Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Gurianin nauhaviilat kokeiltu
1
timhak01
08.10.2013 18:32:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nauhaviilat tulivat nopeasti: eilen tilaus ja tänään perillä.
Ja ei muuta kuin hommiin. Työn alle otin puoliakustisen, jossa yläpäässä oli 12 nauha tietyssä kohdassa kieltä venyttäessä haittaavan alhaalla. Ja 4. nauha vähän paksumpi kuin muut: vähän meni alaspäin naputtelemalla varovasti vasaralla puunpala välissä, mutta ei tarpeeksi. Ja muutenkin oli toiveena, että saisi kaulaa säädettyä suoremmaksi ja kieliä vähän alemmas, jolloin saisi laittaa 011 setin, eikä olisi liian raskas soittaa.
Laitoin capon 1-väliin ja ruuvasin kielet niin löysälle, että sain kielen kiinnikkeen ja tallan helposti pois. Ja sitten vaan kielet nippuun leipäpussin langalla, keittiössä kun oltiin hommissa, ja sivuun. Kitaran bodyn alle laitoin nahkatyynyn, että pysyy paikallaan ja kaulan alle 10cm korkean pahvilaatikon, johon painelin ensin reunoille vähän kaulan muotoa. Keittiönvalo ja lukulamppu riitti, mutta valoa olisi saanut olla enemmänkin. Kaularaudalla säädin kaulan suoraksi, ja halpahallista ostin eilen timpurin viivoittimen jolla tutkin sitten nuo nauhojen raot valoa vasten (50cm pitkä 5cm leveä ja n. 3mm paksu. Todellakin suora. Kaupassa testilin suoruutta kalliimpien vatupassien kylkeen ja myyjä seurasi huvittuneena, että kaveri mittailee, onko viivoitin passissa. 3,95€). Tuo viivoitin muuten varmaan kanattaa ehkä katkaista. Sitten kaksikarheuksinen hiomakivi (koko siis jotain 18cm x 3,5cm x 2,5cm ja hinta 2,95€), jolla ajattelin plaanata poikkinauhojen pintaa. Ja 1200 hiekkapaperia.
Yläpäässä oli aikalailla poikkinauhoissa korkeusheittoja 1-3 kielillä, joten niiden kielien kohdalta hioin enemmän. Yllättävän hyvin tuolla kivella sai. Tosin pölyjä piti pyyhkiä ja puhallella aika useasti. Tuonne 4. poikkinauhalle asti hioin (siis välin 4-22) ja aikaa kului hiontahommaan n. 20 min.
Näissä hommissa olen siis aivan noviisi. Sitten ajattelin merkata poikkinauhojen tasaiset, hiotut kohdat mustalla tussilla: no ei siitä oikein mitään väriä erottanut. Laitoin pöytälampun sopivaan kohtaan, että poikkinauhan hiottu pinta näkyi hyvin. Ja sitten tuolla medium viilalla viilaamaan.
Oma kokemus oli erittäin positiivinen, homma oli aika helppoa ja kun poikkinauhan pinta pyöristyi viilatusta kohdasta, niin sitten vaan siirrettiin viilaa. Pyöristymisen näki, kun poikkinauhan pinnassa tasainen, hiottu alue kapeni. Sen mukaan oli helppo seurata työn edistymistä. Näin sitten työstin haluamani poikkinauhat. Sitten pyyhkäisin puunpalan ympärille laitetulla heikkapaperilla vielä nuo nauhan pinnat. Homman tein ehkä liian nopeasti ja olis pitänyt painaa viilaa vähemmän, jolloin jälki olisi ollut parempaa, mutta eka kerraksi onnistuin mielestäni hyvin. Jotain siis kosmeettista sanomista jäi, mutta tästä opittiin. Sitten keppi kasaan ja säätöihin. Ja voi hemmetti, mitenkäs meikäläinen, tällainen poropeukalo, kerrankin onnistui. Kitarahan toimii nyt aivan mahtavasti ja tallaa sai pudottaa kunnolla alaspäin ja särinät väheni huomattavasti. 1- kieli oli (noin karkeasti eripaksuisilla plekuilla mitattuna) 12 nauhan kohdalta jotain 1,5 - 1,6mm ja 6-kieli reipas 2mm.
Olisi ehkä kannattanut kuitenkin käyttää jumbo-viilaa: tuo medium jätti pienet jäljet molemmin puolin poikkinauhaa. Tosin painoin viilaa varmaan hieman liikaa.
Lopuksi voisi todeta, että viilat toimivat hyvin ja tuo viilan kahva oli kyllä hyvässä asennossa. Ja noilla onnistuu kyllä helposti tietyn kohdankin viilaaminen poikkinauhasta.
 
azlag
09.10.2013 08:31:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Loistavaa, kiitos informaatiosta. Olen harkinnut gurianin kokeilemista vaan koska nyt ainakin 1 immeinen on todistanut että kyseessä ei ole täysi susi, voisin siirtyä harkinnasta hankintaan.
 
McNulty
09.10.2013 09:32:49
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä on poikkinauha? Ei kai nauhaviilalla ole tarkoitus muuta viilatakaan kuin otelaudan nauhoja? Soittajaan ja viilaajaan nähden nehän ovat pituussuunnassa, kaulan suhteen toki poikkinauhoja.
 
Pieni jäsentely tekstiin niin olisi selkeämpi ja mukavampi lukea.
 
Kiitos kokemuksien jakamisesta. Vois vaikka itsekin tuollaisen viilan vaihtopäineen hankkia työkalulaukkuun.
 
We who are not as others.
s151669
09.10.2013 10:10:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pienet jäljet lähtee nelisatasella tai tonnisella hiomapaperilla.
 
Antikitarasankari
jhlamm
09.10.2013 10:55:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mahtavaa, plussaa, vihdoin uskaltanee itsekin tilata tuollaiset.
 
Mitä pieniin jälkiin tulee niin kevyesti hankaamalla teräsvillalla (0000 - neljän nollan karkeus) saa naarmut pois. Tosin otelautaa kannattaa suojata ja paskaa tulee paljon tosta villasta. Itse käyttänyt aina patapataa yms kiillotukseen ja hyvää tulee.
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti