015 20:29:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun mielestä nimenomaan kerrostalosoittelussa niillä desibeleillä, kaiuttimien määrällä ja koolla on väliä. Epäherkällä kasituumaisella kaiuttimella varustettua vahvaria voi soittaa aika lujaa kun taas herkillä ja kunnolla alataajuukssin yltävillä 12" kaiuttimilla varustettua kaappia ei voi. Tai siis voi, mutta naapurit voi ottaa asiaan kantaa.
 
Arkka
13.10.2015 21:04:49
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No perskeles. Saatan olla toki väärässä. 3 dB ei silti hirveästi ole oikein missään tilanteessa mun mielestä (paitsi miksatessa), mutta vähänkin voi jossain tilanteessa toki olla paljon, ei sillä. Asia kääntyy päälaelleen jos mietitään millanen on hyvä keinokuorma kerrostaloon. Riittääkö -3 dB tai vaikka -6 dB (vai onko nää täysin vertailukelvottomia esim. kaiuttimen herkkyyden kanssa, en oikeasti tiedä). Sekin riippuu varmaan täysin vahvarista ja omasta tarkkuudesta saundin suhteen.
 
Eniveis, jos sulla on mörssäri, jota et halua soittaa hiljaa, niin se häätö tulee kasituumasellakin. Sikäli valkkaisin sen, joka omaan korvaan kuulostaa hyvältä. Sama juttu päätteen tehon suhteen.
 
Laulava Kylätohtori
13.10.2015 21:31:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

klobasa: Mun mielestä nimenomaan kerrostalosoittelussa niillä desibeleillä, kaiuttimien määrällä ja koolla on väliä. Epäherkällä kasituumaisella kaiuttimella varustettua vahvaria voi soittaa aika lujaa kun taas herkillä ja kunnolla alataajuukssin yltävillä 12" kaiuttimilla varustettua kaappia ei voi. Tai siis voi, mutta naapurit voi ottaa asiaan kantaa.
 
Samaa mieltä. Kun lahkeet lepattaa, ei 3 desibelillä ole väliä, mutta kerrostalossa kylläkin, kun siellä liikutaan muutenkin rajamailla.
 
Kannattaa ehdottomasti panostaa epäherkkään elementtiin, koska sillä saa helposti 7-8 dB eron (herkimmät 104, normaalit epäherkät ~95, osa jopa alle). Tuo koko on myös soundipoliittinen kysymys, joten sen kanssa saa olla tarkkana. Mutta kerrostalossa asiaa kannattaa kyllä miettiä...
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
Åboensis
13.10.2015 21:47:40 (muokattu 13.10.2015 21:49:21)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Duoda duoda... jos kuljetella pitää, siis muutenkin kuin vain sen yhden kerran sinne kerrostalokotiin niin mää hommaisin ehdottomasti 1x12" -kaapin. Huomattavasti helpommin roudattava kuin isoveljensä - kevyempi kantaa, mahtuu paremmin takakonttiin/ -penkille, treenikselle, lavalle jne. Yleensä riittävän äänekäskin. Muutenhan kysymys lienee vähän niinku ne Mustin munat l. makunsa kullakin... ;D.
 
E: Noista desibeleistä ja vastaavasta on tässä yhteydessä ihan turha vääntää, sori nyt vaan... XD.
 
"I dont know who they think they are, smashing a perfectly good guitar" - John Hiatt -
Laulava Kylätohtori
13.10.2015 21:52:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Åboensis: E: Noista desibeleistä ja vastaavasta on tässä yhteydessä ihan turha vääntää, sori nyt vaan... XD.
 
Päinvastoin - juuri tässähän ne on tärkeimmillään... ;)
 
Meinaan, että suosittelen todellakin kiinnittämään huomiota elementin herkkyyteen, sillä on huikea ero äänenpaineeseen...
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
klobasa
13.10.2015 22:13:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Päinvastoin - juuri tässähän ne on tärkeimmillään... ;)
 
Meinaan, että suosittelen todellakin kiinnittämään huomiota elementin herkkyyteen, sillä on huikea ero äänenpaineeseen...

 
Näin.
 
Itsellä oli pari vuotta sitten 5W combo jossa kiinni 102db tuottava Red Fang 10" kaiutin. Tolla vahvarilla ei saanut minkäänlaista järkevää soundia kotivoimakkuuksilla vaikka laitteessa oli VVR, koska kaiutin oli niin hiton herkkä. Tuntui vähän siltä kun olisi pidellyt käsissä ladattua haulikkoa aina kun yritti soittaa sillä laitteella kotona.
 
Nyt mulla on käytössä samantyylinen 12W versio tosta vahvarista ja kaiuttimena 95db antava WGS 10" Veteran. Watteja on yli tuplat ja vaikka tässäkin on VVR niin se ei ole edes käytössä, koska ei vaan ole tarvetta - kiitos epäherkän kaiuttimen. Soundaa hiton hyvältä.
 
john-eduardo
13.10.2015 22:17:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

no kyseessä on bugeran nupikka jonka ostin ja vehkeessä tosiaa 60/120w puolitus mahdollisuus niin lähinnä myös siltä kantilta mietin eri kappivaihtoehtoa että en tuota luultavasti täydellä wattimäärällä pidä kotona joten paljonko eroaa 1x12 ja 2x12 soundiltaan jos molemmissa on esim v30:t sisällä?
 
john-eduardo
13.10.2015 22:31:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ja tietysti kuulostaa hiukan tyhmältä treenata noin isolla vehkeellä mutta siinä se juttu on että toinen vaihtoehto on microcube josta ei saa edes pedaalien kanssa (testattuani totesin että ei sovi spedut ja cube yhteen) sitä samanlaista soundia, riippumatta onko vola 1 vai 10ssä (tuolla bugeralla sai unelmarosot vaik ei ollu vola edes kakkosella)
 
mpekkanen
13.10.2015 22:52:04
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kerrostalossahan voi olla jopa akustinen kitarakin liian äänekäs jos sitä soitetaan sellaisella tyylillä, että se ei ole mitään hiplausta.
Hyvät akustiset soivat monesti äänekkäämmin kuin halvimmat laminoiduilla kansilla olevat kitarat. Resonaattorikitaroista puhumattakaan.
Tietysti on sellaisia musiikkityylejä, joiden treenaminen ei ensisijaisesti onnistu akustisilla soittimilla. Kyllä tätäkin voi hieman miettiä, että onkohan se kotiin tarpeellinen vahvistin tehoiltaan useita kymmeniä watteja ja tarvitseeko siihen tosiaan isoja kaappeja alle?
Kyllä noilla keinokuormilla saa tehoja tiputettu, mutta en oikein ymmärrä miksi sellaisia kotiin hommaisi kun se soundi ei kuitenkaan ole sama kuin jossain treenikämpällä nupit kaakossa.
 
Hommaa kotiin jonkun, esimerkiksi, pienen mallintavan Line6 spider combon jollain 8 tuuman kajarilla. Siitä saa varmaan kotiin riittävästi tehoja ja myöskin erilaisia soundeja, jotka myöskin musatyylistä riippumatta varmaan kyllä riittää kotiin. Hintakaan ei ole paha ja hommaa sitten niillä säästyvillä rahoilla sinne treenikämpälle paremmat vehkeet.
Tosin jos asuu omakotitalossa, niin sitten voi olla joku todella pienitehoinen putkivehje ihan hyväkin. Varmaan sellainen on ihan hyvä muutenkin, mutta jos sitä soittaa pienemmillä tehoilla kuin akustista kitaraa soitettuna oikein kovaa-->Niin mielestäni rahaa menee hukkaan ja monesti se vahvistimen hyvä soundi jää saavuttamatta.
Resonaattorikitarakin soi parhaiten kun sitä soittaa hieman kovemmin.
 
Kaikki voi tietysti ostaa sellaiset kamat kuin haluaa. Joskus voi kuitenkin olla niinkin, että sen rahan voi käyttää myös hyödyllisemminkin. Kotona pärjää mielestäni halvemmillakin vehkellä, mutta kuka tykkää mistäkin.
 
Serenity
13.10.2015 23:02:36
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta tuntuu jotta kajari kun kajari kuulostaa hyvältä kun tarpeeksi kovaa luukuttaa mutta hiljaa soittaessa sitä kaiutinpinta-alaa vasta tarvitseekin.
 
Tällä hetkellä vaihtoehtoina 4x8", 1x12", 1x8" ja 1x6". Soittelen hyvinkin pienellä rivitalovoluumilla ja kyllä se äänenlaatu kulkee juuri tuossa järjestyksessä - siis samalla äänitasolla. Vahvarit puhtaalla, säröt yms. pedaaleista.
 
Täysin epätieteellinen ilman dB-mittaria muodostettu subjektiivinen mutu-mielipide.
 
Gabe
13.10.2015 23:49:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

klobasa: Itsellä oli pari vuotta sitten 5W combo jossa kiinni 102db tuottava Red Fang 10" kaiutin. Tolla vahvarilla ei saanut minkäänlaista järkevää soundia kotivoimakkuuksilla vaikka laitteessa oli VVR, koska kaiutin oli niin hiton herkkä. Tuntui vähän siltä kun olisi pidellyt käsissä ladattua haulikkoa aina kun yritti soittaa sillä laitteella kotona.
 
Heh. :) Samanlaisia kokemuksia täällä. Pieni ja epäherkkä kaiutin ja hyvä keinokuorma auttavat jo pitkälle kerrostalomuusikkoa. Mutta pakko sanoa että itse en ole vielä törmännyt oikeasti hyvään ratkaisuun tässä asiassa, kaikki konstit on kokeiltu ja jokainen niistä on ollut enemmän tai vähemmän kompromissiratkaisu. Niin se vain tuntuu olevan että putkivahvistin pääsee parhaiten oikeuksiinsa kun sitä saa avata ihan huoletta. Tuo Swartin AST nyt esimerkiksi on ihan eri kone treeniksellä kun siitä saa kääntää volumen yhteentoista ja räimiä menemään, ei siitä saa kotona läheskään koko potentiaalia käyttöön. Kotona akustinen on ihan näppärä, ja jos sähkökitaraa haluaa soitella niin joku pieni ja hyvä mallintava on huomattavasti kätevämpi kuin mikään oikea putkivahvistin.
Åboensis
14.10.2015 08:33:09
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gabe: Mutta pakko sanoa että itse en ole vielä törmännyt oikeasti hyvään ratkaisuun tässä asiassa, kaikki konstit on kokeiltu ja jokainen niistä on ollut enemmän tai vähemmän kompromissiratkaisu. Niin se vain tuntuu olevan että putkivahvistin pääsee parhaiten oikeuksiinsa kun sitä saa avata ihan huoletta.
 
No juu, näinhän se menee, vaikka sitä välillä tuntuukin olevan vaikea käsittää/ hyväksyä ;D. Näin kerrostaloasujana olen ratkaissut asian yksinkertaisesti: putkarit on treeniksellä, himassa on Vox Pathfinder 15 EXR - erinomainen pieni trankku, jossa on mainio jousikaiku ja tremolo. Pedaalilauta kulkee näppärästi mukana, siitä saa mukavat säröt Voxinkin kanssa ihan kotivolyymeillä. Loppu onkin sitten ihan itsestä kiinni, sillä kuten sanonta kuuluu, tsöyndi lähtee sormista... XD.
 
"I dont know who they think they are, smashing a perfectly good guitar" - John Hiatt -
iec
14.10.2015 12:14:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitenkäs 1x12 ja elementiksi Eminencen säädettävällä herkkyydellä varustettu Reignmaker tai Maverick? Niissä ilmeisesti herkkyys säätyy välillä 91,5dB...100dB/w siirtämällä näppärällä ruuvisysteemillä puhekelaa (vai oliko se magneettia sittenkin.)
 
En tiedä sitten onko parempi vai huonompi vai yhtä hyvä kuin vaimennin kajarin ja vahvarin väliin, kun ei ole kokemusta. Mutta yksi vaihtoehto muiden joukossa kuitenkin. Huonona puolena taitaa olla vain kyseisten kaiutinelementtien hinta.
 
-iec
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti