Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Fender Super 60 -hässäkkä
1
Juiffi
07.01.2014 00:05:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro.
 
Vastaan käveli otsikon mukainen vahvistin. Sukulainen lykkäsi minulle, kun oli kuulemma mennyt rikki. Saan pitää mokoman jos saan sen kuntoon.
 
Toistaiseksi viimeisellä käyttökerralla vahvistin oli kuulemma sanonut "tsup"/"räps"/"tsiup" tai jotain vastaavaa eikä hän sen jälkeen ole siihen virtoja laittanut.
 
Ensimmäisenä tuli mieleen sulakkeen ja/tai putkien totaalinen annihilaatio, jonka seurauksena vahvistimen yhteistyökyky olisi pudonnut nollaan. Sulake oli palanut ja päättäreissä oli vähän ikävän näköistä nokeentumista, lisäksi haisivat vähän "sähköltä". Etuset olivat ulkoisesti OK.
 
Millä todennäköisyydellä kysessä on vain päättäreiden poksahtaminen, joka on johtanut sulakkeen palamiseen ja koko kone saadaan kuntoon putkien ja sulakkeen vaihdolla? Vai onko rakkineen sisuskaluissa jotain perustavanlaatuisempaa vikaa?
 
ReBeat
07.01.2014 00:18:52
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ottaisin ehkä pääteputket irti ja katsoisin onko putkien kannoissa päällisin puolin jotain "hiilisiltoja" eli onko tapahtunut oikkaria niissä. Jos ne ei näytä kelvottomilta niin uutta sulaketta kiinni. Jos ilman putkia ei kuulu ritinää eikä liekkiä näy, niin voinee epäillä että ongelmaa oli pääosin putkissa.
 
Jos sitten laittaa uudet putket niin kannattais ensin varmistaa että hilavastukset on ehjät ja mittailla pelkistä putkenkannoista että jännitteet on jotain järkeviä / suht vakaita eikä seilaile miten sattuu.
 
Juiffi
07.01.2014 02:40:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaivelin putket irti ja tsekkailin kannat. Näyttivät siisteiltä. Pitää huomenna hakea sulake kaupasta ja kokeilla antaa purkille virtaa.
 
Millasia arvoja noista kannoista pitäisi odottaa?
 
uusiipe
07.01.2014 10:16:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juiffi: ...Millasia arvoja noista kannoista pitäisi odottaa?
 
Pinnien 2 ja 7 välillä noin 6,3 VAC
Pinnien 5 ja 8 välillä noin -30 - -40 VDC
Pinnien 3 ja 8 välillä noin 400-500 VDC
Pinnien 4 ja 8 välillä muutama voltti vähemmän, kuin 3 ja 8 välillä.
 
Huomaathan, että kun katsot putkenkantaa "ulkopuolelta", on se peilikuva datalehdessä esitettyyn nähden, jossa pinnit on lueteltu "sisäpuolelta".
 
Ensisjaisesti tietysti suosittelen, että viet koneen asiantuntevalle korjaajalle.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
Juiffi
13.01.2014 01:54:19 (muokattu 13.01.2014 02:12:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jep, kusti toi putket ja sulakkeet. Kokeilin ensin ilman putkia ja kaikki oli ok. Tyrkin siinä sitten putket paikalleen ja kokeilin uudelleen.
 
Kaikki muu toimi hyvin, paitsi särökanava. Kun gaini ruuvataan puolenpäivän tienoille, niin alkaa hirveä oskillointi. Mitä enemmän gainia kääntää, sitä matalammalle taajuus tippuu. Ei kuulosta terveeltä.
 
Mitä tässä pitäs tehdä? Kolvailla vastuksia päättäreiden eteen vai alkaa sorvaamaan suojia etusputkien päälle? (Jotka vaihdoin myös uusiin, oskillointi kuuluu sekä uusilla että vanhoilla putkilla)
 
Jucciz
13.01.2014 02:01:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juiffi: Jep, kusti toi putket ja sulakkeet. Kokeilin ensin ilman putkia ja kaikki oli ok. Tyrkin siinä sitten putket paikalleen ja kokeilin uudelleen.
 
Kaikki muu toimi hyvin, paitsi särökanava. Kun gaini ruuvataan puolenpäivän tienoille, niin alkaa hirveä oskillointi. Mitä enemmän gainia kääntää, sitä matalammalle taajuus tippuu. Ei kuulosta terveeltä.
 
Mitä tässä pitäs tehdä? Kolvailla vastuksia päättäreiden eteen vai alkaa sorvaamaan suojia etusputkien päälle? (Jotka vaihdoin myös uusiin)

 
Yks vaihtoehto ois myös tarkistaa etuasteputkien jännitteet, onko ne jokseenkin sillä tontilla millä pitääkin. Ei välttämättä oo enää iso vika, jos puhdas soundi toimii eikä muita ylimääräisiä häiriöitä ole kuultavissa.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
Juiffi
13.01.2014 14:09:22 (muokattu 13.01.2014 14:16:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: ...eikä muita ylimääräisiä häiriöitä ole kuultavissa.
 
Kuuntelin vähän kriittisemmällä korvalla tänään ja tsädäm, huomasin pari juttua.
 
-Härvelistä kuuluu sattumanvaraisesti pieniä napsahduksia.
 
-Volumepoti ei puhtaalla kanavalla vaikuta hirveästi. Volumet nollassa tulee läpi ihan kuuluva ääni, kerrostalossa ei viitsi soitella. Avaamalla potia tulee soundiin lisää precenseä ja hieman volumea.
 
Volumepotit saa toimimaan normaalisti ottamalla kaikutankin RCA:t irti. Reverbin driver ja recovery (mitä lie suomeksi) on oman tulkintani mukaan trankulla. (http://www.blueguitar.org/new/schem/fender/super_amp.gif) Olisiko tuossa reverb piirissä jotain vikaa?
 
Oskillointi särökanavalta ei häviä, vaikka kaikutankin nyppisi irti. Kokeilin myös "tulpata" efektiloopin paluun (laitoin plugi-rca adapterin jakkiin), ettei päättäriin menisi etuasteelta signaalia ja pyörittelin potikoita. Oskilloi edelleen. Tulpattuna signaalia ei mene päätteellee, jos soittelee puhtaalla kanavalla, mutta särökanavalla jos yrittää soittaa, kuuluu kajarista suht äänekäs, mutta ohut soundi.
 
Jännitteitä en vielä ehtinyt mittaamaan.
 
Mikä prkl? Konkkavammanen? Uudetkin putket huonot? Vai sitten putkien jännitteet päin perberiä? (vastuksia kyrvähtänyt?) Likaa putkien kannoissa?
 
uusiipe
13.01.2014 14:46:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juiffi: ... Likaa putkien kannoissa?
 
Oletko kokeillut syöttää signaalia esim. mp3-soittimesta tms. power amp inniin, fx returniin tai kaikutankin returnipiuhaan? Se edes rajaisi onko vika etu- vai pääteasteessa.
 
Kaikkien putkenkantojen putsaus on hyvä kokeilla ja myös putsata vanhojen etuasteputkien pinnit.
 
Kaikujousen syöttö ja paluu on operaatiovahvistimella, ei transistorilla. Vahvistimen oireet voisi viittata siihen, että signaali vuotaa maahan tai katkeaa jossain kohtaa. Naksahtelu kielii jonkin komponentin olevat finito. Huoltomies selvittäisi tuon vikakohdan viidessä minuutissa signaaligeneraattorilla ja oskilloskoopilla.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
Juiffi
13.01.2014 15:08:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, pitänee putsailla kannat ja mittailla yleismittarilla sen minkä pystyy. Jos ei tule poppakonsteilla kuntoon, niin pitää näyttää huolto miehelle.
 
slapvete
13.01.2014 18:33:39 (muokattu 13.01.2014 18:34:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsekkaa myös, että kaikutankki ei ole rentoutunut. Voi olla niinkin yksinkertaisesta viasta kyse. Ja etuasteputket kannattaa vaihtaa toimiviksi havaittuihin, jos näin ei ole vielä tehty.
 
"There's something both hysterically funny and totally great about SUCKING at something and REFUSING TO GIVE UP... It really irritates the fuck outta some people." - Slipperman
Juiffi
15.01.2014 12:46:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

slapvete: Tsekkaa myös, että kaikutankki ei ole rentoutunut. Voi olla niinkin yksinkertaisesta viasta kyse. Ja etuasteputket kannattaa vaihtaa toimiviksi havaittuihin, jos näin ei ole vielä tehty.
 
Rentoutunut? Jousi siis kuollut aikain satossa?
 
Lisäksi, etusputket on jo uusittu, eli vian ei pitäisi olla niissä. Ellei sitten kaupasta tullut rikkinäisiä putkia. Toisesta styrkkarista voin tietysti ottaa pari vuotta vanhat, mutta varmasti toimivat putket.
 
Kantojen putsaus ei auttanut, oskillointi on ja pysyy. Piirilevy on raivostuttavasti ylösalaisin, joten koko paska pitää purkaa päreiksi, ennen kuin edes näkee komponentit. Silloin taas ei pysty, ainakaan kovin helposti, kytkemään sähköjä päälle ja mittailemaan.
 
Oskilloskoopin puuttuessa ei tuolle oikein mahda enää mitään, ellei sitten ala umpinähkään vaihtamaan potentiaalisesti rikki olevia osia.
 
Kokeilen vielä mittailla jännitteitä putkien kannoista illemmalla.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti