Muusikoiden.net
21.04.2018
Soittajasta muusikoksi | Kymen Konservatorio 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Isot nauhat --> isompi soundi
1 2 3
klobasa
07.05.2014 21:17:57 (muokattu 09.05.2014 00:22:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mietin laitanko tänne vai akustisten osastolle, mutta aina aika ajoin täälläkin väännetään nauhojen koosta, joten laitetaan tänne. Pienissä ja isoissa nauhoissa omat etunsa ja haittansa, ja moni teistä varmaan tietää kummasta tykkää enemmän. Jotku heittaa vintagea, jotku heittaa jos sormet ei osu otelautaan. Makuasioista ei voi muuta kuin kiistellä.
 
Nauhajutuissa harvemmin puhutaan niiden soundista. Itse ihmettelen miksei akustisissa käytetä kuin lähes yksinomaan pikkiriikkisiä nauhoja. Tosi harvassa ne jotka käyttävät jumboa tms. isompaa. Lisäksi kiinnosti miksi osa käyttää kiinnityksessä pikaliimaa ja miksi osa sanoi, ettei pikaliimalla ole mitään asiaa heidän verstaalle. Koska en osaa antaa omien soittimieni olla alkuperäisessä kuosissaan, ja koska toisen akustiseni nauhat olivat kertaalleen hiotut pienet ja matalat, päätin ottaa haasteen vastaan.
 
Yleinen mielipide (esim. Paul Reed Smith sanoi näin) oli, että kun kyllästää kiinnityksen kunnolla pikaliimalla se parantaa kontaktia ja vaikuttaa suoraan täten esim. kitaran voimakkuuteen ja sustainiin. Vedän siis nauhat kiinni pikaliimalla. Kun nauhojen poistossa kuumentaa nauhaa, ei ole väliä onko siellä liimaa vai ei, eli se argumentti pikaliimaa vastaan ei päde.
 
Toinen löytämäni mielipide johon halusin samaistua: mitä isommat nauhat, sitä isompi soundi ja sustain. Laitan siis isot nauhat. En megajumboa vaan Jescarin nauhaa mikä vastaa Dunlopin 6105. Massaa ja korkeutta reippaasti enemmän kuin vintageissa, mutta leveyttä ei niin paljon kuin sähkisten jumboissa.
 
Mulla on kaksi akustista: tämä nauhojenvaihdon kokenut 00 kokoinen (eli pieni) ja dreadnought kokoinen, eli iso. Dreadnought on myös pari senttiä syvempi. Jos ei ole tuttuja nuo termit, niin paremman puoliskon mielestä dreadnought oli "liian ison näköinen" ja 00 kitarasta eka kommentti oli "ai ostit lasten kitaran?".
 
Aikaisemmin pienessä kitarassa oli dreadiin verrattuna pieni ja hiljainen soundi. Siis todella selkeästi pienempi soundi. Sustain siinä tosin oli tosi hyvä aikasemminkin. Nyt nauhojen vaihdon jälkeen tuo pieni 00-koppainen akustinen on lähes yhtä äänekäs kuin dread -- ja sustain on aivan mahdoton. Molempia kitaroita soitellessa ja vaihdellessa ero on nyt lähinnä tatsissa ja taajuusvasteessa. Dreadissä on enemmän bassoa, mutta 00 tuntuu sylissä melkeinpä äänekkäämmältä. Kummassakin kitarassa samanikäiset kielet. 00-koppainen sai nauhojen vaihdon jälkeen kitaraansa takaisin ne samat kielet mitkä siinä oli ennen nauharemppaa. EDIT: Ainiin, dreadissä on 25,5" skaala, pikkukitarassa 24,9", mutta molemmissa siis samat .012 kielet.
 
En tiedä saako tästä rämpytyksestä jotain tolkkua, mutta laitanpa silti. Sama rämpytys, kitara vaihtuu. Eka 00, sitten dread. Tämä on siis "jälkeen" äänitys. Ennen nauhojen vaihtoa en tietenkään hoksannut äänittää mitään. Kitaran fyysistä kokoa vertaamalla ei todellakaan uskoisi pienemmän kuulostavan suhteessa niinkin isolta. Tässä ääninäyte: https://dl.dropboxusercontent.com/u/860305/00-dread.mp3
 
Eli, vaihtoehto 1: jos haluat kitaraasi enemmän sustainia ja enemmän volaa - laita isommat nauhat liiman kera. Tai vaihtoehto 2: kyseenalaista, väitä vastaan, kumoa väitteet perustellen tai perustelematta -- tai ole muuten vain ole eri mieltä, ihan sama, no worries! EVVK! Itse tunnen olevani the winner of this challenge. Jahka vähän palaudun tästä projektista, niin toinenkin kitarani tulee saamaan Jescarin isot nauhat.
 
Tällaiset kitarat: https://dl.dropboxusercontent.com/u/860305/00%26dread.jpg
 
Frankensteinway & Sunbathing
askomiko
07.05.2014 21:41:19 (muokattu 07.05.2014 21:43:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mie en heitä kun rikkinäisiä kitaroita joskus lavalla. Mutta hieno testi, miekin tykkään enempi isoista nauhoista, ja tekis laittaa moiset kaikkiin soittimiin.
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
LaMotta
08.05.2014 16:16:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Totta kai nauhat vaikuttaa soundiin.
 
Sitä en kylläkään ymmärrä kuinka satula sen sijaan vaikuttaa soundiin muuten kuin avoimen kielen osalta.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
losli
08.05.2014 21:52:46 (muokattu 09.05.2014 06:41:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kirjoitus poistettu.
 
Laulava Kylätohtori
08.05.2014 22:42:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

losli: ...
 
Kyllä nyt on pakko lainata Sviloa. Eli jotain tähän tyyliin: "Soittakaa enemmän, miettikää vähemmän." :)
 
Mutta joo, hienoahan tällainen syvällisempi keskustelu on. Jatkakaa....
 
Gyl sunkka maar oikke met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
johanssen
08.05.2014 23:45:26 (muokattu 08.05.2014 23:47:01)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Min korvaan kuulostaa edelleen toi dread selkeesti isommalta sillä ajatuksella mitä mie koen isoksi akkarissa. Eikä se johdu volasta vaan kokonaissoundista. Harmi, kun et napannu ääntä talteen ennen nauhojen vaihtoa. Antasin tästä miinuksen, jos voisin. (ehkä hyvä, ettei täällä voi)
 
Ei sillee, että isommat nauhat kiinnostais, sillä mie oon kaikkien keppien kanssa sellanen pikku,pikkunauha mies.
 
Ja HALOO TOHTORI. Väliin syvällistä keskustelua eikä aina läppää, vaikka oikeessa ootki.
 
asialliset hommat hoietaan, muuten ollaan ku ellun kanat...
klobasa
09.05.2014 00:17:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

johanssen: Min korvaan kuulostaa edelleen toi dread selkeesti isommalta sillä ajatuksella mitä mie koen isoksi akkarissa. Eikä se johdu volasta vaan kokonaissoundista. Harmi, kun et napannu ääntä talteen ennen nauhojen vaihtoa. Antasin tästä miinuksen, jos voisin. (ehkä hyvä, ettei täällä voi)
 
Toki dreadin pitääkin kuulostaa isommalta, koska se on isompi. Tosiaan, äänenvoimakkuus ja sustain oli ne mitkä kasvoi. Tuo termi "isompi" oli vähän väärä.
 
Nappaan ennen/jälkeen näytteet sitten kun vaihdan dreadiin nauhat.
 
johanssen
09.05.2014 01:11:46
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

klobasa: Toki dreadin pitääkin kuulostaa isommalta, koska se on isompi. Tosiaan, äänenvoimakkuus ja sustain oli ne mitkä kasvoi. Tuo termi "isompi" oli vähän väärä.
 
Nappaan ennen/jälkeen näytteet sitten kun vaihdan dreadiin nauhat.

 
Jep Hyvä. Isompi on min päässä. Ja akkarilla. Ja täällä sähkökitaroiden hulvattomassa maailmassa, missä saamme nyt hetkeksi mellastaa...
 
asialliset hommat hoietaan, muuten ollaan ku ellun kanat...
Laulava Kylätohtori
09.05.2014 12:02:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

johanssen: Ja HALOO TOHTORI. Väliin syvällistä keskustelua eikä aina läppää, vaikka oikeessa ootki.
 
Joo, totta on, että nämä vähän syvemmälle menevät keskustelut ovat mielenkiintoisia ja parhaasta päästä mnettiä. Iso peukku näille. :)
 
Kommenttini kohdistui kuitenkin siihen, että nämä tällaiset jutut kannattaa suhteuttaa kontekstiinsa. Esimerkiksi itselläni on vanha Tokai (ei tosin edes 80-luvun peli), joka on hyvä ja laadukas kitara ja soundi on enemmän kuin kohdallaan. Nyt, jos vaihtaisin siihen isommat nauhat, tallablokin ja vaikka kieltenpidikkeen, niin varmasti soundi muuttuisi. Ja oletettavasti parempaan suuntaan. Mutta ajatuksenani on, että tuolla Tokailla pystyy tälläkin hetkellä soittamaan aivan mitä vain, se ei rajoita soittajan ilmaisukykyä mitenkään. Ainut rajoite Tokain kanssa on soittajan mielikuvitus, lahjakkuus ja musiikilliset kyvyt.
 
Ja jos sitä nyt lähtisin parantelemaan em. kaltaisilla tavoilla, en usko, että mikään muuttuisi miksikään. Ulkopuolisten korvaan se kuulostaisi samalta, vaikka itse saattaisin kuulla hienoisia eroja makuuhuoneessa yksinäni korva kovana kuunnellessani. Soittoni ei parantuisi, eikä myöskään soundini niin, että sillä olisi mitään käytännön merkitystä.
 
Siitä huolimatta kannatan tällaisia kokeiluja ja pidän niitä mielenkiintoisina. Itse asiassa ajatuksissa on hankkia Tokaihin parempi tallabloki jossain vaiheessa - ihan vain testimielellä. Toki jotkut parannukset ovat merkittäviä kuten huonon satulan vaihto parempaan ym. Ja tietysti hyvä soundi, hyvä kitara ja siitä tuleva hyvä fiilis inspiroivat, mutta en usko, että esim. nauhojen vaihdon tuoma soundillinen parannus kasvattaisi inspiraatiota merkittävästi (ellei uudet nauhat sovi omille sormille paremmin, mutta siinä ei ole enää kyse soundin muutoksesta). Eli lyhyesti sanottuna nämä tällaiset jutut kannattaa pitää oikeissa mittasuhteissa, eikä antaa niille liian suurta merkitystä soitossa tai soundissa...
 
Ei muuta, jatkakaa...
 
Gyl sunkka maar oikke met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
klobasa
09.05.2014 12:51:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori:
Ja jos sitä nyt lähtisin parantelemaan em. kaltaisilla tavoilla, en usko, että mikään muuttuisi miksikään. Ulkopuolisten korvaan se kuulostaisi samalta, vaikka itse saattaisin kuulla hienoisia eroja makuuhuoneessa yksinäni korva kovana kuunnellessani. Soittoni ei parantuisi, eikä myöskään soundini niin, että sillä olisi mitään käytännön merkitystä.

 
Ihan saman kommentin voisi sanoa vaikka mikkien vaihdosta :) Eikös se SRV:kin vasta soitellut täällä mnetissä humpparikitaralla ja kuulosti aivan itseltään.
 
Laulava Kylätohtori
09.05.2014 12:55:09 (muokattu 09.05.2014 12:57:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

klobasa: Ihan saman kommentin voisi sanoa vaikka mikkien vaihdosta :) Eikös se SRV:kin vasta soitellut täällä mnetissä humpparikitaralla ja kuulosti aivan itseltään.
 
No periaatteessa kyllä, vaikka tosin minusta mikeillä on jo todellinen merkitys soundiin. Riippuu toki, kuinka radikaaleja vaihdoksia tekee. Vintage-sinkuista tulikuumiin humppareihin, niin sen alkaa jo yleisökin kuulemaan. Vintage-sinkusta toiseen hyvin saman tyyliseen vintage-sinkkuun, niin ollaan taas korkinhaisteluosastolla.
 
Sinänsä hauskaa, että Hendrixiltähän on livenauhoituksia stratolla, flying v:llä, firebirdillä ja vaikka millä ja aina vaan mies kuulostaa Hendrixiltä. Samoin Henkka veteli Marsuilla, Fenkuilla ym. ja sama juttu... :)
 
e. samoin Jimi Page soitteli studiossa telellä ja iso osa jengistä kuvittelee, että ne biisit on lespalla soitettu. :D
 
Gyl sunkka maar oikke met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
klobasa
09.05.2014 15:09:19 (muokattu 11.05.2014 20:28:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: No periaatteessa kyllä, vaikka tosin minusta mikeillä on jo todellinen merkitys soundiin. Riippuu toki, kuinka radikaaleja vaihdoksia tekee.
 
Jes.
 
Mun kokemuksen mukaan nauhojen vaihto (akustisessa) vintageista jumboihin vaikutti soundiin yhtä paljon kuin sähkiksessä esim. tinablokin vaihtaminen jytkyyn teräksiseen.
 
klobasa
12.01.2015 15:34:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huom! Olet kirjoittamassa yli 248 päivää vanhaan aiheeseen!
 
Ketjun aloittamisen jälkeen on tullut vahingossa poistettua ekan viestin linkit, mutta on myös tullut 3-4 kertaa vaihdettua muihinkin omiin kitaroihin uudet isommat nauhat. Ainakin pari 000 kokoista akustista = molemmissa soundi muuttui isommaksi, voimakkaammaksi ja heleämmäksi. Eilen Tokai straton pehmeät nikkelinauhat vaihtuivat isompiin jumboihin. Jälleen aivan selkeä ero soundissa. Soi selkeästi isommin ja sävelissä on enemmän "kerrannaisia". Ero kuultavissa akustisesti ja sähköisesti.
 
Ero uusilla nauhoilla oli samaa tasoa kuin pari viikkoa soitettujen kielien vaihtaminen uusiin. Kaikissa yllämainituissa kitaroissa käytin tosin samoja kieliä ennen ja jälkeen nauhojen vaihdon. Tokain sain pari kolme viikkoa sitten ja eilen huomasin saaneeni tässä ajassa jo muutamaan taktiseen paikkaan selkeät kolot nauhoihin. Ei hirveästi vakuuta tuo nauhamateriaalin laatu mitä noissa normikitaroissa käytetään... Olisko siinä sitten osasyy miksi soittimet soundaavat nyt paremmalta kuin ennen, sillä olen laittanut tilalle Jescarin EVO nauhaa.
 
5/5 laadukkaiden isojen nauhojen soundille.
 
Laulava Kylätohtori
12.01.2015 15:51:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsiisus, mitä sitä onkaan taas tullut kirjoiteltua. Täällä pitäisi olla systeemi, että yli viikon vanhat kirjoitukset poistuisivat automaattisesti - meikäläisellä ainakin...
 
Mutta asiaan. Mielenkiintoista. Olikohan ennen wanhaa Tokaissakin paremmat nauhamateriaalit, kun omassa 2001 ostetussa Tokaissa jouduttiin kielet hiomaan ekan kerran vasta muutama vuosi sitten. Ja soittotatsi on aika voimakas (käytössä 11 tai 10 setti) ja bendailen paljon, eli hissuttelusta ei voi olla kysymys. Ja muutenkin tuolla Tokailla on soiteltu todella paljon, olihan se yli 10 v. meikäläisen ainut (soittoa osakseen saanut) kitara.
 
Mutta mitä mahtaisi vaikuttaa, jos vaihtaisi Tokain vintage-nauhojen tilalle uudet laadukkaat vintage-nauhat? Kuinka suuri osuus soundin parannuksesta tulee nauhojen laadusta ja oikeaoppisesta kiinnityksestä ja kuinka paljon pelkästä koosta?
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
LaMotta
12.01.2015 16:00:55 (muokattu 12.01.2015 16:02:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Kuinka suuri osuus soundin parannuksesta tulee nauhojen laadusta ja oikeaoppisesta kiinnityksestä ja kuinka paljon pelkästä koosta?
 
Jos höttöteräksinen nauha vaihdetaan ruostumattomaan niin eron kuulee kuurokin.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
blues guitar
12.01.2015 16:56:07 (muokattu 12.01.2015 16:56:25)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Tsiisus, mitä sitä onkaan taas tullut kirjoiteltua..........Tokaissa jouduttiin kielet hiomaan ekan kerran vasta muutama vuosi sitten....
 
:D
 
...ajan H-D:llä pitkin suomee...antaa kitaran laulaa vaan...juomaksi kelpaa vain Scotch Single Malt...
klobasa
12.01.2015 16:59:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

BTW, noi Jescarin EVO nauhat on sitä "kultaista" nauhaa. Se on kovuudeltaan nikkelinauhojen ja teräsnauhojen väliltä, mutta helppo työstää. Mielestäni helpompaa käsitellä kuin nikkelinauhat. Jos joku on miettinyt noita nauhoja, mutta kokee sen kultaisen värin olevan vähän väärä, niin voin sanoa ettei sitä väriä oikeasti edes _yhtään_ huomaa kun ne on kitarassa kiinni. Kitara ei näytä yhtään erilaiselta. Ainakaan itse en ole kiinnittänyt asiaan omissa kitaroissa mitään huomiota.
 
Teräsnauhathan kuulema voi kirkastaa soundia (?), mutta mun mielestä noi EVO nauhat ei kirkasta. Kitara vaan soi paremmin ja "enemmän" kuin normi nikkelinauhoilla, mutta ei varsinaisesti "kirkkaammin".
 
Gabe
12.01.2015 19:34:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Isommissa nauhoissa on kyllä isompi soundi.. mutta kun isoilla nauhoilla on inhottava soittaa. :/ Kuinka suuren eron ihmiset ovat huomanneet perus- ja rosterinauhojen välillä? Minulle on väitetty että eroja ei ole tai niitä on todella vähän.
Laulava Kylätohtori
12.01.2015 19:37:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Jos höttöteräksinen nauha vaihdetaan ruostumattomaan niin eron kuulee kuurokin.
 
Mutta entä Tokain nauhojen ja laadukkaiden hyvin asennettujen ei-rosterinauhojen. Oikein tiedä noista rosterinauhoista, pitäisi päästä joskus testaamaan jossain...
 
blues guitar: :D
 
No näin. Ei tässä taida auttaa kuin ikibannit... :D
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
Gabe
12.01.2015 19:40:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: No näin. Ei tässä taida auttaa kuin ikibannit... :D
 
Hauska huomata etten ole ainut jolla ei käy ihan täydellä kapasiteetilla tänään. :D
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti