Muusikoiden.net
24.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Delay- ja reverbosasto kuntoon
1
Vladi
29.09.2013 21:08:30
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tere!
 
Viimeisen vuoden meikäläisen kaiut ja viiveet on hoitanut TC Electronicin Flashback X4 ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. Nyt alkaa vaan olla sellainen tilanne, että pedaalilaudasta tahtoo kohta valmistuvan tremolon myötä tila. Olen tässä pohtinut, että mitä kaikkea käytännössä käytän tuosta laitteesta ja oikeastaan kaikki käyttö rajoittuu kahteen presettiin. Ensimmäinen on sellainen perusdelay jota tulee käytettyä U2-henkisissä introissa ja joskus sooloissa. Joskus mätsään viiveen pituuden biisin tempoon, mutta useammin en. Toinen on sellainen reverb/modulaatiosekoitus, joka on lähinnä elävöittämässä cleanisoundia. Alkuinnostuksen jälkeen videolla käytettävä looper on jäänyt täysin vaille käyttöä, eli sellaiselle ei ole tarvetta.
 
Jälkimmäisen kuulee esim. tästä: http://www.youtube.com/watch?v=UeQDi7a6Mb8
 
Idea olisi siis pistää X4 euroiksi ja hommata tilalle kaksi pienempikokoista purnukkaa. Vaihtoehtoisesti tilalle voisi myös tulla yksi laite, jolta luonnistuisi molemmat soundit ja mahdollinen tap tempon säätö. Suurta plussa olisi myös se, että nämä/tämä laitteet/laite maksaisivat yhtä paljon tai vähemmän, kuin X4:sta saatavat eurot.
 
Olen aika avoin ehdotuksille ja ideoille, joten heittäkää vaihtoehtoja. Itselläni on käynyt mielessä hommata esim. se pienempi Flashback ja vaikka Biyangin reverb.
juki
29.09.2013 23:18:48 (muokattu 29.09.2013 23:39:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehdotan Strymonin El Capistania, joka taitaa keikkua about samoissa hintaluokissa X4:n kanssa. Soundit on parhautta ja säädöissä löytyy (mm. jousikaiku ja tuo tap tempo).
 
Lisäksi, kun laittaa kaveriksi vielä presettipolkimen niin saa toisen delaypresetin vaihdettua lennosta. Presettinapiksi ei tartte laittaa sitä suolasenhintasta valmistajan omaa vaan tuollasen väsää kympillä oman. (Tossa on joku vanha poljinkuva, jossa diy-presettinappi on capistanin alla http://maihinnousu.net/dyn/gallery/f/2642.jpg)
 
Ei se taito vaan se tatsi! Ja SOUNDI!
Vladi
30.09.2013 09:54:55
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

juki: Ehdotan Strymonin El Capistania, joka taitaa keikkua about samoissa hintaluokissa X4:n kanssa. Soundit on parhautta ja säädöissä löytyy (mm. jousikaiku ja tuo tap tempo).
 
Lisäksi, kun laittaa kaveriksi vielä presettipolkimen niin saa toisen delaypresetin vaihdettua lennosta. Presettinapiksi ei tartte laittaa sitä suolasenhintasta valmistajan omaa vaan tuollasen väsää kympillä oman. (Tossa on joku vanha poljinkuva, jossa diy-presettinappi on capistanin alla http://maihinnousu.net/dyn/gallery/f/2642.jpg)

 
Kattos, täähän ois oikein pätevän oloinen vempain! Onko tuo diy-nappi käytännössä perus kytkin, jollaisia voi käyttää myös esim. vahvarin kanssa vai onko siinä jotain erikoisempaa sisuksissa?
I3enjam1n
30.09.2013 11:26:00 (muokattu 30.09.2013 11:27:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vladi: Kattos, täähän ois oikein pätevän oloinen vempain! Onko tuo diy-nappi käytännössä perus kytkin, jollaisia voi käyttää myös esim. vahvarin kanssa vai onko siinä jotain erikoisempaa sisuksissa?
 
Peruskytkin käy, jos ei halua lediä.
 
E: Tässä kytkis: http://www.thegearpage.net/board/showpost.php?p=14033337&postcount=4
 
"...the more fragile harmonics can survive in a vacuum tube; where they seem to be eliminated or squashed in a solid state crystal lattice... ...I think that's the best and simplest I can put it." - Howard Alexander Dumble
Vladi
30.09.2013 11:28:02
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

I3enjam1n: Peruskytkin käy, jos ei halua lediä.
http://www.thegearpage.net/board//showthread.php?p=12368597
Tuossa esim jotain DIY-versioita aiheesta. Lediin kannattaa laittaa etuvastus.

 
Jeps ei ole monimutkaisen näköinen häkkyrä. Pitää vielä kattoa, että mihin sitä päätyy. Torilla on yksi tuollainen delay tarjolla, mutta hintaa on vajaa 300e sisältäen vaihtokytkimen...
LaMotta
30.09.2013 14:17:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jopa niinkin arkinen vehje kuin Boss DD-7 on tap tempo-pedaalin kanssa ok kapistus.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Vladi
30.09.2013 14:18:59
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Jopa niinkin arkinen vehje kuin Boss DD-7 on tap tempo-pedaalin kanssa ok kapistus.
 
Jep, sitä on tullut mietittyä myös. Mulla olikin joskus moinen, kunnes myin kaverille, jolla se on vieläkin. Ei se ikään huono vaihtoehto ole.
jniska
30.09.2013 17:49:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Entäs Boss RE-20. Omani on nyt Vvaltsulla lainassa, mutta kyllä se voisi sen postittaa sulle vaik testiin.
 
Kai sitä saa jonkinlaiset kitarakamat omistaa sentään !!
250768
30.09.2013 17:51:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tutustuppa tähän VISUAL SOUND V3 DTD Dual Tap Delay.2 delay kanavaa jotka voi ajaa yhteen tap tempolla.Musamaailmalla myynnissä.Itte olen tykästynyt tähän.
 
Onhan noita. Kamat vaihtuu ja vain harvat jää.
Vladi
30.09.2013 18:58:46
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jniska: Entäs Boss RE-20. Omani on nyt Vvaltsulla lainassa, mutta kyllä se voisi sen postittaa sulle vaik testiin.
 
Uuh, tää on kyllä siisti laite. Joskus vuonna kivi pohdin ton ja DD-20:n välillä ja päädyin silloin jälkimmäiseen. Pistä mulle vaikka pikaviestiä asiasta hinnan kera?
Ali
01.10.2013 11:39:00 (muokattu 01.10.2013 11:40:53)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lainataampas ketjua, kun itsellä taasen olisi kiikarissa juurikin X4:n tai Line6 DL4:n tapaista delayta. Tärkeimpänä vaatimuksena presetit (ilman erillisiä uusia pedaaleja) ja tap tempo. Mitäs muita varteenotettavia vaihtoehtoja on? Ja nyt kun mietin, niin jos looper ja delay toimisivat yhtä aikaa, niin se olisi hienoa se.
 
"Jesus was crucified for doing nothing, but God is worshipped for even less"
Levylista
Vladi
01.10.2013 11:40:37
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ali: Lainataampas ketjua, kun itsellä taasen olisi kiikarissa juurikin X4:n tai Line6 DL4:n tapaista delayta. Tärkeimpänä vaatimuksena presetit (ilman erillisiä uusia pedaaleja) ja tap-tempo. Mitäs muita varteenotettavia vaihtoehtoja on? Ja nyt kun mietin, niin jos looper ja delay toimisivat yhtä aikaa, se olisi hienoa se.
 
X4:ssa pystyy luuppailemaan ja kaiuttelemaan samaan aikaan. Silloin ei toki pysty kutsumaan eri presettejä napeista 1-3 koska niillä kontrolloidaan looperin toimintaa, mutta muuten se toimii just noin.
hallu
01.10.2013 12:05:10 (muokattu 01.10.2013 12:07:09)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vladi: Uuh, tää on kyllä siisti laite. Joskus vuonna kivi pohdin ton ja DD-20:n välillä ja päädyin silloin jälkimmäiseen. Pistä mulle vaikka pikaviestiä asiasta hinnan kera?
 
Täältä myös ääni RE-20 polkusimelle. Itse tykkään tuosta todella paljon, mutta reverb siinä on semmoinen joka jakaa mielipiteitä. RE-20 laitteen kajahdus nimittäin on lyhyt, siis kajahdus ihan sanan varsinaisessa merkityksessä. Itse tykkään RE-20 laitteen reverbistä, ja omassa käytössäni se vain rikastuttaa kokonaisuutta, mutta mulla on on molemmissa vahvistimissa hyvä pitkä fendertyyppinen jousikaiku, joita tuon Bossin hankinnan jälkeen en tosin ole enää tarvinnut kun tykkään Bossista enemmän. Jotkut ovat kuitenkin hyvin kriittisin sanakääntein kuvailleet Bossin kaikua joten sitä kai täytyy pitää pienenä varauksena tuossa muuten niin mainiossa pedaalissa.
 
Bossin käyttö on kaikin puolin intuitiivista ja se on mallintanut esikuvansa ilmeisen hyvin (mihin liittyy kai se paljon parjattu raverbkin). Toisaalta jos sen reverbin hommaa muualta tarvittaessa niin RE-20 on varmasti yksi parhaista nauhakaiuista (joskaan se ei simuloi nauhan kulumista kuten Srymor ElCapistan). Jos RE-20 laitteen Reverb kelpaa, niin lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Itselleni se kelpaa, koska se on omaperäinen ja makea.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
harpist
04.10.2013 02:06:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Anteeksi hyvät Herrat - lainaan keskusteluanne ...
 
Varsin todennäköisesti olette tulleet melko Sinuiksi markkinoilla olevien reverb-efektien ( miel. pedaalien ) suhteen (?)
 
Onko olemassa reverbiä, joka osaa emuloida näitä Chessin studiossa tehtyjä kaikuja ?
 
Esim. http://www.youtube.com/watch?v=vT0Ku-gzHS8
 
Fyysisestihän Chess käytti osin tekniikkaa, jossa äänilähde laitettiin soimaan käytävän , hissikuilun tms. pitkän kapean tilan toiseen päähän ja äänitettiin vastaavasti toisesta päästä tilaa ...
 
Silmät kiinni ... ja kyllähän kyseisestä ääninäytteestä pystyy aistimaan tilan missä äänilähde on soinut (=vahvistin).
 
Tuollaista Chess soundin omaavaa reverbiä - jossa "perusäänen" ja "seinäkaiut" saisi laukkaamaan yhtä kyytiä aistimeen (=kuuloelimeen) - olen etsiskellyt ...
 
Reverb on näissä Chess taltioinneissa aivan eri kuuloinen kuin nykyisesti saatavilla olevissa reverb efekteissä - joissa ensin tulee "perusääni" ja sen jälkeen perään viiveen mukaan "tilakaiut" ... room, hall, plate tms. huonetilaa emuloiden.
 
Kysymys siis kuuluukin ; millä nykyisellä reverbillä pääsee edes lähelle - esimerkin mukaista kaikua ?
 
" Soittaa tunteella - tarvittaessa vähemmän " ....... soittotaitoa sekin.
varakeef
04.10.2013 10:22:52 (muokattu 04.10.2013 11:10:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Et varmaankaan saa aikaiseksi samantyyppistä soundia kytkemällä kaikulaitetta kitaran ja vahvistimen väliin. Tuossa Chess-skenaariossahan kuivasoundinen vahvistin äänitetään kaiullisessa tilassa.*
 
Äänitellessäsihän voit toki käyttää samantyyppisiä tekniikoita joko oikeasti (mukavan kuuloisessa käytävässä) tai virtuaalisesti (kaikuohjelmia ja -laitteita tilamallinuksilla).
 
* itse asiassa kuulostaa siltä, että kaikua on etupäässä huuliharpussa, rummut ja skeba ovat aika kuivan kuuloisia. Luulen, että äänityksessä on pelattu kohtuullisen kuivassa äänitystilassa, ovi avoinna käytävään ja huuliharpisti sinne. Sitten vaan mikkejä sijoittelemaan.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
harpist
05.10.2013 01:46:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Et varmaankaan saa aikaiseksi samantyyppistä soundia kytkemällä kaikulaitetta kitaran ja vahvistimen väliin. Tuossa Chess-skenaariossahan kuivasoundinen vahvistin äänitetään kaiullisessa tilassa.*
 
Äänitellessäsihän voit toki käyttää samantyyppisiä tekniikoita joko oikeasti (mukavan kuuloisessa käytävässä) tai virtuaalisesti (kaikuohjelmia ja -laitteita tilamallinuksilla).
 
* itse asiassa kuulostaa siltä, että kaikua on etupäässä huuliharpussa, rummut ja skeba ovat aika kuivan kuuloisia. Luulen, että äänityksessä on pelattu kohtuullisen kuivassa äänitystilassa, ovi avoinna käytävään ja huuliharpisti sinne. Sitten vaan mikkejä sijoittelemaan.

 
Osa päänupin sisällä syntyvästä mielikuvasta esimerkkitapauksessa syntyy varmasti juuri siitä, että kitarat, rummut ja muut kappaleen instrumentit on äänitetty "kuivina" - kun taas vastaavasti harpussa on käytetty tilan suomia efektejä ( refleksejä seinistä ) korostamaan harpun "haikeutta"
 
Tuollaisen tilan efektejä (=parametrejä) ei ilmeisesti ole pystytty vielä emuloimaan tai sitten sellaisille ei ole markkinoilla tarvetta - koska useita reverb laitteita läpikäyneenä en ole vielä sellaista löytänyt ....
 
Tarve tuollaiselle reverbille olisi juuri live tilanteissa - eikä kyseisen kaikuefektin tuottaminen olisi mitenkään mahdotonta - kunhan tiettyjä kaiun parametrejä pääsisi ruuvaamaan.
 
Tästä selviää melko hyvin mitä parametrejä reverbin hallitseminen/toteuttaminen pitää sisällään:
 
http://audacity.sourceforge.net/manual-1.2/effects_reverb.html
 
Ja tässä esimerkki kuinka harppumiesten "reverbiä" on pyritty toteuttamaan - omasta mielestäni kamalan kuuloista - vai miltä tämä teistä kuulostaa ?
 
http://www.youtube.com/watch?v=Qf8hCLQ6KcM
 
" Soittaa tunteella - tarvittaessa vähemmän " ....... soittotaitoa sekin.
varakeef
05.10.2013 02:02:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harpist:
Tarve tuollaiselle reverbille olisi juuri live tilanteissa - eikä kyseisen kaikuefektin tuottaminen olisi mitenkään mahdotonta - kunhan tiettyjä kaiun parametrejä pääsisi ruuvaamaan.

 
Millään parametreillä et voi poistaa sitä livetilanteen tilaa. Se hyvin mallinnettukin kaiku olisi siksi torttua tortun päällä eli haluttuun lopputulokseen ei voi päästä.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
harpist
05.10.2013 13:15:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Millään parametreillä et voi poistaa sitä livetilanteen tilaa. Se hyvin mallinnettukin kaiku olisi siksi torttua tortun päällä eli haluttuun lopputulokseen ei voi päästä.
 
Ei varmasti autenttiseen lopputulokseen - mutta edes sinne päin.
 
Tuolla huomiolla - oli kyseessä sitten kitaristi tai harpisti - aina kaikki Delay tai Reverb efektit ovat Live tilanteissa torttua tortun päälle. Kuitenkin valtaosa kitaristeista värittää soundiaan kaiulla - saadakseen soittonsa kuulostamaan miellyttävämmältä. Rautalankahemmot hakevat aina "sen tietyn" kaiun - riippumatta tilasta missä soittavat.
 
Eikä meikäläisen keikkatilanteet ole olleet mitään stadion-tiloja - joissa joutuu vetelemään ongelmallisten "tilakaikujen" seassa ...
 
Päin vastoin - pieni kapakan nurkka - ihmisiä , verhoja - joissain tapauksissa jopa kokolattiamattoja ... kyllä ne "imee" kaiut totaalisesti. Vielä sound-checkissä saattaa tuntua, ettei kaikua voi edes käyttää - mutta ihmisten läsnäolo karkottaa loputkin "tilakaiut" setin alkaessa. ( poislukien eräät kapakoiksi muutetut kiviseinä-navetat )
 
Mutta - jatketaan tarpeisiini soveltuvan reverbin etsiskelyä ...
 
" Soittaa tunteella - tarvittaessa vähemmän " ....... soittotaitoa sekin.
komero
07.10.2013 09:36:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harpist:
Mutta - jatketaan tarpeisiini soveltuvan reverbin etsiskelyä

 
Tässä ei ole tap-tempoa, mutta delay ja kaiku yhdessä purkissa: Earthquaker Devices Dispatch Master http://www.custom-sounds.com/earthq … devices-dispatch-master-p-1958.html
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti