Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ruotsalaiset, kitarakamat ja arpajaislaki
1 2
jhakwe
28.05.2015 21:28:17
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen viime aikoina seuraillut mielenkiinnosta länsinaapurin foorumeita, joilla käytetty kitarakama vaihtaa omistajaa, ja ihmetellyt paikallista tapaa käydä kauppaa "lotto"-periaatteella. Käytännössä homma menee niin, että myyjä päättää etukäteen myytävien "arpalippujen" määrän (35 näyttäisi olevan jokseenkin maaginen lukumäärä) ja kappalehinnan, minkä jälkeen foorumin muu väki ostaa itselleen lippuja, ja listan täytyttyä kaupan oleva soitin tai styrkkari arvotaan osallistuneiden kesken. Näin uhkapelien ystävänä ja paatuneena kamarunkelona tämmöinen kaupanteko vaikuttaa varsin kutkuttavalta. Myyjä saa haluamansa kauppasumman, ja ostajat ottavat pienen riskin mahdollisuudesta ostaa kikottimia murto-osalla käypästä hinnasta.
 
Tuossa baaritiskillä istuskellessa pohdittiin, miksei vastaavaa ole näkynyt Suomessa. Tuleeko tässä väliin byrokratia? Arpajaislaki? Rahankeruulaki? Supo? Räsänen? Liskot?
 
http://www.facebook.com/taintedaudiofx - Käsintehtyjä pöristimiä.
Laulava Kylätohtori
28.05.2015 21:49:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lähinnä näkisin suurimmaksi ongelmaksi huijauksen. Vaikea se on valvoa, kenelle kitara oikeasti päätyy vai päätyykö kenellekään. Myyjä vetäisee vaan arpajaisrahat taskuunsa ja jatkaa elämää - parhaassa tapauksessa saatetaan käyttää 'bulvaania' erehdyttämään tarkkasilmäisimpiä arpajaisvoiton odottajia....
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
Kuplamuovi
28.05.2015 22:13:36 (muokattu 28.05.2015 22:24:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Lähinnä näkisin suurimmaksi ongelmaksi huijauksen. Vaikea se on valvoa, kenelle kitara oikeasti päätyy vai päätyykö kenellekään. Myyjä vetäisee vaan arpajaisrahat taskuunsa ja jatkaa elämää - parhaassa tapauksessa saatetaan käyttää 'bulvaania' erehdyttämään tarkkasilmäisimpiä arpajaisvoiton odottajia....
 
Niin siis tuo systeemihän perustuu siihen että voittonumero on ennalta sovittu, tyyliin "lauantain lotto-arvonnan ensimmäisenä arvottu numero" tai vastaavaa. Arvonta pidetään vasta kun kaikki "arvat" ostettu (eli kuinka monta numeroa k.o. lotossa onkaan käytössä). Ei se myyjä siellä itse arvo voittavaa numeroa.
 
EDIT: Otetaan esimerkki:
 
Olen yrittänyt myydä Teleäni pari viikkoa 400 eurolla, ei ostoehdokkaita. Päätän yrittää lottomyyntiä. Lauantailotossa on 39 numeroa, joten myyn "arpoja" eli numeroita 1-39 kymmenen euron kappalehintaan. Numerot varataan keskusteluun tulleiden viestien mukaisesti ja maksutiedot ilmoitetaan varaajille yksityisviestillä. Menee muutama päivä ja kaikki arvat on ostettu, minulla on siis 390 euroa tilillä ja enää arvonta järjestettävänä. Kerron yleisellä viestillä että ensi lauantain lotossa kolmanneksi arvottu numero on voittava numero kitara-arvonnassa. Bada bing bada boom.
 
The older I get, the better I was.
jhlamm
28.05.2015 22:39:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Todella kutkuttava idea, mutta melko nopeasti jokin HerraSinisalo tai vastaava tuosta alkaisi tuohta tahkoamaan. Ehkä voisi sinne myynti-ilmon kommentteihin aina vedellä jokainen arvan ostanut omat numeronsa niin ei jäisi epäselvyyksiä. Tosin kauhea vaiva tuollaisesta...
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
Laulava Kylätohtori
28.05.2015 22:49:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos myy jotain kalliimpaa, niin arpoja pitää olla paljon tai niiden pitää olla kalliita. Ja jonkun halvan vehkeen vuoksi tuskin viitsii tuollaista vaivaa nähdä...
 
Ei silti voisi tuo toimiakin. Siitä vaan kokeilemaan, mutta verottajan katseen ulottumattomissa...
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
Kuplamuovi
28.05.2015 22:49:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jhlamm: Todella kutkuttava idea, mutta melko nopeasti jokin HerraSinisalo tai vastaava tuosta alkaisi tuohta tahkoamaan. Ehkä voisi sinne myynti-ilmon kommentteihin aina vedellä jokainen arvan ostanut omat numeronsa niin ei jäisi epäselvyyksiä. Tosin kauhea vaiva tuollaisesta...
 
Jees, juuri niin se toimii ja kuten yritin selittää, numerot varataan keskusteluun tulleiden viestin mukaisesti (myynti-ilmot esim. Ljudbojen-foorumilla ovat keskustelumuodossa, eli siellä ei ole mnetin kaltaista, erillistä Toria). Säilyy avoimuus ja rehellinen meininki nääs.
 
Tällä tavalla:
 
KitaristiGuru1969:
Mulle numerot 3, 16 ja 30 - tattis!
 
Kielimies:
Otan numeron 12.
 
ViiksiWallu:
Ottaisin numerot 14, 22, 23 ja 39 kiitos!
 
...ja sitä rataa. Sitten kun kaikki numerot varattu ja viimeisetkin varaajat maksaneet numeronsa niin lyödään arvonta kiinni.
 
The older I get, the better I was.
Kuplamuovi
28.05.2015 22:54:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Jos myy jotain kalliimpaa, niin arpoja pitää olla paljon tai niiden pitää olla kalliita. Ja jonkun halvan vehkeen vuoksi tuskin viitsii tuollaista vaivaa nähdä...
 
Ei silti voisi tuo toimiakin. Siitä vaan kokeilemaan, mutta verottajan katseen ulottumattomissa...

 
Ihan validi pointti, ne arvonnat mitä itse olen nähnyt ovat koskeneet 200-600 euron kitaroita.
 
The older I get, the better I was.
jhakwe
28.05.2015 23:04:33
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Okei, toi lottopallomenettelyhän tosiaan estää vilunkipelin varsin tehokkaasti ja selittää myös 35 arpalipun mysteerin. Näinköhän tällainen toiminta rikkoisi isäm maassa säädöksiä? Tarvittaessahan foorumin moiselle - ja miksei samalla toki perinteiselle kaupankäynnille - pykää varsin pikaisesti.
 
http://www.facebook.com/taintedaudiofx - Käsintehtyjä pöristimiä.
Laulava Kylätohtori
28.05.2015 23:17:30 (muokattu 28.05.2015 23:18:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehkä täällä on piirit liian pienet. Muutaman tyhjän arvan jälkeen varmaan osallistumisinto vähenee. Ja jos osallistujia on jo lähtökohtaisesti vähän, niin aika äkkiä koko homma kuivuu kasaan...
 
En tiedä, mutta olisihan tuota hauska kokeilla. Ongelma on vain siinä, että tuohan olisi täysiverinen arvonta, joten kai siihen arpajaislakia sovellettaisiin - sovellettiinhan sitä johonkin pilkkikisoihinkin taannoin. Ei tällainen Suomessa toimi...
 
e. tosin en tiedä, mitä arpajaislaki todellisuudessa sanoisi. Voi olla, ettei mitään, mutta eikös ainakin jotain arpajaisveroja pitäisi maksaa...
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
mpekkanen
28.05.2015 23:22:14
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielenkiintoinen asia. Tosin uskoisin, että joku Suomen laki tämän kuitenkin kieltää...
 
Voisihan tämän tehdä vaikka niinkin, että laittaa arvonnasta videoklipin jossa näyttää kaikki numerot kun ne johonkin purkkiin/hattuun laittaa ja sen kun se arvonta sitten suoritetaan.
Tosin tässäkin voisi kyllä huijata ja erilaisten bulvaanien kanssa tehdyt kaveri-kaupat/sopimukset mahdollistaisivat saman tuotteen myymisen useampaan kertaan. Ei ehkä kitaroista, mutta vaikka jostain Duncan JB/Jazz mikkiparista tms.
 
Ongelma on myös siinä, että kaikki eivät välttämättä anna positiivista palautetta kaupoista. Ei edes silloinkaan, kaikki, kun olen antanut alennusta pyytämästäni hinnasta tai maksanut hieman "bensarahaa" ylimääräisenä kauppahintaan kun olen ostanut jotain.
Tällöin voisi täysin rehellinen myyjä tulla leimatuksi huijariksi jos arvonnan voittaja ei jostain syystä viitsisi ilmoittaa, että tuote on sellainen mitä pitikin ja perille tuli.
 
Sitten jos taas arpoja ei myydä kuin tutuille tai sellaisille joilta tietää sen palautteen tulevan niin ei sekään ole kyllä oikein.
 
Hyvä ajatus ja idea, mutta ei taida käytännössä toimia. Toivoisin kyllä olevani väärässä tässä asiassa ja monesti kyllä olenkin.
 
jhakwe
28.05.2015 23:39:27 (muokattu 28.05.2015 23:40:12)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi tosiaan olla, että näillä suunnilla olisi työn ja tuskan takana saada tarpeeksi osallistujia. Tavara tuntuu muutenkin liikkuvan nykyään aika tahmeasti, ja uudenveroisesta tavarasta T-Kauppa * 70% -pyynnillä tulee välillä sen sortin huumoritarjouksia, että henkeä ahdistaa.
 
Voisihan tota piruuttaan kokeilla osallistumalla noihin ruotsalaisten jekutteluihin. Laivareissu stokikseen on kuitenkin verrattain edullista lystiä.
 
http://www.facebook.com/taintedaudiofx - Käsintehtyjä pöristimiä.
machinehead72
29.05.2015 07:18:50
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hieno idea. vaikkakin huimat väärinkäyttö mahdollisuudet.. Tietenkin tuotakin voisi kokeilla vain "tuttujen" M.nettiläisten kesken.
 
Eipä siinä, jos jotakuta kiinnostaa niin voin tuollaisen arvonnan aloittaa tuosta Hameristani -->
 
http://muusikoiden.net/tori/nayta.php?id=1007645
 
Siihen vielä kova laukku mukaan ja arvo on 400e. Arvat vaikka 20e/kpl.
 
https://soundcloud.com/machinehead72 --> Pohojanmaan räkäsintä röck n rollia!
hanurista
29.05.2015 10:08:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskus osallistuin Riffi-lehden kitara-arvontaan, palkintona oli Gretsch. Lappu piti vielä postittaa lehteen, eli tämä tapahtui aikana ennen internettiä. Mainitsin osallistumisestani siskonmiehelle, joka oli toimittajana eräässä toisessa lehdessä, ja hän sanoi samantien, että palkinnon voittaja oli päätetty etukäteen, eräs lehden avustava kirjoittaja. Harmitti vähän tuollainen reilu peli.
 
Funkånaut
29.05.2015 11:26:13
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hanurista: Joskus osallistuin Riffi-lehden kitara-arvontaan, palkintona oli Gretsch. Lappu piti vielä postittaa lehteen, eli tämä tapahtui aikana ennen internettiä. Mainitsin osallistumisestani siskonmiehelle, joka oli toimittajana eräässä toisessa lehdessä, ja hän sanoi samantien, että palkinnon voittaja oli päätetty etukäteen, eräs lehden avustava kirjoittaja. Harmitti vähän tuollainen reilu peli.
 
Joku tuttu oli joskus osallistunut lehden arvontaan, missä arpalippuina oli kahdenlaisia lappuja
 
- tilaan lehden ja osallistun arvontaan
- en tilaa lehteä, mutta osallistun arvontaan
 
jälkimmäisen lapun, johon kirjoitti myös tilaavansa lehden. Kas kummaa, mutta tilausta ei kirjattu mihinkään. Ei kai voisi olla niin, että niitä lappuja ei luettaisi?
 
Kun en keksinyt muutakaan sanottavaa, yritin kääntää tilanteen huumoriksi toteamalla "tööt", mutta jostain täysin käsittämättömästä syystä sain vastaukseksi avokämmentä. - Vessajono
jumara
29.05.2015 15:43:17 (muokattu 29.05.2015 15:55:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alla juridinen arvio perjantai-illan kunniaksi.
 
Arpajaisten järjestämistä tosiaan säätää arpajaislaki. Alla nopeita bulletteja:
- arpajaiset voi lähtökohtaisesti järjestää vain rekisteröity yhdistys tai säätiö tms yhteisö, jonka tulee olla tarkoitukseltaan yleishyödyllinen
- isompiin arpajaisiin tarvitaan poliisi valvomaan
- tilitys lupakaudelta tulee toimittaa viranomaisille
- tässä mainittu arpajaistyyppi olisi tavara-arpajaiset
- myös tavara-arpajaisiin tarvitaan lupa
- arvoiltaan alle 2000€ pienarpajaiset voi pitää ilman lupaa, mutta arpojen myynnin ja voitonjaon pitää tapahtua samalla paikalla (tällaiset voi pitää em yhteisöjen lisäksi myös esim. koululuokat)
 
On myös mahdollista pitää ns. miniatyyriarpajaiset, joissa työyhteisö ja vakiintunut harrastusryhmä voi ilman viranomaisten lupaa ja tilitysvelvollisuutta toimeenpanna jäsentensä keskuudessa virkistys- tai harrastustoimintansa taikka yleishyödyllisen toiminnan edistämiseksi tavara-arpajaiset, joissa ARPOJEN YHTEENLASKETTU ARVO EI YLITÄ 500€.
 
Arpojen myynti ja voittojen jako tulee tällöinkin kuitenkin tapahtua samassa tilaisuudessa, eli arpojen myyminen etänä periaatteella rahat tilille ja naapuri arpoo ei ole laillista. On siinä ja siinä, voisiko muusikoiden.netin jäsenistö muodostaa mainitun "vakiintuneen harrastusryhmän" (ainakin aktiivisesti täällä kommunikoivat jäsenet), joka voisi kokoontua ja pitää arpajaiset - laissa edellytetty ryhmän toiminnan edistäminen tarkoittaa kuitenkin, että tuotto tulisi käyttää mainitun yhteisön (oikeimmin Muusikoiden.net ry:n) hyväksi eikä kitaran myyjän taskun täytteeksi.
 
Lisäksi pitää muistaa, että pien- tai miniatyyriarpajaisten järjestäminen jatkuvasti voitaisiin tulkita vakiintuneeksi arpajaistoiminnaksi, jolloin kaikki alussa mainitut vaatimukset tulee täyttää. Muuten aletaan puhua arpajaisrikkomuksista tai jopa -rikoksista.
 
Eli: unohtakaa koko homma.
 
Hyvää viikonloppua!
//Luckymies
 
Parhaimmat kitarasointini läpi vuosien olen saanut englantilaisvalmisteisilla Marsalkka-putkivahvistimilla ja keltaisilla POMO-yliajopolkimilla.
freakingenius
29.05.2015 16:16:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tostahan saisi jonkun kaverin avustuksella hyvät rahat. Myisi oman kitaransa ja "arpoisi" sen yhteistyökumppanilleen, joka sitten saisi kitaran sillä parilla eurolla ja myisi voitolla jne.
 
jhakwe
29.05.2015 17:35:11
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

freakingenius: Tostahan saisi jonkun kaverin avustuksella hyvät rahat. Myisi oman kitaransa ja "arpoisi" sen yhteistyökumppanilleen, joka sitten saisi kitaran sillä parilla eurolla ja myisi voitolla jne.
 
Tämä on useampaan otteeseen otettu ketjussa huomioon. Menee mahdottomaksi, ellei onnistu houkuttelemaan mentalisti Noora Karmaa ennustamaan seuraavia lottonumeroita.
 
http://www.facebook.com/taintedaudiofx - Käsintehtyjä pöristimiä.
mpekkanen
29.05.2015 19:46:43
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tokihan mikään ei estä kavereiden välisiä "arvontoja".
 
On monesti vaan niin, että vaikka olisi kuinka hyvä tyyppi ei se musamaku ja varsinkin kaikki soittimet & oheissälä ole sellaisia jotka itseä kiinnostaisi.
Jos siis keräisi tuntemistaan mukavaista ja luotettavista tyypeistä tällaisen porukan ja arpoisi sitten kossupullo-tyylin, näitähän joissakin työmailla järjestetään työmiesten kesken viikonloppuisin, jollekkin palkinnon.
 
Ongelmia on tosin tässäkin. Jos vaikka itsellä on ylimääräisiä virityskoneistoja ja uusia talloja, jotka ei porukkaa kiinnosta niin tästä tulee vähän väkisin sellainen kierre. On tavallaan pakko osallistua ja itselle tarpeettoman tavaran määrä saattaa jopa kasvaa. Tokihan sen voi sitten myydä halvemmalla, mutta kuinkahan moni oikeasti myy vaikka tonnin kitaran 50 eurolla jos on sen itse sillä saanut... Jobbareistahan kun ei tunnu kukaan oikein tykkäävän.
 
Kun sattuu voitto kohdalle niin kyllähän sitten voi osallistua kun ei arvat paljoa maksa, vaikka arvottava tavara olisi itselle aivan tarpeetonta. Jos siihen sitten laukaisee, ettei tee mitään arvottavalla tuotteella niin ei se porukka kovin montaa kieltäytyjää kestä tai viitsi katsella. Ainakaan pidemmän päälle.
 
Loppupeleissä veikkaan, että tulee kaikille halvemmaksi ostaa itse tarvitsemansa tavarat ja näin ei rahat mene "hukkaan". Kaveritkin pysyvät kavereina pidempään :)
 
rrroope
01.06.2015 12:51:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

joskus katselin, että ainakin yksivaihde.net foorumilla on myyty aika paljonkin polkupyöräkamaa tällä tyylillä jo monta vuotta. suomen arpajaislaki varmaan voi sanoa yhtä ja toista mut toisaalta kuinka paljon mikään viranomaistaho jaksaa kyttäillä nettifoorumeita...
 
Lihis96
01.06.2015 13:37:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tää kyllä kuulostas melko hauskalta ajatukselta. En tiedä toimisiko tämä tuolla torin puolella, mutta naapureiden mukaan keskustelupalstalla, niin olisiko tämä sitten huoneissa käytävää arpakauppaa?
 
Shiis väithäks sä vittum että mhulla ei oo au..auttoriteettia..shääättännähh... - Kampela77
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti