Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kopiot, kloonit ja väärennökset/Guitarist-lehden "teemanumero"
1 2
zedder
19.04.2013 20:00:59 (muokattu 21.04.2013 11:51:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostan todella harvakseltaan kitara-alan julkaisuja, mutta satuinpa pistämään ostoskärryyni brittiläisen Guitarist -lehden toukokuun (?) 2013 numeron:
 
http://www.myfavouritemagazines.co. … azine-back-issues/guitarist-may-13/
 
Lehdessä käsitellään useammalta kantilta kitaroiden ja "oheislaitteiden" kopiointia, mallisuojaa jne. Taidetaan jossakin kohdassa mainita että jos oikein perinjuurin asiaa pohditaan, niin oikeastaan kaikki sähkökitarat ovat jonkin toisen kopioita tai mukaelmia.
 
Lehdessä vertaillaan aitoja ja alkuperäisiä kapistuksia kopioihin tai niistä inspiraationsa saaneisiin mukaelmiin. Mm. Fulltone:n pedaalia verrataan Joyo:oon, Gibson LP:tä PRS SE:hen ja Matchless -merkkistä komboa huomattavasti halvempaan saman näköiseen Bugeraan. Kaikissa taitaa loppupäätelmänä olla se että testatut kopiot tai mukaelmat eivät suinkaan ole kelvotottomia, mutta osan kohdalla moraalinen puoli huolettaa.
 
Yhden valmistajan edustajan mukaan häntä ei haittaa jos yksittäiset kuluttajat purkavat ja tutkivat laitteita ja tekevät niistä yksityisesti kopioita, mutta se ei vetele kun kiinalaisia klooneja kaupitellaan avoimesti heidän firmansa nimi mainiten. Toinen haastateltava on Fenderin varaosista kitaroita rakentavan firman omistaja.
 
Ikäväähän tuollainen lain rikkomista hiuksenhienosti välttelevä kopiointi on, mutta onko se kuitenkin kuluttajan etu?
 
Että semmoista mietintää..
 
Tähän liittyen kysymys paikallisesta lainsäädännöstä: Onko millä tahansa kitarapajalla Suomessa oikeus kaupallisesti tehdä suoria kopioita esim. Jacksonin Randy Rhoads -mallisesta kitarasta, kunhan lapaa aavistuksen muokataan ja siihen asetellaan oma tuotemerkki?
 
---------
 
Itselleni oli yllättävä tieto että Fender yritti vielä vuonna 2003 saada Stratocasterin, Telecasterin ja Precision Bass:in runkomuodon tavaramerkikseen. Eiköhän se juna mennyt jo vuosikymmeniä sitten.. USA:n viranomaisten päätös tietenkin torppasi moisen yrityksen.
 
hallu
19.04.2013 20:53:43
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni on tavattoman ristiriitaiset mietteet ja tunnelmat tämän asian suhteen eikä asia ole millään tavalla itsestäänselvä puoleen eikä toiseen. Jos innovaatioista ei ole mahdollista hyötyä, niin innovaatioiden tekijä häviävät markkinoilta eikä se ole mitenkään kuluttajan etu. Kopioiminen itsessään on periaatteessa väärin, mutta toisaalta teknologiateollisuudessa nähtävä patenttikikkailu on ihan perseestä. Jokin raja pitäisi olla silläkin, että mitä voi patentoida ja suojata, koska toisaalta "ylipatentointi" tai kaikkinainen tiedon "panttaaminen" on väärin ja tuomittavaa ja omalta osaltaan hidastaa kehitystä koska se rajaa teknologian kehitystä taloudellisen hyödyn nimissä. Jotenkin kuitenkin keksintöjen tekijöille pitäisi varmistaa kohtuullinen mahdollisuus hyötyä keksinnöistään.
 
Ongelman ydinhän on tietenkin siinä, että se joka on satsannut paukkuja tuotekehitykseen on auttamatta alakynnessä hintakilpailutilanteessa, koska sillä on kannettavanaan ne kehityskulut.
 
Jos jätetään kehityskulut huomiotta, niin jos kopio on olennaisesti parempi laadultaan kuin alkuperäinen, niin alkuperäisen tekijällä on syytä katsoa peiliin. Toisaalta ei tuotekopiointi ole valttamattä alkuperäisen tekijänkään kannalta pelkästään kielteinen asia, koska kopioiminen lisää tuotteen tunnettavuutta. Kyllähän monet meistä arvostaa sitä alkuperäisyyttä myös ihan periaatetasolla ja vaikka esimerkiksi kopiokitaralla soittelisikin, niin jossakin vaiheessa useimmat meistä varmasti haluavat myös sen alkuperäisen.
 
Kaikenkaikkiaan kinkkinen kysymys johon ei itselläni ole ihan selvää kantaa. Sanotaanko, että nyt kun itselläni on varaa, niin ostan mieluiten alkuperäistä. Vaikka kopio olisikin yhtä hyvä, niin se on kuitenkin kopio jopa silloin kun se on alkuperäisen valmistajan itsensä valmistama kopio.
 
Niin ja sitten on tietenkin sekin puoli, että kitaristimaailma on sen verran konservatiivista, että ihan uusien innovaatioiden tekeminen ei ole aivan helppoa. Jos ajatellaan vaikkapa efektipedaaleja, niin melkeinhän ne keskeisimmät tavat totettaa ne keskeisimmät efektit on jo aikapäiviä sitten innovoitu ja uuden markkinoille tulevan valmistajan on pieni pakko tehdä tuotteensa jonkin valmiin innovaation pohjalta. Toki uuttakin voi toteuttaa jos joku keksii hyvän jutun, mutta että hyväksi havaittua toteutustapaa ei voitaisi toteuttaa pelkästään jonkun patenttisuojan takia, on ihan perseestä. Jonkinlainen lisenssimaksu voisi olla ratkaisu, mutta toisaalta jokin raja siinäkin pitäisi olla. On kohtuullista, että innovaation tekijä saisi kerättyä kehityskulut markkinoilta esimerkiksi lisenssimaksujen muodossa ja vaikka pientä voittoakin voisi siitä saada, mutta ei niitä lisenssejä saisi loputtomiinkaan periä. Tarkoitan nyt tilannetta joka vallitsee esimerkiksi matkapuhelin puolella, jossa kaikkien pitää maksaa nokialle siitä että voivat valmistaa matkapuhelimia, koska nokialla on kaikki keskeiset patentit alalta tai että kaikkien pitää maksaa applelle, että voivat tehdä kosketusnäyttöjä. On kohtuullista, että innovaatioiden tekijät saavat kerätä kulut kilpailijoilta tai tehdä vähän tiliäkin, mutta tällähetkellä käytävä patenttisota matkapuhelinalalla kertoo kuinka kieroutunutta se meininki voi pahimmillaan olla eikä ihan taatusti kuluttajan etujen mukaista.
 
No ei tähän kysymykseen ole viisaatkaan keksineet ratkaisua. Itse ostan mieluiten aina alkuperäistä tai ainakin tunnetun merkin tuotteita, vaikka ne ovatkin usein vähän kalliimpia. Musiikkivehkeissä ne on yleensä myös vähän parempia, tai ainkaan sitä hyvyyttä ei tervitse miettiä kun ne on alkuperäisiä.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
Laulava Kylätohtori
19.04.2013 22:10:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tätä pitäisi pystyä ajattelemaan sen verran out of the box, että vaikka se olisi kivaa ostaa se kiinalainen kopio halvalla, niin se ei kuitenkaan ole pitkässä juoksussa kenenkään etu (paitsi sen kiinalaisen, joka siitä rahat käärii). Kopioiminen nyt muutenkin on veteen piirretty viiva, esim. säröpolkimissa on paha sanoa, mikä on kopiota ja mikä uutta innovaatiota. Kai ne kaikki jollain tapaa - enemmän tai vähemmän - perustuvat muutamiin kytkentöihin.
 
Kai niissä jotain oleellista toiminallista tai soundillista eroa pitäisi olla, ettei nyt ihan yksi yhteen ole kopioitu. Kuten Hallu jo hyvin sanoi usein tuotekehitys- ja markkinointikulut menevät helposti sen innovoijan piikkiin, toisten kulkiessa siivellä. Jos tuote perustuu johonkin toiseen, mutta siinä on selvästi myös omaa tuotekehitystä, niin silloiin asia on täysin toinen. Joka tapauksessa ei mikään helpoin asia...
 
Met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
artal
19.04.2013 22:33:56 (muokattu 19.04.2013 22:34:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaroissa olisi varmaan hyvä olla samantyyppinen systeemi kuin lääketeollisuudessa, että uudet innovaatiot ovat tietyn ajan (esim. 10 vuotta) keksijänsä yksinoikeutta ja sen jälkeen niitä saisivat hyödyntää kaikki. Toki tällöinkin niin, että merkin pitää selvästi erottua, mutta esim. tiettyä bodyn muotoa tai tietynlaista kytkentää ei voisi kokonaan muilta kieltää. Keksijä ehtii kuitenkin saada hyödyn keksinnöstään ja pystyy valmistautumaan kopiointiin.
 
Toki aina on maita, joissa tällaisia sääntöjä ei valvota, mutta voisin kuvitella että lakia tietoisesti rikkovien puljujen työn laatu ei ole samaa tasoa kuin virallisten kopioita tekevien, eivätkä nämä ainakaan päätyisi isojen myyjien listoille.
 
Jii-Gee
19.04.2013 22:36:34
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Toinen haastateltava on Fenderin varaosista kitaroita rakentavan firman omistaja.
 
Mikäs tällainen firma oikein on ??
zedder
19.04.2013 22:41:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jii-Gee: Mikäs tällainen firma oikein on ??
 
Nash Guitars, mutta korjaan lausuntoani siten että artikkelissa lukee että "Fender-licensed parts".
 
Insane Kane
19.04.2013 22:44:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Nash Guitars, mutta korjaan lausuntoani siten että artikkelissa lukee että "Fender-licensed parts".
 
Oliko fulltonelta ocd ja joyon ultimate drive kyljikkäin vai mikä?
 
"Arka ja hankala mies"
zedder
19.04.2013 22:47:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Insane Kane: Oliko fulltonelta ocd ja joyon ultimate drive kyljikkäin vai mikä?
 
Kyllä eli juu.
 
Jii-Gee
19.04.2013 22:48:25
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Nash Guitars, mutta korjaan lausuntoani siten että artikkelissa lukee että "Fender-licensed parts".
 
Aha.. siis jtn esmex Warmoth / Allparts -meiningiä ?
p130
19.04.2013 22:48:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Insane Kane: Oliko fulltonelta ocd ja joyon ultimate drive kyljikkäin vai mikä?
 
Joyo ja sun salamapurkki on ainakin selkeästi sukua keskenään...
 
Olen mieluummin yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä.
Krice
19.04.2013 23:05:15
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipä tuohon oikein muuta voi sanoa kuin että jokainen voi tukea haluamaansa valmistajaa ostamalla niiden tuotteita. Kalliimpi alkuperäinen on yleensä ellei peräti poikkeuksetta parempi.
 
warlock
20.04.2013 00:08:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Eipä tuohon oikein muuta voi sanoa kuin että jokainen voi tukea haluamaansa valmistajaa ostamalla niiden tuotteita. Kalliimpi alkuperäinen on yleensä ellei peräti poikkeuksetta parempi.
 
Ei välttämättä parempi mutta taatusti luotettavampi
 
markus16
20.04.2013 00:13:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

warlock: Ei välttämättä parempi mutta taatusti luotettavampi
 
Ei välttämättä luotettavampikaan, mutta ainakin kalliimpi.
 
Meadow: söi immersiota aika pahasti ku ainoat vaihtoehdot on olla jeesus kristus tai pieksämäen mukavin mies
warlock
20.04.2013 00:18:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pointtihan on se että tänä päivänä merkki myy enemmän kuin ite laatu. Se on ihan se ja sama kuin hyvän gibson kopion kiinan pieni pikkupillu väkertää mutta kun se ei ole aito niin eihän se voi kertakaikkisesti olla yhtä hyvä kuin aito.
Tosin suurin osa jos ei tiedä että jokin tuote ei ole aito niin voikin pitää kyseistä kiinan ihmettä maailman parhaana vehkeenä. Mutta auta armias kun totuus ilmenee, voi kun onkin ain ollu ihan paska soitin. Tätä on tullu aika monesti vastaan vuosien varrella...
 
the-Antero
20.04.2013 17:15:17
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oliko juttua siitä valmistajasta joka osti Joyon pedaaleita ja maalasi ne ja myi omina custompedaaleinaan viisinkertasella hinnalla...?
 
Musiikki ei tunne rajoja, eivätkä kitaristit tunne nuotteja.
Morri
20.04.2013 17:40:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulle on yksi lysti kenen valmistama soitin on, jos se on hyvä= soi hyvin, viimeistelty hyvin ja tuntuu hyvältä (se legendaarinen MOJO jota ei pelkästä logosta siis saa) niin kelpaa minulle enemmän kuin hyvin. Todella urpoa pelkän logon perään tuijotella, jos joku muu tekee sen paremmin niin great eikä se tuotemerkin pitäisi ratkaista, vaikka kuinka moraalisesti jaloa olisi. Tietenkin toivoisin että logo ja laatu kohtaisivat, mutta valitettavan usein ei näi kuitenkaan ole. Siksi suosinkin käsityötä ;)
 
Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it. André Gide
hallu
20.04.2013 17:42:10
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

the-Antero: Oliko juttua siitä valmistajasta joka osti Joyon pedaaleita ja maalasi ne ja myi omina custompedaaleinaan viisinkertasella hinnalla...?
 
Oliko ne edes hyvin maalattuja? kitaran maalaus ainakin maksaa maltaita, ei pedaalienkaan koristelu ilmaista liene.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
I3enjam1n
20.04.2013 18:16:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: Oliko ne edes hyvin maalattuja? kitaran maalaus ainakin maksaa maltaita, ei pedaalienkaan koristelu ilmaista liene.
 
Ei mitenkään erityisen hienosti. Googlaa "Freekish Blues Alpha Drive", niin löytyy juttua, jos kiinnostaa.
 
Kitaralla on vireysongelma, sen satulaurat ovat ahdistuneet.
tender.insanity
20.04.2013 18:26:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kopiointi on väärin paitsi jos sen tekee Apple.
 
zapateados
20.04.2013 22:17:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Nash Guitars, mutta korjaan lausuntoani siten että artikkelissa lukee että "Fender-licensed parts".
 
Nashin käyttämistä osista on juttua täällä: http://www.nashguitars.com/IMHO.htm (Where do the bodies and necks come from? kohdassa, sivun lopussa). Tuo sivu on muutenkin ihan hyvä infopaketti, jos Nashin kitarat kiinnostaa.
 
"Ain't nobody now can play the blues that I play" - Junior Kimbrough
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti