Muusikoiden.net
18.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Transistori- ja Putkivahvistimen erot?
1 2 3 4 59 10 11 12 13
Laulava Kylätohtori
18.06.2015 13:02:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: ...
 
Olen kyllä samaa mieltä, että molemmat kategoriat ovat sen verran heterogeenisiä, että esim. käsite 'putkivahvistin' ei oikeastaan tarkoita muuta kuin, että se on vahvistin, jossa on putkia. Laatua, soundia, toteutustapaa ym. löytyy kyllä niin laidasta laitaan, että niputtaminen yhteen nippuun on aika hankalaa.
 
Mutta onko sellaista trankkuvahvaria tehtykään, mikä reagoi samalla tavalla kuin esim. Express, joka on ehkä kuitenkin ns. moderni vahvistin, eikä yksinkertainen perinnevahvari. Saako trankuilla vastaava dynamiikka, reagointia, reunarosoa ja tarvittaessa päätesäröä? Itse väittäisin kyllä, että ei saa, eikä sellaista trankkuvahvaria ole tehty, mutta en tiedä, kunhan mutuilen.
 
Pointtina lähinnä, että turha näitä on asetella vastakkain, vaan ennemmin (kuten jo kirjoititkin) miettii sen oman tarpeen ja hankkii vahvarin sen mukaan...
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
Entropia666
18.06.2015 13:17:33
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Myrkky Nuoli:
 
Täähän toki riippuu ihan täysin tapauksesta. JCM800 täysillä ja tubescreamer ulvomassa edessä niin vaikea sen kanssa on väitellä. Toki moderni tapa luoda high gain säröjä painottuu etuastepuolelle, mutta silti. Ite tykkään edelleen, että high gain jutut kuulostaa aina parhaalta vanhan liiton vahvistimella, jossa on maltillisesti gainia tarjolla yksinään ja sitä pommitetaan puolijohteilla. Päätteen pittää ulvoa. Siinä mielessä vanhan liiton vahvistimet onkin kivoja - ne saa kuulostamaan ihan miltä vaan ja miten modernilta vaan jos haluaa. Kun taas jos etuasteessa on liikaa gainia niin peli on menetetty samantien, se on sit aika lailla yhden tempun kone. Noin kärjistetysti. Ei sillä jottako siinä mitään vikaa ois, siis.

 
Musiikkityyli edellä. Meikä nauhotteli ex-marsukloonilla pätkiä jossa oli volat niin tapissa ku saa, mut ei se meidän musaan oikeen sopinu. Lisäks se meteli oli aika infernaalinen, ei missään pysty soittamaa semmosella. Muutenki mun mielestä se JCM800-soundi on just siinä vaihteenkääntäjän tykittämisessä enempi ku pääteröörien kuumentamisessa. PPIMV:llä oli oikein käyttökelpoinen vahvain, sai jopa järki volaa ulos.
 
Thrash Metal Inkvisitor || Uusi saitti rokkikuville: H A J E . F I
Entropia666
18.06.2015 13:18:30 (muokattu 18.06.2015 13:18:36)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

perttime: Toisaalta ... se, että kyseessä on putkivahvistin ei välttämättä tarkoita sitä, että se on hyvin tehty.
 
Kunnolla rakennettu transistorivahvistin voi kestää monia vuosikymmeniä ilman mitään varsinaista huoltoa.

 
Huomaa lause, "... ei niin yksiselitteinen juttu.."
 
Thrash Metal Inkvisitor || Uusi saitti rokkikuville: H A J E . F I
mpekkanen
18.06.2015 13:18:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eroja on varmasti muitakin kuin ne putket.
 
Kitaran soundiin vaikuttaa myös sen vahvistimen lisäksi moni muukin asia, että tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta jos ajatellaan kumpi on parempi. Jollekkin voi olla joku ratkaisu hyvä ja jollekkin toiselle joku toinen.
 
Esim. monet pedal steel kitaristit tykkäävät juurikin trankkucomboista joista saa hyvän ja puhtaan äänen. Albert Järvinen soitti joskus eräällä Peavey trankku nupilla keikoilla todella paljon ja kukaan ei hänen soundiaan huonoksi haukkunut. Panteran ja Deathin mies on myös mainittu ja myös metallimusan parista löytyy soittajia joilla on transistorivahvarit. Voi olla myös sellaisetkin, että etuaste tai pääteaste on jompikumpi trankku ja toinen putkilla toimiva.
 
Monestikkin jos vahvistin on nuppi niin soundiin vaikuttaa todella paljon se, millaiseen kaappiin sillä soitetaan. Olipa se vahvistin sitten trankku tai putki. Huonolla kaapilla saa hyvänkin vahvistimen kuulostamaan huonolta.
 
Eroja on varmasti samanverran vahvareissa kuin on tyylejä soittaa kitaraa. Joskus hyvältä kuulostavat jutut voivat tulla juurikin siitä, että uskalletaan kokeilla jotain uutta ja seikoitetaan monenlaisia genrejä uusiksi.
Jos soittaa kotona ja volumen ei tarvitse olla iso, niin varsinkin puhtailla soundeilla voi transistori olla parempi ja halvempi ratkaisu kuin putkivahvistin. Transistorivahvari voi toimia myös metallimusaan kotona jos se särö tehdään jollain pedaalilla ja halutaan soittaa hiljaa. Tosin sellaista soundia haluava voi tykätä siitä isommillakin volumeilla.
Jos soitolta haluaa todella dynaamista ulostuloa,niin silloin taas putkilla tehdystä löytyy todennäköisemmin parhain ratkaisu.
B.B King soitti paljon Lab Series L5 comboa joka on trankku vahvistin. Eli ihan aina ei se dynamiikkakaan ole pelkästään siitä vahvistimesta kiinni.
Hieman säröinen soundi ja dynaaminen löytyy kyllä tavalliselle soittajalle yleensä helpoiten putkivehkeistä.
 
Jos soittaa paljon ja kotona ei voi soittaa kovaa, niin yksi ratkaisu on hommata kotiin trankku ja keikoille/treeneihin putkipelit. Aika usea putkivahvari pitää myös pientä kohinaa, jota ei tosin kuule isommilla volumeilla ja muutenkaan bändisoiton seasta. Kotona hiljaa soittaessa se voi häiritä ja monet pienetkin putkivahvarit voivat olla jo niin äänekkäitä volumeltaan(ei siltä kohinalta), että kerrostaloon niitä on hankala saada edes niin pienelle etteikö äänentaso olisi jo aika huomattava.
 
Olen joskus treenannut yhdellä Behringerin mallintavalla combolla parikin vuotta ja se toimi soundeiltaan loistavasti. Yhden keikan soitin sillä ja siitäkin soundista vain pelkää positiivista sanomista.
Sitä en taas tiiedä kuinka hyvin kaikki mallintavat kestää keikkailua jos niitä enemmän tekee.
Silloin voi putkivahvari olla ehkä parempi ratkaisu, vaikka kyllä sitäkin saa varoen roudata. Jos ei halua putkiremonttia tehdä alvariinsa.
Mallintavien hyvä puoli on se, että niiden hinta on monesti lähes kymmenes osa kunnon PTP putkivahvarista. Jos siis parin sadan mallinnos kestää pari vuotta(onhan niissäkin jonkinlainen takuu), niin kyllä niitä aika monta saa ostaa että se useamman tonnin putkivahvari tulee halvemmaksi. Tosin vahvistin pitäisi hommata kylläkin soundin takia, mutta kestävyyttä on myös ihan hyvä miettiä. Todennäköisemmin hyvin tehdyn PTP vahvisimen saa huollettua ja soittokuntoon vielä vuosikymmenienkin päästä, mutta tiedän kyllä sellaisia transistorivahvareitakin jotka ovat toimineet ilman sen kummempia ongelmia useita kymmeniä vuosia.
 
Varmaan jokaisen on itse kokeilta ja tehtävä sitten johtopäätökset, onko kyseinen vahvistin juurikin se mitä itse tarvitsee. Olipa sen toteutus tehty niin putkilla kuin transistoreilla tai vaikka molemmilla. Sitten kun soundiltaan itselle mieluinen vahvistin on löytynyt, niin jos haluaa voi vaikka kysellä muilta sen toimivuudesta.
Tällöin erilaiset vahvistin korjaamot osaavat sanoa aika hyvin onko joku sellainen peli, että niitä ei voi/kannata korjata ja onko niissä jatkuvasti jotain ongelmaa. Jos silloin tulee negatiivisia kommentteja kovinkin paljon, kannattaa ehkä kokeilla vielä muutamia muita vahvareita.
Näin kannattaa tehdä ainakin silloin jos on vahvistimeen sijoittamassa isomman summan rahaa.
 
Entropia666
18.06.2015 13:23:50
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

azlag: No niin, mutku. Mulla ainakin se multimuljuttimien säätäminen on hikistä hommaa ja hifistellessä vaatii ainakin PCn. Mäkkikin käy jos on rahaa. Sitä paitsi, jos niitä soundeja lähtee hakemaan siitä multiefektistä niin miksei sitä sitten samalla toistaisi trankkupäätteellä? Ainakin dynamiikka ja mojo ovat halvemmissa malleissa jo kadotettu signaaliketjussa ennen vahvainta ja paha niitä on lähteä elvyttelemään.
 
Eipä silti, onnistuin vahingossa saamaan ihan itunmoisen hienot soundit kämäsestä, vanhasta zoom:in muljuttimesta kun laitoin sen perään halvemman hintaluokan marsun putkikombon jossa särössä olisi parantamista mutta puhdas kanava kultaa.
 
Ota tuostakin nyt selvää. Järki sanoo yhtä ja korvat toista.

 
Tää on vähä sit soittajan korvien välissä. Oon nähny monen vähän isommankin bändin tykittelevän PODeilla suoraan linjaan hyvinkin onnistuneella lopputuloksella. Myös läppäreitä, axeja, kempereitä ja 11räckejä on näkynyt ja ovat yleistymään päin. Trankusta saat sen yhden suondin, mutta mallintavasta saat about mitä vaan. Netti on täynnä vaikka mitä presettejä jotka saa erittäin helposti kehiin. En mä enää nykypäivänä kyllä trankkuvahvaria ostas, vaan hyvän päätteen ja mallintavan. Mulla ei oo kotona ollu oikeeta vahvaria varmaan kolmeen vuoteen juurikin siitä syystä että guitar rig 5 on vitusti parempi ja kätevämpi. Sen valmiit presetitkin on todella passeleita.
 
Thrash Metal Inkvisitor || Uusi saitti rokkikuville: H A J E . F I
steelduck
18.06.2015 13:34:28 (muokattu 18.06.2015 13:39:04)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuolla budjetilla ostaisin Blackstarin ID60 combon tai nupin ja kaapin. Toimii kotona pienemmilläkin voluumeilla ja varsin äänekäs peli bänditouhuissa. Putkia mallintava laite, eli sillä pärjää vaikka millaisessa musiikissa.
 
Tuossa joku demoaa noita ID vahvistimia...
https://www.youtube.com/watch?v=YCO3ZvCu7yg
 
Ostin pojalle tuommoisen ID60 nupin ja todella monipuolinen laite...
 
Gabe
18.06.2015 14:04:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Myrkky Nuoli: Täähän toki riippuu ihan täysin tapauksesta. JCM800 täysillä ja tubescreamer ulvomassa edessä niin vaikea sen kanssa on väitellä. Toki moderni tapa luoda high gain säröjä painottuu etuastepuolelle, mutta silti. Ite tykkään edelleen, että high gain jutut kuulostaa aina parhaalta vanhan liiton vahvistimella, jossa on maltillisesti gainia tarjolla yksinään ja sitä pommitetaan puolijohteilla. Päätteen pittää ulvoa. Siinä mielessä vanhan liiton vahvistimet onkin kivoja - ne saa kuulostamaan ihan miltä vaan ja miten modernilta vaan jos haluaa. Kun taas jos etuasteessa on liikaa gainia niin peli on menetetty samantien, se on sit aika lailla yhden tempun kone. Noin kärjistetysti. Ei sillä jottako siinä mitään vikaa ois, siis.
 
Tämä oli niin hyvin sanottu että laitataan uudelleen. Itsekin tykkään että vahvistimessa on paljon headroomia eikä liikaa gainia etuasteessa. Siihen sitten fuzzia ja ODtä perään niin hyvä tulee, on kätevää jos etuaste ei ole heti ihan tukossa vaan särön määrää pystyy nostamaan asteittain. Lisäksi on kiva ettei vahvistin heti kyykähdä kun sitä vähän tönäisee.
 
Hyvin toteutettu putkivahvistin lisäksi kestää käytössä käytännössä niin kauan kuin sitä tarvitaan, pientä huoltoa vaan aika ajoin. Trankkuvahvistin taas on enemmän kertakäyttöpeli, kun se menee niin se menee. Tietty sellaisenkin voisi tehdä fiksusti, jostain syystä kukaan ei vain tee.
Åboensis
18.06.2015 16:55:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Odottakaas, pistän popparit tulille ja juotavaa kylmenemään - tästä näyttää tulevan jälleen kerran pitkällinen ja viihdyttävä vääntö. Ei mulla muuta, jatkakaa... XD.
 
"I dont know who they think they are, smashing a perfectly good guitar" - John Hiatt -
perttime
18.06.2015 18:47:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: ...
Mutta onko sellaista trankkuvahvaria tehtykään, mikä reagoi samalla tavalla kuin esim. Express, joka on ehkä kuitenkin ns. moderni vahvistin, eikä yksinkertainen perinnevahvari. Saako trankuilla vastaava dynamiikka, reagointia, reunarosoa ja tarvittaessa päätesäröä? Itse väittäisin kyllä, että ei saa, eikä sellaista trankkuvahvaria ole tehty, mutta en tiedä, kunhan mutuilen.
 
...

 
Ei ole tehty - tietääkseni. Yhtä MuTuna kuitenkin luulen, että pystyisi tekemään, jos joku tosissaan paneutuisi asiaan. Päätesärön joutuisi ehkä feikkaamaan?
 
Elantoa tuolla projektilla tuskin saisi itselleen, koska vintage-teknologialla toteutetut ratkaisut ovat jo käytössä ja myynnissä.
 
LaMotta
18.06.2015 20:40:24
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Turha tuhlata rahojaan dynaamiseen putkivahvistimeen jos on tarkoitus mättää runsaalla gainilla kompressoitua sahausta.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
tuquoque
18.06.2015 21:37:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moni on tässäkin ketjussa suositellut noita Blackstareja. Mutta onko niistä läheskään kaikki "ihan oikeita" putkivahvistimia? Ainakin HT-5 on tatsiltaan niin trankku, että putket taitaa olla sisällä lähinnä myyntikikkana. Vähän niin kuin esim. VOXin hybrideissä, mutta noissa molemmissa asteissa. LEDit vaan puuttuu. Jossain näin kuviakin, että mikropiirejä on täynnä koko HT5-härveli. Että sellaista en nyt ainakaan ensimmäiseksi suosittele kokeilemaan jos haluaa tietää, mikä on putkivahvistimen ja transistorivahvistimen ero noin niinkuin puhtaammillaan.
 
m.
JaaGeRMaisTeR
19.06.2015 00:26:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tuquoque: Moni on tässäkin ketjussa suositellut noita Blackstareja. Mutta onko niistä läheskään kaikki "ihan oikeita" putkivahvistimia? Ainakin HT-5 on tatsiltaan niin trankku, että putket taitaa olla sisällä lähinnä myyntikikkana. Vähän niin kuin esim. VOXin hybrideissä, mutta noissa molemmissa asteissa. LEDit vaan puuttuu. Jossain näin kuviakin, että mikropiirejä on täynnä koko HT5-härveli. Että sellaista en nyt ainakaan ensimmäiseksi suosittele kokeilemaan jos haluaa tietää, mikä on putkivahvistimen ja transistorivahvistimen ero noin niinkuin puhtaammillaan.
 
Eihän tuo kyllä pure putki ole. Toisaalta kokemusta ht-1 ja kyllä se soundi kääntyy enemmän putkipuolelle pehmeämmällä attackilla ja lämpimämmällä soundillansa. Ominaisuudethan on suoraan kuin trankkupeleistä.
 
Kappale on kuin tulkitsijansa. Yleensä vähän vajaa.
Gary oin
19.06.2015 00:56:35 (muokattu 19.06.2015 01:19:20)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tuquoque: Moni on tässäkin ketjussa suositellut noita Blackstareja. Mutta onko niistä läheskään kaikki "ihan oikeita" putkivahvistimia? Ainakin HT-5 on tatsiltaan niin trankku, että putket taitaa olla sisällä lähinnä myyntikikkana. Vähän niin kuin esim. VOXin hybrideissä, mutta noissa molemmissa asteissa. LEDit vaan puuttuu. Jossain näin kuviakin, että mikropiirejä on täynnä koko HT5-härveli. Että sellaista en nyt ainakaan ensimmäiseksi suosittele kokeilemaan jos haluaa tietää, mikä on putkivahvistimen ja transistorivahvistimen ero noin niinkuin puhtaammillaan.
 
Pitikin hakea skemojen perään ja tämä lause google-tuloksissa nauratti:
"To call the Blackstar a hybrid would be too kind. Its a tube amp but it's like the tubes are 200 miles apart and New Jersey is shoved in between them."
 
Millään kaikkia noita ominaisuuksia: high-gain vahvistin kotikäyttöön järjellisillä äänenpaineilla, laajalla äänenvärisäädöllä, kahdella kanavalla, efektiloopilla, line-in ja mp3-tuloilla ja ainoastaan 12AX7 ja 12BH7-putkilla ei ilman puolijohteita tehdä, eli eihän näitä voi putkikoneiksi väittää. Tosin, onko sillä väliä jos soundi omaan käyttöön toimii, kuten hallu ilmaisi.
 
Jos samassa hinta- ja teholuokassa etsii täysputkivahvistinta (putkietunen, putkipääte, ei muuta), saa melko pitkälti etsiä kovat säröt makkariin aivan muualta kuin vahvistimesta ja unohtaa muut tulot kuin yhden kitarakanavan yksinkertaisella tonestackilla. Eihän kaikki muuta tarvitse, olen käyttänyt tyytyväisenä nämä ehdot täyttävää VHT Special6 -nuppia viitisen vuotta ainoana kotivahvarina.
 
Edit: Ja lainattu kirjoituksesi toi mieleen: ei nyt kannata pelätä pelkkiä sisäkuvia jos piirilevyllä näkyy puolijohdetekniikkaa. Muu elektroniikka todennäköisesti liittyy nykyaikaisessa putkivahvistimessa:
- kanavanvaihtoreleisiin
- automaattiseen bias-säätöön/tarkkailuun
- anodijännitteen säätöön (VVR ym)
- efektilooppiin
- linjalähtöön
- kuulokelähtöön
- linjatuloon
- suojaukseen
- sisäänrakennettuihin efekteihin
joista mikään ei varsinaisesti ole kitarasignaalin tiellä.
 
mpekkanen
19.06.2015 01:47:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stonen "pojat" soittivat aikoinaan Lee Jacksonin putkietuasteella ja siihen samaisen kaverin tekemä trankku pääte. Tämän alla oli sitten Metaltronix kaapit. Taisi olla kyllä jossain vaiheessa ihan marsujakin(ennen Metaltronix:ia), mutta kumminkin.
 
Tuollainen soundi oli siihen aikaan metallipiireissä todella kova ja tuo kyseinen Metaltronix 4X12 kaappi on tosi hyvä soundinen myös muuhunkin musaan kuin pelkästään metalliin.
Ainakin se itsellä toimi monenlaiseen. Ämyrit siinä oli Celestion G12M-70 ja teho 280W/8 ohmiin.
 
Tuo oli silloin aika yleistä, että se särö otettiin etuasteesta ja pääte oli sitten trankku tai putkilla todella isotehoinen, ettei sitä päätesäröä juurikaan tullut.
 
Sitten 90-luvun alussa kaikki tiputtivat kitaroidensa vireitä ja alkoi uudenlainen soundi.
Nykyään kitaratkin ovat jopa 8-kielisiä ja 7-kieliselläkään ei 80-luvulla soittanut oikeastaan kuin Steve Vai itse. Alavireet tulivat ensin, mutta 7-kieliset kitarat yleistyivät metallimusassa vasta myöhemmin.
 
Joskus olen miettinyt noita 8-kielisiä kitaroita ja niiden soundia, että miten ne voivat käytännössä toimia. Kitarat kuitenkin soittavat yleensä sitä keskiääntä enemmän tai vähemmän, mutta 8-kielisillä ne jäävät aika vähälle. Nykyään on muutenkin metallimusassa aivan toisenlaiset soundit kuin 80-luvulla ja eipä taida niillä vanhoilla vehkeillä enää tehdä mitään näiden 8-kielisten dropattujen mörkökeihäiden kanssa.
Ongelma tulee oikeastaan siinä, että matalammat soundit tarvitsevat enemmän tehoa kuin korkeammat äänet.
Siksi monella normaalilla 6-kielisellä kitaristilla riittää yleensä 50W nuppi+ hyvä kaappi, mutta jos basisti haluaa kuulua sieltä alta on hänellä oltava ainakin satanen nuppi ja tietysti myöskin hyvä kaappi.
Nyt kun kitarallakin soitetaan samoja säveliä joita normaalivireinen basso vetää, niin onkohan 8-kielisten kitaroiden mikit sellaisia että ne ovat bassopuolella todella voimakkaita ja taas ohkaisilla kielillä heikompi tehoisia.
Jos ne ovat joka kieleltä yhtä kovia ulostulolta---> Niin riffit joita soitetaan matalimmilta kieliltä kuulostavat miltä nyt kuulostaa sellainen mörinä. Sitten taas ohkaisemmille kielille kun mennään niin niiden volume on aivan käsittämättömän suuri siihen matalien kielien soundiin verrattuna.
En oikein usko, että mikkien korkeudella tätä voi kunnolla säätää. En myöskään kyllä usko, että mikit olisivat tuollaisia, että niissä olisi niin suuria eroja erikohdassa mikkiä ulostulossa. Varmasti olen jotenkin kummallinen kun en tätä ymmärrä. Ovatko tällaiseen musaan tarkoitettujen kitarakaappien ämyrit sellaisia, etteivät ne toista kunnolla yläpäätä?
Voihan jakosuotimella jakaa sen kitaran signaalin kahteen vehkeeseen. Toisesta tulee se alapään muhjuhöttö ja toisesta sitten se normaalikitaran yläkielten soundit.
Veikkaampa, että on muuten säätäminen että tuollaisen saa hyvin toimimaan ja siltikin soitetaan samoja ääniä kuin basistikin. Tosin voihan basisti virittää myös vieläkin alemmaksi ja soitella 5-kielisellä.
 
Jos tällaisen musiikin soittoon pitää etsiä vahvistin tai jotain suositella, niin itse en ainakaan tiedä yhtään oikeasti hyvää ratkaisua. Varsinkin kun bändissä on myös basistikin yleensä ja hänenkin pitäisi sieltä kuulua.
Minusta bändissä pitäisi jokaisen soittajan olla tukemassa toisten soittoa. Nykymetalli on viritetty joskus niin alas, että siitä ei saa mitään tolkkua. Studio tallenteet voi vielä hyvilla stereoilla soida, mutta livenä tällaiset bändit kuulostavat puurolta josta ei saa mitään selvää.
 
Eli jos soittaa 8-kielisillä ja vireet ovat vielä dropattu niin varmaan paras soittaa jollain mallintavalla ja luurit päässä. Se miten siitä saadan hyvä soundi bändivolume on täysin mysteeri.
Millaiset kaapit tuohon soittoon pitäisi kitaralle hommata?
 
80-luvulla on tehty monia legendaarisia metallilevyjä Marshall JCM 800 nupilla ja kaapeilla. Siinä on voinut olla kitaran ja nupin välissä joku OD tai boosteri. Nykyään nämä samat vehkeet eivät soundaa enää tälle päivälle edes 7-kielisilläkään kitaroilla.
 
Jos siis metallimusa jota joku kuuntelee ja etsii sopivia vehkeitä sen soundin aikaansaamiseksi, niin itse ainakin suosittelisin sellaisia vehkeitä joilla on tehty ne itselle tärkeät ja hyvät levyt.
Valitettavasti tämän päivän metallimusa on musiikillisesti ja soundillisesti paljon köyhempää kuin lähes 30 vuotta sitten. Musahan on monesti muutenkin samojen ideoiden kierrättämistä ja itselleni ne ideat ovat jo soitettu parhaiten suurimmaksi osaksi juurikin silloin 80-luvulla. Muutamia poikkeuksia on toki kumpaankin suuntaa. Enemmään kyllä, mielestäni vanhempaan suuntaan kuin uudempaan.
 
Jos siis 7/8-kielisille kitaroille pitää suositella jotain vahvaria, niin itse en tiedä ainakaan mikä on oikeasti toimiva ratkaisu. Ehkä johtuu myöskin siitä, etten ymmärrä sitä haettua soundia.
Transistori ja putkivahvistimet ovat kyllä tuttuja monenkinlaiset ja molempia on ollut niin hyviä kuin huonojakin itsellänikin. Myöskin kaappeja on ollut hyviä ja huonoja omiin käyttötarkoituksiin.
 
Anteeksi pitkä kirjoitus, mutta minusta on ihan olennaista tietää mitä soundia ollaan hakemassa ja millaisella kitaralla sitä soitetaan. Tässä ei ole, mielestäni niinkään kyse trankku/putkivahvareiden eroista. Metallimusaa on kuitenkin niin monenlaista ja kaikenlaiset pelit eivät käy ihan kaikkeen, ainakaan yhtähyvin. Metallimusaanhan tämä vahvistin on ilmeisesti menossa...
 
Niin ja nämä oli vain omia mielipiteitäni, ei siis mitään henkilökohtaista kenellekään.
 
Hyvää Juhannusta :)
 
sustain65
19.06.2015 08:16:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mpekkanen: Valitettavasti tämän päivän metallimusa on musiikillisesti ja soundillisesti paljon köyhempää kuin lähes 30 vuotta sitten. Musahan on monesti muutenkin samojen ideoiden kierrättämistä ja itselleni ne ideat ovat jo soitettu parhaiten suurimmaksi osaksi juurikin silloin 80-luvulla. Muutamia poikkeuksia on toki kumpaankin suuntaa. Enemmään kyllä, mielestäni vanhempaan suuntaan kuin uudempaan.
 
Tästä olen kyllä aika vahvasti eri mieltä. Tokihan samoja asioita kierrätetään ja riffejä kierrätetään ja muunnellaan vain hitusen, mutta verrattuna johonkin vuoteen -85 ja vähän sen jälkeen, on tämän päivän metallimusiikissa kyllä huikeasti enemmän valikoimaa sekä soundien että musiikillisten juttujen suhteen. Itselle hyvät jutut täytyy vaan löytää siitä valtavasta musiikkimassasta ja tusinatavaran seasta. Etsiminen on onneksi nyt paljon helpompaa nyt kuin aiemmin.
 
Plussan heitin, kun oli muutoin niin hyvää asiaa :)
 
kekkuliheikki
19.06.2015 09:16:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Olen kyllä samaa mieltä, että molemmat kategoriat ovat sen verran heterogeenisiä, että esim. käsite 'putkivahvistin' ei oikeastaan tarkoita muuta kuin, että se on vahvistin, jossa on putkia. Laatua, soundia, toteutustapaa ym. löytyy kyllä niin laidasta laitaan, että niputtaminen yhteen nippuun on aika hankalaa.
 
Mutta onko sellaista trankkuvahvaria tehtykään, mikä reagoi samalla tavalla kuin esim. Express, joka on ehkä kuitenkin ns. moderni vahvistin, eikä yksinkertainen perinnevahvari. Saako trankuilla vastaava dynamiikka, reagointia, reunarosoa ja tarvittaessa päätesäröä? Itse väittäisin kyllä, että ei saa, eikä sellaista trankkuvahvaria ole tehty, mutta en tiedä, kunhan mutuilen.
 
Pointtina lähinnä, että turha näitä on asetella vastakkain, vaan ennemmin (kuten jo kirjoititkin) miettii sen oman tarpeen ja hankkii vahvarin sen mukaan...

 
Ma ostin just Mesa Boogie Expressin.
 
Puhutaanko samasta vahvarista. On muuten hyva!
 
En allekirjoita.
harryk
19.06.2015 09:20:49 (muokattu 19.06.2015 09:27:45)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kekkuliheikki: Ma ostin just Mesa Boogie Expressin.
 
Puhutaanko samasta vahvarista. On muuten hyva!

 
Kylätohtorin mainitsema Express perustuu amerikkalaisen, jo edesmenneen vahvistinguru Ken Fischerin suunnittelemaan kitaravahvariin, jolla ei tietääkseni ole mitään tekemistä Mesan Expressin kytkennän kanssa. Se mallinimi vaan sattuu olemaan sama. Edit. Tarkistin asian noiden kytkentäkaavioita vertaamalla, eli ne eivät perustu samaan kytkentään.
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
teemu-t-k
19.06.2015 10:02:45 (muokattu 19.06.2015 10:09:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Mutta onko sellaista trankkuvahvaria tehtykään, mikä reagoi samalla tavalla kuin esim. Express, joka on ehkä kuitenkin ns. moderni vahvistin, eikä yksinkertainen perinnevahvari. Saako trankuilla vastaava dynamiikka, reagointia, reunarosoa ja tarvittaessa päätesäröä? Itse väittäisin kyllä, että ei saa, eikä sellaista trankkuvahvaria ole tehty, mutta en tiedä, kunhan mutuilen.
 
Itse muistan kyllä kun pari vuotta sitten kovasti kohistiin sellaisesta koneesta kuin "RetroWreck".
 
https://www.youtube.com/watch?v=lFPPLJe5vdg
 
Eli etsivä kyllä lopulta aina löytää.
 
Maailmassa on paljon uskommattoman hyviä trankkuvahvistimia moniin erilaisiin tarpeisiin.
 
...aika usea ei valitettavasti vaan jaksa etsiskellä jotain perus Marshall MG sarjalaisia pidempään, tai vastaavasti pulittaa laatuvahvistimesta asiaankuuluvaa hintaa. Sitten vaan nillitetään, että trankkuvahvistimet on surkeita.
 
trih
19.06.2015 10:21:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ESP ukko: Kiitos tiedosta! Oon soitellu Marshallin mg30dfx noin 3 vuotta ja meinasin alkaa ostamaan vähän parempaa vahvaria tilalle. En oikein tiedä mitä vahvaria pitäisi katsoa esim comboa vai ihan nuppi ja kaappi yhdistelmiä. Soitan heviä esim. Children Of Bodomia yms ja tiedän ettei tietenkää saa samallaista saundia vahvistimesta mitä levyllä on mutta haen saundia mikä on tiukka ja selkeä että ei mitään puuroa se saundi ja runsaasti gainia. Osaatko sanoa mitä valmistajaa/mallia kannattaisi katsoa? budjetti on jotain 500 euron suuntaan.
 
Tähän on helppo ja halpa ratkaisu: hanki buusti.
 
Ilman sitä et saa modernia tiukkaa soundia. Itse olen saanut buustilla esim .vanhat trankkumarsut metallin puolelle helposti, soundi tiukkenee ja tulee lisää 'demppiä' ym. metallia.
 
Esim. Digitechin Bad Monkey, tai jonkun muun valmistajan overdrive-pedaali ja säädöistä volume täysille, särö nollaan, äänensävyjä maun mukaan. Tuollaisen kun lykkää kitaran ja vahvarin väliin niin alkaa laulattaa :)
 
Ja mikähän kitara millä mikillä on käytössä?
 
Rhythm In Jump, Dancing Close To You.
Laulava Kylätohtori
19.06.2015 10:21:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

teemu-t-k: Itse muistan kyllä kun pari vuotta sitten kovasti kohistiin sellaisesta koneesta kuin "RetroWreck".
 
https://www.youtube.com/watch?v=lFPPLJe5vdg
 
Eli etsivä kyllä lopulta aina löytää.
 
Maailmassa on paljon uskommattoman hyviä trankkuvahvistimia moniin erilaisiin tarpeisiin.
 
...aika usea ei valitettavasti vaan jaksa etsiskellä jotain perus Marshall MG sarjalaisia pidempään, tai vastaavasti pulittaa laatuvahvistimesta asiaankuuluvaa hintaa. Sitten vaan nillitetään, että trankkuvahvistimet on surkeita.

 
Hain juuri itsekin saman pätkän YouTubesta ja meinasin tulla linkittämään, mutta olitkin jo ehtinyt ensin.
 
Vaikuttaa kyllä asialliselta peliltä clipin perusteella. Tosin itsehän sitä pitäisi päästä soittamaan, ennen kuin pystyy sen enempää sanomaan. Missähän hinnassa tuollainen on / on ollut? Olisi kyllä hauska päästä testaamaan omin kätösin, onko eroa kunnon putkilla toteutettuun vastaavaan...
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 59 10 11 12 13

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «