Muusikoiden.net
23.04.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vahvistimien kytkentäkämmi
1
azlag
13.10.2013 10:39:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yritin etsiä kaikilla keksimilläni hakusanoilla vastaavaa vaan en onnistunut löytämään. Siispä, iso sori jos vastaava thread kuitenkin on jo olemassa.
 
Onnistuin tekemään jotain mitä ei saisi milloinkaan tehdä. Uskoisin että selvisin säikähdyksellä (soundit ok makkarivolyymeillä, savuja ei tullut ulos) mutta vainoharhainen kun olen niin en saa mielenrauhaa. Tapaturma sattui siis eilen vaan ei vieläkään ole tahtonut pulssi tasaantua.
 
Olen kasaillut testailumielessä pienimuotoista seinää eri kaapeista ja vahvareista, keinokuormista ja tuon tuollaisista, ja johtoa ja piuhaa menee jos minkäkin mutkan kautta (pakko ne on joskus selvitellä vaan hyyyyvin huolella tästä lähin tarkistan että kaikki ok). Joten, eilen päättelin kokeilla Peaveyn Windsoria, pikaisesti, heti aamulla herätessä ja tukka totutusti sekaisin. Pistin piuhat "oikein", vahvarin lämpeämään ja pelailin pari minuuttia pasianssia. Sitten napsautin standby-namikasta ja mitään ei tapahtunut. Jotain pientä soittoa muistuttavaa ääntä kyllä kuului (ehkä yksi syy lisää huolestua?) mutta se oli hädin tuskin korvilla havaittavaa.
 
Joidenkin input-piuhojen kanssa on ollut ongelmia joten en ihan salamana huomannut kytkeä vahvistinta pois päältä. Melko pian kuitenkin kun ymmärsin että vika onkin jotain jossain muualla. Nimittäin, olin kytkenyt suoraan Windsorin lähdöstä Peaveyn 6505+:n lähtöön. Ehkä noin minuutin verran oli päällä ja toiminnassa.
 
Siispä muutama kysymys osaavilta:
- jos kaikki toimii, Windsorin osalta, voiko huokaista helpotuksesta ja jatkaa soittamista. Vaiko ovatko kenties vahvistimen sisällä asuvat kvanttiherrat voineet ärsyyntyä siinä määrin että suunnittelevat jonkinlaista kapinaa lähitulevaisuudessa?
- 6505 oli pois päältä, mutta miten kytkentä, onko siellä (outputeissa) mitään kuormana toimivaa tavaraa joka voisi kovastikin tykätä hallaa jos sinne väkisin työntää kovinkin voimakasta jöötiä? Vai onko se suojattu jotenkin yksisuuntaiseksi? Mitään en tuonkaan toiminnassa havainnut mutta kun en voi siitäkään olla ihan satavarma (itsesuggestion voima on ihmeellinen.
 
Toivottavasti joku osaa antaa joko ohjeita jatkotoimenpiteisiin tahi sitten mielenrauhan :/
 
s8na
13.10.2013 12:31:32
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nousiko savua missään vaiheessa, kuuluiko sähkörätinää tms.? Jos ei ja vehkeet toimii tuon jälkeen niin sanoisin, että kaikki on ok. Kovaa ajoa vaan.
 
aristoteles666
13.10.2013 14:11:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mikään ei ole hajonnut, se pieni ääni kuuluu putkista, ne helisee hiukan kun soittaa, mutta normaalisti sitä ei kuule..
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
tommiot
13.10.2013 14:28:40 (muokattu 13.10.2013 14:33:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Teknistä jargonia:
Periaatteessahan tuo kai synnyttää sinne signaalia vastaanottavan vahvistimen putkille suunnilleen saman suuruisen jännitteen kuin mikä syöttävän vahvistimen pääteputkilta lähtee, jos päätemuuntajat ovat samantyyppiset. Mitään virtaa ei kulje jos vastaanottava vahvistin on pois päältä, koska pääteputket eivät voi johtaa virtaa (suojahilajännitteen ollessa 0V).
 
Syöttävä vahvistin puolestaan näkee saman kuorman kuin jos kaiutinlähtöön ei olisi kytketty mitään. Tämä käsittääkseni johtaa siihen, että vahvistimen ensiöpuolelle syntyy "ääretön" jännitte ja muuntajan ensiökäämi hajoaa läpilyönnin seurauksena.
 
azlag
13.10.2013 14:47:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

*äääärimmäisen helpottunut huokaus*
 
Tuhannesti kiitoksia että päästitte tämän onnettoman epätietoisuudesta :) Savua ei tosiaan noussut eikä kuulunut sähkörätinöitä eikä mitään muutakaan. Eli selvisin ilmeisesti säikähdyksellä ja tästä lähin olen hyvin, HYVIN varovainen sen suhteen mitä piuhoja mihinkäkin kulkee. Kiitos!
 
Arkka
13.10.2013 14:49:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Haha, jos yhtään lohduttaa, niin oon tehnyt saman kaks vahvaria kaiutinlähdöistä yhteen -röydön :) Ei hajonnut mulla mikään, tosin meikäkin huomas sen onneks aika pian.
 
uusiipe
14.10.2013 12:32:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tommiot: Periaatteessahan tuo kai synnyttää sinne signaalia vastaanottavan vahvistimen putkille suunnilleen saman suuruisen jännitteen kuin mikä syöttävän vahvistimen pääteputkilta lähtee, jos päätemuuntajat ovat samantyyppiset. Mitään virtaa ei kulje jos vastaanottava vahvistin on pois päältä, koska pääteputket eivät voi johtaa virtaa (suojahilajännitteen ollessa 0V).
 
Syöttävä vahvistin puolestaan näkee saman kuorman kuin jos kaiutinlähtöön ei olisi kytketty mitään. Tämä käsittääkseni johtaa siihen, että vahvistimen ensiöpuolelle syntyy "ääretön" jännitte ja muuntajan ensiökäämi hajoaa läpilyönnin seurauksena.
... mikä onneksi on mahdollista vain ideaalisissa laboratorio-olosuhteissa. Oikeassa elämässä muuntajan käämilangan, pakkaraudan, käämintäprosessin, eristyksen ym. pienet epätarkkuudet aiheuttavat muuntajassa hajavuota, jonka ansiosta muuntaja saattaa hyvinkin kestää kuormattomana. Ainakin jonkin aikaa.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
Vellu64
14.10.2013 14:31:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

uusiipe: ... mikä onneksi on mahdollista vain ideaalisissa laboratorio-olosuhteissa. Oikeassa elämässä muuntajan käämilangan, pakkaraudan, käämintäprosessin, eristyksen ym. pienet epätarkkuudet aiheuttavat muuntajassa hajavuota, jonka ansiosta muuntaja saattaa hyvinkin kestää kuormattomana. Ainakin jonkin aikaa.
 
Jos lähtömuuntajasta puhutaan, unohdin yks päivä kaiutinjohdon irti ja tilutin menemään. Ei tapahtunut mitään ihmeellistä. Tosin aikalailla lyhyt aika oli. Ehkä minuutin luokkaa, kunnes huomasin erheeni. Manuaalin mukaan pitäisi ehdottomasti aina olla kajari kiinni, kun kytkee sähköt.
 
StJerky
14.10.2013 16:49:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Arkka: Haha, jos yhtään lohduttaa, niin oon tehnyt saman kaks vahvaria kaiutinlähdöistä yhteen -röydön :) Ei hajonnut mulla mikään, tosin meikäkin huomas sen onneks aika pian.
 
Sama vika. Mitään ei hajonnut, mutta combon kajareista kuului siinä kiinni olevaan nuppiin soitettu kitara. Tosin hiljaa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti