Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Metallinen sointi ja kielten särinä
1 2 3
n1k0u
18.07.2013 23:18:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve! Mikä voisi olla ongelmana, kun tuli ostettua Epiphone Les Paul Custom Pro ja nyt sillä soitellessa ihan akustisestikin kuuluu todella metallinen sointi. Mistäköhän tämä voisi johtua ja miten sen saisi pois? Sellainen ongelma on kanssa vielä, että kolme matalinta kiletä särisevät todella ikävästi. Onko ainut ratkaisu nostaa kyseisiä kieliä muita kieliä korkeammalle, vai mitä? Suuret kiitokset jo etukäteen vastaajille.
 
jhlamm
18.07.2013 23:24:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo metallinen sointi tulee varmaan siitä räminästä nauhoihin (metalli metallia vasten ja silleen). Siihen auttaa kielten nosto ja kaularaudan pieni säätäminen myös voipi helpottaa. Ompi tapauskohtainen, mutta noilla kahdella saa kitaran säätöihin aivan hyvin.
 
Kitarakamat palstan tuolla yläosan ketjuista löytyy ohjeet tuohon säätämiseen http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=28886
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
Gabe
18.07.2013 23:26:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä tarkalleen tarkoitat metallisella soinnilla? Onko soundi siis jollain tavalla muuttunut vai onko se aina ollut sellainen? Koska kyseessä on kuitenkin sähkökitara niin kannattaa kuunnella ensisijaisesti sitä miltä se kuulostaa vahvistimen kanssa, akustiset kitarat erikseen. :) Mitä tulee räminään, niin eiköhän ne saa ihan perus säätötoimenpiteillä pois. Kielten nostamisen lisäksi kaularaudan säätö voi auttaa. Et maininnut onko kyseessä uusi vai käytetty kitara, jos ostit käytettynä niin kannattaa katsoa myös onko satula missä kunnossa.
ruikku20
18.07.2013 23:43:39 (muokattu 18.07.2013 23:44:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metallinen sointihan kuuluu asiaan, eikun se olikin Les Paul, jolla ei voi soittaa heviä ;) Sori, oli p....
 
Joo asiaan. Siinä tulikin jo todennäköisimmät vastaukset yllä. Mutta itse huomaan tuollaista pientä "metallista" särinää aina, jos kielet on aivan tuliterät ts. käyttämättömät, juuri vaihdetut. Joskin tuollainen särinä katoaa päivässä parissa. Mutta tosiaan jos kerrot vähän lisää. Eli ootko just vaihtanu kielet, tai tehny muita säätöjä kitaraan? Kitara on siis sinulle aivan uusi tuttavuus? Tällöin se varmasti vaatiikin pientä säätöä puolin sun toisin. Kaualarauta, intonaatio jne.. :)
 
Lars is the best anyways. Way better technically than the guy from dream theatre and he doesn't have a big ego which always helps. Kiitos youtube ja käyttäjä kmvoss! :D
n1k0u
18.07.2013 23:46:22 (muokattu 18.07.2013 23:46:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gabe: Mitä tarkalleen tarkoitat metallisella soinnilla? Onko soundi siis jollain tavalla muuttunut vai onko se aina ollut sellainen? Koska kyseessä on kuitenkin sähkökitara niin kannattaa kuunnella ensisijaisesti sitä miltä se kuulostaa vahvistimen kanssa, akustiset kitarat erikseen. :) Mitä tulee räminään, niin eiköhän ne saa ihan perus säätötoimenpiteillä pois. Kielten nostamisen lisäksi kaularaudan säätö voi auttaa. Et maininnut onko kyseessä uusi vai käytetty kitara, jos ostit käytettynä niin kannattaa katsoa myös onko satula missä kunnossa.
 
Uutena ostin juuri tänään ja tuosta soinnista en osaa sanoa muuta, kun että se todellakin kuulostaa metalliselta.
 
TMik
18.07.2013 23:46:57 (muokattu 18.07.2013 23:50:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ottaisi mitään stressiä siitä miten sähkökitara soi ilman sähköjä. Kunhan kuulostaa hyvältä sähköjen kanssa.
 
Mutta rämiseekö kielet ylhäältä vai alhaalta kaulaa? Jos ylhäältä niin kaula on liian notkolla/kielet liian alhaalla (eli tarttis varovaisesti vähän kerrallaan kiristää kaularautaa) ja jos alhaalta niin kaula liian kupera/satulassa vikaa (eli kaularautaa pitäs löysätä.
 
Jos menet vääntelemään kaularautaa niin tosi varovaisesti sitten. Ihan aavistuksen kerrallaan ja anna kaulan asettua vaikka yön yli ennenkuin vääntelet lisää varsinkin kiristäessä.
 
Vaihtoehtosesti voisit myös kokeilla nostaa tallaa siltä puolelta joka rämisee.
 
Edit. Paras tapa on että viet sen jollekin säädettäväksi, ei maksa montaa kymppiä ja sitten tiedätkin jo miltä sen kitaran pitää kuulostaa ja tuntua oikein säädettynä.
 
zedder
18.07.2013 23:47:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Särinähän johtuu siitä kun action eli kielten korkeus on jollakin kohdalla liian matala ja kielet osuvat nauhoihin eikä sitä liene syytä avata ilmiönä sen enempää, mutta se metallinen sointi voi olla uusien kielien "ominaisuus". Ainakin oma kokemukseni on osoittanut että uudet kielet soivat jonkin aikaa todella "peltisesti", mutta se soundillinen nyanssi häviää melko pian.
 
Tuo on yksi syy miksi välttelen kielisatsien kokonaisvaihtoa, toinen on laiskuus...
 
n1k0u
18.07.2013 23:53:18 (muokattu 18.07.2013 23:55:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Särinähän johtuu siitä kun action eli kielten korkeus on jollakin kohdalla liian matala ja kielet osuvat nauhoihin eikä sitä liene syytä avata ilmiönä sen enempää, mutta se metallinen sointi voi olla uusien kielien "ominaisuus". Ainakin oma kokemukseni on osoittanut että uudet kielet soivat jonkin aikaa todella "peltisesti", mutta se soundillinen nyanssi häviää melko pian.
 
Tuo on yksi syy miksi välttelen kielisatsien kokonaisvaihtoa, toinen on laiskuus...

 
En nyt tiedä tuosta ominaisuudesta, kun edellisessä kitarassani (Squier Strato) ei ollut ollenkaan koskaan vastaavaa metallista sointia. Les Paulia en ole tosin ennen omistanutkaan.
 
Gabe
19.07.2013 00:22:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

n1k0u: En nyt tiedä tuosta ominaisuudesta, kun edellisessä kitarassani (Squier Strato) ei ollut ollenkaan koskaan vastaavaa metallista sointia. Les Paulia en ole tosin ennen omistanutkaan.
 
Miltä tuo kitara kuulostaa vahvistimen kanssa? Kyllähän erilaiset kitarat soundaa eriltä. Kokeile nyt ainakin ensin laittaa/laitattaa kitaran säädöt kuntoon ja soittele pari viikkoa niillä kielillä, jos nämä eivät auta niin sitten et ilmeisesti vain pidä tämän kitaran äänestä. Ei siinä joskus mitään sen kummempaa ole. :)
n1k0u
19.07.2013 00:29:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gabe: Miltä tuo kitara kuulostaa vahvistimen kanssa? Kyllähän erilaiset kitarat soundaa eriltä. Kokeile nyt ainakin ensin laittaa/laitattaa kitaran säädöt kuntoon ja soittele pari viikkoa niillä kielillä, jos nämä eivät auta niin sitten et ilmeisesti vain pidä tämän kitaran äänestä. Ei siinä joskus mitään sen kummempaa ole. :)
 
Kyllä tuo metallisuus vahvistimenkin läpi kuuluu, mutta ei niin häiritsevästi, kuin akustisesti soitettuna. Joo, täytyy koittaa itse säätää ja jos ei meinaa onnistua, niin täytyypä sitten viedä jollekin ammattilaiselle. Ihme homma vaan, kun yleensä noissa liikkeissä kaikki kitarat säädetään melko hyvin soittokuntoon ja tällä kertaa vielä itse etukäteen kysyinkin, että kitarat varmana esisäädetään liikkeessä hyvin, mutta näin ei sitten ilmeisesti tällä kertaa oltukaan tehty.
 
zedder
19.07.2013 00:33:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

n1k0u: Kyllä tuo metallisuus vahvistimenkin läpi kuuluu, mutta ei niin häiritsevästi, kuin akustisesti soitettuna. Joo, täytyy koittaa itse säätää ja jos ei meinaa onnistua, niin täytyypä sitten viedä jollekin ammattilaiselle. Ihme homma vaan, kun yleensä noissa liikkeissä kaikki kitarat säädetään melko hyvin soittokuntoon ja tällä kertaa vielä itse etukäteen kysyinkin, että kitarat varmana esisäädetään liikkeessä hyvin, mutta näin ei sitten ilmeisesti tällä kertaa oltukaan tehty.
 
Soivatko kielet metallisesti myös vapaana? Jos näin on, niin kyllä kyseessä milteipä täytyy olla kielien eikä kitaran aikaansaannos.
 
n1k0u
19.07.2013 00:51:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Soivatko kielet metallisesti myös vapaana? Jos näin on, niin kyllä kyseessä milteipä täytyy olla kielien eikä kitaran aikaansaannos.
 
Juu vapaana sen juuri kaikkein selvimmin kuuluukin. Voin huomenna koittaa äänittää sitä jos saan mitenkään siedettävän äänenlaadun ja jakaa sit sen tänne.
 
n1k0u
19.07.2013 02:27:43 (muokattu 19.07.2013 02:31:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siinä olisi ääninäytteet --> https://www.dropbox.com/sh/2vngx18cu9konz7/Za4tfhk48n Otin verrokiksi Squierin Straton, joka tässä tapauksessa kuvastaa sitä "oikein" soivaa kitaraa. Mielestäni se metallisuus tuossa Epiphone äänitteessäkin kuuluu, vaikkei tuo Squier äänite niin luonnolliselta kuulostakkaan. Mitä mieltä itse olette? Varmaan sanomattakin selvää, että kannattaa kuunnella kuulokkeilla.
 
ReBeat
19.07.2013 02:40:54
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuulosti uusilta kieliltä. Ei vikaa.
 
blues guitar
19.07.2013 06:59:46
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ReBeat: Kuulosti uusilta kieliltä. Ei vikaa.
 
En saanut soundinäytettä auki, mutta tuota itsekin ajattelin.
Eikö Skujussa ole uusilla kielillä samanlaista metallista sointia?
Kyllä ne kielet siitä "tumppuuntuu" ajan myötä. :D
 
...ajan H-D:llä pitkin suomee...antaa kitaran laulaa vaan...juomaksi kelpaa vain Scotch Single Malt...
Gabe
19.07.2013 13:16:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

n1k0u: Siinä olisi ääninäytteet --> https://www.dropbox.com/sh/2vngx18cu9konz7/Za4tfhk48n Otin verrokiksi Squierin Straton, joka tässä tapauksessa kuvastaa sitä "oikein" soivaa kitaraa. Mielestäni se metallisuus tuossa Epiphone äänitteessäkin kuuluu, vaikkei tuo Squier äänite niin luonnolliselta kuulostakkaan. Mitä mieltä itse olette? Varmaan sanomattakin selvää, että kannattaa kuunnella kuulokkeilla.
 
Uusilta kieliltä kuulostivat, eiköhän tuo tuosta soittamalla katoa. Itse pidän kovasti uusien kielten soundista. :) Voithan toki myös kokeilla miltä erilaiset kielet kuulostavat Paulissa, esimerkiksi D'Addarion Pure Nickel kielet ovat hyvä vaihtoehto jos soundia halutaan pehmeämmäksi/lämpimämmäksi.
Midrange
19.07.2013 14:24:04 (muokattu 19.07.2013 14:26:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuuntelin soundinäytteen, ja on tuo kieltämättä tavallista metallisempi soundi!
 
Pelkillä uusilla kielillä en usko selittyvän,koska ei missään omissa kitaroissa uusilla kielilläkään ole ihan noin metallista soundia. Toki tuo helpottaa vähintäänkin jonkin verran kun soittelet pari päivää...
 
20% soittamista ja 80% muusikoiden.nettiä
n1k0u
19.07.2013 16:45:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos paljon vastauksista. Voi olla, että tuo metallisuus häviää ajan myötä, mutta sinänsä ihme juttu, sillä kahdessa aikaisemmassa kitarassani ei vastaavaa ongelmaa ole ollut ja toinen niistä oli varmasti vielä koskemattomampi kun tuo Epiphone, sillä se tuli suoraan maahantuojalta.
 
LaMotta
19.07.2013 16:49:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soundin metallisuuteen saattaa vaikuttaa niinkin arkinen asia kuin nauhat. Esim tavallisen Dunlopin ja ruostumattomasta teräksestä tehdyn nauhan klangi on selvästi erilainen.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Midrange
19.07.2013 16:51:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Soundin metallisuuteen saattaa vaikuttaa niinkin arkinen asia kuin nauhat. Esim tavallisen Dunlopin ja ruostumattomasta teräksestä tehdyn nauhan klangi on selvästi erilainen.
 
Juu, mutta tuossahan soitettiin vapaita kieliä.
 
20% soittamista ja 80% muusikoiden.nettiä
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti