Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Matamp, Orange ja Green-vahvistimet
1 2
Kipander
25.12.2013 10:17:48
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi!
 
Avaan keskustelun Matampista siinä toivossa, että saisin lisätietoa aiheesta. Tutkin hiljattain tätä vyyhtiä päivätolkulla ja kirjoitin näiden merkkien yhteisestä historiasta artikkelin joka on luettavissa täältä:
 
http://backstage.custom-sounds.com/ … /matamp-green-orange-ja-stoner-rock
 
Uskon, että tämä selventää joiltain osin Matampin, Orangen ja Green-vahvistimien historiaa, mutta aukkoja on paljon, katsotaan saadaanko niitä täytettyä.
 
Parhain terveisin
 
Kimmo Aroluoma
 
kojones
25.12.2013 13:05:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Erittäin mielenkiintoista luettavaa!
 
Void
25.12.2013 13:14:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kooste. Itellä ollut pari pienempää Matampia ja tuolloin koitin myös historiikkiä vähän tutkia. Olisi ollut kiinnostusta hommata joku isompikin peli mutta tehtaalta ei kauheasti opastusta saanut sähköpostitse joten homma kuihtui siihen.
 
Joku taisi täällä joksus kuvailla matampin touhua ihan sekaisin olevaksi mustalaisleiriksi, jossa kukaan ei oikein tiedä mitä tekee ja miten. Tuon perusteella ihan osuva kuvaus.
 
War... war never changes.
Dropped C
25.12.2013 19:44:16 (muokattu 25.12.2013 20:02:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan noi järkyttävän hienoja, mutta loppupeleissä olen itse ihan tyytyväinen, että ovat kovin harvinaisia. Koska ovat soundillisesti (mitä siis olen kuullut) yliarvostettuja pörisijöitä. Itse siis pidän kuulijana tässä genressä enemmän ihan perinteisen kuivasta ja kirpsakammasta Marshall / Laney saundista kitaran suhteen.
 
"Tuplavinyylinä julkaistua painosta juhlistaakseen bändi teki kiertueen Euroopassa
ja Yhdysvalloissa. He soittivat keikkansa
Marshallin vahvistimilla."
 
Hauen Matillakin on nykyään lähinnä käytössä Soldano, Marshall ja Laney. Tosin musakin on huomattavasti äkäisempää.
 
Tympee Huttunen
25.12.2013 21:16:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hieno juttu kaiken kaikkiaan! Sellainen täsmennys/kysymys, että missä kohtaa Black Sabbath siirtyi Orangen vahvistimiin? Ymmärtääkseni Iommi veivasi Laney Supergroup/Klipp-akselilla aina Mob Rulesille asti, jossa käytössä oli Mesa Boogieta.
 
Jii-Gee
25.12.2013 21:35:04
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lastinen: ..että missä kohtaa Black Sabbath siirtyi Orangen vahvistimiin? Ymmärtääkseni Iommi veivasi Laney Supergroup/Klipp-akselilla..
 
Ymmärtääkseni BS ei todellakaan siirtynyt Orange vahvareihin, vaan ne näkyi ainoastaan vain jollain (promo?) videoilla.
Vilpur1
25.12.2013 21:44:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jii-Gee: Ymmärtääkseni BS ei todellakaan siirtynyt Orange vahvareihin, vaan ne näkyi ainoastaan vain jollain (promo?) videoilla.
 
Muistelisin saman suuntaista. Iommi on tainnut aikoinaan sanoa inhoavansa Orangen soundia.
 
I got myself a Cadillac But I can't afford the gasoline
antnis
25.12.2013 21:56:52 (muokattu 25.12.2013 21:58:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös noi Oranget olleet Beat Clubin omia kamoja, muistaakseni olen nähnyt Santanan ja Colosseuminkin soittelevan niillä samassa ohjelmassa.
 
Muovinen
25.12.2013 21:59:13
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lukekaapa tuo juttu uudelleen ajatuksella.
McNulty
25.12.2013 22:11:19
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Todella hienoa, kiitos Kipanderi ja Jani!
 
Kolahtaa kyllä kovaa stoner rock-fanboylle :)
 
Tulin teille ku en ihimisihin keherannu mennä.
Ossi
25.12.2013 22:32:51
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielenkiintoista tarinaa! Matampeista, Greeneistä ja noista muista sukujuuriltaan samalta suunnalta peräisin olevista kapineista ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta kylläkin parista 70-luvulla hankitusta Orangen styrkkarista ja kaapista, joista en löydä moitteen sijaa.
 
Eka ostos oli 120 W Graphic ja 4x12" kaappi. Yhdistelmästä irtosi ilman rupea kunnioitettavalla volumella puhdasta ja tervettä kitarasoundia. Nuoren miehen soundimieltymykset muuttuivat kuitenkin melko nopsaan, ja onneksi saman firman Overdrive OR-120 tuli kaupan, ennenkuin butiikki pisti lapun luukulle tai ainakin toiminta hiipui lähes olemattomiin pitkiksi ajoiksi.
 
Em. Overdrive ja kaappi ovat käytössä edelleenkin. Jokainenhan kehuu omaansa ja omia valintojaan, mutta väittäisin silläkin uhalla, että liki 40-vuotiaasta alkuperäiskunnossa olevasta stäkistä lähtee vielä tänäkin päivänä uskottava ja musikaalinen roots-soundi ilman minkään sortin ylimääräisiä kilkkeitä - hyvä piuha riittää.
 
Ainoa miinuspuoli noissa on, että ovatten melko lailla yhdenasianvehkeitä, jatsi ei välttämättä taitu noilla ihan tuosta vaan. Toisaalta, sekin lienee vaan soittajasta kiinni ;)
 
jhamarila
25.12.2013 22:45:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainoa miinuspuoli noissa on, että ovatten melko lailla yhdenasianvehkeitä, jatsi ei välttämättä taitu noilla ihan tuosta vaan. Toisaalta, sekin lienee vaan soittajasta kiinni ;)
 
Osittain ehkä näin ja sama pätee hieman myös Hiiwattiin ja Ampegeihin jotka tällä hetkellä aktiivisemmassa käytössä mutta myös 50w MatAmpin omistajana ainakin oma kokemus on että nämä eivät ole läheskään yhtä "kranttuja" syömään pedaaleita kuin edellä mainitut. Tosin mitään hevimörköjä mistään näistä tuskin saa...Peace!
 
http://www.rush.com/ http://www.davidgilmour.com/ http://fish-thecompany.com/
Ossi
25.12.2013 23:13:05 (muokattu 25.12.2013 23:15:20)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jhamarila: ...oma kokemus on että nämä eivät ole läheskään yhtä "kranttuja" syömään pedaaleita kuin edellä mainitut...
 
Heh.. oon näitä vanhankansan urpoja, joiden mielestä soundi lähtee kitarasta ja vahvaimesta. Jos siihen väliin tarvitaan jotain ylimääräistä, on joku pielessä :D
 
hemmo
25.12.2013 23:45:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ossi: Heh.. oon näitä vanhankansan urpoja, joiden mielestä soundi lähtee kitarasta ja vahvaimesta. Jos siihen väliin tarvitaan jotain ylimääräistä, on joku pielessä :D
 
mut etkössääkin jotain dilsoja ja voluumi-speduja käytä siinä välissä, pehmentämässä?
 
Kaikista löytyy ihana sielu, kun ihmiseen keskittyy.
trih
26.12.2013 01:14:15 (muokattu 26.12.2013 01:28:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lastinen: Hieno juttu kaiken kaikkiaan! Sellainen täsmennys/kysymys, että missä kohtaa Black Sabbath siirtyi Orangen vahvistimiin? Ymmärtääkseni Iommi veivasi Laney Supergroup/Klipp-akselilla aina Mob Rulesille asti, jossa käytössä oli Mesa Boogieta.
 
Jos suoraan hyppää Berliinin muurittomaan aikaan... Sellaisia juttuja oli nettiin uutisoitu, että Iommi veti keikkoja tovi sitten Englin Powerballeilla. Sittemmin tuli tuo Laneyn uusi TI100:
 
http://www.laney.co.uk/products/product_details/129
 
Edellinenhän oli jo liian vanhahtava, moderniin liian löysä. Nykyisessä on 8 kpl etusputkia, niitähän aina tarvitaan, eikös?
 
Perskules tämä topikki on erittäin mainio, ja tässä voi saada sopivaa selkoa itsellekin tuohon kummalliseen britti-showhun joka näihin kovin suosittuihin ja haluttuihin vahvareihin liittyy.
 
Rhythm In Jump, Dancing Close To You.
LepakonNahka
26.12.2013 11:48:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Plussan tiputin, erittäin mielenkiintoista luettavaa.
 
Jii-Gee
26.12.2013 13:04:52
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

AC/DC goes Orange: http://www.youtube.com/watch?v=xuEtGBlCX9Q
Kipander
26.12.2013 13:15:26 (muokattu 26.12.2013 13:17:58)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi!
 
Hienoa, että kirjoitus inspiroi, muutamia kommentteja kronologisessa järjestyksessä:
 
Matt Pike soitti Sleepin kiertueen Euroopan osion Marshallin vahvistimilla, etuastetta hän potki Black Arts Toneworksin Pharaoh Fuzzilla. Myös High On Fire-kiertuella hänellä on Black Artsin pedaaleita ennen vahvistimien etuastetta. Jenkeissä hänellä on käytössään Soldano. Nämä perustuvat näköhavaintoihin Helsingin keikoilta ja keskusteluihin paikalla olleiden teknikoiden kanssa.
 
Black Sabbath ei koskaan käyttänyt Orange-vahvistimia. Nuo vahvistimet olivat "talon laitteina" saksalaisen TV-aseman studiossa. Tuon videon tuoma mielikuva kantoi pitkälle, loistavaa tuotesijoittelua, siis.
 
Orange 70-luvun alussa on yhtä kuin Matamp. Tuo Ossin kuvaama setti on varmasti erittäin mehukkaan kuuloinen. Nyky-Oranget ovat aivan eri lailla tehtyjä kuin nuo vanhat vahvistimet.
 
Iommi kokeli välillä Englin vahvistimia ja käytti niiden etuasteita ja Laneyn päätteitä, tämä on myös näköhavainto lavalta Sabbathin keikalta. Sittemmin Laney suunnitteli oman mallin Iommille, jolla hän taas ilomielin soittaa. Kuriositeettina pieni tarina. Olin HIM:in kitarateknikkona ja olin kasannut Lindelle kahta eri vahvistinta hyödyntävän rigin. Tony Iommi piti kuulemastaan kun HIM soitti Birminghamissa vuonna 2010 ja oli kysynyt Lindeltä keikan jälkeen "Millä vahvistimilla soitat?" Hauska sattuma sinällään ja olimme kyllä miksaajan kanssa tyytyväisiä luomukseemme.
 
Pakko sanoa, että viimeiset Custom Soundsille vuonna 2011 tulleet Matampit olivat upean näköisiä, enkä tiennyt mitä aarteita luovutin pois kun ne laskin käsistäni. Erittäin hienoja pelejä.
 
Stoner-genressä tapoihin kuuluu soittaa vahvistin täysillä. Olin todistamassa tällaista "verilöylyä" Tavastialla Goatsnaken keikalla. Minut oli tilattu paikalle kitarateknikoksi. Bändillä oli käytössään 2 kpl Suomesta vuokrattuja Hiwatt DR-103 vahvistimia, lisänä oli Sunn Beta-transistoripeli USA:sta, nämä kolme vahvistinta ajettiin neljään kaappiin ja tulos oli korvia huumaava. En uskonut silmiäni kun kitaristi väänsi Hiwatiin volumen täysille, en uskonut sen edes olevan mahdollista, sen verran äänekäs peli on kyseessä.
 
Jos jollain on Matamp-vahvistin, kuulen mielelläni sen ominaispiirteistä ja sen hankintaan johtaneista vaiheista.
 
Parhain terveisin
 
Kimmo Aroluoma
 
Myrkky Nuoli
26.12.2013 14:59:49
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hieno stoori, tosi mielenkiintosta luettavaa. Ja kunnon sekoilua myös.
 
Oli lähellä, etten ostanu Matamp 1224 mkII -pönttöä tänä vuonna, ilmeisesti tuo kuuluu nykymallistoon. Katodibiasoitu peli, joka syö melkein mitä päättäriputkia vaan. Harmittaa pirusti, että se jäi ostamatta, nykyMatampeista on jäänyt aika hyvä kuva. Lopulta syliin päätyi onneks Orange OR50H, joka on pienen putkirumban jälkeen ollut todella hyväsaundinen peli, joten loppu hyvin, kaikki hyvin. Saundi ei kyllä ole yhtään OR120 yms. osastoa, mutta komeaa 70's henkistä fuzzahtavaa säröä, jota on tarjolla tarpeen tullen ihan pirusti. Helposti mun suosikki nyky-Orange.
 
Kun kissat on hiiriä, mummot hyppii pöydillä.
Dropped C
26.12.2013 18:33:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

High on Fire:n keikalla Tavalla ja Roadburnissa lavalla oli muistaakseni Soldano ja ENGL. Jeff Matzilla (basistilla) oli normi Ampeg + rantis setti ja kitarakamat "bassosärönä".
 
Oli kovaäänisin Tavastian keikka, mitä olen ikinä todistanut. Tuntui että koko pömpeli tärisee volyymistä. Olin tottakai yleisössä myös tuolla mainitulla Goatsnaken keikalla. Soundi oli mielestäni ihan hyvä ja normi tollaseen musaan.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti