Muusikoiden.net
26.05.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Fender stratocaster - kampi - vireen pysyminen
1
play
24.02.2015 17:45:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soittelen otsikossa mainitulla kitaralla (2004 Fender 50th Anniversary Stratocaster, USA). Kitara pitää vireen hyvin silloin, kun en käytä kampea. Mutta jos kampea käyttää voimakkaammin, niin vire nousee varsinkin ohuimmilla kielillä. Käytän 11 sarjan kieliä, mutta en kylläkään Fenderin kieliä. Satula on käsitykseni mukaan muovia ja talla (sikäli kuin nyt ymmärrän) semmoinen, kuin näissä stratocastereissa yleensäkin on. Jousia on neljä. Viittäkin olen kokeillut, mutta vireen pysyminen ei sillä parantunut.
 
Kielten vaihdon yhteydessä laitoin lyijykynää lyijyä (tai no joo, eihän se oikeastaan lyijyä ole..) satulan kieliuriin, mutta se ei auta vireen pysymiseen käytännössä lainkaan. Olen kokeillut myös sitä, että kitaraa virittäessä käytän kampea aika voimakkaasti. Se on ollut toimiva juttu paitsi, että sitten kun soittaa sooloa, jossa on venytyksiä, niin vire laskee tosi helposti (kun viritän normaalisti, niin tätä ei juurikaan tapahdu sooloa soittaessa). Eli siis mistä tämä vireen nousu kampea käytettäessä johtuu, kun kampea käytetään voimakkaammin ja mitä asialle voisi tehdä, että vire pysyisi silloin paremmin? Sinänsä olisi mukava käyttää kampea välillä ilman vireongelmia, kun sellainen kerran kitarassa on (eikä viitsisi kitaraa jatkuvasti virittääkään).
 
Rg505bk
24.02.2015 18:23:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko tuttu?
 
Tästä voi olla apua...
 
https://www.youtube.com/watch?v=Iy-F7iSIopA
 
73nd3r
24.02.2015 18:37:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos se on 2004 kitara niin voi olla aika käydä säädättämässä ammattilaisella, ja vaikka vaihdattaa satula luuhun tai kestovoideltuun TUSQiin. Tulee kuntoon ja on sitte helpompi pitää soittokunnossa.
Onks sitä säädetty kunnolla tolle .011 setille..?
 
Venytysalavire johtuu siitä, että tallan jouset antaa periksi sun vahvoille sormille ;)
Vibraylävire voi johtua monestakin syystä, satula ja jousibalanssi on yleisimmät.
 
LaMotta
24.02.2015 20:30:04 (muokattu 24.02.2015 20:32:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleisin syy lienee se, että satulan urat kanittaa syystä tai toisesta.
Satula on huonoa materiaalia,
urat väärin tehty,
urat liian pienet eli kielet liian paksut.
Tai sitten kaikkea tältä väliltä.
Millainen kielen painin on lavassa? Tuleeko kielet kuinka jyrkässä kulmassa virittimille?
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
hallu
25.02.2015 08:57:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä on tuttu ilmiö (ei edes ongelma) kaikille stratoilijoille. Huomasitkin jo että lyijykynä on huono liukaste, vaikka foorumeilla sitä aina suositellaan. Huulirasva on joidenkin suosiossa, mutta tarkotukseen tehty teflonilla ryyditetty satulakastike on mielestäni parasta mitä itse olen löytänyt (esimerkiksi musamaailma myy sitä (aika kallista, mutta riittoisaa)). Ne satulaurat kannattaa myös putsata kielten vaihdon yhteydessä silloin tällöin ja samalla voidella hyvin. Puhdistusta varten on olemassa yllättäen kaupallinenkin ratkaisu semmoinen hammaslangan tapainen putsausnyöri, mutta itse sain rakotulkilla ja 800 hiekkapaperilla urat ihan kohtuullisen puhtaiksi. Sitten vain voiteluainetta ja uudet kielet ja kitara hyvään tämminkiin niin vire pitää paljon paremmin (ei stratossa täydellisesti ikinä, mutta tyydyttävästi kyllä).
 
Ei ole ollenkaan huono neuvo viedä kitaraa säädätettäväksi ja vaikka vaihdattaa siihen parempi satula kuten tuolla aikaisemmin ehdotettiin. Mitä satulaurien sopivuuteen tulee, niin saat helposti selville onko satulasi liian ahdas käyttämällesi kielisetille kun laitat vaikka ,010 - ,042 kielisetin ja jos se toimii kanittamatta, niin satulauriasi täytyy vähän avartaa ,011 setille.
 
Olisipa jo kevät
Kefiiri
25.02.2015 09:04:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Millainen kielen painin on lavassa? Tuleeko kielet kuinka jyrkässä kulmassa virittimille?
 
Kannattaa tosiaan tsekata onko kieliä pakko viedä ohjaimen ali ollenkaan... jos kielenohjaimet painavat kielet kovin tiukasti satulaa vasten, kitka lisääntyy väkisin.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Rämppy
25.02.2015 09:05:47 (muokattu 25.02.2015 09:19:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitarapajalla mulle joskus taannoin neuvottiin sellainen kikkakolmonen, että perhos-mallisen kielenohjaimen voi laittaa killumaan jousen varaan: pujotetaan ruuvin varresta ensin kielenohjain, sitten jousi (tyyliin katkaistu kuulakärkikynän jousi) ja sen jälkeen koko komeus ruuvataan paikalleen kitaran lapaan.
Tällöin kielenohjaimen korkeuden saa säädettyä just sopivaksi. Toimii.
 
Saahan sitä sanoa.
73nd3r
25.02.2015 12:22:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä saattaa käydä vähän niin kuin liian usein näissä mnetin kysäreissä.
Tulee paljon neuvoja, joissa on sekä hyvää että huonoa - tai sanotaan tarkemmin: osuvaa ja asiaan liittyvää.
 
Joskus sattuma osuu kohilleen ja kitara tulee soittokuntoon, mutta joskus taas kokematon kysyjä kokeilee jokaista sattumakaupalla, ongelma pysyy tai muuntuu toisenlaiseksi, soittoharrastus muuttuu säätöhelvetiksi eikä homma tule kuntoon lopultakaan.
 
Ton takia kannattaa ihan vakavissaan pohtia tuota ammattilaisen tekemää säätöä. Varsinkin uusissa nettihankintakitaroissa, jos sellainen tulee varastosäädöissä, tai (kuten tässä) arvopelissä jolla on jo ikää ja mahdollisia siitä ja tehdyistä muutoksista johtuvia säätötarpeita.
Rahaa kuluu vajaa satunen, mutta se on hyvin käytetty.
 
Ja täsmennyksinä:
En tarkoita ettei saisi kysyä, tai neuvoa, tai opetella kitarasäätöhommia - perusjutut (relief, action, tremolosäätö, intonaatio, mikkikorkeus...) olis hyvä jokaisen osata.
Enkä tarkoita arvostella enkä epäillä kysyjän saati yhdenkään vastaajan osaamista - enemmänkin tää 'hyvä sanoma' on pyörinyt mielessä jo pidempään, mutta tuli sopivasti hollille tämän kysymyksen kohdalla.
 
play
25.02.2015 17:10:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia kaikille hyvistä kommenteista ja vinkeistä. Toki lisääkin saa laittaa.
 
Tuo videossa tarkoitettu säätötapa ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Enpä ollut ajatellutkaan, että tallan voisi säätää tuolla tavalla kelluvaksi. Sitä pitänee testata jossain vaiheessa jo ihan mielenkiinnonkin vuoksi.
 
Kielenohjain on lavassa kahdelle ohuimmalle kielelle. Eli nämä kielet tulevat vähän jyrkemmässä kulmassa satulaan. Tosin näyttäisi siltä, että ohjaimen avulla kylläkin suoremmassa kulmassa. Sitäkin voisi kokeilla, että ei laittaisikaan näitä kieliä ohjaimen kautta. Ja mikseipä muitakin vinkkejä, joita tämmöinen "ei niin kitaranrakentaja" voi testata kitaraansa pilaamatta.
 
Mutta kyllä tässä tapauksessa käy niin, että suuntaan paikalliseen musiikkikauppaan kitaran kokonaisvaltainen säätö mielessä. Siinäpä sitä voi sitten miettiä, että miten tuota kammen käyttöön liittyvää vireongelmaakin voisi vähentää.
 
LaMotta
25.02.2015 17:25:13 (muokattu 25.02.2015 20:22:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

play: Kielenohjain on lavassa kahdelle ohuimmalle kielelle. Eli nämä kielet tulevat vähän jyrkemmässä kulmassa satulaan. Tosin näyttäisi siltä, että ohjaimen avulla kylläkin suoremmassa kulmassa. Sitäkin voisi kokeilla, että ei laittaisikaan näitä kieliä ohjaimen kautta.
 
Jos sen poistaa niin ne kielet saattaa jäädä (osittain) ilmaan satulan kohdalla ja soundiin ilmestyykin sellainen kiva ja eikovintoivottu sitar-efekti.
 
venytyksiä, niin vire laskee tosi helposti. mistä tämä vireen nousu kampea käytettäessä johtuu,
 
Tämä todistaa sen, että satula ei toimi.
 
E: Mitä netistä löytyi 'tietoa' niin tämä on vissiin tullut tehtaalta 9-kielisetillä? Voipi olla nyt niin, että 11-setti on liian paksu satulan urille?
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Kefiiri
25.02.2015 19:03:42 (muokattu 25.02.2015 19:06:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Jos sen poistaa niin ne kielet saattaa jäädä (osittain) ilmaan satulan kohdalla ja soundiin ilmestyykin sellainen kiva ja eikovintoivottu sitar-efekti.
 
Joo... omassa kitarassa E-kieli on just siinä ja siinä tuleeko vapaan kielen sitar-efekti,
H toimii hyvin ilman ohjainta. E taitaa tätä nykyä kulkea ohjaimen kautta. Ohjaimen korkeuttahan voisi säätää myös laittamalla prikkoja alle.
 
Jos ei ole tottunut kelluvaan tallaan, tuntuu virittäminen alkuun vaikealta, kun muut kielet löystyvät sitä mukaa kun viritettävä kieli kiristyy... mutta kun aikansa kiristelee, niin kyllä se virekin sieltä löytyy.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Jormaz
25.02.2015 19:25:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sittenhän on olemassa myös virittimiä joissa tapin korkeus muuttuu niin että ohuemmille kielille tulisi isompi kulma ja ei olisi tarvetta ohjaimelle.
 
No tiedäthän.. Tarkoitettu.. tiedäthän..
73nd3r
25.02.2015 20:10:59 (muokattu 25.02.2015 20:11:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tämä AmDlx50Anni on vakio, niin siinä on jo valmiiksi (mun mielestä) paras kielenohjain, se moderni joka ei *juuri koskaan* aiheuta ongelmia.
Ja pieni rasvaus (huuli- tai pallirasva, kukkaron ja hifitason mukaan) hoitaa useimmat ohjuriongelmat muissakin malleissa.
 
suuntaan paikalliseen musiikkikauppaan
Bra.
 
play
26.02.2015 19:36:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En osaa sanoa, mitkä kielet kitarassa oli, kun se tuli tehtaalta. Hankin ko. kitaran vasta myöhemmin. Mutta kyllä tämä minusta siltä vaikuttaa, että satula jumittaa kieliä jonkin verran kammen käytön jälkeen. Kun ohuempiin kuin 11 sarjan kieliin ei ole tarkoitus vaihtaa, niin satulalle täytynee tehdä jotain. Eiköhän siihen ratkaisu löydy.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti